Wednesday, December 30, 2009

Tips berhenti meroRokok










Salam sayang kepada samua rakan2 bloggers…ape khabar?? sehat ke??cmne life?? Everything ok?hehehe..banyak plak soalanya…hehehe…

Ok, lets back to the main topic…rokok…what is rokok?habis rosak bahasa melayu..hehehe..

Nak tahu, search je kat internet..macam2 keluar.. entry kali ni bkn nak citer pasal apa itu rokok… kebanyakan artikel semua tulis apa itu rokok..tapi sy cuba beri kelainan kpd entry sy pada kali ini…

Seperti sedia maklum, kenapa xboleh merokok? Dalam islam, rokok itu adalah haram..haram maksudnya, berdosa kalau buat..rasionalnya, rokok itu memudaratkan kesihatan…dalam masa yang sama juga, perokok ini berdosa sebab melawan atau ingkar arahan ibu bapa..kiranya macam derhaka…tapi, kenapa plak derhaka???


Mengikut kajian, rata2 ibu bapa tidak mahu anak2 mereka menghisap rokok..so, apabila diorang hisap sembunyi2, diorang juga telah melakukan perbuatan yang tak disukai oleh ibu bapa.so dikira derhaka la..betul? tapi kan, ada juga ibu or bapa yang hisap rokok?cmna pulak ek?betul2…kalau diikutkan, kes ini terjadi melibatkan non muslim..hanya sebahagian saja muslim yang cmtu…tapi, org kampong hisap rokok daun?cmna pulak??a.akan..betul gak…mengikut sebahagian ulama, kalau hisap rokok daun yang kosong just nak bagi berasap mulut, hukumnya makruh…

utk makluman lanjut, Tanya la org yang lebih arif..sy ni seorang penyampai..xde tauliah nak menjatuhkan hukuman kepada sape pon…hehehe..

Ok…sy ramai juga kawan yang hisap rokok..sy ada tanya beberapa org, weh, tak teringin ka nak berhenti merokok?jawapan mereka, kalau ang nak tahu, kebanyakan perokok ni, ada azam nak berhenti..tapi payah…itulah antara jawapannya…megikut pandangan peribadi saya, sini nak senaraikan beberapa kaedah yang mungkin berkesan untuk berhenti merokok..

1-kepada yang baru membina masjid(berkahwin), jika suami anda hisap rokok, anda nasihatlah supaya berhenti secara pelan2…ini telah terbukti berkesan yew…tak tipu…tapi mungkin take time…cakap kat suami anda,ini bagi yang suka bermain badminton or ape2 sukan lain..

Suami: selepas ini, abg dah nak jarang2 main badminton..

Isteri: sbb ape abg?

Suami: ye la..abg kan dah berkahwin.dulu sorang2 sunyi la.

Isteri:o0o0o ye ke…xpe2…abg nak main badminton tu, main la..syg xkesah,tapi yang paling penting berhenti merokok dulu la…..

Suami: hehehe(malu)…baiklah..

Isteri:janji tau..

Continue…….

2.kisah ke 2…

Ada beberapa org puteh, yang mana mereka ni merupakak perokok tegar di Negara mereka..boleh dikatankan, sehari dekat 10 kotak…selpeas datangnye ke Malaysia, dia pon macam biasa beli rokok berjenama X seperti di negaranya..

selepas mebuka plastic dan sebagainya, dia memulakan hisapan pertama…selepas dihisap, dia terbatuk dan terus berhenti..pastu ada seseoarang kawanya bertanya, why are you stop smoking man???lebih kurang cmtu la…hehehe...pastu dia jawab, walaupon ak ni kaki rokok, tapi rokok kat Malaysia ni lebih power la..kandungan racun dia tu agak tinggi..ak tak mampu nak hisap kalau cmni……so, conclusionya, utk pengetahuan,rokok yang dihantar ke Malaysia terutamanya adalah rokok yang mempunyai kandungan racun yang amat tinggi..kalau anda telah tgk cerita discovery ‘the arrival’ rokok juga merupakan salah satu agenda daripada yahudi….mmmm…

p/s: utk yang baru nak berkahwin, pilihlah bakal suami anda yang tak menghisap rook.alasanya, sape yang hidu asap rook,kesan dia lebih teruk dari yang menghisap rokok…betul ke????hehehe

p/s: ini tak berrmakna, yang hisap rokok tak boleh berkahwin, tapi peranan perempuan mengubah bakal suami anda..tak bermakna yang menghisap rokok tu adalah jahat..saya ulang, tak bermakna yang menghisap rokok tu adalah jahat..sama2 kita mengubah saudara kita..

terima kasih…







10 comments:

riBEna said...

ha betoi tu..xsemestinye yg isap wokok 2 jaat
bena sokong3
heeeee~

tp betul la nabil
owng yg hidu bau wokok lebeh risiko tggi
heeee~

Sendra said...

takde pun tips berhenti merokoknya..kau cuma ckp pasal hukum merokok,kawin dgn perokok dgn rokok yg kat malaysia lebih tinggi racunnya..hurmm..hampa sikit dah ngan entry kau ni....

DYLAA said...

bro isap rokok ker >.<

nabil said...

to riBEna--> betul3...hehehe..o0o0o ye ke...betul ek..tq

to Sendra--> betul bro..xde secara direct point dia..tapi dia punya tips adalah utk yang dah berkahwin..tips ni utk org pompuan laksanakan..kiranya bila dah kawin t, bru boleh apply...bukan bro apply, tapi isteri bro la..heheh.

to DYLAA--> tak la dik :)

hajime said...

contohi rumate ak...
xisap rokok dlm bilik..
wakakaka...

Anonymous said...

pengkritik bebas (aman):

masa motivasi zaman skolah dulu, penceramah selalu cakap, kalau kita nak buat keputusan yg kita ragu2, kita boleh mencari penyelesaian dengan menyenaraikan kebaikan dan keburukan akibat daripada keputusan yg bakal kita buat tu..jadi kita pn selalu la buat especially time nak dekat SPM. contohnya, "ishk..mlm ni nak stadi add math ke fizik ke ar? 2ari lg paper add math tp minggu depan paper fizik..masalahnya aku ni kurang power sikit fizik bebanding add math..". so kita akan buat keputusan berdasarkan baik buruk sesuatu itu..lari tajuk sikit..

apa yg aku nak cakap ni, kalau korang (perokok2) boleh senaraikan kebaikan merokok melebihi keburukan, maka aku setuju 110% korang merokok dan aku akan menyokong korang berkempen utk turunkan harga rokok walaupon aku tak merokok..semua yg berblog ni sudah pasni terdiri daripada cerdik pandai masa kini dan sudah pasti ada tahu MANA YG BAIK DAN MANA YG BURUK.. kebanyakkan perokok bila ckp pasal keburukan merokok, diowang akan melenting..sbb ape?? sbb diowang merokok..haha.

aku ada kenal dengan sorang budak ni (arwah), kena kanser paru2 seawal usia 22tahun..dan seorang lg brother ni, umur 40tahun (hidup lagi ni) dah kena buat 'bypass' disebabkan heavy smoker..brother ni keje as broker saham kat kl.. so tension la katanya.. ni tips aku dapat dari dia setelah dia insaf (tu pon setelah dia terkena jangkitan paru2 dan buat bypass jantung)

TIPS:
1) Ingatlah orang tersayang (bro ni taknak anak dia jadi yatim piatu sbb anak dia baru 10tahun)
2) guna masa lapang kunyah cwewing gum @ gula2(harga chewing gum @gula2 lg murah dari rokok)
3) hilangkan sindrom "argghh, tension..kena amek oxigen dulu ni" dengan berbanyakkan bertasbih dll.
4) kalau terasa duit bnyk sangat, gunakan duit tu utk sedekah kat surau2 @ masjid2 @ anak2 yatim @ belanja membe2 makan (mcm bro ni selalu belanja aku lunch) haha..
5) stop rokok secara berperingkat, contohnya arini sehari 20 batang..esok jadi 19 batang..lusa 18 batang..sampai la jadi sehari sebatang pastu try stop
6) anda saja yg mampu mengubahnya..kalau senaraikan 1000 tips sekali pn,tp kalau korang rasa "suka ati aku la nak rokok, duit aku, bukan duit bapak ko pon", suka ati la..tp kena ingat, korang lepaskan asap tu, orang lain yg isap (read article about second hand smoker), diowang lg berisko.. kalau diowang ni kena penyakit sebab asap rokok ni pastu diowang taknk maafkan cane?

tepuk dada, tanya iman..

suraya said...

ye sgt stuju dgn org yg hidu asap rokok tu akn dpt kesan yg lg truk drpd org yg merokok. tula sbb utama sy x suke ngan org yg merokok.

Useriez said...

ya ka org yg hidu asap rokok kesannya lebih teruk dari yg merokok?? org yg merokok tu dh la hisap rokok, then dia hidu rokok dia sendiri plk.. hehe..

merokok?? katakan tak nak!
x dak gayalah~

Anonymous said...

pengkritik bebas:

yup, second hand smoker has high risk then smoker..try google article pasal second hand smoker ni..google kan ada, senang jer.

p/s: kalau sape2 duduk wangsamaju, meh datang kat masjid baru kat section 2 ni. kat sini ada sign board tulis "mengikut majlis fatwa kebangsaan yg bersidang pada 1997, difatwakan merokok adalah haram." tak sure sgt ngn date tu.. haa.. mai2 cek kat sini

job said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,情色,日本a片,美女,成人圖片區

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...