Friday, March 5, 2010

A550 menandingi D90?? benarkah ??




Salam kepada semua rakan2 ku..


Dah lama sebenarnya tak update blog nie..minggu ni sebok sangat dengan testnya, kuiz lagi, assignment lagi, macam2 lagi la..tapi petang ni sempat lagi nak update satu entry..heheh
Ok..dulu kalau korang ingat, dah pernah ada entry yang tulis antara sony,Nikon ,canon mana best?so macam2 la org komen kat situ..tapi apa plak kene mengena antara D90 dengan A550 plak??hehehe






Ok,actually A550 ni bukan pesawat airbus…tapi adalah sony alfa a550..huhuh..betul ke a550 ni lebih power dari Nikon D90? Yup…betul..tapi bukan 100% power.maksudnya, ada la kelemahan2 lain..



Tapi kat sini saya nak senaraikan beberapa kelebihan a550 buatan sony ni berbanding Nikon d90:

Pertama sekali tentang ISO..untuk pengetahuan, maximum ISO untuk a550 ni adalah 12000..tapi kalau D90 kalau xsalah 3200 je..pastu plak, a550 ni ada auto HDR function. So tak payah edit photoshop..masuk mode HDR..snap....transfer dalam pc...upload je..mmg real HDR..huhuh..








Antara sebab lain kenapa a550 lebih hebat adalah sebab dia buatan baru..so menggunakan teknologi baru..kalau tak salah Nikon D90 adalah buatan tahun 2008.dari segi berat plak, a550 lebih ringan daripada d90..tapi, kalau masuk battery grip,beratnya mungkin dah jadi sama la kot..tapi berat rasanya tak perlu untuk buat comparison..hehehe…kalau dari segi harga plak, a550 ni lebih mahal sedikit dari d90..harganya kalau ikutkan sebuah kedai di plaza pudu, a550 rm4080, dan d90 rm4050..tapi mungkin boleh adjust sikit kot harga tu..rasanya takat ni je la kot...dah tak tahu nak tulis ape..


Kepada pakar photographer kat luar tu, kalau ada saya salah,tolong betulkan yew..saya budak baru belajar..so, conclusion daripada entry ni, awalnya saya minat d90..tapi setelah di terang begitu jelas oleh tokey tu, a550 akhirnya jatuh ditangan saya…heheh…perasan jew..huhuh.. :)

26 comments:

"amethystchemiz" said...

lelaki...x habis2 dengan camera nya..huhu

Kenzo said...

i think so~^^

zermye adnan said...

best2..sbb ak pn naik pening gk duk pkir nk compare 2 bnda alah ni..

koru said...

gempakkk!!!

riBEna said...

oyehhhhh~
kite ade cte rase mahukan kamera ye!
heehe!

agak2 nabil la kn..plg murah nikon brape ye? heheheh!

Faridism said...

nikon tetap dihatiku :P

nabil said...

"amethystchemiz"

hehehe..no komen :P

nabil said...

Kenzo

huhuh.. :)

nabil said...

zermye adnan

apa yang best??so minat mane ni??

nabil said...

koru

ape yang gempak cik koru?

nabil said...

riBEna

huhu..kita serupa..heheh

nikon basic D3000 rm 2k dah boleh dapat..:)

nabil said...

Faridism

ak pon minat nikon gak..hehehe...

sony pon minat gak :)

a1zudd1n said...

ko da angkt ke?huhu

fiD said...

owwww. aku cetek pasal nie,

Kenzo said...

Sony focus banyak di DSLR~ friend saya gunakan A700 dan quality-nya memang lawak! tak semesti Nikon dan Canon boleh fight saje tapi skrg sony boleh fight back just i want to remind is the old sony alpha noise control not as good, saya pasti skrg dengan processor EXOR ia akan cukup menarik utk ALPHA!

Afizzat said...

hoho..teringin gak nk cebur diri lam fotografi nie..tp kn plburan yg bapak tinggi gla..

nabil said...

a1zudd1n

mmm...xpasti plak..ye kot :P

nabil said...

fiD

sama la...ak pon bukan tahu sgt..sama2 la kita blajar :)

nabil said...

Kenzo

apa maksud kualiti memang lawak??
tapi sekarang ok jew tengok...
ramai gak org guna sony...

tapi apa2 pon xkesah kan...
skill tu yang penting :)

nabil said...

Afizzat

bagus la...heheh..kumpul la dari sekarang...
banyak2 berpuasa...(eh,dah salah niat ni)..huhu

NUNU EERA said...

nk agkat gak 1 la..xckup wet lgi la..
D80 pun pnjm org dulu..

nabil said...

NUNU EERA

heheh...xp2...pelan2 la.. :P

Useriez said...

aku cadangakn beli d90~

ainuddin said...

I think better buy other than D90.. y people like D90 I also don't know.. sy ni bukan la org kaye atau pakar fotografi.. tp passion yg ade dlm ni buatkn diri mahu melangkah lebih ke depan dan ke depan.. InsyaALLAH... ok.. 4 me, better U compare the same level item.. as an example a550 dgn D90 xleh dcompare kan sbb a550 have 14.2 mp while d90 have only 12.9 mp.. that's not fair to compare looking to the price only.. ;) am i right...? ^_^

maxcma said...

a550 memang terbaik dari segi noise control dan canggih teknologinya. Cuma masalahnya ISO start dengan 200, so bagi org yang selalu guna ISO 100 (utk landscape & studio shoot) akan terasa kesannya. Tp bagi org yang suka shoot time malam, low light, atau original lighting ini adalah kamera untuknya.

MP bukanlah pengukur bagi sesebuah dslr.. lagi tinggi MP tak bermakna lagi bagus kamera tu.. biasanya org yang tak tau pasal kamera suka banding pasal MP.. sorry no offense.. Kamera aku Konica Minolta Dynax 7D, 6MP jer pun tapi lagi best dari kamera entry level baru yang ada dipasaran..

Anonymous said...

tak anda salah.kelebihan nikon tak kira lah d90 atau pown model lain adalah dr segi iso nya.even at iso 3200 noise pada gambar tak akan kelihatan berbanding sony alpha yg noise perfomancenya sgt ketinggalan berbanding nikon.jika anda lihat d90 ada extra screen dimana ia memaparkan function2 spt speed,aperture dan lain2.a55o tuh takde bro.kesimpulanya sony masih lagi baru and still tak mampu nak compete ngan nikon atau canon.pendapat saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...