Saturday, January 23, 2010

Antara kualiti, braNd dan hArga, maNa peNting?


Salam semua..apa khabor??semua sehat??

Ok..actually saya baru balik dari test microwave pagi ni…time buat test tiba2 terpikir nak tulis satu entry baru…isk3…teruk2..sambil buat test pon dapat ilham idea nak tulis kat blog…bahaya tu…hahaha

Ok, entry kali ni just nak bincang and Tanya pendapat semua bloggers, antara brand,kualiti dan harga, mane korang pentingkan??dgn kata lain, korang akan judge dulu…contohnya ketika nak membeli baju or seluar…nak tengok jenama ke, kualiti ke,harga?? For me, tengok harga dulu…then tgk brand…kualiti tak tengok sgt…

Knpa kualiti tak tengok sgt??ok, sbbnya kalau brand dah terkenal, of course dia punya kualiti tak perlu dirisaukan..betul tak???ok, tapi itu kes yang ada brand…so saya akan tgk harga dulu..tapi lain org, lain dia punya style…korang plak cmne???

Ok, kes ke 2, kalau xde brand…kes ni berlaku bila kita nak beli pakaian or ape2 kat pasar malama or kat mana tempat selain supermarket? Contohnya saya g Singapore aritu, nak beli t-shirt, so apa yang nak perlu kita tengok dulu?ok, pada pendapat saya, pada masa ni, saya lebih pentingkan kualiti..pastu baru tgk harga..kalau yang jual kat situ, harga t-shirt serendah $4 pon dah ble dapat..tapi kualiti sesuai la dgn harga…kualiti ni termasuk jenis kain dan kualiti printing dia…

ok,so at last sy amik t-shit harga $12.kalau dalam rm lebih kurang rm28..tapi for me, yang penting kualiti..walaupun mahal sikit, tapi bnde tahan lama lagi bagus pada bnda murah, tapi pakai kejab dah rosak..tapi,ada juga bnda murah dan tahan lama...betul???

Betu tak kawan2 semua???????hehehe…ok, ni semua pada pendapat saya la…tapi pendapat kamu semua mesti lain dari saya kan???so, selamat berkongsi idea..bye2..

-------------------------------------------------------------------------------------

Islam pon tidak melarang kita memakai pakian yang berjenama(mahal)..as long as jangan dok menunjuk2 dan bangga diri.…pernah dgr satu ceramah by Dr asri, dia cakap, kalau ada jubah levis skali pon,kalau nak beli beli je la…xsalah pon..heheheh..

p/s: kpd ustaz/ah, ikhwah,akhawat, pelajar mesir,dan sesiapa saja, kalau ada salah hal agama tolong betulkan..

p/s: gambar xde kaitan..heehe

19 comments:

cik EPAL said...

suka yang murah dan tahan lama :)

nawal said...

heheh, kalo org yg pokak cam aku pentingkn harga kot..tpi kalo x kualiti, x leh gak

hydir said...

kualiti dgn harga sama penting
brg yg berkualti x semestinya memuaskan hati
harga yg murah juga tidak menjamin mendapat nilai yg kita inginkan ..

timbang ler ..

touyakaruma said...

Yang penting kualiti dan harga , brand tu tak sangat .

Ery Farieha said...

murah & thn lame. tp susah kot nak jumpe?
tp yg MAHAL & BRAND pn blm tentu tahan lame kot.

nursarah said...

harga tak tipu, barang murah selalunya kurang kualiti. yang mahal biasanya tahan lama. beg B.U.M yg ori aku beli, pakai dah 5 tahun. still elok lagi. beg beli kat masjid india setahun pakai pun tak sampai dah jahanam.

nabil said...

to cik EPAL--> wah2 cik epal...sungguh awal kamo...heheh...murah dan tahan lama..susah nak dapat tue..

to nawal--> mmm..harga penting gak..tapi kualiti pon penting gak..hehehe..kiranya 2,2, penting la nie..huhuhu

to hydir--> tgh timbang le ni..hehehe

nabil said...

to touyakaruma--> mmm..betul jugak tue..!!!!

to Ery Farieha--> sama gak mcm cik epal..tappi mahal belum tentu jugak kan..tapi biasanya dah tentu la kualiti kot..hehhee

to nursarah--> kiranya barang baik, harga mahal pon xpe la ek???

Rash said...

yg paling utama mestila qualiti.. pastu brand & harga terpulang kt individu..
klu ade duit lebih ape slhnye beli brg branded ^^

Wanie Azeera said...

murah selesa dan tak tahan lama nnt boleh tukar2 :P

joegrimjow said...

gini gini

ku suka berkualiti
nak tau kualiti ke x
tengok brand
klu ber brand tinggi
of koz mahal

so
semua bersangkit
hehehe

ELYANA YAZMIN =) said...

saye suke tgk brand time sale! hahahahahhahahahha
kalo hari2 xde sale, x shoping ponnn!
ki3x~
UNLESS ade brg Kualiti OK n harga berpatutan! hik3~
cth kan, cam jam, if beli kt pasar malam.alahai2.skit kene tukar jam bru.
TAPi, If beli swatch..walaupon RM300++ ..sekali seumur hidup jerh kot beli.unless tbe2 kaye n nak beli baru! ;p

for me i VOTE for Kualiti =)

cik EPAL said...

memang tak dapat la nak beli jubah levis :D

TashadeNatasha said...

pada aku, kualiti is important. kalau beli yg murah tapi kena beli 2 3 kali, not worth it okie. baik beli mahal terus boleh tahan bertahun tahun.

tapi kalau dpt yg murah and berkualiti lagi terbaik.
sometimes brand showing the quality of their goods.

kena pandai compare and make the right decision.

aku tgh nak beli washing machine ni. penat dah survey. haah

nabil said...

to Rash--> kualiti penting...betul gk kalau dipikirkan...tapi kalau mahalm sgt xmampu la nak membeli...heheh

to Wanie Azeera--> murah dan selesa...susah jugak nak dapat tue...tapi boleh je dapat...kena pandai2 cari la yew...

nabil said...

to joegrimjow--> yups..itu betul..semuanya ada kaitan..paling best dapat yang murah,kualiti, branded..hahah

to ELYANA YAZMIN =)-->betul3...time ade sale, baik g beli..barang branded pon dapat murah gak...:)

cik EPAL--> hahaha...nanti kalau levis ada buat jubah boleh la cik epal beli..heheheh

nabil said...

to TashadeNatasha--> barang yang terbaik mesti murah,kualiti dan branded...betul tu...tapi agak susah la nak dapat..kalau branded tak original mungkin senang dapat..kualiti grade A...heheh

Nur Bahiyah said...

emmm...suka yg sederhana..ta mahal, asalkan selesa...chillax! :)

alin~hazlin~ said...

klau nak beli barang..
1. tg0k design
2. pas tu tgok brand
3. then teng0k RM.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...