Thursday, June 10, 2010

Hinakah aku? / Aku diaibkan..

Salam kepada semua sahabat bloggers yang masih setia jalan2 kat blog buruk nie..

Ok..Sila tukar mood anda kepada mood sedih..hmm :(..Entry ni menggunakan bahasa aku menggantikan kata nama saya atas sebab2 tertentu..

Kisahnya begini..Pada 10/6/10 pada pukul 1pm cmtu, ak dan rakan2 sepraktikal pergi untuk berehat..Seperti biasa la pukul 1 time rehat..So, kami nak p makan la..Tempat makan yang kami pergi tu xjauh dari office lebihkurang 3 minit naik moto...Tempat itu juga tidak asing lagi kepada kami sebabnya dah biasa pergi makan kat situ..

Untuk pengetahuan juga, pada hari ini, sahabat2 sepraktikal ak habis sesi praktikal mereka..Ketika sampai ja di tempat makan tu, seperti biasa letak helmet, tutup enjin, tongkat moto dan terus mencari tempat duduk..Pada hari ini jugak, kedai makan tepi jalan tu penuh dengan orang yang sedang makan..Biasanya tak de la ramai sanagat.Ada golongan pakcik, makcik,kakak dan abg-abg..Seperti biasa, ak nampak seorang budak sedang duduk di sebuah meja berseorangan..

Budak gemuk tersebut, dianggarkan umur 8 tahun cmtu..Budak tu agak kenal dengan rakan2 ku..tapi, orang buat tak tau je kat dia..Untuk pengetahuan, budak ini mempunyai mulut yang bising dan suara yang kuat..Tak padan dengan kecik, suara kuat..Ak baru tahu bahawa budak tu anak tokey kedai makan kat situ yang asal dari pattani..

Ak duduk dimeja tanpa ganggu sesiapa..Ak pendiam dan tak cakap banyak..Tiba-tiba, budak tu tengok ak dan panggil, 'gigi besi,,gigi besi, gigi besi sambil gelak,HAHAHAAHAH'..Aku senyum...sabor...pastu dia bising lagi, dia cakap, gigi besi, p la try gigit pokok kat situ.'..ak sabor...pastu semua orang tengok kat ak dan gelak..kawan2 ak diam ja..Budak itu terus bising sambil sebut gigi besi lagi..Kawan ak yang agak peramah pergi kat budak tu suruh duduk diam dan dia kata kat ak, nabil, minta maaf la..budak ni memang la..'Ak senyum jew...

Dalam hati, seperti mahu angkat dan baling budak tadi dekat parit sebelah..tapi ak terus cool...Pastu,kawan ak tenangkan ak bila nampak ak dah tak boleh tahan..pastu ak cakap,' budak ni memang nak kena ni, tak kira ar anak tokey ka sapa'..Ak sabar jew...kawan2 ak semua dah order..Ak tak nak order sebab mood memang dah down sangat2..Kalau makan pun tak kenyang..

Pastu ak cakap dekat kwan ak, weh, ak tak selesa la kat sini..Ak balik dulu la..Mungkin mereka memahami ak..Dan ak terus balik ke rumah tanpa minum setitik air pon..kejadian kat sana ak tak tau cmna...Kawan2 ak semua ak tak sempat jumpa sebab sepatutunya dekat tempat makan tu la kami nak berjumpa dan bersalaman buat kali terakhir..sedih...

Sambil membawa moto dan tidak memikir tentang kelajuan dan kereta mahupun lori, ak bawa je..Dalam hati ku berfikir, salahkah ak pakai braces?????? 8 hari lagi genap 1 tahun ak pakai braces...ak tak kacau sapa pun..Teruk sangat ka pakai braces???? Ada kawan2 cakap, relax ar nabil..budak2...memang la...pastu ak cakap, Ak dulu pun budak jugak...tak dak la nak cakap cmtu kuat-kuat..Mak ayah tak ajaq ka??? Hinakah ak bergigi besi??? sepanjang setahun pakai braces, tak pernah pun orang cakap apa2 yang teruk...Tak pernah pun org hina ak sebab ak pakai gigi besi..Tak pernah pun orang aibkan ak depan orang ramai sebab ak pakai braces...Tak pernah pon ada org suruh gigit pokok guna gigi besi??? MAlu jugak ak tadi bila semua orang gelak dan tengok ak...Budak ni telah aibkan ak...Ak malu....

p/s: sekadar luahan hati...kisah benar..
p/s: hari ini hari emo..

28 comments:

Fay Nana (Cik Fana) said...

err x salah pun. tapi masyarakat yg tak faham tu yg susah. :)

marinata said...

heee.. takpe lah..
budak tu tak paham ag.. da besar die paham ar tu..
tak salah pon pakai braces..
kawan saye ramai pakai braces..
4 orang jugak.. okay jeeee..
tu pon ramai je yang nk pkai braces.. heee..
jgn sedih2 k =)

Wanie Azeera said...

errr.. saye rase org pakai braces ni cool sebab nnt gigi jadi lawa lepas tu. :)

cikTi said...

mr nabil,,

tulah namenye budak xcukup ajaran,..
mk dia x ajr nk hormat org..

tp,rlex2.btenang..
wat bodo ajelah..
bukan kamu wat slh ape pon..

aliesha kirana said...

sabar la ek.. budak tu bkn phm pn sbb musabab pkai braces ni.. xde pe yg nk dimalukan.. artis skrg pn rmai yg pkai.. sume nk pkai bgi gigi tersusun..
so biarkn je budak tu.. rasenye org gelak bkn kt awak, tp kt budak tu yg ntah pape... haha..
relaks ok.. no hal.. sy lg byk kene sbb badan besar.. lg teruk kene.. tp dh biase.. so senyap je walopun hati terluka~~

syAzAnA said...

em. same experience with the kids. awk kai braces, saya plak badan besar. kan lagi malu tu. kalau kat public lagilah sy segan. rase nak nanges jeh. but, sy senyum jeh. terima jelah. huhu

n.a.n.a said...

lorh. kejam gler budak tuh. dah2. xmo emo emo sbb bdk tuh. sabo jela yer. pgruh tv la tu. isk3

ravishingpeacock said...

kuang hajo tol dak 2...at least parent dia a.k.a okey kdai 2 aler n tego ank die tu

kk said...

eeee geramnyeeee bila baca!

Ery Farieha said...

sabor je la weh budak2
kang kite melawan, org lak ckp kite budak2
aku pun pnah kene sbb aku pakai spek
ejek aku rabun
sedeh gak, tp sabo je la.
huhuh~

@ku d! sin!e said...

x salah pakai braces...
budak2 tak paham...
saba ye..

hans said...

kalau aku jadi kau
dah lama aku gigit telinga budak tu
kurang ajaq punya budak
kau patut sound je budak tu
kalau member aku nih
perempuan tau
dia tu ganas gila
tingat aku dia tahan budak2 kecik pecahkan belon waktu karnival kitaorang tahun lepas
lepas tu dia marah budak tu gila2 punya
naik cuak kut budak2 tu
hahaha

Ann said...

xyah malu2..kiut per pakai braces..hehe

betul ni...caya lah

Affan Ruslan said...

Lepak2 bro.
budak2 unexpexted.
Kadang2 mak bapak ajar sikit dah paham, ada yg ajar byk2, lambat sikit :)
Salam ukhuwah

areev19 said...

alahai...sadis sungguh cite ko nie..harap ko bnyk bsabar la yer..
kadang2 masyarakat nie x sensitip isu2 camnie..klo tak xde la kuar halimah jongang la, fatimah juling la dan bla2...

cube la ajar anak tu budi bahasa sikit..haizzz

sabar yer encik nabil =)

nawal said...

budak2 tak matang~

aizuddin.com said...

sabo je la..

.::WaNiE::. said...

budak itu kurang diajar

full stop tak kira la dia masih tak matang ke ape

bukan ke ibu bapak kene ajar anak2 jangan menghina orang tak kire apa pun?

kalau aku jadi kau pun maybe tak sabar cam ko .

beb, td aku baca komen lepas balik dari NN. sorry k

cerimanis said...

alaaaaaaaa relax je...
laen kli lawan blik~~
wakakakak

skang malu nant dh cabut gg besi tu...hasil nyer~`berbaloi2

dunspeak♥ said...

iskk budak2 zaman skang mmg camtu..ayat yg kuar dr mulut diorang memang teruk mengalahkan orang tua..mgkin sbb diorang banyak minum susu lembu kowt..opss!
sabar ek..gigi besi cute wut..?
:D

nasikputeh said...

kau pegi je gigit die.. bia dia tau kuasa gigi besi kau tuh.

APAN said...

mle2 tertanye2 gak nape la budak tu petik ko cam tu...
kes braces rpenye...
haha...
x slh pun bro...budak tu yg slh...aku kalau cm ko pun boleh panas ma. pikir mak bapak die ade situ je...
n yg penting...hidup penuh dengn pemerhati. ade pemerhati ni spesis lantang bersuara...
disebabkn kite hidup skali ngan spesis ni, kite terpakse la dengar kelantangan mereka tu walaupun kite x suke...
:)

nur hidayah isa said...

pukul je dak tu..eh eh abaikan je die nabil..

nasib bek kite tak pernah kena camtu. kalo tak dah nangis dah..

lek je..cool ape kita pakai gigi besi..bukan murah nak pakai..dah2 jgn sedih2..chaiyok~

syazana said...

chill la..
even bende tuh skunk pon da jd style plak..

see how cool taht thing is..
:D

ieQa sWetLuv said...

ala normal la now ni pakai braces.. jgn dilayanla budak2 mn la reti jg mulut, rilek sudah k nnty gigi da ok konfom senyum dia la yg paling menawan ngeh3 ;p

@ntu_@we said...

bagi aku tak salah langsung. mentality org memang cacat sket.

ko igt tu je.

jgn rasa diaibkan. in fact aku teringin nk pakai. tp laki aku tak bagi. ikut hati aku nk pakai gak. tp kalo ikut hati, aku jadik isteri derhaka.

My New Post: Barangan China vs Barangan Original

ibu dania said...

jom kita pi kat kedai tu lagi, nak tengok apa plak respond budak tu kali ni.. dia kata ja, siap... sound terus kat mak pak dia..
berdoa aga dania x sebacol mulut budak itu....huhu

kingMidas said...

cian kat budak tu... mak bapak tak reti ajar adab sopan...
ni la jadiknye bile kekecik mak bapak dok manjakan anak tak kira masa, manje2 gak, adab, sopan, disiplin, ajau lerrr,

budak tu just a kid bro...
one day die akan faham....
mak bapak patut lebih prihatin dengan perangai anak-anak kecik,
kalo da besau dah takyah cer lagi lah....

btw... pesanan ringkas... sabau tu dapat pahala...
hehe... chiow!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...