Wednesday, October 27, 2010

Terkini Video Kejadian Tsunami Di Indonesia


Kejadian Tsunami di Acheh pada tahun 2004 banyak memberi pengajaran untuk kita melihat dan mensyukuri nikmak Allah..JAngan sesekali melanggar akan perintahNya..Selang 6 tahun, kini Tsunami melanda lagi Indonesia tetapi di kawasan Mentawi.

Mengikut berita terbaru dari Utusan Malaysia, jumla kematian akibat tsunami setinggi 3 meter yang berlaku selepas gempa bumi kuat melanda kepulauan di pantai Sumatera Barat meningkat kepada 113 orang.
itu berlaku semalam dan sehingga hari ini gerakan mencari dan menyelamat mangsa sedang dilakukan.
Beratus-ratus lagi dilaporkan masih hilang.


Berikut adalah petikan daripada bernama dan diambil daripada Qimie.

Seramai 40 orang dilaporkan maut dan lebih 300 lagi hilang dalam bencana tsunami yang berlaku selepas gempa bumi kuat berukuran 7.2 pada skala richter yang melanda Kepulauan Mentawai, Sumatera Barat, Isnin malam.

Perkara itu disahkan pegawai daerah Kepulauan Mentawai, Edison Saleleobaja.Sehingga jam 2 petang ini, pihak Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) belum memastikan identiti korban dalam kejadian itu.
Mereka yang hilang dipercayai membabitkan 10 rakyat Australia dan Jepun yang berada dalam sebuah kapal bernama Southern Cross milik Sumatran Surfariis. Pihak kedutaan Australia di Jakarta juga yakin bahawa rakyatnya berada di dalam kapal itu. Bagaimanapun BNPB belum mengesahkan kebenaran maklumat itu.
“Maklumat itu sedang kami sahkan, belum jelas maklumat dari lokasi kejadian dan kami masih menunggu,” kata Maryadi, petugas BNPB kepada Bernama. Beliau berkata, pasukan daripada badan itu belum berada di Mentawai kerana sedang memberi tumpuan kepada ancaman letusan Gunung Merapi di sempadan Yogyakarta dan Jawa Tengah serta banjir di Wassior (Papua Barat).

“Tsunami itu berketinggian tiga meter dan meluap hingga 400 meter ke darat,” katanya. Media Online Nasional melaporkan dua perkampungan disapu bersih oleh tsunami yang berlaku di kawasan penggemar sukan luncur air itu, namun Maryadi belum dapat mengesahkan perkara itu.
Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) mengumumkan gempa bumi berukuran 7.2 pada Skala Richter berlaku pada jam 9.42 malam Isnin, pada kedudukan 78 kilometer Barat Daya Pagai Selatan, Mentawai Sumbar, pada kedalaman 10 kilometer.

Badan itu mengeluarkan amaran potensi tsunami kepada masyarakat sejurus selepas gampa itu, namun menarik balik amaran ancaman itu kemudiannya. -Bernama
p/s: kawasan letusan Gunung Merapi di Jogykarta mula meletus dan mengakibatkan kematian.

11 comments:

juMa said...

insaf tengok nih..kita kena bersyukur sgt2....

darkbatman said...

biar btol weh? ade lg ker?

paan said...

jgn la sampai Malaysia...

Pinky Pixie said...

betul2.. mohon dijauhkan la dr terkena malaysia..

jackieKOH said...

tsunami lagi.....
\harap2 kita x la kena lagi..

latest post : http://tsubasa826.blogspot.com/2010/10/esq-utp-angkatan-ke-4-di-toronto.html

.::WaNiE::. said...

xde footage video lg?

Sharinginfoz said...

teruk gak kan, semoga dapat dijadikan iktibar

KiN said...

mesti ade hikmah dsebalik setiap kejadian....

nkara said...

ngerinye...

Kalamhati said...

dahsyat..hmm masyaAllah..

akubiomed said...

Macam tak percaya je Indonesia dilanda tsunami lagi. Tempoh hari semamsa Krismas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...