Wednesday, February 10, 2010

Berhati-hatikah anda dengan kalkulator anda??


Salam kepada semua sahabat2 blogers..


Kalkulator dalam bahasa inggerisnya disebut sebagai calculator.. seperti yang kita tahu, penggunaan kalkulator adalah amat signifikasi buat masa sekarang terutama bagi golongan yang terlibat mahupun secara langsung dan tidak langsung dgn sesuatu pengiraan yang besar..pada dahulunya, ketika di sekolah rendah, kita sama sekali tidak dibenarkan membawa dan menggunakan kalkulator..sebabnya, kalau boleh bawa, mungkin ramai murid tahun 1 dapat 100% dalam subjek matematik…heheheh


Kenapa la skema sangat intro ni…aduh…ok, back to the main topic, kenapa kita perlu berhati-hati dengan kalkulator?agak2 kenapa la ek??kalkulator boleh membunuh ke??a.a.mungkin jugak…lagi2, kalkulator boleh meyebabkan otak kita malas berfikir ke??a.a.mungkin jugak…tapi apa yang saya nak cuba kongsikan kat sini adalah berhati2 dengan bateri kalkulator anda..hehehe..


Sekarang saya berada di tahun 3.since mula membeli kalkulator saitifik saya yang ke 3 pada tahun 2004 maksudnya form 4, saya xpernah terfikir untuk tukar batt..ye la, nak tukar buat ape bnda ok lagi kan??? Daripada tahun 2004 hinggga sekarang, jumlah tahun saya menggunakan kalkulator adalah selama +-6 tahun…anda dah berapa tahun guna???


Ok,bedasarkan pengalaman saya, pada tahun ni, dah ramai kawan2 saya telah kehabisan batt…kes ni juga terjadi kepada saya…pada suatu petang yang indah, ketika hendak menggunakan kalkulator, tiba2….kalkulator xboleh nak ON..fuhh…Alhamdulillah saya piker dalam hati…tapi kenapa ek????


Ye la,pada esokkan harinya, saya ada test..cuba bayangkan kalau batt anda habis ketika buat test??tambah2 test statistic,numerical method…..haaaaaa…..tak gelabah ke???? Sebelum nasi menjadi bubur, sediakan payung sebelum hujan…hahahaha


So,nasihat saya kepada pengguna tegar calculator, sila bersedia dengan batt spare or pinjam kalkulator kawan anda untuk ke dewan peperikssaan..jasa saya kpd kawa saya ketika finale tahun lepaas, saya bawa spare 1 kalkulator.nak dijadikan cerita, kawan saya ni, kehabisan battery..so, dengan hati terbuka, saya bagi dia pinjam…huhuhu…


So,berhati2lah dan sentiasa megawasi kalkulator anda…


Wasalam…

18 comments:

cikgu isza said...

mak saya panggil kalkulator ni otak jepun.. pasal pe tah.. agaknya jepun yg mula cipta

nawal said...

saye pon da gune kalkulator since form tuh..'

tpi disbbkan kecuakan yg melampau, tym SPM Add math, bwk 3 kalkulator, safety measure lah konon, in case stu tu dah ong, ade spare

hehe :)

nabil said...

cikgu isza

a.a.kalau tak salah, jepun kot mula buat dia...huhuh..belasah je cakap...

nabil said...

nawal

wau...bagus2...
sediakan payung sebelum hujan ar nie..heheh

wunny said...

mmg btol pn kann..salu trpkir bnd ni sblm nk msuk dwn exm..hahhaa..mntk d jauhkann :)

sunmenghao said...

kalkulator aku 2 sem ni tarak pakai walaupun mengaji math lulz

ummi said...

kihkih yee sediakan payung sebelum hujan demi menggelak gelabah.

hehe.sian nabil nanti

nabil said...

sunmenghao

hahaha...kalau cmtu boleh tahan 2 ,3 tahun lagi la..heheh

nabil said...

ummi

betul3.... :)

intan.dayana said...

tp kan..kitOrg kalau calculator abes bateri Or tertinggal calculator tym exam deOrg akan sediakan..wahhhh!!! baek kan uni kitOrg.huhu~

nabil said...

intan.dayana

o0o0 ye ke...
utm xdde pon cmtu...hehehe

hydir said...

buku sifir kan ada .. hohoh

riBEna said...

bena pon gune nk dekat 6 taun kalkulater ni
heee
tp betoi gak kn
bena x penah wat spare part tik batt ni
heee

hans said...

dah lama aku xpegang kalkulator

nabil said...

hydir

buku sifir xmembantu pon bro..heheh

nabil said...

riBEna

kalau dah 6 tahun. berhati2 la..
jgn sampai menagis tak berlagu time jawab exam...
hhiihi

nabil said...

hans

kalau dah keje calculator memang xguna sgt kot..
kalau student memang satu kewajipan la ni...

Fatihah Jamil said...

terbayang2 jugak la time exam kena macam ni haha. Scary giler haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...