Friday, January 15, 2010

Braces itu best ke??



Salam semua…ape khabar??sehat ke…Alhamduliilah sy semakin sembuh skrung nie..sbb tu sempat menulis lagi nie..esok dah xsempat sbb nak g Singapore…huhuhu…

Entry kali ni mengenai braces…best ke pakai braces???tahukan braces tu ape??senang citer braces tu adalah yang pakai besi kat gigi utk bagi gigi sama…tapi sebelum tu, braces ni utk tu je ke??

Ok, utk pengetahuan, sy juga pakai braces..baru 7 bulan..awalnya meamang xnak pakai sbb gigi pon xde la teruk sgt…biase jew…tapi bila dah g check, dr kata boleh buat braces..tapi tujuan braces utk ape??utk pengetahuan semua, kalau gigi kita xdapat tutup semua, means gigi atas n bawah tak rapat sama2, maksudnya akan ada lubang kan?so, t bila tido, kemungkinan besar mulut akan terbuka..bila mulut dah terbuka,angin akan masuk..so bila angin masuk, Dr cakap, lama2 boleh menyebabkan barah..barah ape??haa…itu xpasti plak..sape dr kat sini boleh jawab kot barah ape.. besides, pakai braces ni utk bg nampak gigi sama..

Ni nak citer pengalaman buat braces..firstly kita kena g check dulu samada gigi kita ni sesuai tak utk pakai braces..lepas semua ok, kita kena jalani process utk dapat bentuk gigi dgn memasukkan sejenis semen kot(xpasti bnde ape) dan tekapkan dkt gigi atas dan bawah..time ni amat2 terseksa nafas sbb mulut penuh dgn bnda yang macam semen tu..seyes paling menyeksa..nak cabut plak satu hal kalau lambat, t semen tu keras..o0o0o0 meamang takut giler..pas dah dapat semua minggu seterusnya dia akan tunjuk bentuk gigi kita dgn siap diwarnakan…heheh..tujuan dia, nak bagi mudah tgk gigi mana nak cabut dan sebagainya..pastu, masa yang paling tak best time nak cabut gigi…argh…takutnya..xpernah cabut gigi sebelum ni..semua patah sendiri..hehehe..

Kalau nak tahu, kalau kena cabut 1 batang xde hal la..ni sampai 4 batang…memang demam dibuatnya…hahaha...sakit o00o0o..seminggu satu batang..kalau power sehari 2 batang..pilih la takat mana yang mampu..heheh…bila semua selesai, baru buat appointment pasang braces..nak pasang besi tu je lebih dari 1 jam..lama sgt dlam bilik tue…itu baru atas je..t bawah plak lagi sejam…lepas pakai tu, mula2 agak xbiasa..then bila dah lama2 tu, ok jew..pastu, setiap sebulan kena jumpa Dr utk ketatkan besi dan tukar warna getah..huhuh..tukar warna yang palin best…ada catalog warna lagi..cakap je nak warna ape..heheh..satu g, berus gigi dia pon special..ada 2 jenis lagi..hehe…ok..

Itu je kot utk kali ni…bye2…
p/s: gambar--> kesan apabila xpakai braces..huhuhu

23 comments:

eyes143.. said...

chumel gak pki braces neh..

::aMaD:: said...

untung org yg GG dah tersusun..takde sakit2.huhu

maisyara pot! pot! said...

braces ni leyh putihkan gg ta? ;P

wawan said...

sy pun pakai braces jgk dulu.. pakai braces ok lagi.. nanti dah bukak braces tu kena pakai retainer.. tu la detik paling azaaaabbbb ok?

hehehehe

RockHard said...

gambar kasut tu ke yg orang panggil kasut crocs tuh? :p

wanie™ ◕‿◕。ღ said...

wanie pon penah pkai masa usia 13thn, mase tu org pndg serong jer.. n pnggil wanie "dak gigi elektrik" lucu kn.. hehe.. but pas tgktn 4 dah bkk.. sume terkejut tngok hasil nye, cantik.. dan sekrg ni.. bile bergmbr.. msti nk senyum nampk gigi ni... ◕‿◕。ღ

Afizzat said...

bro, mhal x nk bt braces?? aku pn rs cam nk bt jgk la.dgr hg kta rsiko barah, takot weyh...

heart said...

oh...patut la entry b4 dis die wat pasal berus gigi.. hehe eh tp u buat ni brape ek cost nye?

ChePah said...

gg besi seyy.
aku pnah pakai dulu tak sampai 1 tahun pun jap ajo.
tapi nnt pas bukak braces kena pakai retainer.
sure2 akan ngelat punya nk pakai sbb sgt tak syok n payah nk bckp nnt.
ehh how much?

[z@ck] said...

aku teringin nak pakai..
gigi aku tak lawa..
uhuhuh

nabil said...

to eyes143..--> sape yang comel?? do you mean nabil ke comel?ahaks....hehehe

to ::aMaD::--> a.a.betul2..sapa yang gigi dah cantik tu,bersyukurla dgn apa yang ada k..mmm..:)

to maisyara pot! pot!-->mmm..rasanya macam xde kaitan jew..huhuh

nabil said...

to wawan--> retainer tu ape?xpaham la..

to RockHard--> yup..kasut crocs..ade gambar yang sepasang lagi cntik..heheh

wanie™ ◕‿◕。ღ--> wah,wah..dah lame ek pakai..bagusgla..awal2 org pangei ironman la..heheh..biasa la tue..

nabil said...

to Afizzat-->g tanya Dr tgk..setiap tempat xsama...

to heart--> haa...pandai pon..meamng nak buat entry yang ada kaitan...tapi idea xde sgt la bro..huhuh

to ChePah--> dulu buat kat mana kak pah?retainer ape?

nabil said...

to [z@ck]--> try la tanya kat dr faridah..kat aloq setar..ak buat kat diA..

wawan said...

retainer tu mcm braces jgk tapi buleh cabut(ala..yg besi 1line kat gigi tu..kalau braces die ade kotak² kan?hehehe).. kena pakai at least 8jam sehari.. so better pakai masa tdO laaaa

Che Li said...

kalau nak braces mase muda mudi la palig elok, lg cepat lag bagus, kurang la bengangnye kena kutuk nngan kengkawan... tp ape pedulik kan..

nabil said...

to wawan--> o0o0o ye ke...tq bro..

nabil said...

to Che Li--> mmm...betul3..tak la sakit sgt rasanya sbb gigi tak kukuh lagi..huhuh

wawan said...

aku pompuan la wey~

nabil said...

sory wawan...

bellar0ssa said...

hmmm.huhu.yang mcm "semen" tu not semen..itu adelah Alginate ( sejenis material untuk buat impresion pada gg- negative impression) then akan gunakan dental stone untuk buat positive replica.. yang pasal cabut gigi tu plak.. kalo tak ade space xperlu cabut pon takpe.=D

yatee said...

great info~ thanks~

Komuniti Braces said...

Jemput ke Komuniti Braces :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...