Thursday, January 7, 2010

Knpa tokey polisterin boleh bankcrupt dkt utm?




Salam…hehehe…tgk tajuk macam gempaq je…tapi entry kali nix dela meletop sgt..saje je nak menarik perhatian..hehehe

Tentang polisterin ni, ramai org dah tahu dia punya side effect dia..bahaya o0o0 kalau kita menggunakan polisterin.. Ini kerana kajian menunjukkan penggunaan botol dan pembungkus plastik polyvinyl chloride (PVC) berulang kali akan mendedahkan penggunanya terhadap unsur kimia seperti ‘vinyl cloride monomer’ (VCM) dan ‘phthalates’ . VCM dikenalpasti mengandungi karsinogen yang boleh menyebabkan barah…o0o0o..barah itu kan bahaya…

Oleh itu, pendekatan tahun baru ni utm(university teknologi Malaysia) mengharamkan penggunaan polisterin di semua cafeteria…tapi sy dimaklumkan, dah banyak ipta/ipts yang dah laksanakan bnda ni…tapi xpasti plak ipta/ipts mana…tahu tak??? bagi tau je la...

So kali ni kalau pergi café, dah ramai org makan kat kafe..dah kurang org bungkus makanan..tapi, makcik2 café ni ada juga guna bekas plastic..tapi bukan polisterin la..ok la juga..dia charge rm0.40 lebih sbb bekas dia tu..kalau xnak charge,guna kertas jew…heheheh..kaitan dgn tajuknya, knpa tokey polisterin boleh bankrupt adalah sbb ni la..huhuhu…dah lama xtgk polisterin..rindu la plak..hmmm…ntah ape2…

p/g: gambar dari en.google..

Wasalam..

20 comments:

[z@ck] said...

bawa tupperware sndiri...

Anak Johor said...

dah banyak ipta/ipts yang dah laksanakan bnda ni…tapi xpasti plak ipta/ipts mana…tahu tak???

soalan ni biar sy jawap..
Universiti Sains Malaysia la jawapannyer...dah lame pong, mase tu sy final year, dalam thn 2007/2008
=)

polistrin tak bley pakai, tp dituka ngan..alamak..ape name dia ekk..mcm tempat telur tu haa..bgusnyer bekas yg baru dicipta tu, sgt menyerap minyak, so secara tidak langsung, dpt mengurangkan kolestrol dlm bdan...hehehe

nur hidayah isa said...

dah diharamkan tapi kat aked k11 stil ade jek lagi. baru je ingat nak bawak mangkuk tingkat gi cafe..hehe..

a1zudd1n said...

tetiap nk tapau kene bayo 40sen..
klo tetiap ari nak tapau leh bankrup ak..
kat blk leh penuh ngn tupperware ni..hhu

nabil said...

to [z@ck]--> a.a.tu la pasal..kena bawa tuppaware sendiri..heheh..tapi segan pon ada..huhu


to Anak Johor--> a.a.betul2..usm..baru ingat..kat utm ni baru la semangat nak baut..tapi ok la..buat jugak.. :)

nabil said...

to nur hidayah isa--> owh ye ke..
bhaya la,,t dia kena saman bru tau..bkn itu je, xdapat sambung kontrak lagi kesian...



to a1zudd1n--> susah mkn ja kat k9..pak mus kan boikot..huhuh..

ping said...

ping ur site here

intan.dayana said...

say nO tO pOlisterin!!!

nabil said...

to intan.dayana--> hehehe...bagus2...

amirah said...

waa..bgs r wat cmtuh
selamat la bumi kita

Anonymous said...

polistrene memang bahaya...tp pki tupperware plastic tu pon bukanlah alternative yg terbaik...ada gak side effect...guna apa2 bekas yg dibuat dr kertas adalah terbaik...

peace !

nabil said...

to amirah--> a.a.tapi kalau utm je xbagus gak..patutnya 1 malysia la..then 1 dunia..hehehe


to Anonymous--> betul tu..tq mr/mrs xda nama..

Farhah (applegreen) said...

eheh,utp dh lame pki yg bukan polistrene.tapi kene charge rm0.20 je la~

ieyza said...

dik...pas nie makan kat daun pisang jer la...lagi sedap tauuu

Anonymous said...

pengkritik bebas:

beli je "siaaa" = mangkuk tingkat tu..bleh guna ulang2 kali. diperbuat daripada aluminium. ada jugak yg dipebuat dariu stainless steel tp mahal sikit. bawak je bekas senri tiap kali pegi tapau makanan..bukak susah pong.. haa..at least kita dapat membantu pengukrangan pembuangan bahan2 seperti kertas dan plastik sebagai sampah ari2..disamping tu, bleh la jimat duit jugak.. memang la susah sikit tp takde la susah sangat kan.. mcm biasa, "nak seribu daya, taknak cukup la dengan seketul alasa...".. =green world=

nabil said...

to Farhah (applegreen)--> o0o0o ye ke... utm ni lambat sikit...heheh..bagus la utp.. :)

to ieyza--> a.a.boleh je..nasik lemak je la..heheh

to pengkritik bebas:--> thanks atas cadangan tuan...

Anak Johor said...

to penkritik bebas..ade buat tak sume tu? miahaha

x pong, tak payah tapau2..makan je kat ctu teros kan..

Anonymous said...

pengkritik bebas:
to anak johor: sy tak tapau makanan...haha. kalau tapau pon, mcm roti yg memang dah terbungkus kat dalam plastik..orang bujang, apa barang makan kat umah. tak bleh usha awek2..haha

lg satu utk green world ni, kalo laptop@pc dah takmo guna tu, tutup la.. memang la letrik free kalo dok hostel tu.. tp haba yg terbebas tu agak tinggi (engineer letrik mesti lagi arif pasal ni)..huuhu

ini blog wirdah said...

usm pon dah tak gune polystrine.
salunye cafe akan isi mknan dalam tupperware plastic charge RM0.20 0r ada gak certain student bwk bekas sendiri g cfe.
penggunaan plastik pon dah kurang,shoppe byk gune beg ketas =)

"lestari habes!"

nabil said...

to ini blog wirdah--> o0o0o ye ke.. usm tahun bile dia start ek??utm biase la..lambat sikit..hihih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...