Saturday, February 6, 2010

Kereta auto ke manual yang lagi best?


Salam ukhuwah dan salam 1 malaysia kepada semua blogger…


Antara kereta auto dgn manual, yang mana lagi best???haaa…ni topic perbincangan kita utk kali ni…seperti yang kita tahu, kedua-dua jenis kereta ini masing2 mempunyai pro and contra…betul tak???tapi disebalik baik buruk sesuatu kereta tu, kadang2 tu bnda ni semua tidak di ambil kira…as long as, manual atau auto…ade tak korang terpikir cmtu??mesti ada kan??


Disini saya nak senaraikan beberapa perbezaan antara kereta manual dan auto..pertama sekali adalah harganya..dari segi harga ni, kereta jenis auto lebih mahal sedikit berbanding auto..tapi xde la mahal sgt2..biasa2 je..hehehe…


Perbezaan yang ke2 yang kita boleh lihat dari segi penggunaan minyak..biasa la, kalau kereta auto ni nak lebih je pada semua org, so minyak untuk kereta auto ni agak kuat la..kuat di sini bermaksud cepat habis..tapi tak semua kereta cmtu kan???


Perbezaan lain hanyalah perbezaan kecik2 je..tapi yang penting, bentuk kereta tetap sama..hehehe…yang xbestnya bawa manual ni, kalau bila berhadapan dgn jalan jem or jem ketika naik bukit..haaaaaa….gelabah weh…kalau bagi yang pro, ni mungkin satu cabaran…bagi yang xbiasa, ini satu dugaan…huhuhu….pastu kalau jalan jem,asyik2 kena main cluth…bak kata org kedah, lengoh jugak kaki dok tekan paddle clutch tu…hahaha


Kalau kereta auto,relax banyak..letak je dkt gear D, then main brake n minyak ja…guna sebelah kaki ja…satu kaki lagi nak besila pon boleh…huhuh…tapi xleh cakap gak auto ni best..sesetengah org, dia mahukan kepuasan dan cabaran ketika bawa kete..betul tak??kalau bagi yang lelaki muda skrung ni, kerete nak bunyi sedap kena tukar ekzos..bile ekzos dah baik, so nak dgr la bunyi..nak dgr bunyi, tekan minyak kuat2 then change gear…baru bunyi sedap..kalau auto xle nak buat cmtu…bunyi constant je..hehehe..


Bedasarkan pemerhatian saya, kebanyakkan kereta mewah seperti Bmw ka, Mercedes ke, banyaknya auto..manual mungkin ada…tapi tak banyak kot..so, apa yang saya boleh katakana kat sini, saya lebih prefer kerete bertransmisi automatic..hehehe…anda pula bagaimana?????


p/s: jikalau terdapat salah fakta disini, harap dimaafkan dan tolong betulkan..

43 comments:

tujuhhariseminggu said...

alups... i bw auto... sonang... :p

JMR said...

kete auto better guna dlm bandr..time jamm lega sket..kalo manual, bwk msok jln BB, mmg cam hampehs...

ain nia said...

kalau kat higway jalan lurus je..bes bawak manual..tapi kalau jemm..aduiii..lenguh gile kaki...

main-main minyak sebb nak dengar bunyik ekzos..wahaha ;P

hati - ema said...

salam kenal....
kete auto la best... tp aku pakai manual... huhuhuhu... sebelum jd mummy mmg tak kisah sgt manual... tapi sebagai ibu tunggal dlm kerete.... bawak baby...adesss..... (kat rumah bukan ibu tunggal lagi....)

eiysya zasya's said...

auto best!!! kat rumah, guna yg auto..tp kat sini, guna manual..
tapi, i xkisah mana2 pun..hehe

Hayatito said...

dua2 best..haha.

Clara Emily Cancer said...

prefer auto..
memandangkan penang pun agak jem.
sakit kaki tekan clac kan.
tapi bila nek bukit x best..
lembap sgt.
nak makan burger mcd sblh tgn pun blh lg..
nk msj pun blh

kalau manual best bile laju.
bile jam sakit la.
tension..

=)
http://claraemilycancer.blogspot.com

butterfly said...

selalunya perempuan prefer auto..

sonang..

nabil said...

tujuhhariseminggu

same la kita...auto senang dan mudah... :)

Ery Farieha said...

aku sbg pompuan ske kpd kesenangan. so auto pilihanku
lepas tu x reti da bwk manual
haahahah.
laki nmpk macho kalo bwk manual, mencabar.heeee.

nabil said...

JMR

a.a.betul2...saya setuju...nasib jalan BB skrung ni dah banyak polis... :)

::FAIZ FARISH:: said...

Aku pakai manual. kalau naik bukit best, kalau auto.. hm, alamat jalan 1 jam jadik 2 jam....

intan.dayana said...

suka manual!! best!!!

nawal said...

auto lgi senang kot.. leh bwk pejam mate.. manual tu mmg tuk pro je..

heheh..

Anak Johor said...

nak senang mmg bw auto je...lagipon sy ni ade habit kalo bw manual, kaki ni asek nak tekan clutch je..boley rosak kete mcm tu...hehehe
so..mmg auto je la sesuai utk di bw..

ELYN said...

kereta auto! qti hari tu guna manual .viva plak tuh buat kali pertama..mcm taik! hampehhh..huhuhu nasib baik pas :S

nabil said...

ain nia

kalau jem, guna auto best la...hehehe

nabil said...

hati - ema

salam kenal jugak...
hehehe..betul2...kalau ada baby,auto la senang kan...:)

nabil said...

eiysya zasya's

kalau xkesah ok la...
tapi,pompuan bnayk guna auto..mudah sikit... :)

nabil said...

Hayatito

oic...best2 la...tapi 2,2 tau bawa ke?

nabil said...

Clara Emily Cancer


o0o0 org peneng..betul2..peneng dah maju skrung ni..jem macam kl lagi..better guna auto...naik bukit guna gear rendah..2 or 3...

nabil said...

butterfly

betul tu cik ramam2...
auto itu mudah...
laki pon kadang2 prefer auto...

nabil said...

Ery Farieha

kalau laki bawa auto xmacho ke??
laki naik kete bmw 5series auto dgn naik satria neo manual,mana lebih macho????hahahah..

nabil said...

::FAIZ FARISH::

ye ke??kete auto pon ade gear 2 and 3 tau...
so naik bukit guna la low gear...
xde masalah pon...
nak laju lagi,guna overdrive..

nabil said...

intan.dayana

wah...jarang jumpa pompuan suka manual..
jalan kat batu caves tak jem ke kak oi???

nabil said...

nawal

hehehe...tq

nabil said...

Anak Johor

anak johor,adakah saya mengenali kamu???
hehehe...thanks 4 da comment

nabil said...

ELYN

xpe...manual just belajar bagi tahu je..
oncase emergency boleh gak bawa...
heheheh..
tahniah lulus qti..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

auto.


pangkah auto. ngeeeeeee

Anak Johor said...

nabil...kamu tak mngenali sy...tp sy sgt mengenali org yg rapat ngan kamu..dia yg kenalkan blog ni..hehe..

same2...

ibu dania said...

auto la ateh nabin.. kat rumah mana ada keta manual.. yg ada satria ngan KE20 ja yg manual..heheh

hayat said...

haha..taw.

sunmenghao said...

AUTO - mudah, minyak makan banyak, skali rosak gedebak kena tukaq = $$$$$

MANUAL - renyah, minyak makan sikit, skali rosak ciput ja kena tukaq = $$$

nabil said...

miss lolly a.k.a luvfareda

wah miss lolly..
macam pilihanraya plak...huhuhu

nabil said...

Anak Johor

hahaha...alangkah baik kalau tahu siapa kamu...
utm ke?

nabil said...

ibu dania

hehe...saja ja tanya...manual pon kadang2 best gak..heheh

nabil said...

sunmenghao

kalau jaga elok2,maintanain ikut time, insyAllah tak rosak...heheh

Anak Johor said...

utm? eh..bukan2..dr usm...sekarang upsi plak..hehe..

sipisenan said...

aku suke manual sbb lg power dan aku dapt tahu keupayaan krete aku.. cm klw nk ram2 tu sampai mne aku bley ram.. lagi satu krete manual ni time turun bukit senang.. x perlu bergantung 100% kpd brake.. kte bley maen gear.. hehe

nabil said...

Anak Johor

oic..upsi plak..cikgu ke?

nabil said...

sipisenan

itu la...lain org lain dia punya minat..
manual pon not bad...
tapi kalau jem,pent sikit la kaki tue,,, ::)

Anonymous said...

auto byk baiknya...klu nk tau kmalangan byk brlaku melibatkn kete manual...Cuz gelabah nk tkar gear,tkan brek hapa bile dlm situasi trtntu..

Kairel Keflee said...

i hate auto cars. x maskulin lah..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...