Monday, March 8, 2010

kiSah pEnTingnYa kaPaL tErbangG


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahter kepada rakan2 bloggers tak kira dimana kamu berada…semoga kamu semua berada dalam keadaan sehat hendaknya…


Tajuk entry kali ni sebenarnya susah sangat nak bagi sebab saya tak tahu apa tajuk yang paling sesuai untuk entry kali ni…setelah dipikirkan, tajuk entry ni saya pilih bedasarkan main objektif atas apa saya menulis entry ni..so, tajuk diberi adalah pentingnya kapal terbang..seriusly cakap, tajuk Nampak macam simple je..pentingnya kapal terbang dalam konteks entry saya kali ni adalah bukan sebab boleh pergi jauh2 ke Negara org..tetapi, saya membincangkan tentang konsep masa…heheh..agak skema entry kali ini..


Seperti yang kita tahu, tambang untuk tiket kapal terbang memang mahal.betul?tetapi, mengikut preibahasa melayu, masa itu emas…emas itu berharga..berharga itu mahal.so. masa=mahal.maksud mahal disini adalah masa itu digambarkan dengan sesuatu yang amat bernilai..ada juga org kata,masa tidak boleh dibeli…tapi saya kata, masa boleh dibeli untuk beberapa ketika..haaa….nabil ni bawa ajaran sesat ke ha???hehehe..


Ok,bagaimana yang saya maksudkan masa boleh dibeli?dekat sini saya cuba beri 1 anologi bagaimana masa boleh dibeli.analogi pertama, seorang student menunggu bas untuk ke kelas..bas tersebut adalah bas yang disediakan pihak university.maksudnya FREE..disebabkan bas yang sepatutunya datang awal, tiba2 datang lambat, pelajar ni terlewat selama 1jam..cuba bayangkan, kalau pelajar ini meggunakan konsep membeli masa?bagaimana?caranya dengan menaiki teksi.walaupun dikenakan bayaran, tapi dia sampai awal 15min dari waktu kelas.tidakkah dia dianggap membeli masa?konsep ini boleh dibuat sebelum masa itu terlepas..kalau dah terlepas,beli masa pon xde guna la..ada juga pepatah yang saya dengar, biar cepat sejam, jangan lewat seminit..sampai sekarang saya apply kata2 tersebut dalam diri saya..kalau dah terlewat seminit,jangan harap nak dapat balik masa yang terlewat itu walaupun hanya seminit.


Minta maaf, entry kali ni memang adalah entry yang paling panjang..intro saja dah beberapa paragraph.huhu….berbalik kepada tajuk, kenapa pentingnya kapal terbang?jawapanya ada setelah kamu semua membaca satu kisah sahabat saya…

****************************************

oktober 27,2009-hari presentation matlab aku dalam final week.dari malam sebelum tu sampai ke pagi hari...sahabat semua dah mula nampak busy dengan tentetan kerja masing-masing[susah].

sekitar 11pagi...semua sahabat satu kumpulan lelapkan mata sebentar...untuk segarkan badan bila sambung kerja yang masih bersepah nanti...yang tinggal cuma aku dan fais.tapi entah...kemana pulak dia waktu tu...

tepat 11.25 pagi...telefonku berbunyi.ah..siapa pula pagi-pagi ni telefon.paparan..."akak"...oh...tanya kabar pikiranku yang masih serabut dengan presentation
untuk petang tu...

"adik...balikk sekarang dik...balik cepat!!abah dah tak da dah..."
berderau jantung aku...!!kaku.diam.ah...terus mandi.siap-siap tuk balik.
ntah apa yang aku capai...mata mampu melihat...hati dah hilang.

"ko nak gi mana ni?siap-siap semua?"..fais mula tanya

"aku nak balik penang...ayah aku dah tak da..."ah..air panas mengalir...

dengan masalah transport.dengan kepala serabut.hati mula geram.sabar...

siap...perjalanan bas yang kena tipu sebab aku perlu direct ke penang.tapi...masuk ke KL.ntah pukul brapa pulak nak bertolak dari KL pulak...ambik orang..tuggu orang.tambah-tambah bila tak dak orang.jadi 2,3 jam.ah

taxi jadi pilihan aku.KL-Penang.

"bang...bawak laju sikit ye...urgent ni..."

bila jam 6...mentari pun mula jatuh...kian gelap...dengan hujan-hujan yang berganti,tapi mesej...

"dik...lambat lagi ke nak sampai?diorang nak kebumi dah,diorang tak nak tunggu lama-lama...nanti seksa abah.tak pa ke kalau ang tak sempat tengok?"

ah...aku tak mampu lagi...hanya berserah...air panas mula mengalir laju.sebab itu yang mereka mahukan,yang pergi perlu pergi...tapi aku?raya adalah minggu last aku tatap...aku cium sebelum kesini...

bila sampai..ya...lewat sejam.aku masih mampu bertahan bila dipeluk saudaraku yang lain,kakak dan abang-abang...tapi...bila aku terlihat wajah ibu..ah...aku tak mampu bertahan...mahu jer aku jerit...

"dik..abah dah pergi...doakan dia dik.mak tak nak tunggu lama-lama...mak tak nak abah terseksa...sebab tu mak nak tanam cepat-cepat..banyak buat baik dik...sedekah banyak-banyak tuk dia..."

Ya Allah...kalau itu jalan terbaik buat kami...aku redha...
dan jika itu jugalah jalan terbaik buatnya...Kau ampunilah dia
Kau tempatkanlah dia kalangan orang-orang beriman.kerna ku tahu hanya Engkau tempat dikembalikan serta Maha Pengampun lagi Maha Pengasih...

aku redha ya Tuhan sekalian alam...

***********************

so, saya rasa semua dah baca bukan?bedasarkan kisah ini, saya paham sahabat saya ketika kejadian amatlah panic..tanpa memikan apa2,jalan yang terbaik time tu adalah bas..unutk pengetahuan, kami belajar di johor..rumah di utara..masa yang diambil untuk sampai ke utara lebih kurang 11jam..


Conclusionya, sebelum nasi menjadi bubur, sama2lah kita sediakan payung sebelm hujan..jika kawan saya ditakdirkan menaiki kapal terbang, tak sampai 2 jam dia dah boleh sampai ke rumah..masa boleh dibeli..tapi masa yang lalu tetap berlalu..untuk itu, kat sini saya sediakan jadual penerbangan untuk AIR ASIA dan MAS AIRLINES untuk rujukan semua..


Sama2 sedekahkan AL-FATIHAH untuk ayah sahabat saya.

[download timetable here]

24 comments:

Anonymous said...

pengkritik bebas:
asalamualaikum
just nak kongsi link ni saja

http://sunatullah.com/tulisan-artikel/keajaiban-akhir-dunia.html

terima kasih

joegrimjow said...

klulah adik bradik wright tu putus asa
ade ke kapal terbang sekarang|?

e~car182 said...

ske ayt tu:bia cepat sejam,jgn lewat sminit!

mmg sdeh n regret!

"amethystchemiz" said...

ya allah..sinnyer kawan nabil tu...:(

kacang said...

='(.
nanges bile bce cte neyh.

nawal said...

"oktober 27,2009-hari presentation matlab aku ......"

huhu... 27 oktober! my besdelah..

*huh. out of topic, sory*

bellar0ssa said...

sedihnya.moge sahabat kau tabah..aku tak dapat bygkan kalau dia adalah aku.jauh aku nak balik..nauzubillah.. aku tak sabar nak blik msia.nak dekat dgn orang tua aku.

nabil said...

Anonymous

terima kasih atas perkongsian itu..

nabil said...

joegrimjow

betul3...mungkin guna bullet train kot..hehe

nabil said...

e~car182

heheh..jgn suka je..practice la skali..heheh..org melayi ni sebaliknya..siap ada istilah jam melayu lagi..

nabil said...

"amethystchemiz"

betul ery.nabil simpati sgt dengar cerita dia..

nabil said...

kacang

sabar2.. :)

nabil said...

nawal

tahu xpe.. :P

nabil said...

bellar0ssa

sebab tu la pentingnya kapal terbang..
cepat2 la balik...huhuh..
jgn lupa buah tangan..

Anonymous said...

ery???effy la nabil..eiiiiii..

~effysyazwani/amethystchemiz~

nabil said...

maaf..
huruf r dengan f dekat2 jew..
biasa la tu...huhuh

starsyeea said...

slm...festimer

betol2, masa memang mahal. ri tu pon ku dh bekorban stghK nk balik kmpg sbb tiket mahal babun...tp urgent nye pasal...ahhh! ku abaikan sumenye...

takziah utk shbt nabil. ku penah lalui saat2 tu jgk. smga diberi kekuatan. !_!

aNoZ said...

alfatihah.. mmg penting pun transportation. mahal pun mahal gak. tp kalo dah emergency, nk wat mcm mana. redha aje.

cikTi said...

salam,.

tersentuh dgr kisah ni,.
tp mmg xleh nk wat ape dahla,.
lmbt mmg sudah lmbat.,

nabil said...

starsyeea

wasalam..betul tu..kalau urgent,wang ringgit tu tolak tepi jab..
semoga kamu juga diberi kekuatan :)

nabil said...

aNoZ

aiwah..betul tu..so,banyak2 menimpan duit..kalau emergency boleh la guna..hehehe

nabil said...

cikTi

wasalam cikti...
tapi kita boleh amik pengajaran dari kisah nie..
sediakan payung walaupun tak hujan..hehehe

Nurul Harun said...

rasa sedih + kecewa bercampur baur..sian dia..

nabil said...

Nurul Harun

sama la...kita tak tahu bila plak kita nak diuji cmni..
so,bersedia la.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...