Thursday, September 30, 2010

[Download]: Malayisan Food Recipes


Salam dan selamat sejahtera kepada semua pembaca dan penggemar blog ini tidak mengira bangsa dan agama serta dimana jua anda berada..Terima kasih kepada anda kerana menjadikan blog ini sebagai blog harian yg patut anda lawati.. Seperti biasa, sy pasti akan menghidangkan anda (insyAllah) dengan artikal2, ilmu2 dan pelbagai fakta menarik utk dikongsi bersama.

Hari ni kita semua belajar memasak okey..Hehe..Kepada yang masih tak pandai memasak, anda dialu-alukan untuk mendownload ebook malaysian food recipes ni..terutama sekali kepada kaum hawa..Agak pelik kalau kaum hawa tidak pandai memasak..Kalau sapa penah tengok cerita anak mami kembali kalau tak salah, even anak dia(wahida) pon dia suruh pergi kelas memasak..Punya la nak suruh anak pompuan dia pandai memasak..
Bab memasak ni, kalau org 2 luar bandar rasanya memang tak jadi masalah..Betul tak? Kadang2 tu, org laki lebih pandai memasak berbanding pompuan..Kenapa boleh jadi cmtu ek? Orang pompuan ni tahu makan je ke? Kebanyakannya hal ini berlaku sejak zaman2 sekarang ni..Mungkin dengan lambakkan kedai makan menyebabkan orang pompuan tak pandai masak? Kalau setakat masak air, telur goreng tu, tak payah belajar pon semua org tahu..kalau tak tahu jugak, xdapat nak tolong la..Hehehe..

Kebanyakkan lelaki akan mencari bakal2 isteri yang pandai memasak..Betul tak para bapak2 to be sekalian?Kalau isteri xpandai memasak, agak ganjil la juga..Tapi bukan itu je kriteria yang dipilih..Banyak lagi kriteria memiih calon isteri..Nanti kita buat entry lain ok..Zass....

Selamat mendownload makanan yang biasa org malaysia malan ye..Malaysian food recipes..:)

[Download]: Malayisan Food Recipes

Wednesday, September 29, 2010

[Hot]: Taktik Culik Budak-Budak di Shopping Complex

Salam dan selamat pagi buat semua sahabt seperjuangan di medan alam maya ni..Huhuhu..Macam2 jenis ayat da untuk intro ni...Hmmm...

Korang mesti dah tahu kot pasal taktik penculikkan ni?Kalau dah tahu, kita ingat2kan kepada yang belum tahu..Kalau dah tahu juga, kita sama2 berhati2 supaya kejadian ini boleh dielakkan..Takut juga kalau kita tak sebarkan benda yang kita tahu kepada org yang tak tahu..Kalau kena dekat anak2 org lain kita mungkin tak terasa..Tapi kalau kena dekat anak sendiri, menagis berdarah sekalipon dah terlambat..So, ini perkongsian menarik untuk semua pengunjung blog ini..

   **********

SILA AMBIL IKHTIBAR ATAS APA YANG BERLAKU...Tajuk : Helah Menculik Kanak-Kanak Di Carrefour JBSubject : Child Kidnap Trick in Carrefour, JB

Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja... Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan menghantar e-mel ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu... Terima Kasih.Even if you do not have little kids, pass this one on to everyone you can think of. You never know who you might save by sending this e-mail! Please, take the time and forward this to any friend who has children & grandchildren! Thanks!

Kita mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk membelek-belek daging, dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu, sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa.Wanted to share something that happened today while shopping at Carrefour. A mother was leaning over looking for meat and turned around to find her 4 years old daughter was missing. I was standing there right beside her, and she was calling her daughter with no luck.

Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian, dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta.I asked a man who worked at Carrefour to announce it over the loud-speaker. He did, and left me, he immediately walked right past me when I asked and went to a pole where there was a phone. He made an announcement for all the doors and gates to be locked, a code something. So they locked all the doors at once.

Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta.. Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.This took all of 3 minutes after I asked the guy to do this. They found the little girl 5 minutes later in a bathroom stall drugged. Her head was half shaved, and she was dressed in her underwear with a bag of clothes, a razor, and wig sitting on the floor beside her, to make her look different ..

Siapa pun yang melakukannya - iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air, cukur rambut dan tukar pakaiannya - melakukannya kurang daripada 10 minit. Ini bikin saya menggigil tak sudah-sudah. Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan mereka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar.Whoever this person was, took the little girl, brought her into thebathroom, shaved half her head, and undressed her in a matter of less than 10 minutes. This makes me shake to no end. Please keep a close eye on your kids when in big places where it's easy for you to get separated like Shopping Malls. It only took a few minutes to do all of that. Another 5 minutes and she would have been out the door.

Saya masih amat terkejut ada manusia yang sanggup melakukannya, apa lagi dalam masa hanya beberapa minit. Masa anak-anak kecil boleh berlari tanpa hirau telah berlalu. Budak perempuan itu kini selamat. Syukur ke hadrat Allah SWT, dan tahniah kepada pekerja Carrefour yang bertindak pantas.I am still in shock that some sick person could do this, let alone in a matter of minutes. The days are over when our little ones could run rampant all over the place and nothing worse would happen then them annoying people. The little girl is fine. Thank God for fast workers who didn't take any chances .

SEBARKAN BERITA INI SELUAS-LUASNYA SUPAYA PERINGATAN DAPAT DIBUAT BAHAWA ADA MANUSIA GILA LAGI GANAS DI KALANGAN KITA SEMUA !BE SURE TO FORWARD THIS TO EVERYONE, SO THEY REMEMBER JUST HOW SICK PEOPLE ARE OUT THERE !


p/s: artikel dwibahasa.
p/s: kongsikan kepada yang belum tahu
p/s: gambar hiasan

Tiada tajuk yang sesuai untuk entry ni..

video

Salam dan selamat pagi buat semua pengunjung setia blog ni, buat semua follwers yang baru dan yang lama dan tidak lupa jugak buat semua sahabat alam maya..

Dah lama sebebnarnya saya tak menulis..Asik2 gambar je kan? ni bukan blog untuk gambar ke ape..So, hari ni saya nak tulis sikit..Tulis tentang apa pon tak tahu..huhu

Korang dah tengok video yang dibuat oleh Aiz? Ala, Aiz batu campur tu? kalau belum tngok, tunggu ape lagi..tengok la..Sebenarnya xde ap sangat nak cakap pon untuk entry kali ni..Cuma ingin menyampaikan rasa terpesona, terkesima dan teruja sebab video yang dibuat oleh Aiz ni ada jugak diriviewkan blog ni..

Saya rasa malu pon ade sebab tergolong dikalangan bloggers yang dikatakan memang femes di dunia blog malaysia kini..Antaranya yang dimasukkan didalam video berdurasi 40 second ni adalah zack zuhairi, Irine, Red Mummy, Joegrimjoe, Aiz Batu campur, Hanis Zalikha, Miss lolly..Sape tak kenal diorang nie? Kalau masuk mane2 blog, kebanyakkanya mesti ada yang linkkan blog budak2 ni..

Btw, tahniah la buat semua bloggers2 yang memang mantap yang memang berpengaruh dan penuh degan pengalaman dalam dunia blog ni..Kepada bloggers2 otai lain, jgn terasa hati sangat sebab video ni Aiz yang buat..Bukan saya yang buat..Nak tanya ape2 pon, direct dgn Aiz ek..Hehehe

Maaf entry yang tak ada arah tuju dan tak tahu apa sebenarnya untuk disampaikan..Entry ni dibuat sebab dah lama tak menulis..Tak dak ape sangat untuk dikongsikan..Tapi nak menulis..Hasilnya jadi cmni la..Carca merba jadinya..Punggah....hohoh..

p/s: saja nak tunjuk video ni sebenarnya..Bleh search dalam Utube jugak..

Tuesday, September 28, 2010

[Gambar]: i-phone 4 Concept Design

Transparent i-phone 4g

Salam dan selamat pagi buat semua tetamu blog ini, buat followers dan jugak buat semua sahabat2 di alam maya..
i-phone 4g imac edition

i-phone.0.2 Concept
i-phone 4g with keyboard
Kalau disebutkan i-phone 4 sekarang ni, saya pasti semuanya akan berebut2 untuk dapatkannya..Mana2 company yang kaya ,biasanya akan menawarkan hadiah seperti i-phone 4 untuk menarik minat orang masuk diorang punya pertandingan..Termasuk la saya yang amat berminat dengan telefon pintar yang canggih ni..Huhu..

i-phone 4g Luxe
i-phone 4g Deluxe
Baru2 ni, 2 syarikat pengeluar kat malaysiayang mendapat license untuk menjual i-phone 4 telah sebok mempromosikan pakage2 yang menarik untuk pelanggan mereka..Digi pon ade buat contest dan pemenang akan mendapat i-phone 4..tapi, macam malas pulak nak masuk sebab katanya hadiah adalah 1 je..So, kebarangkalian nak besor amatlah susah..So, tanpa berani mengambil risiko dan malas, rasanya takkan join kot digi nuggnang i-phone 4 punya contest.tapi kalau nak join sempat lagi..huhu..

i-phone 4g concept
i-phone 4g Nano
i-phone 4,tamai orang tertanya2, kenapa tak dijual i-phone dekat kedai apple store? knape ek? ok, untuk makluman, Apple telah bagi license penjualan buat 2 syarikat telekomunikasi iaitu Maxis dan Digi untuk memasarkan produk i-phone mereka..Dari dulu lagi, i-phone 3g ke, 3gs ke, memang tak de dijual di apple store Malaysia..Tapi kalau korang pergi Singapore, dekat apple store sana ade jual i-phone..tak caye? pergi tengok..huhuhu...
i-phone 4g aluminium edition
i-phone 4g Pro

Dalam kesebokkan korang tengah masuk pertandingan nak menang i-phone, kat sini saya nak kongsikan 10 concept menarik yang telah direka untuk i-phone 4..Tapi hanya 1 je kot concept yang berjaya diterima..Ape2 pon, concept ni mungkin boleh diguna pada iphone 4gs atau i-phone 5 yang akan datang..huhuhu..Smart kan design concept dia?ape3 pon, layan je la... :)

p/s: sape ada i-phone lebih, kasi  1 kat saya.. :)

Monday, September 27, 2010

[Hot]: Jawatan Kosong Terkini !!

Salam dan selamat pagi buat semua pengunjung setia blog ini..Tahniah buat semua para graduan yang baru saja konvo..Tahniah sekali lagi yew..

Konvo tak menjamin anda dah dapat kerje bukan?konvo pon ada yang tak dak kerje..so, lepas ni jgn dok saja tunggu kerja dari langit turun..huhuh..So, kepada senior2 ku yang belum ade kerje, ni kerje untuk anda..Meh tengok nie..mane la nak tau dapat membantu kakak, abg2 senior..Nah amik jawatan kosong terkini...


A.Universiti Teknologi Malaysia :
1. PELBAGAI JAWATAN KOSONG ( 3 Kekosongan)

B. Balai Seni Lukis Negara (BLSN) :
1.PEGAWAI TADBIR GRED N41

C .Institute for Medical Research (IMR) :
1. Information Technology Officer (Temporary)

D . Angkatan Tentera Malaysia (ATM) :
1. PELBAGAI JAWATAN KOSONG ( 2 Kekosongan)

E . Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) :
1. PELBAGAI JAWATAN KOSONG ( 2 Kekosongan)

F .Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) :
1.PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM Gred S 41

G . Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam :
1. Pegawai Penilaian (W48)

H .Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Kelantan :
1. PELBAGAI JAWATAN KOSONG ( 9 Kekosongan)

I .Majlis Perbandaran Kangar :
1. PELBAGAI JAWATAN KOSONG ( 5 Kekosongan)

J .Universiti Malaysia Kelantan (UMK) :
1. Pembantu Pengawas Peperiksaan

K . Majlis Agama Islam Negeri Kedah :
1. PENOLONG JURUAUDIT GRED W27 (SEMENTARA)

L .Jabatan Peguam Negara :
1. Legal Officer / Pegawai Undang-Undang Grade L41

M .Universiti Teknologi Mara (UiTM) :
1. PEMBANTU PENGAWAS PEPERIKSAAN AKHIR

N .Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) :
1. PELBAGAI JAWATAN KOSONG ( 2 Kekosongan)

O .Felda Holdings Bhd :
1. Jurutera Elektrik

P. Universiti Malaysia Sabah (UMS) :
1. PEMBANTU PENGAWAS PEPERIKSAAN (SAMBILAN)

Q. Yayasan Felda :
1. JURURAWAT TERLATIH (TETAP/KONTRAK)

R) Universiti Teknologi Malaysia (UTM) :
1. PELBAGAI JAWATAN KOSONG ( 34 Kekosongan)

Untuk keterangan lanjut layari : http://www.index.com.my

Sunday, September 26, 2010

[Gambar]: Sekitar Majls Konvokesyen Ke 45 UTM

Salam dan selamat petang buat semua pengunjung setia blog ini yang tak jemu2 datang blog ini..

Rasanya bulan ni bulan hujan ke ek?Kalau kat skudai ni, bila petang je hujan..Sekarang ni dah la ade majlis konvokesyen..Kalau sapa yang konvo sesi petang tu, bersedia la anda dengan hujan..Bawa payung banyak sikit..Kesian kalau tengok yang kena sesi petang..Bila hujan, nak amik gambar sekeping pon susah..Kalau nak tunggu hujan berhenti, mau tak mau pukul 5 lebih..kalau sanggup tunggu xpe la..


Hmmm..Sempena majlis konvokesyen ke 45 UTM  ni, saya ngn kawan2 saya ade dapat job..Job kami adalah amik gambar je la..So, ade la org yang hire kami..Tak la ramai sangat..Tapi sepanjang seminggu ni, tiap2 hari la ada org hire..Ape2 pon ini semua adelah part time job saya je..So, xde la nak fokus sangat..

So, saje la nak update buat kawan2 semua gambar random yang diambil secara candid dan ade jugak yang tak candid..So, tengok je la..Jgan cakap banyak ok..Saya budak baru belajar..HUhuhu..Kepada yang tengok ade gambar sape2 kat sini, sila la beritahu kawannya, atau kakanya...Kalau nak gambar, bleh request..Kalau nak copy paste je, gambar tu akan ade watermark..So, tak cantik la kan..Tujuan watermark semua org tahu la..jgn lupa share kat FB anda ye..Bagi yang ada gambar di atas..:)

p/s: sekarang ni mana ada benda free..nak g tandas pon kena bayar..HUhuhu
p/s: hanya gambar menegak je boleh X-largekan..
p/s:untung la sapa gambor besor tu..huhu

nak tengok gambar lain yang besor saiznya--> klik sini http://nabilpotter.com/

Video Perkahwinan Nur Nadia SM Nasimuddin~ superb

betulkan gambar dia?ehsan google je nie..haha
Assalamualaikum dan selamat malam dan pagi buat semua pengunjung setia blog ini..InsyAlah saya akan menyediakan bahan yang terbaik utk dikongsikan bersama-sama anda..Rasanya diorang dah kawin lama dah kot..tapi tak pe la..sebab baru tengok video ni, ni yang baru post..yang dah tengok tu, tak payah tengok lagi ok..Ramai lagi org yang belum tengok..huhuh

Fuhhhh..BAru habis totnton video montaj perkahwinan Nur Nadia SM Nasimuddin..Rasanya nilah video perkahwinan yang saya tengok paling superb la so far..macam la sebelum ni pernah tengok video org kahwin..hehehe..Banyak benda sebenarnya yang boleh diambil iktibar dari video ni sebenarnya..Sebelum sembang lagi panjang, ape kata korang tengok dulu video ni..rugi sapa tak tengok..saya rasa memang terharu pon ade tengok video yang macam ni dekat malaysia..Seoalah2 macam menonton 1 video clip pon ade..tengok la dulu baru tahu..
video

Ape2 pon tahniah baut kedua2 pengantin yang bagai pinang dibelah 2..memang sepadan la..2,2 anak somebody..Kalau dia nak kawin dengan saya sekalipon, pikir 100kali kot..takut weh...kalau saya anak jutawan mungkin xde masalah la..huhuhu..tahniah sekali lagi..kalau tak salah, husban dia anak sultan azlan shah kot..ntah la..saya tak tahu sangat benda2 ni..

Pastu nak ucap tahniah kepada yang buat video ni..Memang menarik dan patut la kalau dia bayar ko berpuluh ribu untuk hasilkan video nii..Teknik dan editing yang sangat menarik..kredit to manggis.tv kalau tak salah yang buat video ni..So, pasnni jgn tumpu kepada fotographer je, tumpu sama pada videographer..boleh buat duit jugak..Kepada my bro, belajar edit video plak okey..
guestbook video cmne guna ni?

Nak tanya pendapat bloggers semua,ape komen anda tentang video ni? saya rasa memang rendah diri sangat kalau ditengokkan dengan keadaan rumahnnya, pastu majlisnya yang memang grand habis..Yang datang pon bukan sebarangan orang..Tun Dr.MAhathir pon datang jugak..

Pada permulaan video tu, dibuat seperti zaman Greek..ko tengok la cara laki tu pakai..Memang macam zaman dulu2 punya orang yang tak da baju lagi nak pakai..Sebab tu dia pakai cmtu..huhuhu..First time tengok video org kahwin yang cmni..Hanya mereka yang ada duit je bleh buat cmnikan..kalau kita, kenduri kalau boleh nak buat sekali laki ngn pompuan..Ye la, badget tak de...Kalau boleh, khemah tu 2 pon dah cukup..Ikut badget la kan..Ape2 pon tahniah la..suka jugak tengok video ni..T kahwin meamng tak buat cmni pon..hahah..
cup cake ke ni?

Kalau ada adik beradik SM Nasimuddin baca, kat sini saya nak ucap tahniah la yew..Memang function habis la..walaupun tak dijemput, tapi tengok video pon dah rasa kemeriahannya..Ok..sehingga berkekalan ke anak cucu ye Nur Nadia SM Nasimuddin.

p/s: termimpi2 kalau dapat buat video cmtu..huh

Saturday, September 25, 2010

10 Raja Paling Kaya Di Dunia

Salam dan selamat sejahtera buat semu pengunjung blog ini...Terima kasih sebab sudi menghadirkan diri ke blog yang tak berapa cantik sangat ni..Ape pon, saya nak amik kesempatan ini mengucapakan tahniah kepada graduan Universiti Teknologi Malaysia yang akan menghadiri upacara majlis konvokesyen ke 45 bermula hari ini..Tahniah buat anda semua..Tahun depan saya pulak yew..insyAllah.

Sebenarnya tak da apa sangat nak update di hujung minggu ni..So, tadi bila masuk laman web forbes, ada la senarai baru yang dikeluarkan mengenai raja yang paling kaya di dunia..So, kat sini saya senaraikan 10 raja/sultan yang paling kaya di dunia.

1-Thailand's King Bhumibol Adulyadej, worth $30 billion

2-Brunei's Sultan Haji Hassanal Bolkiah, worth $20 billion

3-Saudi Arabia's King Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, worth $18 billion


4-UAE's President Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahayan, $15 billion

5-Dubai ruler Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, worth $4.5 billion

6-Liechtenstein's Prince Hans-Adam II, worth $3.5 billion

7-Morocco's King Mohammed VI, worth $2.5 billion

8-Qatar's Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, worth $2.4 billion

9-Prince Albert II of Monaco, worth $1 billion

10-His Highness the Aga Khan, worth $800 million

p/s: ramai jugak yang org islam ek.mmmm

[Gambar]: Stesen Keretapi Alor Setar

Siapa la mamat ni..hmm
Salam buat semua sahabat bloggers, sahabat followers yang dah lama tak naik2 bilangannya, dan buat semua penugnjung blog ini..

Batu2 ni sebelum balik ke Johor, saya dan adik beradik pergi bershooting dekat stesen keretapi Alor Setar..Untuk makluman semua, Stesen keretapi yang klasik ni bakal lenyap di muka bumi ini apabila platform baru yang tengah dibuat ini siap sepenuhnya..
lompat bang, lompat..
ni bukan yuna ok.Hehe

Kalau tak salah, stesen keretapi yang baru buat ini mempunyai 2 platform iaitu pergi dan balik..Kalau dulu, hanya ada 1 ja platform..Itu lah pergi, itulah balik..Lepas siap je landasan berkembar keretapi laju dari thailand ke KL, mesti dah ramai orang tak naik bas..Sekarang kalau orang nak balik Ipoh dari Kl pon dah naik teksi..1 jam dah boleh sampai Ipoh.


behind the scene
So, kat sini saja la nak kongsi gambar kami adik beradik yang baru belajar ni..kalau ada nak comment, diharapkan la..Kami semu budak baru belajar..Yang baju putih tu my first bro..Yang baju petak2 tu my sis and yang sowang lagi baju petak2 putih tu adalah abg ipar saya..

Mintak maaf tak da info untuk anda..Sekadar syok sendiri punya entry..Huhuh...

kredit to Mr Hafiz
Kami juga menyediakan perkhidmatan untuk majlis pertunangan, akad nikah. majlis perkahwinan di sekitar Kedah(Alor setar, Jitra, Sp, Sik, Dll) dan juga sabah(k.k dll).Untuk makluman boleh hubungi no ni 012-5969894/012-4656534.

Friday, September 24, 2010

Info Jumaat 15 : Tamakninah

Salam dan selamat pagi buat semua pengunjung blog ini yang masih setia menghadirkan diri ke blog ini..InsyAllah info jumaat kali ini diteruskan lagi dengan info solat iaitu tamakninah..

Apa itu tamakninah? Tamakninah adalah sebahagian daripada rukun solat yang sering kita abaikan..Kesan daripada pengabaian tersebut, ramai yang tidak sedar bahawa solatnya tidak sah..Apabila kita melanggar satu daripada rukun, maka ia adalah tidak sah..Contoh adalah rukun Iman..Kalau 6-1=0. Betul tak?? dari segi matematik memang tidak betul.tapi adri segi rukun, apabila kita tolak 1 daripada rukun, automatik adalah tidak sah.

Rukun yang wajib disertakan tamakninah.

Disenaraikan disini rukun solat yang perlu disertai tamakninah dan akan batal solat sekiranya tiada tamakninah.

1- Rukuk: Sewaktu kedudukan tulang belakang sudah sama rata dan kedua-dua belah tangan memegang kepala lutut, hentikan pergerakkan seketika. Itulah kadar tamakninah.Barangkali sempat membaca subhanallah.

2- Iktidal (bangun dari sujud) : Pergerakkan daripada rukuk terus menegak dan meluruskan semula tulang belakang seperti berdiri sebelum ini. Sempurna berdiri sebentar itulah kadar tamakninah.

3- Sujud: Sewaktu semua anggota sujud yang tujuh ( dua tangan, dua lutut, dua kaki, 1 dahi) mencecah lantai, hentikan sebarang pergerakkan seketika. Itulah kadar tamakninah.

4- Duduk diantara dua sujud : Sewaktu duduk sambil membaca doanya, tidak harus bergerak anggota kasar. Itulah kadar tamakninahnya.

Rasanya dengan penjelasan yang ringkas ni ramai dah nampak apa itu tamakninah..Senang cita, tamakninah ni adalah berhenti seketika apabila nak teruskan. Kalau tak da tamakninah, semua semanyang jadi laju je..Tambah2 time semayang tarawikh haritu..kalau imam laju, tamakninah kemana, ape pon kemana..Adakah semayang kita sebelum ni ada tamakninah? kalau tak da, lepas ni bila dah tahu, semayang kita mestilah bertamakninah ok..Kalau tanpa tamakninah, semayang kita tak sah tau..ok..

p/s: harap dapat memberi sedikit info buat anda semua..
p/s: diolah dan ditambah dari solusi

[Review]: New Toyota Altis 2010

sekali tengok macam civic pon ada..
Salam dan selamat sejahtera buat semua sahabat bloggers, followers dan sahabat alam maya yang masih setia berkunjung ke blog ini..Insyallah saya akan cuba untuk memberi info2 terbaru dan juga lama mengenai apa saja yang saya dapat kongsikan untuk anda semua..

Semalam saya dah post tentang camera terbaru keluaran Nikon yang tak masuk lagi pasaran Malaysia..Rasanya dalam tahun ni Nikon D7000 mungkin akan menjejak kakinya ke Malaysia..Kepada penggemar2 gadget, nantikan kemunculanya ok..:)


ok..Semalam pasal gadget..Hari ni pasal automotif plak..Kereta ape yang nak dirivewkan hari ni? Bukan proton waja lancer lagi.Tapi adalah kereta Toyota Corolla Altis..Dikhabarkan, toyota Malaysia akan melancarkan kereta terbaru Altis pada hari ini 23.9.10 secara rasmi.

Apa yang terbaru pada kereta Altis 2010 ni adalah pertama mestilah dari segi reka bentuk..Lampu depan dan belakang telah ditukar kepada seakan-akan kereta Toyota Camry.PAstu gril yang dekat depan tu pon dtukar..Kalau tak salah, ada 3 jenis grill kali ni base on jenis kereta..ALtis 2010 ni dikeluarkan dengan kapasiti engin 1.6, 1.8E, 1.8G dan 2.0.Panel bagi setiap jenis kapasiti engin adalah berrbeza yew..Kalau kereta tu mahal, dalaman dia lagi nampak mewah.

Perubahan lagi dilakukan pihak toyota adalah mengenai dashboard. Storage yang biasa seperti dulu kini diubah suai kepada 2 storage.Kalau sape pernah naik innove, ha, cmtu la..Pastu kebanyakkan panel dalaman dia adalah secara elektronik dan automatic.Terdapat juga button apabila melalui jalan yang licin yang mana button ini berperanan memberi peluang untuk amik selekoh dengan keadaan tidak licin.Mungkin sebab pegangan stering yang persis dan mantap.

panel ni kalau tak salah utk 2.0 sahaja.
Apa yang penting sekalai adalah mengenai harga bukan? kalau harga tak tahu cmna nak beli..Kalau nak tengok kereta ni, boleh pergi ke toyota berhampiran anda..Dikhabarkan, harga untuk 1.6E, RM105,990, 1.8E RM112990, 1.8G RM122,990 dan Rm131,990 untuk 2.0V.Haaa...tunggu ape lagi..P la tempah sebijik..hahaha...

p/s: gambar ehsan Paultan

Thursday, September 23, 2010

[Review]: New Nikon D7000



Salam buat semua pengunjung setia blog ini, buat followers, buat sahabt2 geng bloggers dan kepada sesiapa sahaja yag mengenali saya..

Dah makan belum tengah hari ni? Tak pon puasa 6? Kalau yang belum makan tu, pergi la makan dulu yew..T sambung baca entry ni..Hehehe..Tajuk yang dipilih untuk harini adalah untuk review tentang camera DSLR terbaru daripada NIKON iaitu D7000. Kalau sebelum ni, nikon ada melancarkan model terbaru pengganti D3000 iaitu D3100 dengan kebolehanya merakam HD video dan banyak lagi yang telah diupgradekan..

Tapi, bagi pengguna setia D90 yang memang mendapat jualan terhangat dan ramai sagngat org memilih untuk pakai D90 ni, kini anda semua bakal ada pengganti.Kalau dulu dihebohkan mengenai nama pengganti D90..Ada yang cakap D95, ada yang cakap D7000..Tapi yang pastinya saya pon tak tahu apa nama yang digunakan di Malaysia..Kalau di US, pengganti D90 adalah D7000..dah heboh sekitar US tentang kemunculan D7000 ni..Sebab apa harga D90 turun mendadak adalah disebabkan D7000 ni la..

Ok, berikut saya nak senaraikan beberapa penambah baikkan yang dilakukan di D7000. Antaranya adalah D70000 tampil dengan 16.2MP CMOS sensor, 100% view finder coverage, 1080p/24fps & 720p/30fps video option, 39-point AF system with 9 cross-type sensor, dual SD card slot, 6fps speed and Magnesium Alloy Body.Bodynya dikhabarkan besar sedikit dari D90 tetapi kecik sedikit dari D300s.Beratnya juga kurang dari berat D90.

HArga yang dikhabarkan adalah kalau body sahaja sekitar RM3727 dan kalau dengan 18-105mm kit lens adalah sekitar RM4658. Tapi ini adalah harga yang diconvertkan dari US Dollar to ringggit malaysia..Kita mengharapkan harga D7000 lebih murah berbanding harga di US...

p/s: pasni banyak la org jual D90 dekat mudah..heheh..
p/s: tiba2 rasa nak angkat 1 guna duit nuffnang bagi..heheh

Tuesday, September 21, 2010

[Gambar]: Perkahwinan | Eddy & Zaharah

Assakamualaikum w.b.t dan salam perpaduan buat semua pengunjung setia blog ini dengan harapan masih mengunjung blog ini..

Ni nak promote jab, kalau nak tempah, boleh contact la no ni 012-5969894 ( En.Hafiz ) untuk sebarang pakej mahupun tempahan..Available di Kedah dan Sabah. InsyaAllah harga berpatutan..



p/s: nak tanya pakage, contact 012-5969894/012-4656534
p/s: klik utk tumbesaran
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...