Saturday, July 31, 2010

Proses Transformasi!!

Salam kepada semua readers dan bloggers sekalian..

Apa yang anda buat pada hujung minggu ni??Dari pengalaman saya berblogging, ramai bloggers akan gurang utk blog walking atau update pada hujung minggu..Mungkin sebok dengan aktiviti luar rasanya..tapi tak pe, oleh kerana saya ada kesempatan unutk menaip, saya cuba untuk buat 1 entry yang diberi tahuj blog gabungan..

Apa itu blog gabungan? Mengikut definisi saya, blog gabungan ini adalah blog hasil daripada 2 atau lebih blog yang mana disatukan dibawah satu url iaitu satu blog..Banyak kebaikkannya blog gabungan ni sebenarnya..untuk pengetahuan, saya difahamkan dah ada banyak blog gabungan yang telah disatukan dan katanya blog gabungan itu berjaya..Tapi saya tak pasti blog mana yang buat cmtu...

So, sapa yang nak bergabung blog pasni?heheh..kalau nak gabung blog tu, xde masalah..tapi dari segi pembahagian komisen tu la yang menjadi masalah..Kalau la blog tu dari satu owner, so xde malasah rasanya..Saya juga akan melakukan proses transformasi ini dari 4 blog kesemuanya menjadikan 2 blog..Blog ini akan dikekalkan sebagai prime blog dan blog yang akan digabungkan adalah blog n-business dan nabilpotter-art. Kedua2 blog ini akan berada dibawah satu kuasa WP..No more BS.hehehe..so, rumus dia lebih kurang cmni la, n-business+ nabilpotter-art = nabilpotter.com.


Tapi masalahnya, sapa yang tahu buat redirect link? contohnya, sapa yang buka blog lama tu, terus masuk ke blog yang baru..cmne ek? sis dahlia mungkin boleh membantu..heheh

Video apabila ketawa tidak boleh berhenti..

Salam kepada semua sahabat bloggers..

Malam ni meman takde idea untuk update blog mahupun lihat blog..dengan keadaan yang tidak berapa sehat, saya hanya mampu untuk kongsikan video yang pasti anda gelak bila menontonnya..Tolong la tengok video ni bagi yang jurang moode tu, anda juga sesuai untuk menonton..heheh..

Friday, July 30, 2010

Info Jumaat 8 : Fizikal Rasulullah S.A.W

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada semua sahabat pembaca..
Alhamdulillah, di pagi hari yang indah ini, dapat juga untuk memberi sedikit info atau pun ilmu kepada anda semua..Sepeerti biasa, info jumaat diteruskan lagi pada minggu ini dengan tajuk fizikal Rasulullah s.a.w.
Ali Ibn Abi Talib menggambarkan ciri fizikal Rasulullah s.a.w: " Postur tubuh Rasulullah s.a.w tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu pendek.Baginda memiliki perwatakkan yang sedang dibandingkan dengan kaumnya. Rambut Baginda tidak terlalu kerinting dan tidak lurus terurai. Baginda berambut ikal, tidak gemuk dan wajah beliau tidak bulat. Kulit baginda putih kemerah-merahan.

Baginda memiliki bola mata yang hitam pekat, bulu mata yang lentik serta bahu yang lebar dan tidak berbulu. Dada baginda berbulu. Telapak tangan dan kaki baginda tebal. Ketika berjalan, Baginda seakan-akan melangkah menuruni tanah yang landai. Ketika menoleh, Baginda menoleh (berbalik) dengan seluruh badan. Antara kedua bahu Baginda terdapat tanda kenabian. Baginda adalah nabi terakhir , manusia yang paling berlapang dada, ucapannya paling mudah dipercayai, karakternya paling lembut dan cara bergaulnya paling mulia.
Siapa pun pertama kali melihat Baginda , pasti segan tetapi orang yang sudah lama melihat Baginda pasti mencintai Baginda. Siapa pun yang cuba menggambarkan karakter Baginda pasti berkata: ' Aku tidak pernah melihat seorang pun yang sama seperti Rasulullah s.a.w., baik sebelum mahupun selepas baginda wafat.'
(Riwayat al-Tarmizi, Ibn Sa'd dan al-Baihaqi)

Ref: solusi by nabilpotter


Waktu Solat Fardhu Zohor Kuala Lumpur:

Zohor: 1:22PM

Thursday, July 29, 2010

The Power Of Cucu

anak sedara 1st
Assalamualaikum kepada semua readers dan bloggers yang sudi ke blog ini..

Tajuk untuk entry kali ni sebenarnya telah lama bermain difikan saya..Tapi, baru harini dapat tulis sebab kesibukan dan macam2 hal lagi la..Ape2 pun, saya cuba untuk meulis walaupun tidak mempunyai bakat menulis..huhuh

Cucu atau bahasa org inggerisnya dipanggil grandchildren adalah seorang yang dilahirkan apabila anak perempuan kepada seorang ibu/bapa melahirkan anak dan anak itu digelar dengan panggilan cucu berikutan hubungan antara si ayah/ibu dan anak yang baru dilahirkan itu.Paham? kalau tak paham pun,buat2 paham la..huhuh..

Ok.nak cerita tentang power atau kuasa seorang cucu pertama..hahah..Semua orang mesti mempunyai cerita2 tersendirikan?? org cakap, cucu pertama ni untung..Kalau nak ape je, mintak je dekat tok atau tokwan..InsyAllah permohonan diluluskan..heheh..Ini terbukti bila saya mempunyai seorang anak buah(anak menakan).Betul saya tengok..Kebanyakkan tokwan dan tok ni akan sayang sangat pada cucu first..Biasalakan..Cucu pertama..heheh

Nak dijadikan satu cerita lain dan situasi lain dan yang menceritakanya juga org lain..heheh..Ada seorang pakcik ni menceritakan tentang the power of cucu..pak cik tu cakap, dulu semasa dia tak de cucu, ada seorang kawan dia ni yang diberi nama A, asik2 cerita pasal cucu..jumpa je cerita pasal cucu..Dia pun naik menyampah jugak dengar..Ini jadi bila dia tak de cucu..Tapi sekarang bila dia ada cucu, korang nak tau tak, seumur hidup dia cakap tak pernah mintak bungkus nasi dan lauk time kenduri kawin..tapi sebab cucu punya pasal, sanggup pergi mintak bungkus nasi dengan lauk..hahaha...Bayangkanlah seorang lelaki buat cmtu untuk cucu kesayangannya...kalau pmpuan tu, mungkin biasa la..lawak jugak bila dengar..aduhh...

Pastu ada satu lagi cerita bila kes mendapat cucu pertama..kes ini diceritakan oleh sahabatku di sini..Kes ni jadi apabila tok terlalu sayang dekat cucu..akibatnya, hampir setiap hari, tok pergi melawat cucunya di rumah anaknya..kiranya pasal makan minum semua tok dia yang buat..Kalau kadang2 tu tak pe la kan..tapi kalau selalu ni, susah la..nanti ape plak kata tok ngn tokwan sebelah pihak satu lagi..mmmm..macam2 kes...

Satu lagi kes yang biasa terjadi, seorang cucu dijaga oleh tok atau tokwan dia..Dia dijaga dari kecik hingga besor disebabkan ayah/ibunya bekerja diluar negeri cthnya putrajaya..So, tiggallah cucu ni dekat tok dia..Yang jadi masalahnya bila besor nanti..Cucuni akan kurang kasih sayang kepada ibu bapa kandungnya sendiri..Masalah kedua, bagaimana si tok dengan tokwan ni nak melepaskan cucunya yang dijaga sejak kecil lagi??bnyak dah kes yang jadi macam ni..

So, kalau korang ada cerita nak sampaikan tentang the power of cucu, bleh la bagi comment..kalau nak minta saya tolong publishkan pun boleh..Just email saya entry anda dan saya akan creditkan ke blog anda..email: nabilpotter@gmail.com

p/s: sekian cerita the power of cucu..

Wednesday, July 28, 2010

Video Lawak "Fadzilah Kamsah, Chef Wan, Eric Leong"

Assalamualaikum wbt kepada semua readers dan rakan2 bloggers..

Mintak maaf sebab tak berada dalam keadaan 100% sehat..So, hari ni nak kongsi dekat korang semua video best yang rajin saya tengok bila boring..Boleh ketawa sorang2 kalau tengok video ni..Lebih 10 kali dah saya tengok video merapu nie..tapi best..Rugi tak tengok..hehehe..Layan je la..

Dr fadilah kam to me..heheh

HappY birThdaY mY bloG

Assalamualaikum wbt kepada semua readers dan bloggers sekalian..

Alhamdulillah, hari ni 28/7/10 merupakan genapnya blog nabil-potter.blogspot.com. Tiada apa yang hendak ditulis sangat sebabnya saya masih lagi dalam keadaan demam..Tapi, disebabkan blog kesayangan ini, saya berkorban sedikit masa untuk menulis entry ni..

Target saya dalam 1 tahun berblog ada yang mencapai target dan ada jugak yang belum dicapai..Antara pencapaian yang berjaya adalah dengan mendapat ranking Alexa dibawah 1juta.Hari ini saya berjaya dibawah 800k.Alhamdulillah walaupun tak seheabat bloggers lain..

Walaubagaimanapun, saya tidak dapat untuk mencapai followers melebihi 1 ribu..Ape2 pun tak pa, saya bersyukur sebabnya kebanyakkan followers saya bukan jenis touch and go..Walaupun mereka adalah silent readers, saya tetap menghargai mereka semua..Thanks kepada semua Followers yang sudi ikut blog buruk ini..huhu

Di samping ulangtahun ni jugak, saya nak ucapan ribuan terima kasih kepada bloggers2 yang menolong saya secara formal ataupun tidak formal..Antaranya adalah

1) http://aizuddin.com/
2) http://mohamadfaiz.com/
3) http://nabilpotter.com/
4) http://suffer.frenzyfm.my/

Sebenarnya ramai lagi yang banyak memberi sumbangan pada blog ini, tapi ini je yang saya ingat..Mintak maf kalau saya ta letak link kamu semua..Saya tak larat nak tulis banyak..Kepala pining..Terima kasih untuk semua bloggers yang datang blog ini..terima kasih sangat2...

Selamat menonton TV di blog ini.. =)
Photobucket
*******
Code untuk side bar tv.Jom letak dekat blog anda.
 email saye: nabilpotter@gmail.com
*******

Tuesday, July 27, 2010

Biasiswa Politeknik JPA 2010

Assalamualaikum kepada semua readers dan sahabat bloggers..

Alhamdulillah, demam saya dah semakin sembuh..So, dapat la untuk update 1 entry untuk anda semua..Baru2 ni saya ada postkan pasal biasiswa Jpa kan?So hari ini adalah biasiswa politeknik jpa 2010.kepada yane mempunyai, adik2, kakak2, atau pun jiran2, boleh la sebarkan tentang iklan ni..tak rugi pun kalau kita bagi org tahu pasal biasiswa ni..

Saya tak nak perkara yang sama jadi kat saya.Kalau dulu, ada ja biasiswa ape2 pun, semuanya diam tak nak bagi tau kawan..Bila dah tau pun, esok adalah tarikh tutup..kadang2 tu agak tertekan jugak..Tapi tak pe, dah diorang jenis cmtu nak buat cmna kan..dah faham dan buat2 paham je la..So, berikut adalah detail pasal biasiswa ni :
***************************************
Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) akan membuka tawaran permohonan biasiswa politeknik bagi tahun 2010 mulai 27 Julai ini. Para pelajar yang telah mendaftar untuk mengikuti pengajian peringkat Diploma di Politeknik bagi kemasukan Sesi 2010/2011 adalah dipelawa untuk memohon biasiswa politeknik tajaan JPA ini.
Bidang Tajaan
Semua bidang diperingkat diploma yang ditawarkan di politeknik bagi sesi 2010/2011.
Syarat Permohonan
Calon yang layak memohon adalah;
1. Warganegara Malaysia
2. Terbuka kepada semua pelajar yang mempunyai kelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
3. Umur tidak melebihi 19 tahun pada tarikh iklan
4. Telah mendaftar diri untuk mengikuti pengajian tahun satu di politeknik pada bulan Januari sesi 2009/2010 atau pada bulan Julai sesi 2010/2011
5. Pelajar SPM lepasan 2008
* Mendapat sekurang-kurangnya gred kepujian 6C dalam Bahasa Melayu
* Memperolehi sekurang-kurangnya gred 4B dalam 6 matapelajaran lain
6. Pelajar SPM lepasan 2009
* Mendapat sekurang-kurangnya gred kepujian C dalam Bahasa Melayu
* Memperolehi sekurang-kurangnya gred B dalam 6 matapelajaran lain

Calon yang tidak layak memohon:

1. Pelajar yang mengikuti pengajian di peringkat sijil
2. Pelajar yang berada di tahun dua dan ke atas
3. Pelajar yang mengikuti kursus yang berkaitan dengan pendidikan
4. Pelajar yang telah mempunyai kelayakan Diploma
5. Pelajar yang sedang mengikuti Program Pendidikan Jarak Jauh/separuh masa
6. Pelajar yang mempunyai Diploma Lepasan Ijazah atau Diploma anjuran sesuatu Jabatan/Agensi.

Kadar Biasiswa

Biasiswa yang ditawarkan adalah seperti berikut;
1. Elaun sara hidup samada RM7,560 atau RM6,426 setahun
2. Elaun buku RM400 setahun
3. Elaun alat perkakas antara RM50 sehingga RM250 setahun
4. Elaun kertas projek RM150 setahun
5. Yuran pengajian politeknik RM400 setahun.
Di samping itu elaun tambang kapal terbang untuk perjalanan dua hala diberikan setiap tahun daripada RM100 – RM1,000 bergantung kepada lokasi.
Kontrak
Pemohon yang menerima tawaran biasiswa politeknik tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam ini dikehendaki berkhidmat dengan Kerajaan atau tuntutan gantirugi akan dikenakan. Tempoh berkhidmat dengan Kerajaan dan tuntutan gantirugi ini bergantung kepada tempoh pengajian dan jenis pengajian.
Tempoh berkhidmat ini adalah di antara 3 sehingga 6 tahun dan jumlah gantirugi pula samada RM70,000 atau RM100,000.
Permohonan
1. Permohonan hanya boleh dibuat secara dalam talian (on-line) di laman web Permohonan Biasiswa Politeknik JPA Sesi 2010/2011 mulai 27 Julai 2010.
2. Pemohon terlebih dahulu perlu mendaftar di laman web http://esilav2.jpa.gov.my untuk mendapatkan katalaluan secara percuma.
3. Pemohon dibenarkan menghantar satu permohonan sahaja tetapi dibenarkan mengakses sebanyak 3 kali untuk mengemaskini atau meminda sebelum tarikh tutup permohonan. Hanya permohonan yang terkini sahaja diambilkira sebagai penerimaan permohonan.
4. Permohonan melalui pos tidak akan dilayan.
5. Salinan sijil-sijil tidak diperlukan kecuali dinyatakan dalam “Slip Pengesahan Permohonan Biasiswa JPA Tahun 2010”.
6. Pemohon hendaklah memastikan proses permohonan telah sempurna dengan mencetak “Slip Pengesahan Permohonan Biasiswa JPA Tahun 2010” sebagai bukti permohonan telah dibuat.

Tarikh Tutup

Tarikh tutup permohonan biasiswa politeknik JPA ini ialah pada 2 Ogos 2010.
Pertanyaan

1. Sebarang masalah teknikal semasa mendaftar atau mengisi borang permohonan dan sebarang pertanyaan mengenai program tajaan ini boleh dibuat dengan menghubungi talian 03 8885 3541, 03 8885 3552 atau e-mail kepada esila@jpa.gov.my.
2. Maklumat lanjut berkenaan biasiswa ini boleh juga diperolehi Syarat-syarat Permohonan Program Biasiswa Politeknik 2010 dan di laman web http://esilav2.jpa.gov.my atau http://www.jpa.gov.my.

********************************

Cuti Berblog buat seketika!

Assalamualaikum kepada semua readers dan bloggers sekalian..

Entry yang ringkas dan padat pada mlm ni sebelum tido..

Esok kemungkinan saya akan bercuti berblog yew..Siapa yang tinggalkan comment, insyAllah esok bila dah sehat dari demam, saya buat terjahan balik ok..

Satu pekara lagi, esok 15 Shaaban.So, malam ni sebelum tido niat kan untuk puasa sunat esok dan jgn lupa sahur..Esok kita sama2 puasa yew..InsyAllah..

Selamat malam. =)

Monday, July 26, 2010

My First Time Story

Gambaran dari pandangna plan keadaan dalam lift
Assalamualaikum kepada bloggers dan juga readers blog ni..

Hari ni saya nak cerita mengenai pengalaman pertama saya dan juag sedikit pengajaran yang saya dapat. Nak tahu pengalaman ape??? ok, pengalaman terlekat didalam lift yang rosak.

Untuk pengetahuan, saya berada di aras 5 dari 9 tinggkat bangunan kolej. Biasanya, saya hanya menggunakan tangga untuk naik turun ke bawah kerana malas nak tunggu lift yang kadang2 tunggu saja dah lambat gile..So, semalam ketika hendak tergesa2 pergi ke meeting pukul 9.15, saya keluar dari bilik dan naik lift pada pukul 9.00mlm.Tujuan naik lift adalah kerana hendak lebih cepat la..

Tiba saja lift,saya naik dengan selamat..pintu lift pun tertutup..turun ke tinggkat 4 dengan selamat..Pintu lift tertutup..semasa dari tingkat 4, saya terdengar bunyi kuat..Rupa2nya pintu lift disebelah kanan tercabut dan terkena dinding di luar menyebabkan lift terhenti..Alhamdulillah,sebabnya masih ada lampu dan kipas yang berfungsi.Kebetulan pula, saya betul2 berada dibawah kipas.Untuk pengetahuan, dalam lift tu ada 11 orang..Agak pack jugak la.6 Melayu, 5 chinese..

Kebanyakkan diorang budak tahun 1..Semasa lift terhenti, budak2 chinese dalam tu bising giler..Happy plak lift terlekat..Kata mereka pengalaman pertama..Saya hanya diam disebabkan dah mula rimah..Terbayang macam2 didalam fikiran..CUba untuk tenangkan diri..Keluarkan handset dan dapati ada 1 bar saja dalam lift tu..Tapi kadang2 line tak de didalam lift tu..Bergantung kepada keadaan jugak la..Satu persatu kawan saya message..Antara ayat2 yang saya message, 'salam, madnor, ak terlekat dalam lift..Cepat call..Ak dah tak bleh tahan lama ni..Rimas..' , 'syam, tolong ak..ak terlekat dalam lift..ak dah rimah nie..jgn lama sgt..', begitulah pattern2 message yang saya hantar kepada faiz, abu, cenen, madnor dan syamsul...Diorang pun tahu, saya tak boleh kalau org ramai2..Rasa lemas..lift tu kecik je..11org dah agak pack..

15minit pertama..Chinese tadi mula terasa cemas..Saya dengan tak bercakap banyak, tolong diam boleh tak???diorang pun diam..Yang geramnya, diorang suka dan sempat lagi amik gambar..Tension betull la..Diorang tak tahu ade ke tak org yang nak selamatkan time tu..Alhamdulillah, kawan2 lain berusaha untuk buka pintu lift ramai2 dan diorang berjaya buka sedikit dengan memberi udara kepada kami..Keadaan sedemikian kami alamai sehingga technician datang 30minit berikutnya..hampir 5 minit technician cuba untuk bantu kami..pintu yang bermasalah menyebabkan sukar untuk membuka pintu..

Setelah 45minit, kami berjaya dikeluarkan..Fuhh..alhamdulillah sangat2..Saya message kawan2 semua ucap terima kasih dan tak nak naik lift lagi..Fobia weh..huhuhu..45minit dalam tu rasa macam nak pengsan dah..kalau lagi 15 minit, saya rasa memang dah pengsan..seyes cakap..Pengajaran yang saya boleh dapat daripada semlam adalah, pentingnya untuk bawa nset kemana jua pergi dan mesti mempunyai kredit..Kalau semua tak bawa handet, cuba bayangkan?sapa nak tolong?Allhuakbar..takut sangat2...

p/s: kepada kawan2 yang tolong semlam, thanks a lot..saya rasa, tak perlu untuk anda cuba2 nak rasakan pengalaman seperti itu..kalau anda seorang yang panik, memang agak sukar untuk bertahan..

[Hot]: Jawatan Kosong Terkini !!

Salam kepada semua sahabat pembaca sekalian dan selama menonton bagi yang tengah menonton tv..heheh

Ok, sebelum tido pada mlm ni, saya rasa lebih baik kalau saya kongsikan sedikit info untuk anda..Terutamanya yang telah mencari pekerjaan..kalau yang tengah tanam anggur kat rumah pun boleh je nak tengok jawatan kosong ape yang terbaru..Jangan memilih untuk mencari pekerjaan..Itu adalah pesan2 daripada orang2 lama..heheh..

Berikut adalah jawatan kosong terkini ye :
Terkini Jawatan kosong Minggu-4 July, 2010 untuk diisi :
A. Universiti Teknologi Malaysia :
1. Perkhidmatan Kewangan
2. Pembinaan
3. Produk Pengguna
4. Hotel / Hospitaliti
5. Pengeluaran
6. Peruncitan
7. Kejuruteraan
Tarikh tutup : 30/7/2010

B. Yayasan Taqwa Wilayah Persekutuan (MAIWP) :
1. Pegawai Dakwah dan Tugas Khas Gred S41
2. Pegawai Operasi dan Teknikal Gred N41

Tarikh tutup : 20/8/2010


C. MAJLIS DAERAH BERA :
1.Penolong Pegawai Penguatkuasa
2.Penolong Juruaudit
3.Pembantu Juruaudit
4.Pembantu Penerangan
5.Penjaga Jentera Elektrik
6.Pekerja Awam
Tarikh tutup : 28/7/2010


E ) Jabatan Ketua Menteri :
1. PEMBANTU AM RENDAH
2. PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK
3. PENGAWAL KESELAMATAN
4. PEGAWAI PENYELIDIK
5. PEMANDU KENDERAAN BERMOTOR
6. PEMBANTU PENYELIDIK
Tarikh tutup : 10/8/2010

Untuk maklumat lanjut, anda boleh klik kat sini yew..---> SINI

Sunday, July 25, 2010

[Survey 2]:Had laju kenderaan sekarang ok tak?

Assalamualaikum w.b.t dan salam 1 malaysia kepada semua readers..

Alhamdulillah, pagi tadi sempat juga untuk bertemu dengan seorang wira negara..Siapa wira yang dimaksudkan tu?heheh..beliau adalah Ustaz Haji Hasanuddin Mohd Yunus.Kenal tak? beliau adalah salah seorang rakyat Malaysia yang berada di atas kapal Mavi Marmara yang telah diserang oleh tentera israel laknatullah ketika dalam perjalanan ke Gaza.

Ok..beralih kepada topik sebenar adalah mengenai had laju kenderaan di lebuh raya..Anda rasa, 110kmj sesuai lagi tak untuk diguna pakai pada masa kini??? kalau sesuai kenape? kalau tak sesuai kenapa?hehehe..Ok..Ini adalah pandangan peribadi saya mengenai had laju di Malaysia terutama di lebuhraya..Memandangkan tak lama lagi nak sambut Ramadhan and raya, so ramai akan pulang ke kampung halaman masing2...kat sini nak berdiskusi dengan anda semua tentang had laju ni..

Sebab saya untuk mengatakan tidak sesuai adalah bedasarkan beberapa perkara antaranya adalah kereta sekarang adalah mempunyai cc lebih 1.0 liter ke atas..Lagi besor dan mahal kereta tu, lagi mudah untuk dia bawa laju..Mudah disini bermaksud, lagi cepat meter dia menunjukkan 110kmj. Kalau beli kereta cc 3.0 liter, tapi bawa 110kmj, rasa anda berbaloi tak?? tak puas la kan...dah la kereta mahal...pastu nak bawa pelahan pulak kan?? lebih baik beli kereta 1.0liter je..harga pun murah la sikit..Maintenance pun tak mahal, road tax + insurance pun rendah..So, pada saya la, saya mencadangkan supaya bagi kereta yang mempunyai kapasiti enjin 2.0liter keatas, had maximumnya adalah 120-130kmj.maksimum ok..

kalau saya mengatakan setuju, ini mungkin adil bagi sesetengah pihak..Saya amik contoh di Australia..saya difahamkan, untuk mengawal had laju sebegini, mereka menetapkan masa untuk satu tempat ke satu tempat...paham tak? kalau tak paham, meh tengok contoh ni..Contoh perjalan dari alor setar ke kuala lumpur..Perjalanan normal mengambil masa 6jam contoh.normal kat sini adalah dengan mematuhi had laju yang ditetapkan..Oleh sebab itu, kerta yang tiba di kuala lumpur sebelum 6 jam perjalanan , dia dikenakan saman..paham tak? maksudnya, kereka kena sampai pada masa2 yang ditetapkan..Kalau bawa laju mana pun, tapi kalau sampai cepat dari masa dia, kena saman.kalau samapai lebih kmasa tak pe..xde masalah...ok?
Tapi kalau emergency cmne plak kan?mmmm..kalau emergency, naik flight je la..heheh..mungkin saman boleh dikurangkan atau mungkin ade sedikit kelonggaran..im not sure about that..huhu..

So, itulah serba sedikit hujah saya mengenai had laju di Malaysia ni..Jom jawab survey, ape kata anda pulak..huhuhu

gambar: en google

p/s: kerjasama anda amat diharapkan.
p/s: sebab tu saya tak bagi ayah saya beli ferrari..hahah

Oh header baru !!

rainbow is my theme...
Salam kepada semua sahabat bloggers..

Harini 25hb July tahun 2010..Untuk pengetahuan semua, lagi tiga hari lagi, genap umur blog ini menjadi 1 tahun...Waa...dah nak dekat setahun..So, bukan nak cerita pasal setahun lagi, so nak cerita pasal header baru..huhuh..Ok tak header baru saya??????????

Korang nampak lain tak pada blog ini? Sebenarnya, blog ini bukan sahaja berbeza dari segi header..Tapi kalau korang perasan, template dia pun berubah..Tapi tak banyak la..tu pun kalau org perasan la..huhu

Ramai mesti tertanya2, siapa yang buat header ni??? nak tahu?? sebenarnya, saya pun boleh je nak buat..Tapi disebabkan masa tak mengizinkan, saya telah disponsor  oleh seorang pelajar+businessman sebagai pelanggan pertamanya...Siapa la yang sponsor tu???huhuh..nak tahu, nama dia adalah mohamadfaiz.Siapa dia ni???ok, rujuk kat sini---> http://mohamadfaiz.com/?ref=nabilpotter

Sebenarnya, dia sekarang ada buat satu business baru iaitu upah buat header..kepada yang berminat nak buat header, boleh la tempah kat dia..Harga dia insyAllah berpatutan la..Kena konsider la dari segi masa la,ape la..huhu..Tiga orang pertama akan mendapat harga special iaitu dibawah RM40 kalau tak salah..Di bawah okey..so, kalau pasal harga kena rujuk dia la...saya tak tahu sangat..dia boleh dihubungi melalui emailnya iaitu faiz_slur@yahoo.com. Pastu nak cakap kat sini, nanti korang cakap kat dia dari mane dapat tahu pasal upah header tu..korang cakap la dari nabilpotter..ingat, ref=nabilpotter ok..huhuhu..rasanya dah habiskot untuk promote ko faiz..hahah..ak dah bagi credit secukupnya..kalau tak cukup, beri tahu lagi..heheh

So, korang rasa cantik tak blog berwajah baru saya ni????hehehe...

p/s: faiz, harap ko terima dengan hati terbuka comment daripada readers blog ak..hahah

Saturday, July 24, 2010

Iker Casillas dan Rafael Nadal akan menyertai Floatilla 2

Salam kepada semua sahabart bloggers semoga dalam keadaan sihat..

Pada bulan lepas kita digemparkan dengan penahana kapa2 yang ingin memberi bantuan kepada palestin..Antara kapalnya adalah rachel corrie dan banyak lagi kapa2 yang ingin memberi bantuan dari pelbagai negara..Usaha itu tidak terhenti kerana banyak lagi negara yang akan mengambil bahagian untuk meberi bantuan kepada palestin seperti iran, turkey dan juga kapa2 lain..
Untuk misi seterusnya, kapal Floatilla 2 akan dihantar ke Palestin untuk tujuan yang sama iaitu memberi bantuan seperti bantuan perubatan, makanan dan peralatan2 yang diperlukan.Juga dikhabarkan, bintang bola sepak dan tennis juga akan turut serta pada kali ini..

Bintang bola sepak, Iker Casillas dan legenda tenis, Rafael Nadal mungkin akan menghulurkan tangan bantuan bagi menamatkan kepungan Gaza, lapor akhbar al-Hayat yang berpusat di London hari ini.

Kepungan ini dilakukan oleh Israel sejak tahun 2007 selepas parti Hamas dipilih secara demokratik. Bintang sukan itu mungkin akan menyertai Flotilla Freedom 2 dengan lebih banyak kapal bantuan dijangka terlibat ke Gaza awal musim panas ini. Bantuan kemanusiaan pada Mei lalu terhenti seketika apabila sembilan anggota Flotilla maut di tangan tentera Israel.


p/s: sumber palestinkini

[Download]: Lagu Tema Zehra Janji Kekasih

Salam kepada semua sahabat blogger..

Citer Nur Kasih dah pernah tengok kan? so, sekarang ni, citer yang semakin hari semakin naik adalah cerita Zehra janji Kekasih..Sebenarnya, saya sendiri baru 2 kali tengok cerita ni pada episode awal..Sekarang ni dah tak tengok lagi sebab masa dan banyak lagi la masalah..Nak kata tak de tv, sekrang ni dah boleh tengok Online..Nak tahu tengok kat ne? Meh klik kat sini..Free je kalau nak tengok TV...Tengok Tv1 ade, Tv2 dan juga Tv3..Semua ade..ok..

Kali ni bukan nak cerita pasal tv, tapi saya nak cerita pasal lagu tema cerekarama tu..Saya sebenarnya malas nak tengok tv, tapi apa yang membuatkan saya tertarik kepada cerita tu adalah disebabkan lagu tema dia..First lagu dia yang best adalah nyanyian Afgan dan yang ke 2 dia amik lagu KCB(ketika cinta bertasbih)  yang mana Cerita paling best pernah saya tengok..Nak tau citer ape, klik kat sini..

So kat sini, kepada yang masih mencari siapa la yang menyanyi lagu tu, bleh download kat sini ok..

1. [Download] VA_-_OST_Ketika_Cinta_Bertasbih_-_06_-_Score_-_KCB_Guitar.mp

2. [Download]AFGAN -PADAMU KU BERSUJUD.mp3

Keputusan Survey: Benarkah ramai bloggers seorang yang pendiam?

Salam kepada semua sahabat bloggers..

Sebelum tu, saya suka menyatakan disini, mulai saat ini, undian ditutup..Sebarang undian anda akan dibawa ke minggu hadapan..Hehehe..

Keputusan bancian pada kali ini menyatakan bahawa 47% adalah bersetuju bahawa bloggers adalah pendiam ketika berada di luar.maksdu di luar ni,rasa2nya paham la kot..So, betul la saya ingin nyatakan, bloggers rata2nya adalah pendiam..Walaubagaimanapun, 37% menyatakan tidak.Tidak disini bermaksud bloggers bukannya pendiam.

Tapi saya tidak nafikan, ada juga bloggers yang jenis ramah-tamah dan ada jugak yang jenis pendiam..So, berbagai2 la sebab dan hurainya yang anda boleh lihat disini..Ada yang menyatakan tujuan diam adalah sebagai hobi, ada juga yang malas bercakap dan ada juga cakap berdiam lebih baik..Macam2 ada..So, klik dekat sini untuk melihat sebab penyebab mereka memilih ya dan tidak..InsyAllah, akan diadakan lagi bancian bloggers pada masa terdekat..

Anda mahu survy lagi???heeheh


p/s: terima kasih kerana memberi komitmen untuk menjawab survey ini..Thanks :)

Friday, July 23, 2010

Berat sangat ke blog nie? Check berat blog anda disini!!

Salam kepada semua shabat bloggers..

Entry ni adalah entry terpendek mungkin saya pernah buat..By the way, entry ni saya buat semalam..tapi time korang baca ni, saya mungkin on the way ke Desaru bersama kawan2 tercinta..jangan wisau, nanti saya uploadkan gambar yew..hehehe...maklum la dah final year..Pasni meamang dah tak boleh bersama mereka lagi..hmmm...

Berat ke blog nie??Kenapa ade org complain kat saya kata berat?tapi saya tengok takde la berat sangat..Cuba test blog anda pulak berat ke tak???

p/s: mintak maaf, tulisan warna hitam..so kena highlight la..



Blog URL: (eg. http://nabilpotter.com/)

Info Jumaat 7: Siapa Aqsa Syarif?

logo aqsa syariff
Salam kepada semua sahabat bloggers..

Seperti biasa, setiap jumaat saya akan mengambil iniasiatif untuk menerbitkan satu entry islamic yang dapat membantu anda serba sedikit mengetahui apa saja maklumat yang boleh saya kongsikan..

Pada kali ini, saya ingin ajak rakan2 bloggers mengenali siapa itu aqsa syarif? pernah dengar tak? kalau dekat UTM, rasanya ramai yang dah tahu..Kepada yang belum tahu, ini nak bagi tau..heheh

**************
AQSA SYARIF
Ditubuhkan dan didaftarkan di Malaysia sebagai suatu organisasi yang berprofil sukarela di atas dasar kemanusiaan. Aqsa Syarif memberi maksud “Masjid Yang Dimuliakan”. Aqsa Syarif mempunyai empat misi iaitu Penyebaran Maklumat, Bantuan Kemanusiaan, Bantuan Kewangan dan Kerjasama.
Dianggotai oleh sembilan orang ahli lembaga dari berbagai latar belakang pendidikan dan kerjaya dan menjadi Badan Bukan Kerajaan (NGO) kelima bernaung di bawah Pertubuhan IKRAM Malaysia. Berganding bahu menyumbang tanaga dan fikiran untuk kebaikan Palestin dan dunia secara amnya. Aqsa Syarif mengharap dorongan dan sokongan dari para sukarelawan dan seluruh rakyat Malaysia.
VISI
Menjadi peneraju dalam memperkukuhkan perjuangan membebaskan Al-Aqsa dan Palestin
MISI
Mengembling sumber kewangan dan pelbagai kepakaran masyarakat Malaysia bagi mencapai hasrat mengembalikan hak rakyat Palestin dan Ummah
MOTTO
Memperkasa Ummah – Membebaskan Al-Aqsa

*************

Untuk pengetahuan, masa kapal rachel coorie diserang, pengerusi Aqsa syarif turut berada di dalam kapal tersebut.beliau kini bergiat untuk memberi ceramah mengenai palestin..so, Info lanjut boleh la layari laman sesawangnya..http://aqsasyarif.com/




Berikut adalah produk2 berkaitan dengan aqsasyariff..Saya dah ade badges..Anda pula bila lagi?heheh
sticker kereta
note book
button/badges

Betul ke ramai Bloggers pendiam? apa kata survey?

Salam kepada semua sahabat bloggers dan selamat pagi kepada semua...

Tajuk entry kali ni adalah mengenai diri anda..Siapa anda disebalik blog anda..Ade org cakap, ramai blogger2 ni seorang yang pendiam bila berjumpa..tapi kalau bab menulis, memang boleh jadi wartawan la..hehehe..pada saya, sesetengah orang mungkin macam tu..tapi kes2 yang macam ni, bukat melibatkan semua bloggers.

Tapi kan ,kadang2 diam itu lebih baik dari yang cakap banyak..betul tak?

Diam tak bermaksud pemalu...diam juga tak bermaksud sombong, diam juga tak bermaksud pendiam..tapi, apa sebenarnya tujuan anda diam?huhuh..tak de idea nak bercakap ke? tak pun masih belum mengenali?? atau, malas nak bercakap?ade jugak org cakap, dah hobi macam tu...hohoho...Ade jugak hobi diam ek..heheh

So, disamping banci penduduk yang hangat berlangsung sekarang, apa kata kita banci pulak blogger2 ni diam ke tak anda bila di luar sana?Huhu..Jom Voting..p/s: hanya untuk mengetahui =)

Wednesday, July 21, 2010

Ada Jugak Bump macam nie!

Salam kepada semua sahabat bloggers..

Hahaha..Kalau bump macam ni susah la nak lalu..Walaubagaimanapun, bump yang berbentuk ilusi ini telah direka dengan harapan pemandu akan perlahankan kenderaan.kalau dekat malaysia, rasanya xde lagi macam nie..Kalau ade pun, mesti lagi laju ade la..heheh..kalau bump yang biasa pun laju macam kilat lagi, ni kan bump macam nie..

Kalau penduduk yang biasa dengan tempat tu, mungkin takkan perlahankan kenderaan..betul tak? kalau yang tak biasa dengan jalan tu, baru la dia akan perlahankan keretanya..Tapi saya rasa, kadang2 agak bahaya jugak apabila org terkejut..bile terkejut je, mula la nak ke jalan sebelah..Kalau nak teruk lagi, tak pakai tali pinggang keledar..Memang melekat la dekat cermin depan...haha

So, apa pandangan anda tentang bump jenis ni? Bagus? Merbahaya? atau apa????

Ape2 pun ,mesti ade pro and contra nya kan..huhu..layan je la..huhuh :)

Special Entry For Freshie

Salam kepada semua sahabat bloggers...

Pertama2 sekali nak ucapkan tahniah kepada pelajar2 yang baru mendaftar pada sesi 2010/2011 pada tahun ini tak kira la berada di ipta atau ipts yang penting belajar..Belajar di ipta mahupun ipts tak menjamin pun peluang untuk bekerja..sebaliknya, diri anda sendiri yang akan menentukan kemana arah tuju anda..- petikan daripada (Prof.Ir.Dr. Nabil Fahmi Azizan)

Hehehe...Pandai je bagi ceramah kat org..saya sendiri pun masih terkapai2 untuk habiskan saki baki degree yang hanya tinggal setahun..InsyAllah tahun depan dah habis..Pastu nak buat ape? Kalau dapat kerja, mungkin kerja dulu..Pastu minta sambung belajar dekat majikan..huhuh..Angan2 mau ada..Ingat senang ke nak dapat kerja..Oleh kerana UTM merupakan research university sekrang ni, so ramai sangat student yang lepasan degree sambung buat master kat sini..Mmm...

Takpe lah..Lepas ni boleh pikir lagi..Video ni saya dedikasikan khas untuk pelajar2 baru..Petikan video ini diambil daripada petikan cerita Papadom.Sama2 saksikan....


                     freshie....apa e2 sume...itulah freshie...dalam dunia ape kite benci..freshie gatal suka mencuri..gatal..gatal...gatal suka curi...bf shasha sudah kena curi..sekarang dia kne blik jln kaki....makan pon kini kne byr sndiri...bf glamour tlh dibwa lari..malang sungguh nasibnye kini..hahahaha

p/s: maaf kalau entry ini tidak memberi input untuk anda..hahahm

Tuesday, July 20, 2010

This is My First Business Card

tunggu untuk diedarkan...
Salam kepada semua rakan2 sekalian..

Ape khabar semua? heheh.. hari ni dah tak de idea nak menulis..tapi masih lagi ingin menulis..So, ini lah hasilnya entry yang tak de input untuk dikongsikan..Saja nak kongsikan kat sini tentnag business card saya..heheh..
paparan dibelakang card
walaupun masih belajar, saya tetap nak buat business..InsyAllah, dengan pengalaman menjual baju lebih 5 tahun, saya kini mempunyai my iwn business card..Org lain dah ade tak jeles pon..hehehe..Ikut suka la nak cakap ape pun..tang penting, this is my blog okey :P.

Terima kasih juga kepada company brotherhood art. KOrang bleh la tengok web dia kat sini.http://www.brotherhoodarts.com/

paparan dari hadapan
Untuk pengetahuan juga, saya adalah agent sah brotherhoodart bagi negeri johor dan kedah..Kalau ade sesiapa yang nak order pukal atau ape2 je, boleh contact saya..Bagi yang dekat2 dengan saya, t saya akan edarkan my first business card..Huhu..Nak tahu baju ape lagi yang saya jual, bleh lihat sini--> http://nabil-n-business.blogspot.com/


p/s: entah ape2 punya entry la..

TV2 Online for Free !!!



Salam kepada semua sahabat bloggers..


Semalam saya telah postkan 1 entry mengenai TV3 dan TV1 Online for free kan? so, hari ini, atas permintaan ramai, saya akan postkan untuk TV2 pulak..ramai juga yang cakap, tv3 buffer lambat..tapi yang pastinya, tv1 and tv2 lebih cepat buffering compare to tv3 dan volume dia pun ok..kuat dan jelas..Tapi semua ni bergantung kepada kelajuan internet anda..ok.


/>

Kepada yang tak dapat tengok, kemungkinannya adalah:


1. Missing plug in.Solusution: Install missing plug in tu..PAstu restart computer dan insyAllah boleh tengok..

2.Tak de software flash..Solution dia: Install la..Try cari kat filehippo tengok..











p/s: Selamat menonton =)

p/s: tak perlu beli tv lagi..heheh


kalau rasa kat sini berat, sila ke SINI

TV1->http://nabil-potter.blogspot.com/2010/07/tv1-online-for-free-now-available.html
TV3->http://nabil-potter.blogspot.com/2010/07/tv3-online-free.html

Monday, July 19, 2010

Apa beza formspring dengan formstack??

Salam kepada semua sahabat bloggers..

Fuhh...Di tengah hari yang indah ni, patutnya kena tido nie..Tengok member saya semua dah tido..Tapi, saya tak suka tido siang..ye ke??heheh..

Kawan2, formspring tu gapo?? formstack plak??? baru buat tadi and dah letak dekat gadget tu...Maklum la, saya ni tak uptodate...hmmm..

Sekadar satu persoalan!!

Cikgu saya cakap, malu bertanya, sesat jalan...Ye ke?hihi

p/s: terima kasih kepada yang memberi comment

TV1 Online for Free Now Available!!!

Salam kepada semua sahabat bloggers..

Semalam saya telah postkan 1 entry mengenai TV3 Online for free kan? so, hari ini, atas permintaan ramai, saya akan postkan untuk TV1 pulak..Untuk TV2 insyAllah esok or lusa..Bergantung kepada cuaca..hehehe..tapi yang pastinya, tv1 and tv2 lebih cepat buffering compare to tv3 dan volume dia pun ok..kuat dan jelas..Tapi semua ni bergantung kepada kelajuan internet anda..ok.


/> Kepada yang tak dapat tengok, kemungkinannya adalah:

1. Missing plug in.Solusution: Install missing plug in tu..PAstu restart computer dan insyAllah boleh tengok..
2.Tak de software flash..Solution dia: Install la..Try cari kat filehippo tengok..

p/s: Selamat menonton =)
p/s: tak perlu beli tv lagi..heheh

kalau rasa kat sini berat, sila ke SINI

Mercun sebelum raya!

Assalamualaikum kepada semua sahabt bloggers dan selamat pagi semua...

Selamat bekrja kepada pekerja2, selamat pergi ke kelas kepada pelajar2, dan selamat semuanya la...huhuh...Puasa dah dekat...so, raya pun dah tak lama la kan...Kepada yang masih belum beli tiket tu, sekarang ni tugas anda adalah untuk mengumpul duit..Apabila masuk je 1 Ramadhan, tiket bas dah mula jual..Antara tiket yang cepat habis adalah:


tengok bas, teringat rumah...hahaha
1- Pantai Timur (kelantan/ terengganu)
2- Utara ( Kedah,peneng)
3-? xtau dah..huhu

So, hari ini bukan nak cerita pasal bas..Tapi nak cerita pasal mercun..Asal raya je, ada mercun..Asal mercun je, teringat raya..heheh..Biasanya kalau korang baca paper, 1st Rmadhan mesti ada budak2 yang cedera bila main mercun..Biasanya adalah org kedah..Tapi tahun lepas record org kedah di pegangg oleh org lain..Tak caya tunggu la 1st ramadhan..hehehe..

mercun bola ke telor?hehe..ketupat lagi PowErr..
Bisanya time ramadhan dah ade mercun..So, tadi baca paper dah tulis, penyeludup mercun ditahan..Cepat sungguh diorang buat kerja..Sebelum puasa dah start buat business ni..huhuh..lawak pun ade..Kepada pelabur2 mercun kat luat sana, baik buat je business lain..banyak lagi business yang boleh buat..hehehe..

p/s: kepada kanak2 diluar sana, jangan main mercun tau..Membazir ja namanya..
p/s: kepada ibu2 dan bapak2, jangan layan sangat anak dengan membeli mercun..kalau setakat bunga api ok lagi la untuk budak2 2 tahun ke atas..huhuh
p/s: kepada cikgu2, nasihat pelajar anda supaya jimat.. =P

Sunday, July 18, 2010

Jawatan Kosong Terkini

Salam kepada semua sahabat bloggers...

Kepada yang masih mencari peluang pekerjaan, kat sini saya senaraikan beberapa jawatan kosong yang terdapat diseluruh Malaysia..

A. Majlis Daerah Tapah :
1. Penolong Pegawai Penilaian W27 1 Kekosongan
2. Pembantu Tadbir (P/O) N17 3 Kekosongan
3. Pembantu Tadbir (Kewangan) W17 1 Kekosongan
4. Pembantu Penilaian W17 2 Kekosongan
5. Pembantu Penguatkuasa N17 1 Kekosongan
6. Juruteknik Lanskap J17 1 Kekosongan

Tarikh tutup : 6/8/2010

B. Palm Garden Resort :

1. PEGAWAI PERHUBUNGAN AWAM/EKSEKUTIF JUALAN (PR CUM MARKETING EXECUTIVE)
2. PENYELARAS JUALAN (MARKETING/SALES CO-ORDINATOR)
3. PENYELARAS GOLF (GOLF CO-ORDINATOR)
4. PEMANDU
5. PENYAMBUT TETAMU
6. PENGAWAL KESELAMATAN
7. PEKERJA AM


Tarikh tutup : 5/8/2010



C. Lembaga Pelabuhan Bintulu :

1.PENOLONG PEGAWAI LAUT GRED A29

Tarikh tutup : 30/7/2010

E ) INTELLECTUAL PROPERTY CORPORATION OF MALAYSIA :
1. LEGAL ADVISOR Grade IPL48
2. DIRECTOR OF COPYRIGHT DIVISION Grade IPE48
3. DIRECTOR OF INTELLECTUAL PROPERTY TRAINING CENTRE (IPTC) Grade IPE48
4. EXECUTIVE (STATISTICIAN) Grade IPE41
5. EXECUTIVE (LIBRARIAN) Grade IPE41
6. CLERK Grade IPE17
7. CLERK Grade IPW17
8. TYPIST Grade IPE11
9. DRIVER Grade IPE3

Tarikh tutup : 31/7/2010

F) Institut Sukan Negara (ISN) :
1. Pengarah Pentadbiran Terbuka-48 Tetap/Kontrak
2. Pegawai Belia dan Sukan S44 Tetap/Kontrak
3. Pegawai Belia dan Sukan S41 Tetap/Kontrak
4. Pengarah Sains Sukan Terbuka-52 Tetap
5. Pegawai Sains Sukan S48 Tetap
6. Pegawai Perubatan UD47/48 Tetap
7. Pegawai Perubatan UD43/44 Tetap
8. Pegawai Perubatan UD41 Tetap
9. Pegawai Penyelidik Q41-Q54 Tetap/Kontrak
10. Jurupulih Perubatan U29 Tetap
11. Pembantu Perubatan U29 Tetap/Kontrak
12. Juru X-Ray U29 Tetap
13. Pembantu Farmasi U29 Kontrak
14. Jururawat U29 Kontrak
15. Juruteknik Komputer FT17 Tetap

Tarikh tutup : 7/8/2010

Untuk makluman lanjut, boleh klik ke sini-->http://www.index.com.my/modules/jobs/

Tabung Kami Bersama mu , LYA




Salam kepada semua sahabat bloggers..

Semoga pada hujung minggu ni dapat diisi dengan pekara2 yang bermanfaat ok..huhu..saya dapat message ni dari abg ben yang mane meminta kepada sesiapa yang mempunyai wang lebih untuk tampil menghulurkan bantuan kepada sis Lya..Cerita lanjut boleh baca kat bawah nie :

**************

Bismillahirrahmanirrahim............

Dengan rasa rendah diri dan penuh harapan, Kami mewakili sahabat-sahabat Lya di alam maya melancarkan TABUNG KAMI BERSAMAMU LYA.

Tabung ini bertujuan mengumpul dana bagi membolehkan Lya menjalani rawatan selanjutnya untuk penyakit beliau. Mudah-mudahan sumbangan sedikit sebanyak dari kalian semua dapat membantu Lya mendapatkan rawatan tersebut secepat mungkin.

Sehingga ke saat ini, Lya masih lagi ditempatkan di ICU Kemaman, Terengganu. Keadaan terkini Lya agak lemah tetapi masih stabil.

Kami juga memohon doa berterusan dari kalian semua. Semoga usaha kita semua untuk membantu Lya dipermudahkan Allah.

Hulurkan sumbangan ikhlas anda ke akaun Maybank Alyani Binti Amran (155014985526).

Untuk update terkini tentang Lya, klik SINI.

Kami juga amat berbesar hati, sekiranya kalian semua dapat mewar-warkan tabung ini di blog masing-masing. Jasa baik anda semua amat kami hargai.

Terima Kasih.

*************

p/s: semoga bantuan kalian dapat meringankan beban yang dialami oleh sis LYA

Saturday, July 17, 2010

Comment panjang macam entry..Hehe




Salam kepada semua sahabt2 bloggers dan juga salam 1 malaysia kepada semua rakyat Malaysia..

Bunyinya agak kelakar, tapi itaulah realiti kehidupan yang terpaksa anda tempuhi..Haha..Entah ape2 punya intro daa...huhu...Korang ade baca tak artikel pasal ni?--- > Betul ke Doktor sekarang kurang kualiti?

Kalau korang belum baca, klik la untuk baca..Bukan ape, entry ni telah menimbulkan macam2 jenis comment yang agak panjang..Ada satu comment yang saya dapat dari seorang Anonymous aka Pengkritik bebas, comment yang dia bagi seumpama satu entry..Commenya bukan comment kosong..Oleh kerana isinya sesuai untuk saya kongsikan, so sama2 kita baca comment by En Pengkritik Bebas yang tidak asing lagi dengan blog ini..2 org Anonymous yang sentiasa memberi Comment 1- Pengkritik Bebas, 2 - anak ibu -harmony..Merekea ini rapat dengan saya..huhu..Berikut adalah Comment by Pengkritik Bebas bakal Dr.

**********************

Pengkritik bebas:
back to business

Assalamualaikum
Entry yg paling menarik utk dikomen.. hehe.. Insyallah owner blog dan sy akan begelar doktor (Philosophy). APa yg adik@kakak wannie ckp tu, ada wajarnya.. bg je la gaji bnyk kan.. doktor katakan. kerja pn berat.. ishkk.. agak2 nya la, berapa jumlah sponser yg depa dapat (termasuk yuran) time depa belajar amek medic dulu? tidakkan depa tu terasa beruntung sbb tak kerja lg tapi dah dapat habuan? bila dah keluar, complaint lg.. kalau yg doktor tua tak naik2 pangkat tu lain la..sbb dah lama berkhidmat tp tak naik2 pangkat.. hermm..

kalau nk ikutkan kerja berat la kan, semua orang akan mengaku kerja masing2 adalah berat. percayalah.. yg cikgu akan kata "kerja aku berat, setiap tahun ramai cikgu terpaksa mendptkan rawatan sakit jiwa, bukan senang nak ajar budak2 yg dah makin tak bermoral ni"..kata cikgu. Kalau tentera pula, "kerja aku lg berat, duduk dalam hutan jaga sempadan sampai beminggu2.. minum air sungai, tdo atas tunggul2 kayu, tak mandi beminggu2..".. kata askar. Polis.."eh eh..keja aku lagi risiko tingga la, aku bedepan dengan orang yg membunuh, merogol, along, alang dll.. depa semua tu takut sgt kena tangkap jadi depa akan buat apa saja utk lepaskan diri termasuk bunuh aku.. so aku patut dapat gaji lebih ar.." kata polis.. Hermm.. itu la yg jadi dalam organisasi kerajaan. menjalankan tugas sambil lewa tak ubah seperti melepaskan batuk ditangga. Cuba jalankan tugas dengan bertanggungjawab..mesti takda masalah doktor tak cukup atau apa2 lg. Kadang2 tu bukan doktor tak cukup, tp doktor taknak buat sbb kurang kepakaran dan taknak amek risiko.. Betul jugak tu, dalam Prinsip Amalan Profesional, doktor perlu ambik kira risiko2 yg ada. tp ini yg seorang doktor tua bgtau sy la (20 tahun pengalaman sbg pegawai perubatan di hospital kerajaan). Dia kata, "kita ada bnyk doktor, ramai budak2 baru. Mula2 sy bangga tgk depa masuk sini. tp lama2 sy frust, bukan apa..kadang2 tu benda yg simple pn tak tahu". "bila ditanya adakah depa tak belajar masa kat Uni dulu, depa kata belajar..pelik ni. herm.. ni la doktor baru, msuk bidang kedoktoran bukan kerana minat, bukan kerana tanggungjawab. tp sbb mak bapak nk tgk anak2 jadi doktor, sbb nk ada tittle Dr kat depan tu dll" tambah beliau lg. Menang tak dapat dinafikan.. ramai yg nak jadi doktor, dari segi akademik nya, boleh dikatankan semua orang mampu menjadi doktor bak kata Ibn Sina "semua orang mampu menjadi doktor".. tapi tak semua mampu nak mempraktikkan ilmu yg ada dengan pelbagai alasan, dolak dan dalih. Engineer pn sama. ramai yg dapat first class, tp suruh bancuh semen (bg civil), belom tentu composition nya mantap.. kalau sruh service engine (bg mechanical), belum tentu skru yg dibuka cukup utk pasang balik engine tu.. dan belum tentu kipas yg rosak dapat dibaiki (bg eng electric).. tercabar kan.. tp itulah kenyataan.

Saya pn sedang berusha utk ke satu peringkat yg lebih baik dan baik dan terus baik. sama2 kita semua berusha.. anda boleh. anda adalah apa yg anda usahakan.. amek dadah, anda adalah matpit (tak kisah la ice ka apa ka).. naik moto @ kereta mcm chempera, anda adalah mat rempit.. haha.. dah bleh jadi satu entry ni.. kepada owner blog, maaf ye kalau comment ni lg panjang dari entry saudara..
p/s: gaji2 yg anda dapat ni cuma 1 per 10. mana lg 9? itulah perniagaan. Wallahualam

*************************
p/s: kalau mahu comment anda dijadikan entry, comment la panjang2 yew :P

Masalah pada i-Phone 4 dikenalpasti..

Salam kepada semua sahabt bloggers..

Fuhhh...di pagi yang indah dengan hujan lebat, dapat lagi ku bertahan untuk membuat secebis entry ini..heheh..ape la yang saya membebel nie...abaikan yew..hihi

Baru2 ni, pihak apple telah melancarkan 1 produk baru yang diberi nama i-phone 4..Seperti biasa, di awal pengeluarannya, ramai peminat2 i-phone berlumba2 untuk mendapatkannya dan bangga bila dapat beli i-phone 4..Tapi, kata nya i- phine 4 ni bermasalah..betul ke?tapi masalah ape?

Masalahnya adalah ,Telefon itu mengalami gangguan pada isyarat wayarles jika memegang telefon itu dengan tangan terdedah atau dikenali sebagai "pegangan maut".Ketua Pegawai Eksekutif Apple Inc., Steve Jobs ketika mengumumkan perkara itu di ibu pejabat syarikat berkenaan di sini berkata, mereka yang telah membeli dan bakal membeli telefon itu layak menerimanya.

Menerima ape?Apple berkata, pembeli model iPhone terbaru bakal diberikan sarung pelindung secara percuma bagi mengurangkan masalah gangguan isyarat..mmmm...hebat teknologi apple ni..Sarung pun bleh dapat mengurangkan masalah gangguan..mesti specialkan sarung dia..huhuh


So, hajatku untuk memilik i-phone 4 tak kesampaian kalau ada masalah cmni..Ingat petang jab g nak p beli..tapi dah jadi cmni, so tak pe la...tak de jodoh..hahaha..

p/s: sumber utusan

Friday, July 16, 2010

Pre-Order your Ramadhan Fiesta Product Now!


You have seen our exclusive products, now own one (or a few or a lot or.. own ‘em all)! Get them as a gift or for your own usage.
“Share gifts, spread love” – Hr. Abu Ya’la
You can make your pre-order [HERE]

Klik Here for

Ramadhan Fiesta Complete Product Preview

Info Jumaat 6 : Tanda Cinta Allah kepada Hamba & Waktu Solat Jumaat

Assalamualaiukum kepada semua sahat bloggers..

Alhamdulillah, hari ni info jummat diteruskan lagi seperti biasa setelah lama ditangguhkan atas sebab2 tertentu..auntuk hari ini, info yang hendak disampaikan adalah tentang hadis..Bukti yang mennyatakan bahawa Allah cinta kepada hambanya boleh kita lihat menerusi sebuah hadis qudsi berikut,

" Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : " Jika Allah menciintai seseorang hamba, maka Dia memanggil Jibrail, ' Sesungguhnya Allah mencintai si polan, maka cintailah ia.' JIbrail pun mencintainya, lalu Jibrail menyeru penduduk langit, ' sesungguhnya Allah mencintai si polan, maka cintailah ia.' Maka penduduk langit mencintainya, kemudian ia medapat  penerimaan di dunia."
                                          (Riwayat al-bukhari no.3037)

Sekian saja untuk kali ini, wasalam.

Waktu solat Jumaat ( 16/07/2010)  bagi kawasan-kawasan yang sama waktu denganya:

Perlis   = 1.27
Kedah = 1.27
Peneng = 1.27
Perak = 1.23
Selangor = 1.22
Kula Lumpur= 1.22
Kelantan = 1.20
Terengganu = 1.16
Pahang - 1.11
Melaka = 1.20
N.9 = 1.18
Johor = 1.14
Sarawak = 12.31
Sabah = 12.16

Betul ke Doktor sekarang kurang kualiti?

doktor senyum cmni, patient pun suka =)
Assalamualaikum kepada semua sahabat bloggers di serata dunia..huhu..

Pertama sekali mintak maaf kalau entry ni menyinggung doktor2 diluar sana...Entry ini tidak bermaksud untuk menindas golongna Doktor..Saya juga InsyAllah doktor dimasa akan datang..Dr (ENG)...hehehe..ok..Sabor ye para2 Doktor kat rumah atau di hospital yang tengah merawat pesakit.hehe

Persoalan ini timbul berikutan pada bulan lepas, ada kes yang berlaku di Kangar kalau tak salah, seorang bayi meniggal ketika baru dilhairkan dan ibunya mengalami sakit ape ntah..Ok..difahamkan, Doktor yang PIC untuk operation tu adalah Doktor pelatih (houseman)..doktor pelatih tak mahir ke yang sampai jadi cmtu?? walaupun dia sebagai pelatih, kalau betul2 dia mahir, tentunya lebih hebat dari Doktor yang dah lama..Dalam kes ini jugak, kita boleh persoalkan dimana Doktor senior? tapi, ramai juga org cakap, dalam sampai ajal dia nak buat macam mana kan?? tapi apae pun kita cakap, sebagai ibu dan bapa kepada bayi tu, mesti terasa jugak..takde ke Doktor kat Malaysia ni????

Kalau ikutkan statik JPA, 1 tahun beribu student yang diluar negara belajar Doktor..pastu tak nak balik Malaysia alasanya gaji murah..Kalau nak jadi doktor fikir tentang gaji, tapi tak pikir nak tolong orang, lebihh baik tak payah jadi doktor..sia-sia je jpa tolong bagi biasiswa, tapi tak nak berkhidmat dengan kerajaan..Hmmmm..

Banyak cerita dari hospital2 yang saya dapat tentang doktor pelatih(houseman) ni...Ada yang cakap, mereka ni sombong dengan staff dekat hospital..tau la doktor pun, tak perlu la sombong sangat..pastu, ada satu cerita dari hospital jugak, ada seorang doktor senior suruh houseman buat apa ntah, pastu doktor tu tak tahu buat sedangkan benda tu adalah basic..Basic la bagi para2 Doktor..tapi kalau macam org biasa meamang la tak tau ape2..

Perbezaan doktor dapat kita lihat dari segi doktor swasta dan doktor kerajaan..kalau doktor swasta tu, senyum je memanjang..kalau doktor kerajaan ni, senyum jugak..tapi kadang2 je...tapi bukan semua la..kenapa boleh jadi cmtu?tak cukup gaji ke??

Harapan saya sebagai rakyat Malaysia, pulanglah untuk berkhidmat di negara kita..Doktor ditugaskan untuk merawat pesakit, bukan untuk mengumpul duit..minta maaf kalau terkasar...Saya tahu ramai sangat bercita2 nak jadi Doktor..saya pun dulu bercita-cita nak jadi doktor..tapi hanya kamu orang2 terpilih je yang dapat jadi Doktor..So, tunjukkan kepakaran anda sebagai seorang Doktor yang menghormati orang lain..bantuan anda sangat2 diperlukan..Doktor merupakan golongan yang paling penting untuk mengubati orang yang sakit..tanpa anda, mungkin orang yang patah kaki tu, patah buat selama-lamanya...

Entry ni ditulis berikutan banyak aduan dan cerita dari kawan-kawan saya sekitar malaysia dan luar malaysia mengenai seorang doktor baru...

I LOVE DOCTOR

p/s: kepada rakan2 ku doktor di zagazing, india, indon, malaysia, mesir entry ni bukan untuk anda..kerana nila setitik, habis susu sebelanga..

Thursday, July 15, 2010

Selamat tinggal Nuffnang!! =(

percubaan pertama :)
Salam kepada semua sahabat bloggers..

Runsing betul 2,3 hari ni...walaupun report tak siap lagi, tapi sempat lagi update blog..Arghh...teruk la kalau cmni..tapi xpe, dah 95% siap..touhcup2 sikit ok la tu...mmm...

Ramai org tahu tentang kehadiran mangga bukan? ni bukan buah mangga, tapi mangga ads..Syarikat pengiklanan ala-ala nuffnang jugak...mudah saja kalau nak daftar dia, KLIK kat sini...ok, sekarang ni saya dalam process percubaan untuk 2 blog saya yang lain..Blog ni blog main2 je..mula2 dulu pakai nuffnang..tapi nuffnang tak bagu be pun..tu yang nak try mangga tu..Ape2 pun, saya pun tak tau nak cakap..hahah

Kenapa sayang dengan status glitter??? walaupun dia bagi rm0.15 sen perclick, tapi kalau company lain bleh bagi lebih banyak, kenapa masih kekal dekat nuffnang? arghh...semua itu bikin konpius saje..teringin nak pakai hijau untuk main blog ni..kepada pakar2 mathematic tambahan kat luar sana, cikgu2, help me..companya ape yang ok?

nampak mangga punya iklan tu...huhu

berbaloikah kalau ada 3 syarikat pengiklanan dalam 1 blog?jawapan anda diperlukan di sini..sharing is caring..ahaks...

bubye..

p/s: klik gambar kalau tak percaya..

Wednesday, July 14, 2010

Tahniah Geng Blogger!!

ilan je nie..
Salam kepada semua rakan2 bloggers tak kira dimana kamu berada..

Pada minggu lepas semua korang dah tahu pasal gathering Gb kan? rasanya kalau sapa yang join GB semua dah tahu..Alhamdulillah program berjaya dilakukan tanpa sebarang masalah besor..Walaupun tak dapat ceburkan diri, tapi sebagai ahli geng blogger, saya tetap beri comitmen kepada Gb..Buktinya, support gathering dengan beli baju..lebihan duit baju tu mungkin dibuat untuk beli peralatan lain..

joe dan ariff
Bukan nak salahkan siapa, tapi pada awalnya memang  nak join..tapi rumah dah jauh, dalam masa yang sama dah nak masuk u, so banyak masalah disitu..Insyallah next gathering mungkin dapat join..huhuh..Joe, bila plak nak buat gathering yang ke 2?hehehe..

tadi masa jalan2 blog din, nampak gambar menarik..katanya gb masuk paper, so saya pun rembat je gambar dia kat sini..hehehe..apa2 pun tahniah yew GB..Pasni mesti ada ramai sponsor..So, senang la nak buat program or gathering...

layan je la....

p/s: din, ak dah kasi kredit kat situ..huhu

Tuesday, July 13, 2010

Bertuahkah saya dan kamu?

salam kepada sahabat2 bloggers..

Mintak maaf sebab tak boleh nak tinggal berblog nie..Tinggal jab dah rindu balik nak tengok blog..hehehe...tapi kejab2 je main..masa takde..hhuhu..tadi masa2 buat blog walking ke mesir, tiba2 nampak entry yang dapat hadiah..So, ape lagi..nak try la jugak..mane nak tahu kot2 la dapat hadiah free..hehehe..

Sebelum tu nak ucapkan Selamat Hari Lahir kepada tuan empunya blog aka penganjur contest sebab sudi buat amal pada mingu2 ni..pasni bulan ramdhan, so boleh la buat lagi yew cmni..bagi kurma pun dah ok dah..huhuhu..betul tak?? apa yang saya cakap pun tak tahu la..huhuh...
berikut adalah syarat2 penyertaan ok...baca elok2..

                                      *************




Syarat2nya adalah :-

1) Just copy paste gambar lucky draw tu ke blog uols...

2) Buat a simple entri kat blog uols pasal lucky draw ni or nak copy paste syarat2 nie pun ok je...

3) Tinggalkan komen kat entri ahkak ni bila dah settle steps 1 & 2 ...

4) Peserta tak semestinya follower pun, and tak perlu jadik follower i ....

5) Peserta haruslah mempunyai alamat di Malaysia ya.....

Tu je syarat2nya...sap sap soi.....tarikh tutup 28 Julai 2010, 12 tengahmalam. Nama pemenang lucky draw akan disiarkan pada 30 Julai 2010. Cabutan nama-nama pemenang yang bertuah akan dilakukan oleh SH. 3 pemenang akan dipilih...Keputusan adalah muktamad!
GOOD LUCK TO ALL!!!!
********************
Untuk keterangan lanjut boleh la lawati blog nie yew : 
p/s: layan je la.... :)

Cepat isi sebelum terlamabt!

Salam kepada semua sahabat bloggers..

Ikutkan hati memang tak nak update entry..Tapi diikutkan nak tolong org, kena juga update entry ni..Tak banyak nak tulis unutk entry ni..Cepat isi..Masih ada lagi ruang untuk anda..

Apa tunggu lagi?heheh...kepada pelajar2 yang akan masuk ipta dan yang sedang belajar di ipta dan berada pada tahun 3 sekarang, anda layak untuk isi borang untuk biasiswa ini..Sedih sebab tak dapat isi lagi..untuk pengetahuan, every year saya isi borang ini..tapi masih tak dapat..Mungkin ada hikmah kot..

Kepada lepasan matrikulasi, peluang anda untuk dapat biasiswa ini adalah tinggi..Seyes cakap..time saya matrik dulu, ramai kawan2 yang dapat..Soalan pointer letak tepi jab..Dapat je 3.20 keatas, isi je borang nie...Jangan malu, jgn segan....Tak rugi ape2 pun borang ni..Isi melalui online..kepada yang dah amik ptptipu, eh silap, ptptn jgn bimbang....isi jugak borang nie..Nanti kalau dapat jpa, terminate la ptptn..bayar je setakat mana anda pinjam..

Jangan berhenti untuk isi selagi mampu..jangan malas untuk isi..bukan ape, untung sapa dapat biasiswa ni..tak perlu kacau duit mak ayah lagi..tapi dari segi peluang pekerjaan, lepas habis belajar kira lain la...isi tau...lepasan matrik chances anda untuk dapat tinggi..hehehe..cakap macam saya ni pegawai jpa pulak...huhuh..

bagi tahu kawan2 lain tau...Jgn kedekut untuk bagi tau...Saya tak nak apa yang berlaku time kami dulu..Berita ni tak di bagi tahu kepada rakan2..so, ramai jugak org yang tak isi..jgn kedekut tau...bagi tau kawan2 yang lain pakat2 isi JPA...Selamat isi borang..Pastikan semua maklumat tepat dan betul....Layan..

Untuk makluman lanjut, tengok SINI..last date pada 16 JULAI 2010.

Stop Blogging!

Salam kepada semua sahabat bloggers..

Oleh kerana banyak masalah dan perkara yang perlu saya selesaikan dan laksanakan pada minggu ini, dengan ini saya mengumumkan untuk berehat seketika dari dunia blogging..Harap anda semua terima dengan hati terbbuka okey.hehehe..Jgn sedih..semoga kita berjumpa lagi...Ini bukan suka rela, tapi Paksa rela..

Wasalam...

p/s: tindakan ini bukan disebabkan kekalahan oranje ok..

-END-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...