Thursday, December 3, 2009

sOny, caNon, nikOn???






salam...

entry kali ni nak tanya sikit pendapat rakan2 ku sakalian...huhuhu..

mane yang better?? dan model ape yang ok ek untuk dslr???

maklumla, xpernah ada lagi camera...

so, kpd kawan2 yang ada idea tolong2 la bg pendapat anda...

pendapat anda amat diperlukan...huhuhuh...

sony alfa a350?nikon d90?canon eos?

pening2...mmmm


26 comments:

nur hidayah isa said...

i like canon ^^

nabil said...

canon ok ke????
model ape yg besh??

sunmenghao said...

sony - barang2 mahai, harga murah bila nak juai 2nd.
canon - barang2 murah/sederhana, harga ok bila nak juai 2nd, application cambest!
nikon - barang2 mahai dari canon sikit, harga ok bila nak juai 2nd, application kureng tapi build-in component marbeles!

konklusi:
sony alfa a350?nikon d90?canon eos?
>nikon D5000 pls

Useriez said...

ok aku bg tip sket..
try usha dulu membe2 hg ramai pakai brand apa coz nanti senang nk belajar dgn depa..
aku rasa sony x payah kot.. try pilih canon or nikon ja..
aku ada dengar org cakap canon ni colour dia cantik.. nikon pun not bad.. and org cakap canon lagi senang nk belajar guna..
klu baru nk belajar, beli yg murah2 dulu.. dah pandai nanti bleh upgrade..

last shout: bak kata kawan aku, kamera x penting.. yg penting adalah art..

nabil said...

wau...macam2 cadangan dan pandangan...hohoho

to pidot: ang nak beli d5000 ka??huuhuh
to yus: owh, canon lagi ok ek???model apa kalau utk canon?
ak dgr, sony colur dia mcm menarik gak..tapi mcm pidot kata la,barang2 dia mahai sikit...

sunmenghao said...

sony dslr bukan mahai sikit, mahai banyak pls

kamira hang tanya tu semua mencecah RM4-5k, apa kata "kalau baru nak belajaq, beli murah2 dulu.." (macam yus habaq)

cuba try:
-canon 1000D; = RM18xx-2xxx
-nikon D40/D60/D3000 = RM18xx-2xxx

nabil said...

o0o0o....

banyak ek...

ye ka??mahal gak noh....
ang pakai model pa??hihihi

Useriez said...
This comment has been removed by the author.
Useriez said...

pdot dh otai.. tu yg dia pakai kamera mahai2..
senang cakap p check model2 slr kat kedai.. servey harga skali.. try p usha kedai kamera kat sbelah pejabat pos tepi city plaza.. kalau nk lagi murah, turun penang..]
hah membe aku ada nk juai canon 350D.. rm 1400.. body kit + battery grip..

cik EPAL said...

tak tahu mana best..tapi teringin nak ada :)

sunmenghao said...

lulz aku kamirafon saja nokia 7380 kekekekeke :|

bak kata pepatah omputeh
"a lot of photographer think that if they buy a better camera they will be able to take better photographs. a better camera wont do a thing for yu if dont have anything in ur head or in ur heart"

(:

nabil said...

to yus: org kata dia(pidot) memang otai..hahaha
pixel penting tak??? :)

to sunmenghao: ak paham2..kiranya kamerafon pon ok as long as skill to ada...huhuhu.. :)

to cik EPAL: tak tahu tanya la..teringin maksudnya kena ada satu biji la...hehehehe :)

sunmenghao said...

wei

Useriez said...

semua slr ok pixel dia~

nabil said...

mmmm...conclusion dia,ada duit semua boleh bbeli...hihihi

911 said...

berkenan juga dgn nikon d90. tp ada member photograper ni cakap nikon d200 lagi best. hasil kompom best.

canon tak pasti pula..

nabil said...

o0o0 ye ke..
harga cmne yew??

al-rulziey said...

try canon dlu..

nabil said...

canon ape bro yang best?

Anonymous said...

hahahaha...
tanya poket.
poket ok,apa brand pon jalan.
kalu nikon leh tukaq2 lens ngan bro mirul.
kalu sony leh tukaq2 ngan bro pit.
kalu canon,time raya,begaduh ar sony,nikon ngan canon kat desa cengai indah tu!
hahahha...

mas elyza said...

byknye duit hg nabil...

nabil said...

to anonymous--> sapa kamu????jab nak tanya poket...huuhuh

to mas elyza--> xda la banyak sgt..hasil titik peluh jual baju..huhuhu

Tawfique said...

sony harga lebih murah serendah rm1000 leh dpt dh berbanding dengan canon dan nikon. Sony colour lebih pekat dari canon. Nikon sah2 lens pun dah mahal. Sony cuma flash part2 je. Lens harga standard je. Setahu aku sony lagi tahan berbanding nikon dan canon. so belilah sony. nak tgk hasil boleh layari blog abg aku di http://eimiza.net tq

ainuddin said...

salam... sekadar nk berkongsi apa yg saya tw.. maaflah.. sy x becerita ttg harga dslr itu sndiri.. actually, bg sy, nk ade DSLR, 1st thing we must hve, knowledge about it.. kalau x, bli, gune auto je..xgune kn.. sy tw anda sndiri ade ilmunye.. skdar kongsi pandangan ea.. ok.. berkenaan 3 jenama ini.. sy suggest more to canon or nikon.. 4 the best result in colour i suggest more 4 nikon compare to canon because canon colour quite dull so u have to retouch it using photoshop to enhance it.. but, dr segi performance, better canon than nikon because performance canon lbh bagus berbanding nikon.. anyway.. bukan camera tu yg akan jdkn gmbr kite hebat.. tp org di sebalik viewfinder kamera itu yg wtkn nya jd hebat.. we want artwork, not gear.. am i right..??? ^_^

encHIx laNDax said...

kalau ada duit,7D la~mmg terbaek,focus laju,snap macam peluru,huhuhu

D90 pon ok gak~

tapi sony~x bape,aku penah pakai,,mmg menyesal~huhuhu

FaAz AwAnZ said...

so dah angkat kamera aper?

aku guna d90 so rasa cam best jer..canon ringan sangat..tak sedap pegang..
(sorry org yg pakai canon)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...