Thursday, February 18, 2010

ini adAlah reAliti bukan konspirasi...


Salam kepada semua bloggers…


peeh, tajuk memang agak xde kaitan dengan entry...hehehe...Sebelum tu, apa itu tv??mengikut daripada Wikipedia, Televisyen (TV) ialah sejenis media telekomunikasi terkenal yang digunakan untuk memancarkan dan menerima gambar bergerak, sama ada monokrom ("hitam putih") mahupun warna, lazimnya diiringi bunyi…


Apa plak internet? Secara amnya, Internet (singkatan perkataan bahasa Inggeris; inter-network) ialah rangkaian komputer yang berhubung menerusi beberapa rangkaian. Manakala Internet (huruf 'I' besar) ialah sistem komputer umum, yang berhubung secara sejagat dan menggunakan TCP/IP sebagai protokol pertukaran paket (packet switching communication protocol). Rangkaian internet yang terbesar dinamakan Internet. Cara menghubungkan rangkaian dengan kaedah ini dinamakan internetworking.


Apa yang sebenarnya nak cerita kat sini??ok, sebenarnya nak citer mengenai tv dan internet..pada dulunya, kepentingan tv mengatasi segala2nya…betul tak??kebanyakan masa dulu dihabiskan di TV.kalau umah yang tak da TV, rasa macam something wrong je..kiranya nak kata kat sini, tv la satu2nya hiuran yang ada pada masa dulu..


Pernah diceritakan dulu, pada tahun 1970 an semasa tv masih kurang, kalau nak tgk tv pon kena bayar..cuba banyangkan???pentingnya tv dan mahalnya harga sebuah tv tu..kan2???tapi kini, tv semudah ABC kita boleh tgk..beli je nset buatan china yang tv phone tu, then dah dapat tgk tv..tv tidak lagi penting buat masa sekarang. Untuk makluman semua,saya juga mempunyai kawan yang rumahnya tak da tv.bukan sebab tak mampu, tapi ada la sebab2 lain yang xdapat dinyatakan. Realitinya kini, berlaku pada saya sendiri. Biasa la,kalau dekat kolej xde tv, so dah biasa kalau tak tgk tv..balik umah ja, boleh bilang brapa kali tgk tv berbanding tgk computer..hehehe..kadang2 tu xtgk langsung beberapa hari…bunyi macam pelik..tapi itulah reality kini..


Internet kini menjadi segala-galanya..kepentingan tv kini diambil alih oleh kepentingan internet..betul tak??sedarkah kamu semua??brapa kali kita main internet berbanding tengok tv??cuba bayangkan kalau xde internet selama seminggu???tapi saya bukan sekadar bayangkan,tapi pernah alaminya..seminggu tanpa internet connection umpama sebulan..huhuh..kenapa internet menguasai segala2nya??ok, sebabnya dengan adanya internet,macam2 boleh buat..nak tgk tv ka, dengar radio ke, ape2 je la…betul tak??


So, conclusionya pentingkan benda yang lebih penting kerana benda yang penting lebih penting daripada benda yang lebih penting.hheheeh…macama xde kaitan je..huhu

16 comments:

rossoneri said...

halluuuu...
betul2, internet mmg lagi penting dr tv..kalau xada tv mmg tak kisah langsung (mcm skrg ni duk hostel mmg xtgk tv), tapi kalau tak ada internet, ya ampun, bosannya tahap cipan boley jadi cam org gila gak ah (masa tahun 1, hostel tu hulu skit xada intenet)..

benda ke 2 penting bg sy ah, lappy ku..lappy ni la penemanku di kala waktu penakut dok sorg2 dlm bilik hostel (dah la sbelah hutan)

nawal said...

internet mmg bergande2 lebeh penting dri tv kot~

tapi bgi aku, tv tetap di hati..

iidyLL iceneSS said...

aiyo...pening sudey..
pepn smue yg penting harus dipentingkn..hihihi

nabil said...

rossoneri

wah,ni dah xmacam comment lagi dah..boleh buat entry baru ni..hehehe..betul2..lappy or pc la kan... :)

nabil said...

nawal

walaupun tv kurang digunakan, tapi tetap kena ada..betul tak?

nabil said...

iidyLL iceneSS

betul3(macam upin ipin)

hans said...

bagi aku
secanggih mana pun internet
tv masih keutamaan

zack zukhairi said...

tajuk entri macam tajuk blog guwa jerr...
cet.

nabil said...

zack zukhairi

a.a. ek...tak perasan plak...

nabil said...

hans

betul gak tu...

cikTi said...

btol2,,stuju 200 percent,.

cikti balik kg cuti ni..skali dua aje tngok tv..tu pon xlalu sgt nk tngok,.,.

tp kalo xleh on9 rase mcm nk mati..
tu la namenye keperluan kan..,

zures said...

zaman sekarang ni xde intenet cam xde lampu suluh zaman dulu2. Cam xde handset zaman sekarang. TV org dah xberapa sgt....

tujuhhariseminggu said...

uih... nape conclusion nye byk sgt penting... :p

nabil said...

cikTi

hehe....200% tu..huhuh...bahaya tu sampai nak mati...hihih

nabil said...

zures

wah..siap bagi analogi lagi..hihih..good2..

nabil said...

tujuhhariseminggu

sebabnya dah takde idea la...hehahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...