Sunday, October 31, 2010

Kisah Ferrari , Evo 10 dan Kelisa

Pada suatu malam yang hening dan sunyi di lebuhraya utara selatan kelihatan sebuah kelisa putih tersadai di sebelah lane kerosakan. Ada orang tua yang berdiri disebelahnya,pemilik kelisa tu sedang berjalan kehulu kehilir cuba menahan kereta supaya membantu.tidak ada sebuah kereta pun berhenti.tiba-tiba datangla sebuah kereta evo10 berhenti di sebelah kelisa tadi.

"Ada apa nie pakcik,kereta rosak ke?"tanya pemuda berusia dalam lingkungan 20an."a'ha rosak "jawap pakcik tu simple aje....

"Ok,cam nie,saya ada tali nanti saya ikat kat kereta saya dan saya tarik kereta pakcik sampai tol"mamat nie bagi idea.

"worrait gak tu...", tapi....nanti kalau pakcik rasa awak bawak laju pakcik akan hon dan bagi high beam"

"Ok pakcik"..mamat nie pun ikatlah tali kat kereta kelisa didepan dan hujungnya diikat dibelakang bumper evonye.
dia pun jalanla..dengan slow dan berhati-hati. Dalam lima kilometer mamat nie laju le sikit,apalagi pakcik tu pun hon dan bagi high beam la kat mamat tu.Mamat tu pun slowkan balik..

Tiba-tiba ada sebuah ferrari datang dari belakang dan press minyak kat mamat evo10.apa lagi,jiwa muda patang dicabar, dia pun tekan la minyak rapat nak kejar ferrari nie...lupa la pulak dia dengan kelisa org tua yg diikat kat belakang kereta dia.

Orang tua tu punya la hangin satu badan,dia pun hon dan bagi hi beam bagai nak rak.Mamat evo10 tu dah tak sedar dah angin punya pasal.
Kebetulan pilak polis ada buat speed trap kat bawah jambatan.

Vrooommm......bedesup peginye... ini dah lebih speed limit nie...kate polis nie..cecah 250kmj memasing nie... Dia pun contact la kengkawan dia kat depan supaya saman kereta-kereta yg laju nie...

"Over..over,ada tiga buah kenderaan memandu melebihi had laju,sebuah ferrari,sebuah evo10 dan sebuah lagi kalau aku cakap korang mesti tak percaye punye.........sebuah kelisa putih tengah cucuk angin evo10 tu dan bagi hon dan hi beam nak potong!!!"


p/s: lawak hujung minggu
p/s: gambar sumber google

Saturday, October 30, 2010

Keputusan Penuh Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2010 Kelantan Vs Negeri Sembilan

Assalamualaikum w.b.t dan selamat malam..Perlawanan yang amat menarik ditunjukkan kedua-dua pasukan..Aidil bermain dengan baik sekali malangnya terpaksa dikeluar pada separuh masa kedua..Kesempatan ini diambil pemain kelantan dengan menjaringkan gol pada separuh masa kedua setelah 45 minit negeri sembilan leading dengan 1-0 hasil sepakan penalti.

Keputusan Penuh Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2010 Kelantan Vs Negeri Sembilan:

KELANTAN  2    NEGERI SEMBILAN  1

Call for Nissan Owner !!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Cuaca di Skudai, Johor ketika entry ini ditulis ada hujan renyai2, hujan rahmat yg turun bg memberi rezeki kepada manusia dan menghilangkan kesan jerebu yg melanda negera kita. Alhamdulillah, masih sempat utk sy menulis sebuah lagi entry. Terbaca berita ini dari laman NBC news. Berita berkenaan panggilan balik pemilik2 kereta Nissan di seluruh dunia. Kenapa ya? Awal tahun haritu, Toyota sekarang Nissan. Even big builder pn buat ‘recall’ untuk produk diowang, so not impossible la kalau Proton pn ada buat recall couple month ago kan. Biasa la manusia, selalu buat silap.. hehe.. 

Ok2. Go back to the main tittle. Ni ringkasan cerita nya. Semalam, 29 Oktober 2010 Nissan telah membuat pengumuman panggilan balik bg tujuan pemeriksaan 2.14 juta kenderaan keluarannya di seluruh US, Jepon, Europe dan Asia. Masalah berpunca daripada sistem percikan api (ignition) yg akan menyebabkan engine berhenti dengan tiba-tiba.. haitzz.. Buat masa skrang, takda lagi laporan kemalangan yg berpunca dari masalah ni dilaporkan (atau disembunyikan?? Tak tahu la). Masalah relay dlm ignition system dikesan pada kenderaan keluaran 2003 – 2006 termasuk model March, Micra, Cube, Note, Tiida sedan, Titan pickup dan Infiniti QX56 (jenis mewah ni). 

Dalam laporan AFP plak ckp, model yg terlibat adalah termasuk Titan, Armanda dan Infiniti QX56 yg dibina dari tahun 2005 – 2008 dan model Frontier, Pathfinder dan Xterra yg dibina sekitar Januari – Mac 2006 dan Oktober 2006 – Oktober 2008 terlibat dalam masalah pedal brake. 

Menurut jurucakap Tan Chong Motor plak, dia kata model2 yg terlibat dalam recall ni takda kat Malaysia kecuali model2 yg diimport terus (CBU). Jesteru itu, Tan Chong Motor telah membuat pengumuman utk memanggil semua pemilik kenderaan model March ke mana2 cawangan servis berdekatan bg tujuan pemeriksaan dan gantian alat sekiranya perlu. Segala kos akan ditanggung oleh Tan Chong motor. 

Panggilan balik model Nissan ni tidaklah sebanyak mana kalau nak dibandingkan dengan produk Toyota yg telah membuat panggilan balik kepada lebih 14 JUTA kenderaan keluarannya.. huhu.. so, belilah Proton.. Proton Inspira.. haha

Sumber diolah dari:




Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2010 Kelantan Vs Negeri Sembilan


Salam dan selamat sejahtera.malam ini bakal berlangsungnya pertembungan antara 2 negeri yang pernah berjumpa pada tahun lepas di tempat yang sama dan di gelanggang yang sama dengan kemenagan kepada pasukan negeri sembilan.Rekod pertembungan antara 2 negeri ini lebih memihak kepada pasukan negeri sembilan.

Walaubagaimanapun, rekod lepas hanya 1 sejarah yang mungkin akan berulang dan mungkin jugak tidak.Adakah sejarah akan terus berulang? Bagi pasukan negeri sembilan, mesti akan jawab Ya..Sejarah mungkin berulang..Bagi pasukan kelantan, No, sejarah takkan berulang..

Sehubungan dengan perlawanan akhir piala malaysia 2010 ni, FAM banyak sekali dikecam kerana mengambil tindakkan menaikkan harga tiket dari RM20 kepada RM30. Selepas FAM, KAFA juga dikecam kerana menaikkan lagi Rm10 menjadikan jumlah tiket RM40 dengan alasan akan dibekalkan dengan sagu hati..Ada pihak yang mungkin bersetuju dan ada pihak tak bersetuju.

Kebanyakkan penonton pasukan kelantan mengaggap ini semua mainan FAM untuk mengambil kesempatan di atas penyokong kelantan yang mane telah memecah rekod penonton teramai sepanjang piala malaysia berlangsung. Kalau difikirkan balik, kenapa perlu dinaikkan harga? FAM dah tukar rumput baru ke? FAM cat stadium baru ke? Ntah, la mungkin pihak FAM akan menjawab tu..

Ulat tiket dimana-mana..Bukan setakat tiket bas je ada ulat..tapi tiket bola pon ada ulat..Berhati2 dengan Ulat tiket..Tiket dikhabarkan telah habis dijual di semua kaunter jualan termasuklah di negeri sembilan dan juga kelantan.Tetapi ingat, difahamkan juga. ulat2 tiket ni telah membeli degan cara pukal..Mungkin sekali beli dalam 50 keping tiket terus..then bila jual, mereka hanya jual Rm40 lebih sepuluh daripada asal..Oleh kerana penonton tidak melepaskan peluang, maka mereka pon sanggup membeli.50 keping darab dengan Rm10 totalnya Rm500..Senang je nak buat duit..Huhuh...

Keputusan malam ni sukar diramal..Nak guna khidmat sotong pun dah mati..So, guna la naluri hati sendiri..Mengikut naluri hati saya, kelantan menang 3-0..tapi oleh sebab tak nak bagi kelantan menang, saya mengaggap sepakkan penalti penentunya..Hehehe..

Kalau kelantan kalah apa akan berlaku? Ramai yang telah mengajukan persoalan ini kepada saya..Ramai yang jawab, yang pastinya mesti ada gaduh2 punya..Kalau kelantan menang, kurang la gaduh2, bakar2 kereta, pecah cermin, bakar kerusi..Ini sebenarnya dah macam 1 label telah diberikan buat penonton pasukan kelantan..So, untuk pasukan penyokong negeri kelantan darul naim, ubah persepsi anda..

Jangan sampai org boleh labelkan anda..Jaga tingkah laku sebgai seorang Islam. Islam itu lengkap..Jadikan contoh yang terbaik untuk generasi akan datang..Wallahualam.

Darkbatman lelaki.kacak.maskulin ke?

Salam dan selamat malam semua.. Oleh kerana bro darkbatman nak tag line baru, so saya amik kesempatan ini untuk amik peluang join pertandingan ni....Mana nak tahu kot2 dapat RM100 ..Tengah2 duit xde ni, bagi je pertandingan ape, insyAllah saya masuk..huhuh..

Mula sekali, nk comment skit pasal tagline yg seblm ni.. Lelaki,kacak dan maskulin.. bg aku, tu semua membawa maksud yg sama cuma sinonim sahaja. So no need repetition. Setelah di amati dan diteliti entry2 dalam blog ni dan cuba dikaitan dgn sifat blogger, terhasil lah tagline ni.. “small size, big heart”, small size with the big heart, small size and the big heart..lebih kurang la..

Yg membawa maksud, biarpon aku kecil, biarpon aku tidak setegap Jean Claud Van Damm, tidak sekacak Tom Cruise dan tidak setangkas Valentino Rossi tp aku punya keazaman dan cita2 yg tinggi.. Seperti seekor kelawar yg berbadan halus namun punyai keazaman yg tinggi utk terbang mengeliling dunia dan sampai ke bulan. Mempunyai blog yg kecil tp berhasrat utk dibaca oleh seluruh masyarakat di dunia.. =)

p/s: nak no bank tak?heheh..

Friday, October 29, 2010

Info Jumaat 20 : Cara Mengatasi Masalah Seks Haram di Peringkat Anak-anak

Assalamualaikum w.b.t dan selamat pagi buat semua ikhwah dan akhawat, muslimin dan muslimat, tuan-tuan dan puan-puan, serta hadirin sekalian.InsyAllah info jumaat bertemu lagi buat kali yang ke 20.Alhamdulillah kerana masih lagi diberi kesempatan untuk hidup dan meneruskan perjalan hidup yang sementara di bumi ini. Tapi, kalau setakat hidup, tapi tak melakukkan suruhanNya, dan meniuggalkan laranganNya, hidup anda nyata tidak bermakna. tak da perbezaan antara org Islam dan Org Kafir kalau keluar rumah pakai short, tak pakai tudung, pakai ketat2, dedah sana, dedah sini, minum arak, berjudi..Tak de beza pon kita dengan org kafir.So, adakah anda tergolong dikalangan org yang tidak mensyukuri nikmatNya? Sama2 kita renungkan diri kita, adakah aku ni islam hanya sekadar nama atau islam ak sebab mak bapak ak yang islam? tahu tak apa tujuan hidup? kalau tak tahu, boleh tanya..saya jawab.Ape tujuan hidup?Tahu?

Dunia semakin hari semakin tua.Seperti yang kita tahu, kita di dunia ni adalah sementara..Kebahagiaan kita, kekayaan kita, semuanya adalah sementara..Allah tak tengok pon semua tu..apa yang Allah tengok adalah ketakwaan dan iman kita..Kalau mati nanti, Allah tak tanya pon berapa harta ko ade?

Masalah Seks Haram ini kini dah menjadi masalah biasa..Dah ramai anak luar nikah dan bayi terbuang boleh terlihat dengan banyaknya pada zaman sekrang.hampir setiap hari ada je bayi yang dibuang.Apa la nasib bayi tu..Apa la salah mereka? Saya pon dah semakin buntu nak memikirkan masalah umat..Tapi kita kena terus berfikir sebab ini adalah tanggungjawab kita..Kalau kita tak fikir masalah umat, sapa lagi yang nak pikir? 

Bagi mengatasi maslah ini, antara cadangan yang menarik dikemukaka oleh Abdullah Nasih Ulwan dan Ensiklopedia Pendidikan Anak-anak dalam Islam iaitu :

1- Memeilih untuk tinggal di kawasan penempatan umat Islam yang kkomited mengamalkan Islam contohnya dekat dengan masjid, madrasah, sekolah-sekolah Islam dan lain-lain.

2- Berusaha untuk menghadirkan diri ke majlis Ilmu secara konsisten.

3- Sentiasa mengadaka perjumpaan kekeluargaan dengan isteri dan anak-anak, contohnya dalam program usrah kecil-kecilan demi memantau tumbesaran anak-anak dalam panduan dan bimbingan ibu, ayah, bukannya bimbingan program melalaikan di tv, radio, akhbar, majalah dan lain-lain.

4- Memilihkan untuk anak-anak persekitaran yang Islamik, contohnya kawan-kawan yang terpilih daripada keluarga yang soleh, guru-guru yang beriman dan masyarakat yang komited dengan Islam.

5- Memberikan pendidikan akidah yang mantap kepada anak-anak.

6- BAgi para guru, ikhlaskan niat dalam mendidik adalah untuk melahirkan generasi umat yang cemerlang, mengerti objektif hidup yang sebenar.

7- Masyarakat wajib menjalankan tanggungjawab Amr Makruf Nahi Munkar. Periksa barangan yang dibawa pulang oleh anak-anak seharian daripada sekolah. Memantau bahan-bahan yang boleh merangsang seksual seperti laman web lucah, majalah lucah dan sebagainya.

8- Membimbing anak-anak agar mengisi masa lapang dengan program yang bermanfaat , jangan biarkan anak--anak mengisi masa lapang dengan permainan komputer yang dapat merangsang mereka terjebak ke dalam perkara mungkar dan maksiat.

InsyAllah dengan 8 kaedah ni dapat membantu ibu-ibu dan bapa-bapa diluar sana menjaga anak2 anda dengan cara yang terbaik. Jadikanlah anda contoh yang terbaik untuk anak-anak anda..

Gunung Merapi | Fakta Menarik dan Kronologi

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua yg sedang membaca artikel ini. Di sini, sedikit ilmu yg sy nk kongsikan dengan pembaca2 budiman sekalian. Mungkin last sekali kita dengar perkataan Gunung Merapi ni masa belajar Geographi tingkatan 3 dulu kan.. yg mana letusan nya yg cukup hebat telah meruntuhkan gunung tersebut dan dikatakan menggegarkan kepulauan melayu pada ketika itu.

Gunung Merapi terletak di persempadanan antara Jawa Tengah dan Yongyakarta, Indonesia setinggi 9738 kaki (lebih tinggi dari Gunung Tahan, gunung tertinggi di Semenanjung Malaysia). Gunung ini dikatakan sentiasa mengeluarkan asap (wap) dari atas puncaknya dan telah meletus beberapa kali dan mengakibatkan ratusan malahan ribuan nyawa tekorban.. Subhanallah. Letusan kecil sentiasa berlaku 2-3 tahun sekali dan letusan besar pula berlaku dalam 10-15 tahun sekali. Mengikut rekod ahli geographi, letusan kuat direkodkan pada sekitar 1786, 1822, 1872 dan 1930 (1930 ni la yg menggegarkan tanah melayu masa tu, menenggelamkan belasan buah kampong dengan LAVA). 

Ada jugak yg mengatakan letusan merapi pada 1006 telah memusnah Empire Kerajaan Medang. Tp dalam buku sejarah Indonesia ckp, Kerajaan Medang ni jatuh sbb perang ngn Srivijaya.. ingat lagi Srivijaya?? Huhu..sejarah Form1.. 

Kronologi Gunung Merapi:

1930: Letupan kuat terakhir di catatkan yg mengorbankan ratusan nyawa. Gegaran dirasai hingga ke Tanah Melayu.

Tahun2 lain: terdapat letusan2 kecil yg mehembuskan debu dan gas di catatkan.. 

2006: Debu berterbangan sehingga 400 meter di udara. Tiada letusan lava di catatkan.

2010: Dijangkan letupan adalah sekuat pada 1930 berdasarkan bacaan pada alat EDM (alat ni amek bacaan kadar percikan lava di puncak kalo tak silap, tak sure sgt alat ni mcmana). Telah mengorbankan beberapa nyawa temasuk Mbah Maridjan (dikenali sbg penjaga kunci Gunung Merapi) yg ditemui dalam keadaan sujud mengadap kiblat. Mungkinkah beliau mengetahui sesuatu??

Fakta menarik:

• Terdapat lebih 129 gunung berapi AKTIF di serata Indonesia yg terletak di atas Lingkaran Api Pasifik (kat Malaysia ada pecahan lingkaran ni. Tak pecaya?? Mana nak datang telaga air panas or kolam air panas kat Malaysia kalau tak dari situ..Wallahualam.)

• Keadaan siesmik gunung merapi ni di pantau sejak tahun 1924 lg (mesti bahaya kan sampai kena pantau lama2).. 

• Terdapat “kolam simpanan magma” di bawah gunung Merapi sedalam lebih 1.5km dari puncaknya.. (besar mane eh kolam ni??)


P/S: Bertaubatlah, kembalilah ke jalan Allah selagi ada peluang. Jangan tunggu last minute, sebab kita tidak tahu apa yg sedang menanti kita.

Wednesday, October 27, 2010

Akan Datang | Harry Potter 7 and the Deathly Hallows

Rasanya agak mustahil jugak kalau remaja kita tak pernah dengar nama Harry Potter..Kalau tak baca atau tonton pun, sekurang-kurangnya pernah dengar nama HArry Potter..Betul tak? tak pun hanya pernah dengar nama nabil potter?hehehe..Siapa harry potter ni? Harry Potter ni merupakan nama watak utama yang dijadikan sebagai Nama tajuk buku ciptaan J.K Rowling.

Bagaimana J.K Rowling mendapat idea menulis Harry Potter?
Idea Harry Potter tercetus di fikiran J. K. Rowling atau nama sebenar beliau, Joanne Kathleen Rowling ketika menaiki kereta api dari Manchester ke London pada tahun 1990. Pada waktu itu, beliau baru putus cinta dengan bekas suaminya dan mengambil inisiatif untuk menjadikan Harry Potter sebagai inspirasi hidupnya. Beliau telah mengisi masa di dalam perjalanannya itu dengan memikirkan sebaik-baiknya plot yang lengkap untuk ceritanya itu.

Sebelum wujudnya Harry Potter, hidup beliau amat susah, ibarat kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang. Hidupnya sebagai penulis tidak tentu arah lebih-lebih lagi setelah bercerai dengan bekas suaminya. Beliau kembali ke London untuk meneruskan penulisannya. Karyanya ini telah banyak kali ditolak oleh syarikat penerbitan kerana penerbitnya yang kurang berminat dan disertakan dengan bermacam-macam alasan. Akhirnya, syarikat Bloomsbury memberi peluang kepadanya lalu tanpa disedari, telah mengubah hidup J. K. Rowling yang miskin dan susah kepada seorang penulis selebriti antara yang terkaya dan terpengaruh di dunia.
Kini, siri Harry Potter merupakan telah menjadi salah satu siri novel terlaris di dunia yang turut dialihbahasa kepada lebih 50 buah bahasa.Mesti menyesalkan siapa yang tolak untuk publishkan novel J.K Rowling ni..huhuh..

Secara ringkasnya mengenai cerita ini. adalah mengenai seorang remaja lelaki yang bernama Harry Potter yang mengetahui bahawa orang tuanya adalah ahli sihir pada ulang tahunnya ke-11. Dia kemudian dihantar untuk bersekolah di Sekolah Sihir Hogwarts. Di sana dia bertemu dengan dua orang yang kemudian menjadi rakan karibnya, Hermione Granger dan Ron Weasley.

Dari situ, kehidupannya sebagai murid sekolah sihir tersebut diceritakan sepanjang tujuh buku, yang masing-masing mencakup masa waktu satu tahun. Hingga kini sudah ada enam buku yang diterbitkan. Buku keenam, Harry Potter and the Half-Blood Prince diterbitkan pada 16 Julai 2005. Dijadualkan kisah Harry akan berakhir pada jilid ke-7. Siri ini juga telah dibawa ke layar filem oleh Warner Bros. Sehingga kini, 5 buku pertama telah berjaya difilemkan dan ditayangkan kepada awam. Baru2 ini jugak, J.K Rowling berkata, beliau tak nak berhenti menulis Harry Potter.Maksudnya kat sini, masih ada Harry Potter ke 8 dan seterusnya..Boleh baca dekat entry Harry Potter Bersambung.

Sekrang ni Harry Potter 7 akan keluar..Kalau belum tengok trailer dia, kat bawah di saya attachkan Trailer Harry Potter 7 yang HD version.

p/s: poster gambar Harry Potter 7 dari google

Terkini Video Kejadian Tsunami Di Indonesia


Kejadian Tsunami di Acheh pada tahun 2004 banyak memberi pengajaran untuk kita melihat dan mensyukuri nikmak Allah..JAngan sesekali melanggar akan perintahNya..Selang 6 tahun, kini Tsunami melanda lagi Indonesia tetapi di kawasan Mentawi.

Mengikut berita terbaru dari Utusan Malaysia, jumla kematian akibat tsunami setinggi 3 meter yang berlaku selepas gempa bumi kuat melanda kepulauan di pantai Sumatera Barat meningkat kepada 113 orang.
itu berlaku semalam dan sehingga hari ini gerakan mencari dan menyelamat mangsa sedang dilakukan.
Beratus-ratus lagi dilaporkan masih hilang.


Berikut adalah petikan daripada bernama dan diambil daripada Qimie.

Seramai 40 orang dilaporkan maut dan lebih 300 lagi hilang dalam bencana tsunami yang berlaku selepas gempa bumi kuat berukuran 7.2 pada skala richter yang melanda Kepulauan Mentawai, Sumatera Barat, Isnin malam.

Perkara itu disahkan pegawai daerah Kepulauan Mentawai, Edison Saleleobaja.Sehingga jam 2 petang ini, pihak Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) belum memastikan identiti korban dalam kejadian itu.
Mereka yang hilang dipercayai membabitkan 10 rakyat Australia dan Jepun yang berada dalam sebuah kapal bernama Southern Cross milik Sumatran Surfariis. Pihak kedutaan Australia di Jakarta juga yakin bahawa rakyatnya berada di dalam kapal itu. Bagaimanapun BNPB belum mengesahkan kebenaran maklumat itu.
“Maklumat itu sedang kami sahkan, belum jelas maklumat dari lokasi kejadian dan kami masih menunggu,” kata Maryadi, petugas BNPB kepada Bernama. Beliau berkata, pasukan daripada badan itu belum berada di Mentawai kerana sedang memberi tumpuan kepada ancaman letusan Gunung Merapi di sempadan Yogyakarta dan Jawa Tengah serta banjir di Wassior (Papua Barat).

“Tsunami itu berketinggian tiga meter dan meluap hingga 400 meter ke darat,” katanya. Media Online Nasional melaporkan dua perkampungan disapu bersih oleh tsunami yang berlaku di kawasan penggemar sukan luncur air itu, namun Maryadi belum dapat mengesahkan perkara itu.
Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) mengumumkan gempa bumi berukuran 7.2 pada Skala Richter berlaku pada jam 9.42 malam Isnin, pada kedudukan 78 kilometer Barat Daya Pagai Selatan, Mentawai Sumbar, pada kedalaman 10 kilometer.

Badan itu mengeluarkan amaran potensi tsunami kepada masyarakat sejurus selepas gampa itu, namun menarik balik amaran ancaman itu kemudiannya. -Bernama
p/s: kawasan letusan Gunung Merapi di Jogykarta mula meletus dan mengakibatkan kematian.

Maher Zain | SAVE the SOUL

Anda kenal Maher Zain? Rasanya dah ramai sangat org yang kenal dengan bro Amher Zain kan semenjak dia datang MAlaysia untuk konsert SAVE the SOUL.KAlau BW sekrang ni, ramai jugak la yang letkkan lagu MAher ZAain dekat blog..Betul tak?huhu..Kalau korang nak tahu lagi, mungkin boleh ke facebook beliau di sini.

Sedikit biodata mengenai Maher Zain..Beliau ni merupakan anak kelahiran Labanon dan menetap di Stockholm, Sweden. Sekrang ni baru berumur 29 tahun..Masih muda bukan?huhu.Mendapat pendidikan di dlam bidang Aeronautik Engineering.Sebelum ni, beliau juga pernah bekerja dengan Lady Gaga, Akon dan ramai lagi..Di khabarkan juga, sebelum ni Maher Zain adalah seorang Composer Muzik.Sekrang ni mungkin dah ade kerja lain kot..Untuk pengetahuan jugak. Album pertama beliau dilancarkan pada 1 November 2009 yang berjudul thank You Allah..Lain-lain info boleh terjah facebook beliau.

Antara lagu yang mendapat rating tertinggi adalah seperti InsyALLAH, For The Rest Of My Life, BarakallahuLakuma dan banyak lagi..Tapi dekat sini, saya nak ceritakabagaimana bro Maher ni dapat Ilham membuat lagu InsyAllah? Pada suatu malam apabila tengah buka IKIM.FM online, kebetulan adalah tetamu malam tu adalah MAher Zain..So, pada malam tu beliau menceritakan bagaimana mendapat idea atau ilham membuat lagu tu..Lagu InsyAllah diperoleh apabila beliau di dalam kereta untuk ke satu tempat..Sambil berfikir, boleh ke ak nak buat benda tu? Benda tu ade la..Saya pon tak pasti..sambil dalam pikiran beliau, dia pon berkata InsyAllah..Oeleh kerana bro Maher Zain ni suka menyanyi, so dia olahkan insyAllah dalam nada lagu..Maka jadi la lagu InsyAllah....InsyAllah...

Berikutan dengan konsert beliau baru2 ni, saya sempat jugak untuk contribute dan memberi sumbangan..Gambar badges tu membuktikan saya support Maher Zain..Baju pun ade jugak.Tapi Malas nak amik gambar.Limited Edition OKey..huhuhu..InsyAllah MAher Zain akan datang lagi ke Malaysia pada tahun depan..Harap2 sempat untuk beli tiket..Untuk anda, saya cuba kongsikan beberapa lagu yang best untuk didengar dan didownload..Salam.
[Download-For The Rest Of My Life]


Tuesday, October 26, 2010

20 Rules in Any Office

Assalamualaikum w.b.t dan selamat petang buat semua pengunjung setia blog ini..terima kasih kerana masih setia bersama kami..huhuh..Thanks juga kepada yang memberi semangat untuk saya jawab test tadi..Kerana anda la full mark di dalam tangan..Hihihi...

Ok..Sekrang ni masih dialam pembelajaran..Bila dah habis belajar, masuk la ke alam pekerjaan..Tapi personally saya memang tak pernah rasa bagaimana suasan bekerja walaupun sudah praktikal 2 bulan..Tapi sikit2 tu tahu la..berapa banyak tapi la..Huhu..Walupun 2bulan, saya rasa dah boleh bayangkan sedikit bagaimana untuk bekerja..saya praktikal di tempat kerajaan bukan swasta..So, culture dia mesti tak sama dengan swasta kan?

Ape yang saya boleh katakan, kerja kerajaan memang nampak relax and very da cool..huhu..tapi itu yang nampak..tapi kalau masa da kerja, nak panggung kepala pon tak sempat..Kalau tak de kerja, any time je boleh datang dan pergi, touch and go anywhere..huhuh..

Ada satu teka teki lama, seorang anak bernama A berborak dengan rakan2nya B dan C...Si A cakap, ayah ak bawa kereta laju giler..4 jam dah boleh sampai KL..Pastu si B cerita pulak, ayah ak pon sama..tapi 3 jam dah boleeh sampai..Pasu si C pulak kata, ayah korang tak laju..Ayah ak paling laju, pukul 12 dah sampai..Apa benda kawan2 diorang tanya? ye la..balik kerja pukul 5, tapi pukul 12 dah saampai rumah..hehehe..ni just lawak je..tak paham cuba bagi paham jugak..huhuh

Satu lagi pekara yang saya nak cerita kalau kerja dekat sektor kerajaan..Walaupun anda bukan pemegang PHD, tapi anda kena berhati2..Ramai sangat yang ada PHD dalam tempat kerja anda..Apa itu PHD? PHD adalah perasaan hasad dengki..Betul tak? Kalau ko rajin sikit, ade je mulut2 celupar nak kata..Malas pon salah, rajin pon salah...Ape2 pon betul la 20 rules yang ada kat bawah ni..harap semua faham kot..tak perlu untuk translate kan..Kalau tak paham, google je la..huhuh


1. Rule 1. - The Boss is always right.

2. Rule 2. - If the Boss is wrong, see rule 1.

3. Those who work get more work. Others get pay, perks, and promotions.

4. Ph.D. stands for "Pull Him Down". The more intelligent a person, the more hardworking a person, the more committed a person; the more number of persons are engaged in pulling that person down.

5. If you are good, you will get all the work. If you are really good, you will get out of it.

6.. When the Bosses talk about improving productivity, they are never talking about themselves.

7. It doesn't matter what you do, it only matters what you say you've done and what you are going to do.

8. A pat on the back is only a few centimeters from a kick in the butt.

9. Don't be irreplaceable. If you can't be replaced, you can't be promoted.

10. The more crap you put up with, the more crap you are going to get.

11. If at first you don't succeed, try again. Then quit. No use being a damn fool about it...

12. When you don't know what to do, walk fast and look worried.

13.. Following the rules will not get the job done.

14. If it weren't for the last minute, nothing would get done.

15. Everything can be filed under "Miscellaneous" .

16. No matter how much you do, you never do enough.

17. You can do any amount of work provided it isn't the work you are supposed to be doing.

18. In order to get a promotion, you need not necessarily know your job.

19. In order to get a promotion, you only need to pretend that you know your job.

20. The last person that quit or was fired will be held responsible for everything that goes wrong.

p/s:betul ke tidak?huhuh

Monday, October 25, 2010

Jom Vote : Sponsor untuk Next Gathering

Assalamualaikum w.b.t dan selamat petang buat semua pengunjung setia blog ini, buat semua followers yang semakin meningkat maju dan sesiapa saja yang datang blog ini..Semalam saya dah berjanji dengan joe nak buat entry tentang ni..

So, joe, ni ha ak dah buat entry untuk kita semua..Kalau bulan 7 haritu dah ade first geng blogger gathering..Mintak maaf ak tak sempat join.tapi sempat beli baju je..Ok la tu..kira support jugak kan?hehehe..Ok..Untuk kali ni, joe bercadang untuk buat gathering yang super besar dari yang lepas..So, bila nak buat function high impact ni, kena la ada sponsor kan...

Sehubungan dengan tu, DIGI ada buat satu pertandingan yang mana nak beri Rm10000 kepada pemenangn dengan kretiviti masing2..Sekrang ni kita punya event baru #11..So masih ada lagi masa untuk kita..Apa kata kita vote ramai2 supaya kira dapat sekurang2nya top 5..

Berikut adalah petikan dari entry Joe..

Terima kasih pada DiGi
Mereka ada jalankan satu contest yang akan memberi RM 10 000 kepada 'youth' yang datang dengan idea yang menarik untuk adakan apa-apa aktiviti bersama kawannya. Ni macam mengantuk disorongkan bantal la ni, apa lagi, terus aku masuk! Jadi, jika korang nak join gathering besar ni, tak nak join pun kena jugak vote, sila ke page ini dan vote entry yang aku tulis ni

Terima kasih pada mr kay, fiq dan juga rafiqah yang menghantar gambar. syarat dia ada macam-macam dan antaranya kena tangkap gambar dengan kawan. celah mana nak kumpul blogger jauh-jauhkan, jadi suruh send tru email je lah dan ku cantum2 dan jadilah gambar atas.
Sedikit mengenai Gathering
Kali ini akan dibuat gathering yang besar punya. Perancangan aku dalam bulan 12 atau 1 ni, nak cari sponsor semua bukan senang ok, jadi kalau menang duit ni, senang sikit nak buat gathering. Kali ni nak lebihkan horizon kepada bukan sahaja blogger, tapi boleh jumpa sekali dengan kawan twitter, facebook. menarik kan? hari ni pun ada gathering kat TTDI yang kumpul tweeple ni, untuk next gathering ni, kita buat besarrrrr punya. Bagi impak kepada masyarakat dengan gathering. update penuh nanti aku akan cerita, sekarang ni kena menang dulu!
Mengenai contest DiGi
Menang sangat menarik dan jarang ada company yang sanggup bagi duit untuk buat program kepada remaja ni. ni yang sayang lebih kat DiGi ni =) ok, contest ni diadakan 6 peringkat, 6 minggu, jadi ada 6 pemenang. satu minggu satu pemenang. minggu pertama start pada 20-26 oktober. minggu2 seterusnya korang boleh check sendiri. so, sesiapa yang ada idea menarik dengan kawan2, boleh join jugak. tapi join lah next week2 punya, sebab minggu ni kita fokus pada event ni dulu. dia ada cakap, boleh hantar sebanyak mana event, so bila korang dah vote yang proposal ni, still boleh join jugak next week!
Apa korang boleh tolong?
  • Promote link ini (http://t.co/p2UNc2U) di blog dengan buat entry khas cerita sedikit sebanyak pasal pencarian sponsor ni, ni memang untuk cari sponsor untuk event KITA
  • Promote link ini (http://t.co/p2UNc2U) di twitter atau facebook suruh kawan-kawan vote
  • Di link ini (http://t.co/p2UNc2U) ada 'post to my wall', sila klik situ untuk share (mudah!)
  • Semua tak sempat, klik link ini dan vote untuk diri sendiri!
-Tajuk proposal itu adalah when blogger, facebooker and tweeple meet together-
Ingat, voting period sehingga 26 Oktober pukul 7 malam sahaja, jadi kita kena cepat!
(Korang nak copy paste entry ni pun aku tak kisah, terdesak nak cari sponsor ni!)
Bayangkan kalau semua blogger yang datang hari tu vote, dah sah sah dapat sponsor dengan mudah ni. Jom sama-sama support untuk adakan Gatherning terbesar ini =)
Haa...tunggu apa lagi? Vote la..huhuh

Cuti Berblog Buat Seketika!!

Salam dan selamat malam..

Maaf, BW tak dapat dijalankan harini sebab tuan blog bercuti..

Esok ade test kot..Doa utk saya dan rakan2 yang ada exam esok..

Kunjungan anda dibalas esok..insyAllah..

Selamat malam..

Sunday, October 24, 2010

[Gambar]: Melaka Monorail

Assalamualaikum w.b.t da salam 1 malaysia buat semua pengunjung setia blog ini..InsyAllah, saya akan sentiasa berkongsi apa saja maklumat terkini, baru dan lama tentang apa saja yang agak menarik dan tidak menarik untuk anda semua..hehehe..

Malaka maju 2010..Tahniah Melaka..Melaka memang layak untuk mendapat title tersebut pada pendapat saya..Semakin hari, semakin banyak pembangunan di Melaka..Selepas Menara Taming Sari, muncul pulan eye on Melaka..Tapi eye on MElaka sudah dibuang dari tempat asal..Mengikut kata2 menteri besarnya, Melaka akan beli satu lagi eye on Melaka lagi besar pada yang dulu dari buatan China..Tempat yang akn diletak juga berlainan..tapi dari china kualiti ke?

Lepas semua tu, semalam ada pulak terdengar Melaka Monoril pulak..Mantap la melaka..Sebelum ni dekat MAlaysia hanya ada di Kuala LUmpur saja..Tapi kini melaka sudah ada..Lepas ni mungkin Pulau Pinang..Pastu JOhor..Pastu Kedah pulak..hehehe..Kedah tu macam tidak je..huhu..Ape2 pon, banyak persoalan yang disuarakan tentang Monorail Melaka ni..

Kalau diikutkan gambar banner tu, bentuknya agak lain seperti yang telah ada sekrang..Melaka Monorail nampak lebh comel la..Nampak macam tak kualiti pon ade..Maksud saya, tiang untuk Melaka Monorail kelihatan tak berapa Kukuh..Macam tak cukup makan je..Kalau macam dalam gambar tu, memang nampak seperti KL punya Monorail...tak pun perancangan asal dah ditukar? BAdget lari ke? tak pon ape?huhuh..
Ape2 pon, jgn sampai ada banyak nyawa yang terkorban sudah..

Berikut adalah petikan daripada paper tentang projek ini:
**********

KUALA LUMPUR, Oct 8 (Bernama) - The RM500 million Melaka Aerorail Transit System, which is set to boost the state's tourism industry, is expected to kick off in the second quarter of 2010.

The Aerorail system in Melaka will be built, operated and managed by Pyramid Express Sdn Bhd, with the help of Aerobus International from Houston, United States.

Pyramid Managing Director Datuk Lim Sue Beng said the company would roll out the first phase of the Aerorail Transit System after several amendments are made to the original plan.

"We are in the midst of amending the plan which received initial objection from the public. We hope to re-submit the amended plan to the Melaka City Council by year-end," he told Bernama in a telephone interview Thursday.
kalau cmni baru cantik..huh

The development plan includes the construction of structures, stations, the Aerorail depot, hotel, service apartments and others.

Lim said under the first phase, which is expected to be completed in three years, a route covering 6.8 kilometres in length, seven stations and a depot would be constructed.

"The second phase of the project, covering 7.5 kilometres in length and costing RM1 billion, is expected to begin in 2013. At every station, there will be mixed development of RM1.5 billion including hotel and service apartments.


"We will sell our service apartments. We are expecting a return on investment through the sale of the mixed development within 10 years," he added.

Among the 10 stations identified were the Tun Ali station (town central), Chempaka station, Sentral station, Peringgit station, College station (close to Kolej Yayasan Melaka), MBMB station, MMU station, MITC station and the last station near Zoo Melaka.

Meanwhile, in a related development, Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Rustam said the project was expected to boost the business prospects for locals and become a tourist attraction for both local and foreign visitors.

He said the aerorail, one of its kind in the region, would not only reduce traffic congestion and pollution but also cater to the increasing tourist population to the state, which is expected to reach 13 million in 2010 from the 7.4 million last year.

"Melaka needs a better transport system. We don't want to experience what Kuala Lumpur is experiencing in traffic congestion.

"Besides, the city is experiencing significant tourist presence already. With the state's recognition as a world heritage city, the number of tourists visiting is expected to grow by leeps and bounds as more than 10 other projects are expected to come on stream by year-end.

"This will boost the tourism industry at large for next year," he told reporters here after launching Restress Kopitiam, Malaysia's first eco-concept restaurant, at Bandar Sunway

-- BERNAMA

***************

Semalam kalau baca paper, selepas 4 jam beroperasi, tiab2 Melaka Monorail ni berhenti..ada masalah ape pon tak tahu..Selepas 15minit, baru kesemua penumpang berjaya dikeluarkan dari gerabak tu..Mmmm...Awal2 start dah banyak masalah..harap lepas ni xde masalah lagi la yew..Jgn sampai nak ligan pembangunan, tetapi kualiti diabaikan..

OK..alayan je la gambar2 yang ada...Wasalam..

p/s: gambar sumber google

Saturday, October 23, 2010

Keputusan Penuh Perlawanan Piala Malaysia 2010 Separuh Akhir - 23 Oktober 2010

Assalamualaikum w.b.t dan selamat malam semmua..Terima kasih kerana datnag ke blog ini..Berikut adalah kepusan terkini perlawanan separuh akhir piala Malaysia 2010.

Seperti diramalakan, Negeri sembilan berjaya ke peringkat Final apabila membelasah johor FC di tempat lawan..KEdah dengan kelantan bermain agak seimbang..tapi apa kan daya, rezeki masing2..

Kedah                0                  Kelantan       1
Negeri Sembilan 2                  Johor FC      0

So, Final antara Neger Sembilan Vs Kelantan

Tahniah buat kedua2 pasukan..

Perlawanan Separuh Akhir ke 2 Bola Sepak Piala Malaysia Kedah Vs Kelantan


Assalamualaikum w.b.t dan selamat pagi buat anda semua yang singgah ke blog ini..Selamat berhujung minggu..Isikan masa hujung minggu anda dengan perkara2 yang berfaedah okey.

Kedah VS Kelanta..Ramai org tanya, kenapa aasik highlight kedah dengan kelantan je?JOhor tak pon?Hehee..Sebenanrnya cmni..Oleh kerana saya ni org kedah, so that why la saya asik highlight kedah..Belajar je dekat johor..Tapi Johor insyAllah akan mara ke perlawanan Akhir bertemu kedah atau kelantan..



Kalau ikutkan akhbar2 tempatan, ramai yang tulis, skuad kenari tempuh laluan sukar, kenari sukar jinakkan kijang di tempat lawan, peluang kedah tipis di Kelantan, Akmal Rizal bersedia sepenuhnya bertemu Kedah dan macam2 jenis tajuk la..Ape2 pon, ini semua sekadar propaganda..hehehe..main2 je..Mungkin ada betulnya jugak..Alasannya, kedah akan berhadapan dengan berpuluh ribu skuad merah. 

Pasukan kedah akan menghadapi cabaran besar pertama adalah untuk memenagi perlawanan tersebut..Yang ke 2, skuad Kenari juga terpaksa berhadapan dengan serangan pshikologi penonton kelantan..Itu yang utamanya..Main sebebnarnnya sama je..Akmal Rizal tu tak membantu sgt pon sebebnarnnya..Hehehe..Jgn marah ek Akmal..nanti kena baung negeri..Jangan balik Jitra dah..Ang p ja duduk Kelantan tu..huhuh..

Ape2 pon, skuad kelantan perlu berhati2 jugak apabila Azmin Muslim dan sabri Abu sudah bersedia untuk beraksi malam ni..MEreka 2 org tu agak berpengalaman la..Tapi yang masalah kedah ni adalah finishing dia tak de..Tu je..kalau dulu ada Asmawi sengan Saramsak..tapi ntah hilang ke mana pon tak tahu la..

Saya amat berharap kalau tak boleh skorpon, sekurang-kurangnya bertahan selama 90minit. Penalti tu nasib je la..Mungkin ada rezeki kita kat situ okey..Ape2 pon, main elok2 okey..Tak nak gaduh2..kami org kedah tak suka gaduh2..Peace NO war.. :)

MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA

[Hot]: Beware Girl !!!

Sumber Dari Seorang Kawan:

Semalam, saya sampai ke ofis agak awal. Jadi saya duduk dululah dalam kereta sambil mendengar lagu. Tiba-tiba, terkejut saya apabila ternampak kereta peronda polis berhenti dibelakang saya. Dengan penuh gaya , seorang polisi datang ke arah saya.

"Selamat Pagi, Cik Kak.."
"Errr selamat pagi"..jawab saya, dengan nada yang terkejut. Tahu yang saya nampak panik, polisi tu tersenyum sambil berkata:

" Selalu ke ofis, memandu sorang diri ke?"..

"Errr.. ya, saya sorang je. Apahal Encik..?"

"Beginilah, saya cuma nak menasihatkan awak saja. Awak tak buat kesalahan apa-apa, jangan takut. Cuma...macam yang kita semua tahu, sekarang banyak betul berlaku gejala ragut, rogol, cederakan, bunuh..berlaku kepada wanita. Orang-orang yang tak sihat ni, selalunya akan perhatikan dulu mangsa mereka, beberapa hari sebelum dia nak mengganas".

"Saya nasihatkan awak, jangan terlalu menghias kereta yang boleh menggambarkan sesebuah kereta kepunyaan wanita. Kalau boleh, anak-anak patung dan bunga-bunga, jangan diletak didalam kereta. Biar 'mereka' susah nak membezakan kereta lelaki dan kereta wanita. Lagipun hiasan anak-anak patung ni memang menjadi pemikat kepada mereka-mereka yang suka bersembunyi dicelah kereta, terutamanya dikompleks-kompleks beli-belah untuk mencari mangsa. Sebab mereka tahu, hanya wanita saja yang suka menghias kereta dengan anak patung nih".

"Banyak kes ragut di tempat parking, mendapati penjenayah berada ditepi kereta mangsa, beberapa minit, sebelum mangsa sampai.. Dan salah satu cara mereka nak tahu kereta tu milik wanita atau lelaki, ialah melalui keadaan dan rupa dalaman kereta itu. Jadi berhati-hatilah, jaga diri baik-baik".

kata polisi itu lagi sebelum berlalu. "Terima Kasih encik.." jawab saya, bertambah-tambah pucat. Errrrrrrr... . betul jugak. Tiba-tiba terus perasaan takut menjelma.Sebelum ni tak ada pulak. Memang tak terfikir saya sebelum ni, yang hiasan kereta juga mengundang bahaya. Hmmmm... nampaknya Hello Kitty, Pooh dan kawan-kawannya tak boleh lagi berjalan-jalan bersama Kancil saya. Kena duduk kat rumah aje.

Moral of the story:
Hiasan kereta bukan saja menarik kanak-kanak, tetapi juga menarik
penjenayah!!

Kepada semua pemandu wanita, JAGA DIRI!! Tolong sebarkan kepada yang
tersayang

Friday, October 22, 2010

Info Jumaat 19 : Tips Cinta 'Muda' Ketika Tua

Assalamualaikum w.b.t dan selamat pagi buat semua pengunjung blog ini, buat followers, buat sahabat alam maya, dan sesiapa saja yang mengenali diri saya.Seperti biasa, kalau tiada kekangan, InysAllah setiap jumaat akan diterbitkan satu entry yang diberi tajuk Info Jumaat. Infi Jumaat kali ini merupakan minggu yang ke 19.

Cintailah CINTA.Ayat ini dipetik daripada Ustaz Pahrol Mohd Juoi yang mana dia menulis ayat ini ketika saya meminta beliau untuk sign pada buku tulisannya iaitu 'TENTANG CINTA'.Apa yang ditulis ustaz adalah 'Cintailah CINTA'. Tapi saya buat entry ini bukan untuk menghuraikan phrase tu tapi just nak kongsikan tips cinta ketika tua..Jangan ingat kita ni muda tak perlu baca..Tapi perlu ingat, kita juga akan menjadi tua..

Bila usia isteri dan suami melewati 45 tahun, dan usia perkahwinan mula menceceah 20 tahun, ketikat tu anak-anak sudah menjadi dewasa. Sering satu persoalan timbul di dalam hati para suami, Bagaimana untuk membuat isterinya terus malah lebih mencintainya berbanding anak-anak? Maka untuk menjawab soalan tu, dekat sini saya senraikan beberapa Tips yang berguna untuk para bakal suami.

Antara Tips Cinta 'Muda' Ketika Tua adalah:

1- Istiqamahkan solat berjamaah dengan pasangan.Carilah kaedah bersama untuk menguatkan hubungan dengan Allah.

2- jangan abaikan makan bersama di rumah. Jika boleh, makan dalam bekas yang sama sekali sekala.

3- Berkebun atau memasak bersama. Berkongsi hobi atau minat bersama.

4- Luangkan masa berjalan-jalan, memandu bersama pasangan.

5- Bercerita sambil mengimbau kenangan-kenangan manis bersama.

6- Lawati semuala tempat yang menjadi nostalgia bersama seperti masjid dimana anda diijabkabulkan, lokasi temat anda berbulan madu dan sebagainya.

7- Ziarahi orang yang pernah berjasa dan berbudi dalam kehidupan anda berdua sama ada pada awal usia perkahwinan atau masa kini.

8- Baca, lihat, tonton semula majalah, album gambar atau filem-filem yang boleh megembalikan kenagan manis bersama.

9- Ziarah pusara ahli keluarga atau sahabat-sahabat rapat anda berdua.

10- Sekali-sekala buat kejutan dengan memberi hadiah, kad ucapan, sekuntum bunga atau jemputan makan diluar.

Saya rasa mungkin dah cukup dengan 10 tips ini..Kalau ada apa2 lagi nak tambah, silakan..InsyAllah, dengan tips ini hubungan anda akan bertambah mesra dan bahagia..Amin..

Stesen Kereta Api JB ditutup

Gambar lama stesen keretapi JB.

Assalamualaikum w.b.t dan selamat petang baut semua pengunjung setia blog ini.

Kenapa stesen keretapi JB ditutup? Ada masalah ape ek? Sebebnarnya tak da masalah apa pon..Stesen keretapi JB berpindah dari stesen yang lama ke tempat yang baru..Tempat yang baru nyata lebih selesa untuk pengguna khususnya rakyat Malaysia..Stesen keretapi JB baru adalah di Stesen JB Sentral.

Stesen ni ada jugak nostalgia saya bersamanya..Kalau dulu nak pos moto untuk balik ke kedah, kena pergi stesen ni la..tapi saya pon tak pasti boleh lagi ke tak post moto kat stesen lama..Xpon semua dah pindah ke stesen baru? KAlau ada sapa2 tahu, boleh la bagi tahu saya..tahun depan kalau dah tamat pengajian, mesti nak pos moto balik rumah..hehehe..

stesen baru.Johor Bahru Sentral
Nak tahu berita lanjut, boleh baca kata bawah ni..Dipetik dari kosmo..

**************

JOHOR BAHRU – Tren Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) antara bandar berlepas buat kali terakhir dari Stesen Kereta Api Johor Bahru di sini malam tadi menandakan berakhirnya perkhidmatan stesen tersebut.

Tren lapan gerabak yang dalam perjalanan ke Kuala Lumpur dari Singapura itu berlepas pukul 11 malam dan membawa kira-kira 300 penumpang.

Ia dijangka tiba di Kuala Lumpur pukul 6 pagi hari ini sebelum meneruskan perjalanan ke Ipoh.
Pengurus Kanan Komunikasi Korporat KTMB, Mohd. Fazil Ismail berkata, berikutan penutupan stesen yang dibuka sejak 1 September 1932 itu, semua tren kereta api antara bandar akan beroperasi di Stesen JB Sentral yang baru mulai hari ini.

“Pemindahan lokasi ke Stesen JB Sentral dijangka memberi banyak kelebihan kepada KTMB dan pengguna kerana stesen itu menawarkan ruang lebih luas dan selesa serta dilengkapi fasiliti lebih moden.
“Stesen JB Sentral juga mampu menampung sehingga 2,500 penumpang setiap hari berbanding 500 penumpang di Stesen Kereta Api Johor Bahru,” katanya ketika dihubungi semalam.

Bangunan itu katanya, sedang dipertimbangkan untuk dibangunkan sebagai Muzium Mini KTMB Wilayah Selatan.

Stesen JB Sentral yang berharga RM2 bilion mula dibina pada tahun 2008 telah dirasmikan oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar semasa Majlis Kembara Mahkota Johor 2010 Fasa Satu Kembara Kereta Api pada 26 Jun lalu.
Cantiknya..Kalau la jambatan bengkok diteruskan lagi cantik..

Selain KTMB, premis lain yang turut beroperasi di bangunan itu ialah Jabatan Imigresen, Kastam Diraja Malaysia, Polis Diraja Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri.

Ia turut menempatkan Jabatan Kesihatan Malaysia, Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia, Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia dan Bahagian Perkhidmatan Farmasi.

*****************
p/s: dalam setahun, dua lagi, mungkin stesen kereta api kedah pulak pindah..Pindah atau pun dinaiktarah..Kedah maju 2020..hehehe

Thursday, October 21, 2010

Bajet 2011- Rumah Baru

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia.

15 Oktober 2010 yg lepas, YAB Dato Sri Najib Tun Razak selaku Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Kewangan telah membentangkan budget Negara bagi tahun 2011. Rata-rata menyifatkan budget tersebut adalah budget mesra rakyat dan sedikit berhemah. Kena la dengan slogan yg sentiasa dilaung-laungkan tu, “Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan”. Tahniah kepada mereka2 yg terlibat, berhempas pulas dalam menyipakan laporan, penyata, perancangan dan seangkatan dengannya bg budget 2011 ni. 

Semoga segala perancangan dapat dilaksanakan dengan amanah dan jujur. Sungguh merugikan sekiranya perancangan ini dihancurkan dengan gejala rasuah, penyalah gunaan kuasa dan sikap sambil lewa.. maklumlah, duit “kerajaan”. Bukan dia sendiri pn kan.. perlu diingat, duit kerajaan adalah duit rakyat yg diurus tadbir oleh suatu badan yg diberi kepercayaan dan amanah yakni kerajaan.. Kita member amanah kepada kerajaan, maka kerajaan juga perlu amanah dalam mengawal selia tanggungjawab yg diberikan.. huhu

Ok. Entry kali ni nak menyentuh skit pasal budget 2011. Bukan apa, ada kaitan dengan orang2 yg baru nk memulakan hidup mcm saya ni dan ramai lg pembaca blog ni. Lebih tepat lagi, iainya berkaitan dengan pemilikan rumah.. Hihi. Ini yg saya maksudkan..

Introduction of "Skim Rumah Pertamaku" which will provide a guarantee on down payment of 10 percent for houses below RM220,000 for first-time house buyers.

(Ini bemaksud, bg golongan muda yang baru bekerja dengan gaji sebulan tidak melebihi Rm3,000, layak untuk membuat pinjaman sehingga 100% tanpa wang deposit sebanyak 10% seperti sedia ada. Dengan syarat rumah tersebut adalah rumah pertama dan tidak melebihi harga Rm220,000. Ini sikit sebanyak meringankan beban owang2 baru keje mcm kita ni kan.. maklumlah, bila keja nak kumpul duit utk kawin lah, beli kete lagi..pastu nak beli rumah plak.. tu blom tgk lagi kalau yg tegila2 elektronik gadget lg.. nak beli I-phone la, PSP la, DSLR, Lens, dll.. kalau yg ada rezeki lebih tu, bapak tokey ikan emas ke, tokey itik betelur emas ke takpon ada tanam pokok daun emas ke takda masalah..hehe)

Raising the maximum loan eligibility to RM450,000 compared with RM360,000 currently, effective January 1, 2011 

(bagi penjawat awam pulak, kadarlayak pinjaman perumahan pula dinaikkan daripada Rm360 k kepada Rm450k. Maklumlah, kalau yg bekeja kat bandar2 besar tu, mana ada brang murah.. semua pn mahal.. rumah yg sekangkang kera pn mahal.. dengan penambahan layak pinjaman ni, skit sebanyak dapat membantu mereka2 yg layak mendapat penginapan yg selesa especially bg yg bekeluarga besar..) 

Tp, tahu ke kita mcamana nk beli rumah ni? Mcm beli kereta? Mcm beli laptop? Apa jenis pinjaman yg ditawarkan?? Apa pulak syaratnya?? Huhu.. ini mungkin sy akan buat satu lg entry mengenai tips persediaan sebelum, semasa dan selepas mendapat pinjaman perumaha.. nntkan nya yer..

Bagaimana pulak cara2 kita nak pilih sesebuah rumah? Tgk yg murah mcm beli seluar or baju time raya?? Or tgk yg tercantik tanpa pikir status kewangan? Or tgk lokasi? Dekat ngn masjid, skolah opis?? Or nak jauh daripada orang??? Hisssh.. bnyk nak kena pikir ni. Mungkin bleh buat satu lg entry.. kalau sapa2 ada something utk dishare, jom kita share ramai2.. mungkin ramai yg ada pengalaman dengan “first house” kan.. Sbb perlu diingat, beli kereta pakai tak lama.. beli rumah silap2 haribulan, mandi mayat kita pon kt rumah tu (mean tinggal sampai mati).. huhu..

Kat sini ada satu video mengenai tips pemilihan rumah.. sikit sebnyak dapat membantu. Tp kalau yg berpengalaman tu nak share, tersangat dialu-alukan.. sekian dahulu.. tunggu next entry plak.. wassalam


Wednesday, October 20, 2010

Keputusan Penuh Perlawanan Piala Malaysia 2010 Separuh Akhir - 20 Oktober 2010

Salam dan selamat malam..

Kedah                0                  Kelantan       0
Negeri Sembilan 0                  JOhor FC     1


Kita jumpa di Kota Bahru ..hehehe..

Majulah Sukan Untuk Negara..

Tonton LIVE Kedah Vs Kelantan Separuh Akhir Piala Malaysia 2010

Salam...

Entry pendek dan padat..

JOm tengok bola dekat sini..

LIVE.. :)

[Download]: Majalah PC Oktober 2010

Assalamualaikum w.b.t dan selamat petang..
Semakin hari, semakin ketandusan idea untuk mengupdate entry..Mungkin dah xde mood untuk berblog? Atau mungkin dah sampai masanya untuk berhenti dalam arena berblogging?Hehehe..Itu semua propaganda saja..InsyAllah, saya akan cuba untuk terus konsisten dalam arena berblog yang mana semakin hari semakin ramai orang mula membuat blog. Sampai 1 tahao nanti, blog mungkin dah jadi macam FB dimana sapa yang tak da blog dianggap blablabala.....Tapi ingat, blog tak sama langsung dengan Fb okey..

OK la..Tampa membuang masa lagi, hari ni saya nak kongsikan satu Majalah yang agak femes jugak untuk orang2 gadget iaitu MAjalah PC bulan Oktober 2010..So, korang bleh je sedut kat sini..Coming soon majalah Mastika..Mungkin esok atau lusa saya Uploadkan..terima Kasih :)

[Download]: Majalah PC Oktober 2010

Video Perkahwinan Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Halina

Assalamualaikum w.b.t dan selamat malam buat pengunjung blog ini, buat semua followers, senior-senior bloggers dan juga semua yang datang ke blog ini..Into macam uncapan nak bercakap la pulak..huhuh..

Pada 101010 baru2 ni telah berlangsung perkahwinan antara Angksawan Negara iaitu Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Halina..Perkahwinan yang dianggap simple dan very da cool...Dah tengok beluum gambar2nya?kalau belum boleh klik dekat sini.

Seperti biasa la, kalau ada gambar, mesti nak ada video kan..Sekrang dah memang jadi tradisi mungkin..Videographer memang sangat diperlukan sekrang ni..Kalau photographer dah berlambak2 ada..tapi videographer masih kurang lagi di Malaysia ni..So, tanpa banyak cakap, korang layan je dulu video montaj paper cut Dr Sheikh Muszphar dan Dr Halina.
video

kalau nak download boleh tekan kat bawah nie.

Download Video Perkahwinan Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Halina

Tuesday, October 19, 2010

SURAT DARI SETAN UNTUK MU

Salam dan selamat sejahtera kepada semua pembaca dan penggemar blog ini tidak mengira bangsa dan agama serta dimana jua anda berada..Terima kasih kepada anda kerana menjadikan blog ini sebagai blog harian yg patut anda lawati.. Seperti biasa, sy pasti akan menghidangkan anda (insyAllah) dengan artikal2, ilmu2 dan pelbagai fakta menarik utk dikongsi bersama.

**********************

Aku melihatmu kemarin, saat engkau memulai aktiviti harianmu. Kau bangun tanpa sujud mengerjakan subuhmu. Bahkan kemudian, kau juga tidak mengucapkan "Bismillah" sebelum memulai santapanmu, juga tidak sempat mengerjakan shalat Isha sebelum berangkat ketempat tidurmu. Kau benar2 orang tidak yang bersyukur, Aku menyukainya. Aku tak dapat mengungkapkan betapa senangnya aku melihatmu tidak merubah cara hidupmu.

Hai Bodoh, Kamu millikku.
Ingat, kau dan aku sudah bertahun-tahun bersama, dan aku masih belum bisa benar2 mencintaimu. Malah aku masih membencimu, karena aku benci Allah. Aku hanya menggunakanmu untuk membalas dendamku kepada Allah. Dia sudah mencampakkan aku dari surga, dan aku akan tetap memanfaatkanmu sepanjang masa untuk mebalaskannya Kau lihat, ALLAH MENYAYANGIMU dan dia masih memiliki rencana-rencana untukmu dihari depan. Tapi kau sudah menyerahkan hidupmu padaku, dan aku akan membuat kehidupanmu seperti neraka. Sehingga kita bisa bersama dua kali dan ini akan menyakiti hati ALLAH. Aku benar-benar berterima kasih padamu, karena aku sudah menunjukkan kepada NYA siapa yang menjadi pengatur dalam hidupmu dalam masa2 yang kita jalani. Kita nonton film 'porno' bersama, memaki orang, mencuri, berbohong, munafik, makan sekenyang-kenyangnya, bergosip, menghujam orang dari belakang, tidak hormat pada orang tua, tidak menghargai Masjid, berperilaku buruk. Tentunya kau tak ingin meninggalkan ini begitu saja.

Ayuhlah, Hai Bodoh, kita terbakar bersama, selamanya.
Aku masih memiliki rencana2 hangat untuk kita. Ini hanya merupakan surat penghargaanku untuk mu. Aku ingin mengucapkan 'TERIMA KASIH' kerana sudah mengizinkanku memanfaatkan hampir semua masa hidupmu. Kamu memang sangat mudah dibodohi, aku mentertawakanmu. Saat kau tergoda berbuat dosa kamu menghadiahkan tawa. Dosa sudah mulai mewarnai hidupmu. Kamu sudah 20 tahun lebih tua, dan sekarang aku perlu darah muda. Jadi, pergi dan lanjutkanlah mengajarkan orang-orang muda bagaimana berbuat dosa. Yang perlu kau lakukan adalah merokok, mabuk-mabukan, berbohong, berjudi, bergosip, dan hiduplah seegois mungkin. Lakukan semua ini didepan anak-anak dan mereka akan menirunya. Begitulah anak-anak.

Baiklah, aku persilakan kau bergerak sekarang.
Aku akan kembali beberapa detik lagi untuk menggoda mu lagi.
Jika kau cukup cerdas, kau ! akan lari sembunyi, dan bertaubat atas dosa-dosamu.
Dan hidup untuk Allah dengan sisa umurmu yang tinggal sedikit.
Memperingati orang bukan tabiatku, tapi diusiamu sekarang dan tetap melakukan dosa, sepertinya memang agak aneh.
Jangan salah sangka, aku masih tetap membencimu.
Hanya saja kau harus menjadi orang tolol yang lebih baik dimata ALLAH.


*********************


Catatan : Jika kau benar2 menyayangiku , kau tak akan memberi surat ini dengan siapapun.

Monday, October 18, 2010

Perlawanan Separuh Akhir Piala Malaysia 2010 Kedah VS Kelantan.Siapa akan menang?

Assalamualaikum w.b.t dan selamat petang buat semua yang sudi menjengokkan diri ke blog ini..Sebelum tu, eloklah saya wish terima kasih teraamat sangat buat semua yang wish happy birthday kat saya semalam di entry yang agak sengal..huhuh..

Separuh Akhir Piala Malasyia 2010 diantara Kedah dan Kelantan..Agak2 siapa yang akan layak ke Final Piala Malaysia 2010? Kalau tanya geng,abe2, gewe2, pokcik2 mesti la sokong kelate..Tapi kalau tanya belah kedah pulak mesti sokong kedah..Hahaha..Tapi ini bagi negeri yang terlibat dengan separuh akhir..Tapi, bagaimanapula dengan negeri yang kecundang di suka akhir? Adakah ingin memberi sokongan pada negeri lain? atau buat tak tahu je? Terpulang la pada masing-masing yew..

ok.Perlawanan pertama Separuh Akhir Piala MAlaysia 2010 akan berlangsung Rabu ni di Stadium Kedah Darul Aman..Kalau saya ada di kedah, kemungkinan besor akan ke stadium..Tapi disebabkan jauh, saya hanya support dari belakang je la..hehehe..Bedasarkan rekod pertmuan kedah dan kelantan, kedah la paling banyak menang dengan kelantan..Tapi itu semua atas kertas..

Kelantan ada akmal rizal yang juga bekas pemain kedah..Akmal Rizal kalau main di kedah, mesti akan kena Booooooooooooo....Hahaha..Kesian kau akmal Rizal..Tu la, masa main kedah dulu asik2 injured je..huhuhu..Ape2 pon, team kedah perlu berhati2 dengan corak permainan akmal rizal yang agak bijak mengawal bola di hadapan gol..Bahaya jugak akmal ni..

Kalau kedah pulak dengan pemain2 stock muda mudi seperti Khyril Muhaimin, Badrul Bakhtiar dan ramai lagi..Korang ni muda, takkan sanggup kalah dengan org2 tua kot?hahaha..Tak tahu la cmna nak bagi semangat lagi untuk team kedah ni..Hampa main la baik2..Hampa menang, semua bloggers kedah akan seronok..Hampa kalah, kami tak seronok..Tu je la yang kami dapat..

Ape2 pon, kami rakyat2 kedah sentiasa berdoa supaya negeri Kelahiran kami menang ketika berhadapan dengan Kelantan..KAmi tidak mahu sebarang insiden berlaku seperti kematian dan ape2 lagi..Main elok2 okey..Penonton kedah, behave ur self..Jangan sampai ada jemputan khas dari penonton kelantan sudah..Hahahaha..

Walaupun kita satu kerajaan negeeri, tapi atas padang kita adalah musuh..hehehe..musuh ketika di atas padang je la..Semua nak menang..tak ada orang main untuk kalah..

 LAGU KERAMAT PASUKAN BOLA SEPAK KEDAH

Yakinkanlah diri sendiri
Berjuanglah sejiwa murni
Tekun berani sesungguh hati
Demi sukan mengharung negeri

Biar jasa jadi kenangan
Hijau Kuning lambang kemegahan
Jelapang Padi tempat sanjungan
Negeri Kedah Darul Aman

Kedah, Kedah pantang kalah
Walu sakit jatuh dan rebah
Bangun lantas semula gagah
Bajur lalu melintang patah

Hijau Kuning tanahku
Darul Aman negeriku
Hijau kuning darahku
Negeri Kedah negeriku

Kedah, Kedah pantang kalah
Walu sakit jatuh dan rebah
Bangun lantas semula gagah
Bajur lalu melintang patah

Hijau Kuning tanahku
Darul Aman negeriku
Hijau Kuning darahku
Negeri Kedah negeriku
Negeri Kedah negeriku

MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA.

[DOWNLOAD LAGU KEDAH PANTANG KALAH]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...