Tuesday, October 26, 2010

20 Rules in Any Office

Assalamualaikum w.b.t dan selamat petang buat semua pengunjung setia blog ini..terima kasih kerana masih setia bersama kami..huhuh..Thanks juga kepada yang memberi semangat untuk saya jawab test tadi..Kerana anda la full mark di dalam tangan..Hihihi...

Ok..Sekrang ni masih dialam pembelajaran..Bila dah habis belajar, masuk la ke alam pekerjaan..Tapi personally saya memang tak pernah rasa bagaimana suasan bekerja walaupun sudah praktikal 2 bulan..Tapi sikit2 tu tahu la..berapa banyak tapi la..Huhu..Walupun 2bulan, saya rasa dah boleh bayangkan sedikit bagaimana untuk bekerja..saya praktikal di tempat kerajaan bukan swasta..So, culture dia mesti tak sama dengan swasta kan?

Ape yang saya boleh katakan, kerja kerajaan memang nampak relax and very da cool..huhu..tapi itu yang nampak..tapi kalau masa da kerja, nak panggung kepala pon tak sempat..Kalau tak de kerja, any time je boleh datang dan pergi, touch and go anywhere..huhuh..

Ada satu teka teki lama, seorang anak bernama A berborak dengan rakan2nya B dan C...Si A cakap, ayah ak bawa kereta laju giler..4 jam dah boleh sampai KL..Pastu si B cerita pulak, ayah ak pon sama..tapi 3 jam dah boleeh sampai..Pasu si C pulak kata, ayah korang tak laju..Ayah ak paling laju, pukul 12 dah sampai..Apa benda kawan2 diorang tanya? ye la..balik kerja pukul 5, tapi pukul 12 dah saampai rumah..hehehe..ni just lawak je..tak paham cuba bagi paham jugak..huhuh

Satu lagi pekara yang saya nak cerita kalau kerja dekat sektor kerajaan..Walaupun anda bukan pemegang PHD, tapi anda kena berhati2..Ramai sangat yang ada PHD dalam tempat kerja anda..Apa itu PHD? PHD adalah perasaan hasad dengki..Betul tak? Kalau ko rajin sikit, ade je mulut2 celupar nak kata..Malas pon salah, rajin pon salah...Ape2 pon betul la 20 rules yang ada kat bawah ni..harap semua faham kot..tak perlu untuk translate kan..Kalau tak paham, google je la..huhuh


1. Rule 1. - The Boss is always right.

2. Rule 2. - If the Boss is wrong, see rule 1.

3. Those who work get more work. Others get pay, perks, and promotions.

4. Ph.D. stands for "Pull Him Down". The more intelligent a person, the more hardworking a person, the more committed a person; the more number of persons are engaged in pulling that person down.

5. If you are good, you will get all the work. If you are really good, you will get out of it.

6.. When the Bosses talk about improving productivity, they are never talking about themselves.

7. It doesn't matter what you do, it only matters what you say you've done and what you are going to do.

8. A pat on the back is only a few centimeters from a kick in the butt.

9. Don't be irreplaceable. If you can't be replaced, you can't be promoted.

10. The more crap you put up with, the more crap you are going to get.

11. If at first you don't succeed, try again. Then quit. No use being a damn fool about it...

12. When you don't know what to do, walk fast and look worried.

13.. Following the rules will not get the job done.

14. If it weren't for the last minute, nothing would get done.

15. Everything can be filed under "Miscellaneous" .

16. No matter how much you do, you never do enough.

17. You can do any amount of work provided it isn't the work you are supposed to be doing.

18. In order to get a promotion, you need not necessarily know your job.

19. In order to get a promotion, you only need to pretend that you know your job.

20. The last person that quit or was fired will be held responsible for everything that goes wrong.

p/s:betul ke tidak?huhuh

3 comments:

Wan Gerrard said...

hahaha terbaik la info ni ^_^v
boleh try bila keje nanti.

rossoneri said...

love no 18 n 19...

ello said...

wuuu.. mmg tol ke cni..?

cne r malaysia nak maju.. =.="

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...