Tuesday, June 15, 2010

Apa itu vuvezala?

Salam kepada semua rakan bloggers..

Apa itu vuvuzela? Pernah tengok tengok tak piala dunia? Pernah dengar tak bunyi bising dalam tv bila tengok bola?Haaa...Vuvuzela ni la yang menyebabkan bunyi bising yang melampau. Vuvuzela atau nama lainya adalah lepatata atau juga stadium horn yang digunakan di dalam stadium di Afrika Selatan. Panjang alat ini boleh dianggarkan sekitan 1 meter.Panjang tu...huhu


Vuvuzela telah menimbulkan kontroversi di kalangan ramai orang secara individu mahupun organisasi.Fifa pernah bercadang untuk tidak membenarkan vuvuzela digunakan tapi oleh sebab-sebab tertentu, vuvuzela dibenarkan. Kesan dari vuvuzela ini salah satunya adalah merosakkan telinga kerana bunyinya yang kuat. Ramai pengulas sukan berpendapat bahawa bunyi vuvuzela merupakan hingar dan lebih teruk dari bunyi gajah.

Pada awalnya, bunyi vuvuzela adalah sekitar 127 dB(decibel). Tapi kini dengan teknologi terkini, bunyii vuvuzela telah dikurangkan kepada 20dB.Bayangkan kalau bunyi 127dB? nak main bola pun tak da mode..huhuh.Sebab itu, tak hairan la kalau korang tengok dalam tv tu, ada yang pakai macam head phone dan yang untuk protect bunyi bising.


p/s: sapa yang pergi Afrika, nak pesan vuvuzela 1 yew..

Vuvuzela.mp3

10 comments:

Sky Before Pinky said...

huhu..sempat ag..nak pesan..nak satu jugak!! hehe...saya ingatkan benda tu cam satu pengaruh ..cam semangat tuk dierg..huhu

.::WaNiE::. said...

hahah o menatang ni la yg bising nau tu

Ann said...

eh tgk worldcup pun leh jd pekak eh...bahaya...

DaHLia said...

own ni mende alahnya..
sis tercari2 gak mender apa yg dok kecoh sana sini veevezuella ke mender ntah ni kan..hahaa...sebut pun aku fail..

rasanya org belah sana, ada masalah pendengaran kut..sbb tu diorang lepas nak dengar bunyi ni..dah immune...telinga tebal tu..haha

yahaya said...

oh benda ni bunyi macam sekawan lebah

@ku d! sin!e said...

suka dengar bunyik nie..
tapi nape yang kat malaysia nie
sumenye pendek2 jer..?

HaNi said...

kalau tgk bola, bunyi dia mcm langau pun ade :p

jfook said...

I hate the sound of the vuvuzela

hans said...

yang aku tau menatang nih bunyi dia kuat lagi dari tromphet per
hahaha

yahaya said...

afrika punya memang panjang panjang,tgk ikan keli afrika cukup ler...panjang...beb

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...