Saturday, March 13, 2010

hebAtnya Student menJelang FinaLe Exam


">

Salam kepada semua rakan bloggers sekalain..

Seawal 7 tahun, kita semua dah diajar atau dihidangkan dengan exam, ujian, kuiz dan sebagainya..dari dulu sampai la sekarang di alam Universiti..tak dapat lari dengan exam,test dan sebagainya..tapi, kita tak boleh nak salahkan cikgu atau lecturer sebabnya ini semua adalah system yang kita gunakan untuk pendidikan di Negara kita..mahu tak mahu, kita kena amik exam.Alhamdulillah, semalam keputusan SPM dah keluar..tahniah kepada yang berjaya..yang tak Berjaya, jangan kecewa..anda dah berusaha sebaik2nya..kita usaha,berdoa akhirnya tawakal..berserah seluruhnya kepada NYa..apa sekali pon yang tercatat dalam slip peperiiksaan, itulah keputusan kita..semua ini dah ditentukan..kita merancang..tapi kena ingat, Allah sebaik2 perancang..mungkin ada hikmah disebalik keputusan kita..kita tak tahu, tapi Dia tahu..



Wah, intro yang cukup mantop…eh,perasan sendiri plak..heheh..apa yang nak cerita ni? Tajuk entry kali ni adalah, hebatnya student menjelang peperiksaan…hebat kat mana plak student ni???haa….sebelum tu,..cerita ini adalah bedasarkan pengalaman penulis sendiri…di mana hebatnya student bila exam??? Ok.saya analogikan dengan satu contoh..student university..satu sem 6 bulan camtu..exam finale 2jam 30 min…hebatnya student ni, dalam masa 2, 3 hari, subjek yang 5 bulan belajar, dikhatamkanya dalam masa beberapa hari…wau!!!..pernah terpikir tak???penulis2 yang nak buat buku pon amik masa bertahun nak siapkan satu buku..tapi, student hanya amik masa 2,3 hari ja untuk habiskan satu buku..kadang2 tu, semalam ja boleh habiskan satu buku…pernahkah kamu terpikir???



Itulah yang saya nak cakap kat sini..kepada student2 diluar sana…kita sebenarnya hebat…sedarlah kamu semua..hehehe…bukan itu saja, bila menjelang Finale exam, insyAllah kebanyakkanya student turun berjamaah disurau..yang dulu tak rajin nak turun surau, sekarang dah rajin…masa ni juga kita dapat dengar, ramai yang sudah merapatkan diri dengan Al-quran…Qiammunlai seminggu 2,3 kali…sedarkah kamu wahai rakan2 ku???takkan hanya finale kita boleh berubah sekelip mata menjadi baik?? Sama2 kita renungkan…apa tujuan kita solat??kerana finale exam ke???tepuk dada, tanya iman...



So, saya hendak ambik peluang kat sini untuk megucapakan,(macam nak raya plak dah)heheh…saya nak mengucapkan selamat berjaya di dalam finale exam yang akan menjelang tiba.. teruskan ibadatmu walaupun finale exam dah habis…

wasalam..

19 comments:

+dieabella+ said...

btol3..penuh gle masjid lau time nk final..hehe..

miss dilla said...

hakhak.
semua student sama je.
study last minute konon la masuk.
hahaha.
aku pown wat cmtu.
hahaha.

nabil said...

+dieabella+

huhu..kat mana2 pon lebih kurang je kan suasana cmni... :)

nabil said...

miss dilla

study last minit ni dah macam kebiasaan..
tapi sebab ada test, study last minit ni dah jarang la..
:)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

l0lly final lambat ag hehehehe.

tp mmg betul l0lly sgt suke stady last minit :P

Afizzat said...

dah mcm trend dri dlu lg stadi last menet..haha..
bljar utk exam aje, ssh nk apply lam dnia sbnar...

hans said...

hahahhahaha
keselaluannya macam tu la kan

nabil said...

miss lolly a.k.a luvfareda

lambat lagi??utm awal bulan 4 dah start dah..huhu
bahaya utk kesihatan kalau study last minit..
nasihat org, tapi diri ni lebih kurang je..huhuhu

MIZZNISS said...

indescribable!!! template blog kamu sama dgn mizzniss yg lama..haha, rndu template lme.... singgagh sni...woot2!! and pollow u

nabil said...

Afizzat

cakap macam pengalaman la..
tapi betul la, study macam untuk exam je kan..hmmmm

nabil said...

hans

betul2...
dari kecik2 sampai la ke besor2...
xberubah.. :P

nabil said...

MIZZNISS

template free cmni la...
xde masa lagi nak create template sendiri :)

telagaburuk said...

semoga kita sama sama berjaya......

eiysya zasya's said...

hah..mmg kita hebat..ahakzz~ smnggu sblum br laa kalut nak khatamkan 6 nota tuk 6 subjek..haha~

bellar0ssa said...

adeh teringat zaman sekolah dulu..rindunye..

nabil said...

telagaburuk

amin :)

nabil said...

eiysya zasya's

hehehe...kita serupa... :P

nabil said...

bellar0ssa

zaman sekolah la zaman paling best.. huhuhu

Michada said...

time tu gak pakat wat nota kecik..tp bila nk p dewan dah,bc teks gak.bwk nota dlm poket,dekat pintu baru bukak.x sempt pon..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...