Wednesday, December 30, 2009

Tips berhenti meroRokok










Salam sayang kepada samua rakan2 bloggers…ape khabar?? sehat ke??cmne life?? Everything ok?hehehe..banyak plak soalanya…hehehe…

Ok, lets back to the main topic…rokok…what is rokok?habis rosak bahasa melayu..hehehe..

Nak tahu, search je kat internet..macam2 keluar.. entry kali ni bkn nak citer pasal apa itu rokok… kebanyakan artikel semua tulis apa itu rokok..tapi sy cuba beri kelainan kpd entry sy pada kali ini…

Seperti sedia maklum, kenapa xboleh merokok? Dalam islam, rokok itu adalah haram..haram maksudnya, berdosa kalau buat..rasionalnya, rokok itu memudaratkan kesihatan…dalam masa yang sama juga, perokok ini berdosa sebab melawan atau ingkar arahan ibu bapa..kiranya macam derhaka…tapi, kenapa plak derhaka???


Mengikut kajian, rata2 ibu bapa tidak mahu anak2 mereka menghisap rokok..so, apabila diorang hisap sembunyi2, diorang juga telah melakukan perbuatan yang tak disukai oleh ibu bapa.so dikira derhaka la..betul? tapi kan, ada juga ibu or bapa yang hisap rokok?cmna pulak ek?betul2…kalau diikutkan, kes ini terjadi melibatkan non muslim..hanya sebahagian saja muslim yang cmtu…tapi, org kampong hisap rokok daun?cmna pulak??a.akan..betul gak…mengikut sebahagian ulama, kalau hisap rokok daun yang kosong just nak bagi berasap mulut, hukumnya makruh…

utk makluman lanjut, Tanya la org yang lebih arif..sy ni seorang penyampai..xde tauliah nak menjatuhkan hukuman kepada sape pon…hehehe..

Ok…sy ramai juga kawan yang hisap rokok..sy ada tanya beberapa org, weh, tak teringin ka nak berhenti merokok?jawapan mereka, kalau ang nak tahu, kebanyakan perokok ni, ada azam nak berhenti..tapi payah…itulah antara jawapannya…megikut pandangan peribadi saya, sini nak senaraikan beberapa kaedah yang mungkin berkesan untuk berhenti merokok..

1-kepada yang baru membina masjid(berkahwin), jika suami anda hisap rokok, anda nasihatlah supaya berhenti secara pelan2…ini telah terbukti berkesan yew…tak tipu…tapi mungkin take time…cakap kat suami anda,ini bagi yang suka bermain badminton or ape2 sukan lain..

Suami: selepas ini, abg dah nak jarang2 main badminton..

Isteri: sbb ape abg?

Suami: ye la..abg kan dah berkahwin.dulu sorang2 sunyi la.

Isteri:o0o0o ye ke…xpe2…abg nak main badminton tu, main la..syg xkesah,tapi yang paling penting berhenti merokok dulu la…..

Suami: hehehe(malu)…baiklah..

Isteri:janji tau..

Continue…….

2.kisah ke 2…

Ada beberapa org puteh, yang mana mereka ni merupakak perokok tegar di Negara mereka..boleh dikatankan, sehari dekat 10 kotak…selpeas datangnye ke Malaysia, dia pon macam biasa beli rokok berjenama X seperti di negaranya..

selepas mebuka plastic dan sebagainya, dia memulakan hisapan pertama…selepas dihisap, dia terbatuk dan terus berhenti..pastu ada seseoarang kawanya bertanya, why are you stop smoking man???lebih kurang cmtu la…hehehe...pastu dia jawab, walaupon ak ni kaki rokok, tapi rokok kat Malaysia ni lebih power la..kandungan racun dia tu agak tinggi..ak tak mampu nak hisap kalau cmni……so, conclusionya, utk pengetahuan,rokok yang dihantar ke Malaysia terutamanya adalah rokok yang mempunyai kandungan racun yang amat tinggi..kalau anda telah tgk cerita discovery ‘the arrival’ rokok juga merupakan salah satu agenda daripada yahudi….mmmm…

p/s: utk yang baru nak berkahwin, pilihlah bakal suami anda yang tak menghisap rook.alasanya, sape yang hidu asap rook,kesan dia lebih teruk dari yang menghisap rokok…betul ke????hehehe

p/s: ini tak berrmakna, yang hisap rokok tak boleh berkahwin, tapi peranan perempuan mengubah bakal suami anda..tak bermakna yang menghisap rokok tu adalah jahat..saya ulang, tak bermakna yang menghisap rokok tu adalah jahat..sama2 kita mengubah saudara kita..

terima kasih…







Tuesday, December 29, 2009

ketiKa cinta berTasbih..best ke??


Salam semua…

“Di matanya, Kota Alexandria sore itu tampak begitu memesona. Cahaya mataharinya yang kuning
keemasan seolah menyepuh atap-atap rumah, gedung-gedung, menara-menara, dan kendaraan-
kendaraan yang lalu lalang di jalan. Semburatcahaya kuning yang terpantul dari riak gelombang di
pantai menciptakan aura ketenangan dan kedamaian”

wah….ni la sebahagian daribada petikan novel terlaris ayat2 cinta…heheh…cerita ni mungkin dah lama keluar..tapi tak kesah la ak nak buat entry pasal ni pon…huhuhu…ni bukan nak jual novel ke,ape ke…tapi just nak cerita pengalaman tgk citer ni…sebnarnya sy sendiri tak habis g baca novel ni…tapi movie dah tgk dah…so pada pandangan sy, citer dia memang layan giler arh….cita ni menyebabkan sy tido pkul 4 pagi…hehehe…kalau tgk sowang2 agak felling habis…sedih pon ade…cita ni dah lama kot… ada org cakap, cita ni best lagi pada ayat2 cinta…tapi ada cakap sebaliknya…. Tapi sy xtgk pon lagi cita ayat2 cinta…best ke???? Tak sabar nak tgk sambungan citer ni….rugi la kalau sapa tak tgk lagi..heheh..

p/s: teringin sangat nak belajar dkt cairo..heheheh

hadiah utk kwan2 bloggers, [download novel ketika cinta bertasbih]..last date 31/12/09…

ni pula lagu tema filem tu, meamagn layan la…

nak upload movie, tapi agak berat la…pandai2 la korang cari yew…
bye…

Ketika Cinta Bertasbih
by Melly Goeslow Ft.Amee

Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu
[*]
Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit
[**]
Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta

Back to [*][**]

Cinta
Back to [**]

Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Ketika cinta bertasbih

Sunday, December 27, 2009

logHAt negeRiku..


Salam semua… apa khabar? baik?alhamdulillah…ok.entry kali ni mengenai loghat…oleh kerana saya org kedah, so nak cita pasal loghat kedah…haaa tudia....loghat kedah meamang xdak kesamaan dengan loghat Kelantan..tapi ada jugak kaitan dengan loghat peneng dan prlis..tapi cara cakap masih tak sama…xcaya??tanya org kedah...

Entry kali ni banyak berbau kedah sikit…hehehe..sy bukan racist or apa2 jenis lagi…huhuh..tapi nak cerita kat sini, dah 3 tahun kat johor…dari kedah nak ke johor lebih kuang 10-12 jam perjalanan naik bas..jauh tu….huhuh..so bila org kedah mai johor, memang banyak nak kena tune.. firstly adalah loghat..malu ka cakap kedah?sebenaqnya, tak dak la nak malu…tapi,Cuma nak sesuaikan dengan keadaan semasa ja…nak cakap apa pon kena pikiaq dulu..then baru cakap…heheh…tapi bila org dah kenai, memang cakap kedah ja…awal2 ja jadi org johor sikit..hehehe..

Tapi nak cerita juga, ada jugak member2 saya yang dah murtad negeri???…hahaha…kesian sy dengaq depa cakap..nak tegelak pon ada…hikhik...sebenaqnya bukan nak kesah sangat nak cakap kl ka,apa ka, tapi kalau dgn kawan lama org negeri sendiri, cakap kedah dah la..xpayah dok bantai cakap kl plak…geli dengaq..huhu…

Disini nak senaraikan beberapa masalah bahasa..heheh..cth:

1-Roti bagi org kedah= biskut, roti,dan seangkatan bg org lain..xdak istlah biskut bagi org kedah..biskut tetap dipanggil roti..hehe

2-kasut bagi org kedah= kasut, selipar, sandle dan lain2…kami pangei selipar kasut..harap paham ya…selipar tu kasut..huhuh..

3- cabai= cili

4-sekupang= 10sen

5-loqlaq= pengotor

6-depa=mereka

7-

jom senaraikan loghat2 kedah yang lain….huhuhu

p/s: kalau ada word yang xpaham, harap bertanya.. :)

Thursday, December 24, 2009

PersoaLan biasa nOn muslim kpd muslim???


by: nabil

Assalamualaikum w.bt.

Ape khabar semua rakan2 ku?sehat? ok, kalau ditengokkan kpd tajuk nampak macam seyes je kan..tapi memang kita kena take seyes gak pekara ni..heheh…

Ok, mula2 tu memang xde terlintas nak tulis tentang ni..tapi setelah membaca blog 5star IZDIYANI MUSAWIR tajuk ‘terikat lidah’.. heheh...memang tak dinafikan,kalau berhadapan situasi macam tu memang terkaku kita nak menjawab..even saya sendiri pon xboleh jawab kalau ditanya cmtu…tapi kak izdiyani musawir dah bagi jawapan yang terbaik.. :)


Semalam sy berkesempatan berdebat secara baik2 dengan seorang kawan sekelas yang beragama katolik..debat ni bukan ala2 parlimen ek..just keluarkan hujah2 membela agama masing2…sebenarnya takut gak nak berdebat ni..tapi setelah berasa macam dah cukup point2, baru sy berani berdebat dgn dia..huhuhu..ok,bkn nak citer pasal kes debat t upon..hehehe.


Sebelum ni, saya pernah dengar talk by seorang bekas paderi yang memeluk islam. so dari situ banyak saya dapat point sbb dia banyak persoalkan tentang ape yang org non mslim nak tahu tentang muslim(lebih kurang cmtu la)..ok disini saya cuba senaraikan beberapa soalan yang biasa org non muslim Tanya..soalan killer tue…


1)Salah satu sbb knpa org tak nak masuk islam sbb diorang ingat kena tukar nama kena ber binkan Abdullah.so kita boleh jawab cmni,

Jwp: ok, sebenarnya berdasarkan hadis sahih, nama tidak perlu tukar kepada nama yang boleh juga dipanggil nama arab.Tetapi nama itu mestilah bermaksud yang baik2.Paham.kiranya xperlu la diorang risau tentang surname diorang.ok



2) org non muslim cakap, ‘kamu xpe la dah lahir dalam islam, tapi saya ni dilahirkan kristian/budha,,cmna nak boleh masuk syurga’?tuhan kamu tidak adil la diorang cakap..

Jwp: ya. Memang betul kami dilahirkan dalam keadaan islam. tapi, apa yang penting adalah pengakhiran(kematian) seseorang itu, bukanya permulaan.cth, kalau dilahirkan dalam keadaan islam sekali pon, tapi bila xdapat menjaga akhlak, akhirnya kemungkinan besar dia convert to agama lain.bnyak kan kes macm tu???..kiranya pengakhiran dia adalah kafir.so masuk neraka juga walaupon awalanya isalam. cth ke 2, jika kamu dlahirkan dlm keadaan bkn islam, tapi kamu dapat hidayah, kamu convert tu islam, than kamu juga boleh masuk syurga.betul tak???conclusionya, pengakhiran sesorang tu yang perlu diambil kira, bukan pengawalan.


3)org non muslim cakap, knpa saya tgk org islam ni ada yang tak semayang,tak pakadi tudung, jahat, mencuri?mcm mana saya nak masuk islam sedangkan diorang ni teruk2?

Jwp: ok.semua agama mengajar kepada kebaikan bukan. Tetapi, setiap agama xkira la agama mana pon mesti terbahagi kpd dua golongan iaitu yang baik dan xbaik. So kalau yang semayang tu yang baik la..tapi cakap juga kat diorang, agama lain selain islam pon suwuh baik2, xminum arak, x mencuri. tapi knpa ada ja org non muslim mencuri, minum arak?tanya balik diorang?tgk boleh jawab ke tak..hehehe..jwpan dia sbb yang sama la. So dari soalan ni, conclusionya, jangan pandang atau judge sesuatu agama base on penganut tu sendiri tetepi base on intipati ciri2 agama itu sendiri.ok?macam tak lengkap lagi la rasa…kalau tak paham, tanya yew…macam ade lagi jew...



4) org non muslim cakap,’ knpa sy tgk kamu bila smayng kamu sembah kaabah?tapi kamu cakap kamu sembah Allah’?

Jwp:ok.sebenarnya, org muslim tak sembah kaabah.kami sembahyang ikut arah kiblat. Kalau kaabah diubah ke madinah skali pon, kita tetep semayang ikut arah kiblat..sbbnya, kita bkn sembah kaaabah.paham???sbbnya, pernah ada dulu pada zaman Rasullullah s.a.w, ketika kaabah diruntuhkan utk diperbaharui, xde plak time tu org tak smayang.tetap juga smayang sbb kita bkn sembah kaabah..dapat??



5)soalan last, orng non muslim ckp,’ sy xnak la masuk islam, nanti jadi mundur. Cuba tgk bosnia,Iraq,afganistan, bnyak lagi la..’

Jwp: soalan ni mungkin soalan provokasi. Ok knpa dalam soalan ni, diorang tak sebut negara2 lain yang maju?kita jawab cmni, banyak juga Negara islam yang maju seperti uae(dubai), Malaysia, brunei, arab Saudi…maju what?betul?tapi diorang saja tak nak sebut..pastu kita provoke balik, kalau masuk agama kamu pon jadi mundur gak, cuba tgk afrika,Yugoslavia,belah2 amerika selatan.makan pon xcukup…hehehe..sama ja..


Wa, first time entry panjang. Saya buat ni sebab untuk persiapan kita bila berhadapan dengan soalan2 non muslim. Saya harap dengan perkongsian yang tak seberapa ni dapat membantu semua blogers muslim bersedia dimana saja kita berada.


p/s: kepada ustaz,ustazah,pelajar2 mesir,dan semua blogers kalau ade salah, tolong betulkan…saya hanya seorang seorang muslim yang biasa.xpernah terlari dari membuat salah.


Terima kasih.

jOm cuTi2 maLaysia 2010!!



Salam satu Malaysia kpd semua….Selamat tahun baru…(awal sgt ke?)
Tanpa disedari, xsampai seminggu kita dah nak masuk tahun baru…kejab je rasa kan…hhuhuh…

So bila tahun baru, ade la azam baru la, baju baru, dan awek baru…hehehe…lawak jew..
Sebenarnya entry kali ni ak nak berkongsi calendar cuti utk memudahkan kita nak pergi holiday or nak pergi mane2 jew… calendar ni dikeluarkan oleh gomen kita sendiri..so boleh la guna utk buat rujukan kalau2 nak rujuk la...hahaha(ntah ape2)

Calander ni bukan utk negeri johor saje, tapi semua negeri ade…ye la, cuti setiap negeri bukan sama pon..kalau awal tahun nanti, johor bukan ade cuti pon..tapi ade je negeri yang dapat cuti..so same2 la ak nak kongsi calendar ni…

Nak tgk lagi download la, tekan je sini… [download-calendar]
Bye2..

Monday, December 21, 2009

kNapa suKA maKan cHoc?
















Salam…

Haa….ape kabor semua?sehat?banyak lagi ke kenduri?hehehe… entry kali ni nak kongsi2 mengenai chocolate…kalau loqhat utar pange chekelat…heheheh… knpa budak2 suke makan chocolate ek? Even sekarang ni bkn cakap budak2 je, mak2 dan ayah budak pon suka juga..hehehehe...

sy pon suka jugak….hehehe.. for me sbb ape suka chocolate sebab tertarik dengan warna chocolate tu sendiri…contoh kat sini chocolate m&m..dah bertahun2 tak makan cholate ni..tiba2 rindu la plak nak makan…hehehe..sape2 poleh beli satu....huhuhu...besides, dia punya nikmat makn choc menag layan o0o0o0…ngeh3....

actually, banyak jugak kelebihan2 choc ni antaranya la mengemukkan badan…hehehe..xpayah beli weught gain dah...huhuh....pastu biasanya kalau atlet atau ahli sukan mkn choc utk tambah energy… so post kali ni nak tunjuk je gambar dari en google kedai2 choc m&m dkt oversea…chou chin chou…bye.


Sunday, December 20, 2009

Tombo hATI !!


AssalamualaIkum w.b.t…

Salam satu malysia, salam ukhuwah…

Setelah berhari2 tidak mepunyai idea untuk mengepost bahan dkt blog, tiba2 pada petang tadi tersengar lagu opick iaitu tombo hati…apa itu tombo hati? Itu dalam bahasa indon…tapi kalau dalam bahasa melayunya disebut ubat hati… apa yang nak citer kat sini bukan ubat penyakit hati yang boleh dibeli dekat farmasi or klinik berhampiran anda, tapi ubat hati ni special sikit..heheheh…xperlu mengekuarkan sedikut pon wang…..tapi insyAllah hati anda mungkin akan terubat…

Berkata seorang ulama, Ibrahim Al-Khawas RA: “ Sesungguhnya ubat hati itu ada lima perkara, maka ubatilah hati kamu dengan lima perkara tersebut. Pertamanya, bacalah Al-Quran dengan menghayati isi kandunganya. Kedua, mengosongkan perut dari terlalu kenyang atau berpuasa. Ketiga, bangun ( beribadat ) di waktu malam. Keempat, menghampirkan diri kepada Allah ( beribadat ) disepertiga malam dan yang kelimanya, sentiasa bersama-sama di dalam majlis orang-orang yang soleh ”.

Sebenarnya nak bercakap hal2 agama bukan senang, takut jugak sebab xde tauliah..hehehe..so kalau ada masalah or salah ape2 tolong la betulkan sy ye..sy Cuma manusia biasa yang cuba untuk menjadi insan yang terbaik dan juga khalifah di muka bumi ini….

Nikmat yang paling berharga dikurniakan kepada manusia ialah nikmat hati, yang merupakan raja segala gerak-geri dan tingkah-laku yang dipertontonkan oleh manusia. Hati yang diciptakan Allah semulia-mulia kejadian, di situlah akal manusia, di situlah buruk, baik, sihat, lemah manusia, di situlah segala-galanya.

Benarlah apa yang diucapkan oleh Rasulullah SAW: “ Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging, jika sekiranya baik daging itu, maka baiklah seluruh diri manusia itu. Jika sekiranya buruk daging itu, maka buruklah seluruh diri manusia itu. Ketahuilah, bahawa ia adalah hati ”.

Begitulah di antara penawar-penawar dan juga cara2 yang digariskan oleh ulama bagi mengubati hati-hati kita dari segala penyakit yang menyebabkan gerak geri yang dipertontonkan oleh kita melencong ke arah kemurkaan Allah SWT. Mudah - mudahan kita digolongkan dikalangan hamba-hambanya yang sentiasa dalam keadaan hati bersih dari segala penyakit-penyakit yang menyebabkan kita lalai mengingati Allah SWT.

p/s-Moga2 dgn aritikel pendek ni kita mendapat ketenangan hati..insyAllah…

p/s/s: [download lagu opick-tombo hati]

Tombo Ati

by Opick

Tombo Ati iku limo perkorone

Kaping pisan moco Qur?an lan maknane

Kaping pindo sholat wengi lakonono

Kaping telu wong kang sholeh kumpulono

Kaping papat kudu weteng ingkang luwe

Kaping limo dzikir wengi ingkang suwe

Salah sawijine sopo iso ngelakoni

Mugi-mugi Gusti ALLOH nyembadani

Obat Hati ada lima perkaranya

Yang pertama baca Qur?an dan maknanya

Yang kedua sholat malam dirikanlah

Yang ketiga berkumpullah dengan orang sholeh

Yang keempat perbanyaklah berpuasa

Yang kelima dzikir malam perbanyaklah

Salah satunya siapa bisa menjalani

Moga-moga Gusti ALLOH mencukupi

Friday, December 18, 2009

Tak mAkan pedas = tak gentleman????



Assalamualaikum w.b.t.

Salam satu Malaysia,

Salam maal hijrah 1431H..


Hehehe…brape banyak salam la…huhuhuh…. First of all nak ucapkan salam maal hijrah kepada sema rakan2 blogger terutamanya yang muslim…semoga kedatangan tahun baru ni dapat mengubah dan melakukan satu anjakkan paradaigma yang baru keatas diri masing2 supaya melupakan dan juga meniggalkan pekara yang jahiliyah yang pernah kita buat dulu2..panjang jugak intro ni…hehehe.

Ok, entry untuk kali ni adalah mengenai cili…tapi, org utara especially org kedah, kami panggil cili ni sbg cabai…hehehe…mesti setengah org pelik kan dgr bunyi cmtu…huhuh..tapi itulah hakikatnya…ada cabai merah, ada cabai hijau..itu ja yang kami panggil..huhuhu..kita tahu cili aka cabai sifatnya pedas bukan??tapi xsemua suka makan pedas…termasuk la saya… :)

Ape sebenranya nak citer ni??? Betul ka ada org penah cakap, sapa xmakan pedas tak gentleman??? So, nak citer pasal ni la…sy mcm xberapa setuju la dgn pernyataan dia atas katanya sapa xmakan pedas tak gentleman?sy pon xmakn pedas…tapi ok je…hahahaha… gentleman la juga kot…hihihi…

Knpa tak mkn pedas?pada sy, kalau makan pedas ni memang xbest la…nak makan pon susah kalau pedas2 sgt.. even penah dulu kalau mkn terlalu pedas,memang sy xkan makan…hohoho…xtahu nak cakap sbb ape tak le makan pedas..xble nak describe(indescribable)..hehehe..tapi kalau mkn pedas, memang xsedap…air mesti bertong2 habis kalau terlalu pedas…hihihi…tapi itu saya,lain org,lain rasa,lain citarasa,lain la mulutnya…

so cmna pendapat bloggers2 sakalian?

p/s:gambar dari en.google

Thursday, December 17, 2009

LasT call for brOtherhood T-shirt 2009 !!!








asslamualaikum w.b.t...

alahai,pejam celik pejam celik dah nak habis tahun dah yew...

kejab je rasa...mmmm....

ok, entry ni dibuat utk sesiapa yang berminat nak order baju brotherhood xkire la lelaki or muslimah before the end of this year sbb tahun depan kita buka account baru la...hehehe...

so, sebelum 31 hb ni, kepada sesiapa yang berminat, boleh la bagi butiran2 yang

diperlukan ke email sy nabil_1017@yahoo.com.butiran yang diperlukan adalah seperti

berikut;

1-nama
2-alamat
3-email
4-hp no
5-saiz/jenis/jumlah

klik sini untuk continue.......

Wednesday, December 16, 2009

BLACK & WHITE PHOTOGRAPHY CONTEST





salam..

hahaha...buat kali ke 3 ak masuk contest gambar ni...

actually saje je masuk sbb tak de keje lagi...bisa la sem baru buka...

pasni memang xde masa dah nak update blog...huhuh

jom la join contest ni...

bkn payah pon nak masuk...mudah jew

nak tulis ape pon tak tau..

kalau tak tulis pon xle sbb ni syarat dia.. hahahah

so tulis je ape2 pon ak nak...

huhuhhu....

for more detail, click SINI..

have a nice day.. :)



variAblelity Of AirplAne















salam...

huhuhu setelah sekian lama xupdate blog..akhirnya dapat juga update dgn entry yang entah ape2..

sebenarnya entry kali ni saja ja di post untuk tujuan perkongsian gambar2...

walaupon tak kesampaian nak naik semua jenis airplane, tapi dapat tgk pon kira ok la...huhuh...

so,

yang mane lagi cantik ??

p/s: kalau dah penah tgk, tgk la lagi...hehehe


Monday, December 14, 2009

My Firsttime!!!



Assalamualaikum w.b.t..minggu ni adalah minggu yang agak bz. Nak update blog pon xsempat..hehehe..lagi pon, sem baru dah start..mungkin lepas ni jarang2 la nak update blog..huhu..

Ok, entry kali ni just nak cerita mengenai pengalaman pertama ak??tapi, pengalaman ape?? Jgn salah faham ek…hihihi..

Ceritanya cmni, pada suatu hari bertempat di suatu lokasi di kedah iaitu sik, kedah terdapat satu konvokasyen pusat latihan keda anjuran keda. Keda ni apa?? Ok, KEDA ialah lembaga lemajuan wilayah kedah.kalau dkt peneng diorang panggil PERDA..balik kpd cerita tadi, apabila ada event mcmni, ade la booth dan juga menteri yang datang. So, dipendekkan cerita pada mlm tu kakak ak tanya, nak jual baju tak? Ada satu lagi booth kosong? Ak memikir panjang..pastu abg ipar ak mencelah dan suwuh pergi..so ak pon dgn hanya memikirkan ni pengalam pertama ak, so ak pergi.. esok harinya pergi mengambil baju2 yang telah ak tinggalkan dkt Pekan Rabu Alor Setar dan bawa ke sik menaiki kereta…

Berbekalkan bju yang ade, pada 6/12/09 event tu bermula.. so,pagi2 dlm pkul 8 pagi dah kena pergi khemah susun baju dan juga barang2 ape yang patut…untuk hari tu, ak jual t-shirt islamic, baju batik Indonesia, badges, dan keronsang dari sabah..huhuh…ramai juga yang datang kat kedai ak haritu.. Alhamdulillah..

APA PLAK PENGALAMAN KORANG YANG BEST NAK KONGSI DGN AK?hehe :)

p/s: Disini gambar bersama menteri(baju pink). Time tu menteri buat lawatan ke gerai2..
p/s: nanti mungkin ada lagi gambar kat gerai ak…huhuh


Thursday, December 10, 2009

SekiTAr RayA AidiLadha 20o9












salam satu malaysia...

walaupun raya dah lepas, tapi rasanyaxsalah kalau nak letak gambarr time raye... :)

sebelum nak balik johor, saje la boring2 dok umhxtau nak buat pe, so mengedit gambor je la...

so selamat melihat gambar(ape punya ayat da)... :)

bye2..

p/s: shooter by a.pit,a.mirul,nabil
p/s/s: maaf gambar kurang sharp sbb telah di compress...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...