Monday, March 1, 2010

apA kata Anda viSta vs seven


Salam kepada semua rakan2 bloggers..


Untuk entry kali ni, saya nak kongiskan dan berbincang tentang apa pendapat kamu semua tentang windows vista dan windows seven..tajuk diberi adalah windows vista Vs windows seven..kedua2nya adalah dibawah satu company iaitu Microsoft.


Sebelum tu, kat sini nak terangkan sikit apa itu windows vista? Windows Vista adalah versi keenam bagi keluarga sistem pengendalian Microsoft Windows. Windows Vista mula dipasarkan kepada pengeluar OEM pada 8 November 2006 dan dilancarkan oleh Microsoft bagi pasaran Malaysia pada 8 Februari 2007. Windows Vista mempunyai antaramuka terkini yang cantik dan lutsinar, dikenali sebagai Aero. Semasa peringkat pembangunannya, Windows Vista dikenali dengan nama kodnya iaitu Longhorn sehinggalah ia memperoleh nama rasminya pada 22 Julai 2005. Keluaran Windows Vista didatangi lebih daripada lima tahun selepas perkenalan, Windows XP, menjadi tempoh terpanjang di antara dua keluaran Microsoft Windows.


Windows seven apa plak?? Windows 7 (asalnya dikenali dengan nama kod Blackcomb, dan kemudian Vienna) ialah versi terkini sistem pengendalian Microsoft Windows untuk kegunaan komputer peribadi, tak kira di rumah mahupun di pejabat, sama ada komputer meja, riba, netbook, tablet ataupun pusat media. Windows 7 mula dikeluarkan kepada pengilang komputer pada 22 Julai 2009, dan mula dijual kepada awam pada 22 Oktober 2009, tidak sampai tiga tahun selepas keluaran versi terdahulunya Windows Vista..o0o0o kiranya baru je la windows seven ni..hehe..seperti kita tahu, hamper semua laptop or pc baru menggunakan windows seven sebagai operating system..


Antara ciri2 yang dibuang dan tidak dimasukkan dalam windows seven adalah beberapa ciri-ciri dan komponen Windows Vista yang dikenali telah digantikan atau digugurkan dari Windows 7, antara muka pengguna Start Menu yang klasik, Windows Ultimate Extras, InkBall, dan Windows Calendar. Empat aplikasi yang digunakan dalam Windows Vista iaitu Windows Photo Gallery, Windows Movie Maker, Windows Calendar dan Windows Mail, juga tidak dimasukkan dalam Windows 7, sebaliknya boleh dimuat turun secara percuma dalam pakej berasingan yang bernama Windows Live Essentials.


Ok, kat sini saya banyak2 nak suggestkan kepada pengguna vista utk beralih kepada seven kerana penampilan dia yang kemas dan teratur, lebih mudah, tidak memerlukan RAM yang tinggi..1gb dah cukup untuk menggunakan windows seven..tapi kalau nak lagi laju, upgrade la RAM bagi tinggu sikit…try la guna dulu yew…saya dah try…

anda pula bagaimana????hehehe…skema betul ayat..

p/s: source;Wikipedia
p/s: kepada pakar2 diluar sana,kalau ada salah tolong betulkan yew..

26 comments:

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

ri tu prnh gune windows 7..tp pas format,pkcik tu tukar jd XP blik..
tp w.7 tu mmg best la...

Ery Farieha said...

saye msh menggunakan window XP. lalalalala~~

Afizzat said...

aku peminat setia win7 sejak dari BETA release lagik..hohoho..xprnah t'fkir plak nak pkai vista sb lmbab gler..
so far, win7 xpernah kcwakan aku..kalo format pn, xprlu rsau psal driver coz win7 automatically carik utk pc kt..

tp 1 aje yg kureng sket..bl maen game, aspect ratio dia xfull screen..jdik cam 4:3..ada ruang htam kiri knan yg btkan pghyatan gme hd xsmpurna..mybe sb intel nye graphic camtu kot..

afizzat.com

Wanie Azeera said...

salam.. heheh nabil, wanie dah gune. tp kan, ade kawan kate, "do tell me if u don't faced any probs.." (-.-")

fiD said...

aku dah pakai pon, sebab laptop baru,heheh

nabil said...

.cikfasya.(◕‿◕✿)

lor..nape jadi cmtu...
xpe2..jgn sedih2..
xp pon ok jew.ngee :)

nabil said...

Ery Farieha

isk3...tukar la seven plak..huhuh

nabil said...

Afizzat

waa...peminat setia tu...hehehe
o0o0 ye ke...
ak xmain game sgt izzat..
so,ak tak tahu la...
heheh

nabil said...

Wanie Azeera

wa...org jauh pon dah guna w7..
xpon laptop baru wanie??heheh
so far ok jew..
xde plak masalah..mmmm :)

nabil said...

fiD

laptop baru memang la...hehehe
patut la bau kedai lagi fiD...heheheh

miss lolly a.k.a luvfareda said...

saya pengguna XP yg setia KAHKAHKAHKAH

stiffler said...

pening kepala gua bace entry neh!!~gua buta it

Amanina said...

xp lagi. haha.

tunggu tahun depan, tukar laptop baru. boleh guna windows seven!! :D

luZ a.k.a MLM eXpErtS said...

vista mmg lembap gle...
Win7 2 light kit...mmg best

Cik Norfa said...

dulu ramai suggest guna vista...tak pernah teringin pun ssb rasa macam canggih sgt jer..hehehe..
tapi aritu format laptop, abg sy bg win7...bila dh try win7...rasa best dan ringan jer....

sy juga cadang kalian guna win 7

||| PöJìé PööH ||| said...

katanyer inilah windows terbaik kan..
paling cepat utk turn on n shut down tol x?
paling stabil n paling cool + pantas..

http://pojiepooh.blogspot.com

nabil said...

miss lolly a.k.a luvfareda

best ke Xp???heheh...
jom la tukar ke seven plak..
best o00o

nabil said...

stiffler

loh...sikit je nih..
pening g mkn ubat..
huhuh

nabil said...

Amanina

waaa...laptop baru tue...huhuh

nabil said...

luZ a.k.a MLM eXpErtS Says:

betul3...sebelum ni saya pon guna vista..
bile dah guna seven,memang lain la... :)

nabil said...

Cik Norfa

hehe..xcanggih pon..panel dia je nampak lain sikit..
bagus2...
seven best kan?huhuh

nabil said...

||| PöJìé PööH |||

yups...
belum cuba beum tahu :)

hydir said...

Windows 7 mmg ringan dan sedap digunakan .. rekomen to use it

nabil said...

hydir

betul2 :)

Asyraf File 95 said...

Mun Saya... Saya mencadangkan Windows Vista... best

cps.style90 said...

win7 xtra smooth.... win vista sucks... but in terms of security, lagik bgus... coz vista cerewet.. win7 ala2 touch n go.... haha.... ape2 pon, win7 is da best r... genuine eyh.... say no to pirate r.... elakkan pirate klu ley...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...