Thursday, November 17, 2011

Pungutan Pingat Terkini Sukan SEA ke 26 Indonesia 2011 | Days 7

Sebentar lagi pasukan bola sepak bawah 23 negara akan bertarung untuk merebut juara kumpulan A sekali gus layak untuk ke peringkat separuh akhir..Sama-sama kita doakan agar perlawanan pada malam ni memihak kepada kita..Anggap la perlawanan ni adalah perlawanan akhir walaupun sebenarnya bukan..

*klik utk aparan yang lebih jelas.sehingga jam 8.00mlm.+1 emas utk Malaysia.
Alhamdulillah, semakin hari semakin kita menghampiri target yang kita sasarkan iaitu 45 pinga temas..Sehingga kini 8.00malam , kita berjaya untuk menambah sekurang-kurangnya 6 lagi pingat emas pada hari ini.


Antara pingat emas yang disumbangkan pada hari ini termasuklah daripada kontigen boling dalam acara trio lelaki sekaligus kita mendapat pingat emas dan perak dalam acara ini..Tahniah diucapkan.

Tahniah juga buat atlet memanah negara apabila mendapat 1 emas dan 2 perak pada hari ini .Pingat emas pada hari ini diperoleh dalam acara Team recurve lelaki..

Satu lagi kejutan daripada satu lagi acara yang diberi nama open water swimming 5000m kita berjaya memperoleh pingat emas oleh atlet wanita negara iaitu HEIDI GAN. 

Acara Pencak silat hari ini berjaya dinominasi oleh atlet negara apabila pada hari ini sahaja berjaya membawa pulang 3 emas dan 1 perak dalam acara kelad D, kelas E dan Kelas F lelaki.

Tahniah juga buat atlet termuda negara, adik Aaliyah Yoong umur 8 tahun apabila berjaya mendapat pingat emas dalam acara water ski trick.Tahniah

Alex Yong bekas pemandu F1 memperoleh pingat perak.
Jom kita sama-sama mendoakan perlawanan pada malam ini supaya memihak kepada kita..Ayuh Malaysia! Malaysia Boleh!..


p/s: gambar sumber utusan+nst




Wednesday, November 16, 2011

Pungutan Pingat Terkini Sukan SEA ke 26 Indonesia 2011 | Days 6

Sehingga jam 8.30pm, negara kita berjaya menambah 6 lagi pingat emas buat negara kita..Tahniah diucapkan untuk atlet kita..


Skuad boling berpasukan lelaki dan perempuan berjaya menyapu bersih tawaran pingat emas pada hari ini apabila keuda-dua pasukan lelaki dan wanita negara berjaya mendapat pingat emas dan gangsa..Walaupun tanpa kelibat Ester, kita juga yakin kita mampu untuk lakukan.Tahniah buat JACQUELINE JENELEE dan ZANDRA AZIELA, dan juga ADRIAN ANG LIEW KIEN LIANG.

Skuad penerjun juga tidak memberi peluang kepada penerjun dari negara lain apabila memperoleh 2 pingat emas pada hari ini menerusi acara 10m platform perempuan dan 3m springboard lelaki. Tahniah buat Pandalela dan Yeoh Kee Nee.


Satu lagi kejutan dilakukan atlet negara dalam acara snooker apabila THOR CHUAN LEONG dan CHONG TIN SAM berjaya dalam acara snooker berkumpulan.   

Satu lagi pingat emas negara adalah dalam acara renang apabila Siow Yi Ting berjaya memenagi dalam acara 200m breakstroke.

Tahniah buat atlet yang berjaya dan yang tak berjaya jangan bersedih.

Kepada Wartawan harap bersabar ye walaupun memang nampak jelas Malaysia kini sentiasa menjadi bualan hangat disana apabila setiap kali atlet negara main, mesti ada gangguan daripada penonton..Alahai tuan rumah, nak interview atlet kami sendiri pon tak boleh ke ha?
*klik untuk tumbesaran.+1 emas utk Malaysia
Esok, mari kita sama2 memberi semangat untuk pasukan bolasepak negara apabila bertemu Indonesia pada jam 8.00 malam waktu Malaysia.

p/s: gambar utusan dan astro arena


Tuesday, November 15, 2011

Pungutan Pingat Terkini Sukan SEA ke 26 Indonesia 2011 | Days 5

Alhamdulillah!...Sehingga jam 8.30 malam tadi, Negara kita dengan garangnya untuk memungut 8 pingat emas, 6 Perak dan 5 gangsa. Walaupun kita tewas dalam acara badmnton lelaki berkumpulan. ini tak bermakna kita tewas dalam acara2 lain..


*klik utk paparan lebih jelas


Rasanya buat kali pertama juga kita berjaya memintas Negara jiran terdekat di Selatan tanah air Singapura dengan menduduki tempat ke 4 keselurauhan..Tapi perlu ingat, masih ada banyak lagi acara yang belum dipertandingkan dan banyak lagi pingat emas yang menjadi rebutan.


Antara penyumbang untuk pingat emas pada hari ini adalah acara memananh individu lelaki ( CHENG CHU SIAN ) , ACARA 400m lari berpagar wanita ( NORASEELA ), acara diving dengan 2 pingat emas
( BRYAN NICKSON dan CHEONG JUN HOONG) ,acara menembak wanita 10m Air rifle ( NUR SURYANI )
Emas peribadi ke 2 dari Suryani

Cai Lin layak ke Olimpik
dan 3 emas dari sukan renang 100m backstroke wanita, 400m freestyle lelaki dan 800m freestyle wanita ( SIOW YI TING, KEVIN YEAP SOON CH dan KHOO CAI LIN)

Skuad Boling negara hanya mampu meraih 1 pingat perak dan 1 pingat gangsa..

Teruskan berusaha atlet2 negara..Usah gentar pada penonton2 disana..!!! Ayuh!

Malaysia Boleh!!

p/s: gambar sumber utusan/arena

Monday, November 14, 2011

Pungutan Pingat Terkini Sukan SEA ke 26 Indonesia 2011 | Days 4


Seperti dijangkakan. tuan rumah Indonesia tidak lagi menoleh kebelakang dengan jauh meninggalkan negara-negara pesaing laing dengan 52 pingat emas pada hari ke 4 kejohanan.


Negara kita walaupun hari ini bermula dengan kurang cemerlang, tapi kita mampu juga untuk menambahkan lagi koleksi emas kita melalui acara diving 10 m platform dan juga 3m springboard.Tahniah buat LEONG MUN YEE dan TRAISY VIVIEN, dan juga pasangan YEOH KEN NEE dan BRYAN NICKSON. Tahniah juga buat atlet lain yang menyumbang pingat untuk hari ini..


Seperti biasa, kalau kita main di tempat orang , sukan subjektif memang banyak kontroversi..So, faham2 la ye..Memang susah nak menang kalau sukan subjektif ni kita nak menang..Ini dah menjadi adat dimana-mana negara sekali pun.

Kepada atlet negara, kuatkan mental anda terutama apabila beraksi dengan pasukan tuan rumah....Ini yang paling utama..Tanpa kekuatan mental, susah untuk kita menang..Tapi saya yakin yang atlet kita mampu untuk menang..Malaysia Boleh!

Sunday, November 13, 2011

Pungutan Pingat Terkini Sukan SEA ke 26 Indonesia 2011 | Days 3

Alhamdulillah, di hari ke 3 Sukan SEA 2011 berlangsung negara kita masih lagi memberi saingan sengit buat atlet2 negara lain..Bermula dengan 2 emas pada hari ke 2, kontijen negara masih bernafsu untuk mencari lagi pingat emas untuk hari ke 3. Dengan target 45 emas pada sukan kali ini, personally saya yakin Malaysia mampu untuk mencapai target tersebut.


Pingat emas ke 3 negara diperoleh daripada atlet lelaki Jalan kaki 20km Lo Choon Sieng pada sebelah pagi.


Pingat emas berikutnya dipungut 2 daripada atlet karatedo, Shaharudin Jamaludin,Loganesha Rao dan gandingan atlet terjun 3m papan anjal Wendy Ng Yan Yee-Leong Mun Yee.


Sehingga jam 8.30 malam, kita mendapat 9 pingat emas, 9 silver dan 11 Gangsa

*klik untuk besarkan 

P/s: 1 pingat emas dari acara Fencing, dan 4 daripada Karatedo, 1 akuatik(papan anjal).
p/s: gambar sumber utusan










Saturday, November 12, 2011

Pungutan Pingat Terkini Sukan SEA ke 26 Indonesia 2011 | Days 2

Alhamdulillah pada hari ke 2 kejohanan dan juga merupakan hari pertama skuad negara turun beraksi dengan membawa berita gembira dengan 2 pingat Emas. 


Suraini dan Ayuni
Pingat Emas pertama Negara hasil daripada penembak wanita negara Nor Suraini dalam acara 50m rifel 3 posisi 



dan pingat emas ke 2 milik Tan Song Hwa dalam acara melontar tukul besi.Tahniah!



Kami mengharapakan lebih banyak pingat emas akan diperolehi untuk hari ke 3. Malaysia Boleh!!

p/s: gambar sumber Utusan


Sukan SEA 2011 Indonesia | Lagu Rasmi dan Lirik - KITA BISA

KITA BISA (Official Song Sea Games 26th-2011 Indonesia)



Lirik KITA BISA.

Wae wa e o, wae wa e o, wae wa e o, wae wa e o
wae wa e o, wae wa e o, wae wa e o, wae wa e o

aku di sini kau di sana, tak menghalangi jiwa kita
dalam hangatnya sang mentari satukan jiwa dan hati
berpegang tangan dalam mimpi yang sama
dan tunjukkan kepada dunia


Kita bisa, kita pasti bisa
kita akan raih bintang-bintang
kita bisa jadi yang terdepan
bersatu bersama dalam satu irama
terbang meraih kejayaan, kita bisa!

Wae wa e o, wae wa e o, wae wa e o, wae wa e o

Menang kalah bukan masalah
persahabatanlah yang terhebat
senyuman hangat takkan terlupakan
dan tunjukkan kepada dunia

Kita bisa, kita pasti bisa
kita akan raih bintang-bintang
kita bisa jadi yang terdepan
bersatu bersama dalam satu irama
terbang meraih kejayaan, kita bisa!

Kita bisa, kita pasti bisa
kita akan raih bintang-bintang
kita bisa jadi yang terdepan

Kita bisa, kita pasti bisa
kita akan raih bintang-bintang
kita bisa jadi yang terdepan
bersatu bersama dalam satu irama
terbang meraih kejayaan, kita bisa!

Kita pasti bisa, kita akan raih bintang-bintang
kita bisa jadi yang terdepan
bersatu bersama dalam satu irama
terbang meraih kejayaan, kita bisa!

Kita pasti bisa, kita akan raih bintang-bintang
kita bisa jadi yang terdepan
bersatu bersama dalam satu irama
terbang meraih kejayaan, kita bisa!

Wae wa e o, wae wa e o

Friday, November 11, 2011

SEA Games 2011 | Sukan SEA XXVI INDONESIA 2011

Logo Sukan SEA 2011
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pengunjung blog ini..InsyAllah bermula malam ini, upacara pembukaan sukan SEA 2011 akan berlangsung maka bermula lah titik2 perjuangan oleh semmua atlet Malaysia disana.

Yang pasti, tujuan hanya 1 iaitu mendapat pingat emas untuk Negara. InsyAllah, dengan 45 pingat emas menjadi buruan, saya yakin lebih pada itu kita mampu jika semangat berjuang untuk negara dipamerkan oleh setiap atlet.

Dari kecik2 lagi, kalau ada pasal sukan ni, saya la orang paling excited untuk tengok laporan harian..So, sehubungan dengan itu, untuk SEA GAMES 2011 atau Sukan SEA 2011 saya cuba untuk bawakan keputusan2 terkini oleh kontijen kita di sana dan juga pungutan pingat terkini sukan SEA 2011.

" MALAYSIA BOLEH "

Selamat berjuang untuk kesemuat atlet bagi setiap negara..Bermainlah dengan cara yang adil dan bersih..


Sukan SEA ke 26 Indonesia 2011 | Jadual Pertandingan Sukan SEA 2011

Jadwal Sea Games XXVI 2011 Palembang dan Jakarta

Jadwal pertandingan Sea Games XXVI 2011 di Palembang dan Jakarta.

No November 2011 Wed
2
Thu
3
Fri
4
Sat
5
Sun
6
Mon
7
Tue
8
Wed
9
Thu
10
Fri
11
Sat
12
Sun
13
Mon
14
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
22
Gold
Medals
Competition Day -9 -8 -7 -6 -5 -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
OPENING




















1 Archery
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
2
4
2
 
 
 
 
10
2 Athletic
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11
12
10
11
2
 
 
 
 
 
 
46
3 Badminton
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
5
 
 
 
7
4 Baseball
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
 
 
1
5 Basketball
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
2
6 Billiard
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
3
 
2
 
3
 
 
 
10
7 Bowling
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
2
2
2
 
2
 
 
10
8 Boxing
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
8
 
14
9 Bridge
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
2
 
1
1
 
2
1
 
9
10 Canoeing
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
3
7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15
11 Chess
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
2
4
 
9
12 Cycling
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
1
2
1
1
2
4
2
3
 
18
13 Diving
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
2
2
2
 
 
 
 
 
 
8
14 Equestrian
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
2
1
1
1
 
6
15 Fencing
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
2
2
2
2
2
 
 
 
 
12
16 Finswimming
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
6
5
 
16
17 Football
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
1
18 Futsal
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
2
19 Golf
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
2
 
4
20 Gymnastic
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
1
2
5
5
 
 
1
 
2
 
17
21 Judo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
4
4
4
 
 
16
22 Karate
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7
8
2
 
 
 
 
 
 
 
 
17
23 Kempo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
4
8
 
 
16
24 Open Water Swimming
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
2
 
 
 
4
25 Paragliding
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12
12
26 Pencak Silat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
 
 
12
 
 
 
 
 
18
27 Petanque
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
2
 
2
 
 
 
 
 
6
28 Roller Sport
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
4
4
 
 
 
 
 
 
 
 
12
29 Rowing
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
6
 
 
 
 
 
11
30 Sailing
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
 
9
31 Shooting
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
3
3
2
3
 
 
 
 
 
 
14
32 Soft Tennis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
2
2
1
 
 
7
33 Softball
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
2
34 Sport Climbing
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
4
2
 
 
 
 
10
35 Swimming
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6
6
7
7
6
6
 
 
 
 
 
38
36 Synchronize Swimming
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
2
 
 
5
37 Table Tennis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
2
2
 
 
 
 
 
 
5
38 Taekwondo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7
4
6
4
 
 
 
 
 
 
 
21
39 Takraw
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
2
 
 
 
2
6
40 Tennis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
2
3
 
7
41 Traditional Boat Race
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
4
2
 
10
42 Volleyball-Indoor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
2
 
 
4
43 Vovinam
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7
7
 
 
 
 
 
 
 
14
44 Water Polo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
 
 
 
 
 
 
 
1
 
 
2
45 Waterski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
6
 
 
 
11
46 Weightlifting
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
4
3
3
 
14
47 Wrestling
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
4
4
4
 
 
 
 
 
17
48 Wushu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
4
4
10
 
20
CLOSING






















T O T A L








5 43 61 54 65 43 57 36 64 56 44 17 545


Technical Meeting


Competition Day


Opening & Closing Ceremony

2 No. of finals in a particular day
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...