Sunday, May 2, 2010

Benarkah Nikon D95/D7000 menggantikan Nikon D90?

sangat suka sama ini camera ma...
Salam kepada semua sahabat2 bloggers...

Entry kali ni nak focus kepada gadget yang amat popular sekarang ni...Sapa tak tahu tentang kenaikan secara mendadak zaman dslr? Kebanyakkan remaja zaman sekarang ni tergila-gila untuk membeli dslr termasuklah saya...hehehe..Sanggup jual baju, puasa dan sebagainya semata2 untuk mendapatkan dslr. Banyak jenama dslr ini antaranya Nikon, sony, canon, olympus, pentax dan lain2 lagi...ok, ini hanya intro je..xda kene mengena dengan tajuk entry kali ini..heheh

Ok, untuk pengetahuan korang la, harga dulu Nikon D90 adalah sekitar RM4000 ke RM4600 cmtu..Tapi, harga terkini D90 menurun dengan mendadaknya. Pada minggu lepas, harga D90 di sekitar plaza Lowyatt Kuala Lumpur, harga D90 adalah sekitar Rm3300...WAu!!!cuba korang bayangkan?dah bayang belum?hehehe...Memang betul2 jatuh la harga dia...D90 ni memang camera yang ramai sangat org minat dah hangat di pasaran..Saya sendiri pon kalau ada duit nak angkat D90 pulak...

Tapi, kenapa harga D90 turun plak? function xbest ka?MP rendah ka?mahal sangat ka?Ada betul, ada salah..Tapi D90 memang camera terbaik la untuk separa professional..Kalau dah pro, xmain la D90..Ok, untuk pengetahuan, dalam laman web flickr, D90 merupakan ranking pertama untuk kategori Nikon. Pengguna yang memakai D90 di dalam laman web flickr adalah sebanyak 24,523,501 orang. BEtul ke?kalau salah tolong betulkan yew..Memang ramai nak mapus la...Tapi, yang peliknya kenapa harga dia turun kan?

Ok, turunya harga D90 ada kaitan dengan satu majalah dijepun yang telah membuat review tentang D95..Dengar cerita, D95 atau mungkin nama lain D7000 adalah pengganti bagi D90. Sebab itu, harga D90 dah jatuh di Malaysia. Difahamkan juga, D95 / D7000 ni akan berada di pasaran Malaysia tahun ni..So, kepada yang berhajat nak beli D90, sabor la kejab...Amik d95 terus la...heheh...Tapi ini hanyalah khabar2 angin.Tiada lagi press conference daripada pihak Nikon Malaysia..

Itu je kot..Bubye...

15 comments:

mR.hoho said...

wah patut turun harga ...
serious itu hari try main d90 colors dgan dynamic range dia lawa....
ada jugak minat nak jump ship =P

Anonymous said...

pengkritik bebas (aman):

good info to read

.::WaNiE::. said...

tu dia kamera boleh buat bayar downpayment rumah

ahahhaha

nabil_potter said...

mR.hoho

hahaha...dulu geng oren ke?skrung guna ape?
u jump, i jump....heheheh

nabil_potter said...

Anonymous

thanks bro aman...

nabil_potter said...

.::WaNiE::.

kak wanie, ni kategori murah la...
ada ja yang sampai puluh2 ribu...huhuh

Victor Tan said...

Harr? Looks like I wanna replace my D80, lols

irwan said...

Hah dah jatuh ke?
bagus juge info ni..
dah lame nak tukar ke D90 tapi sayang pulak nak tinggalkan D80.. sangat berjasa pd aku
kene la skodeng D95 pulak lepas ni.
Thanks bro!

nARd eLainY said...

salam ziarah dr blog ben ashaari..wow, blog ttg gadget..nice! ^_^

LyNn HaMzAh said...

salam...
erm, d90 tu memang dah turun harga ker? lynn baru jer beli d3000...utk beginner macam lynn yg baru nak berjinak2 dgn dslr nie hanya d3000 jer yg mampu lynn beli...

nabil_potter said...

Victor Tan

hehe...you suppose to do that..

nabil_potter said...

irwan

yup...dah jatuh dah harga dia..
yang baru MP dia lagi besor...
d80 pon ok lagi...

nabil_potter said...

nARd eLainY

blog nie tentang macam2...heheh

nabil_potter said...

LyNn HaMzAh

yup..D90 dah turun..
d3000 pon ok jew.. :)

MrPayid said...

dgr2nye camtu lah..d95 akan muncul.. anyway aku masih menggunakan d80.. bg aku, colour d90 x mampu bersaing dgn colour yg d80 hasilkan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...