Friday, April 23, 2010

Shisha boleh membunuh?

Salam kepada semua rakan2 bloggers..

Entry kali ni adalah mengenai shisha..korang tahu tak bnde apekah yang dipanggil shisha? ok, shisha seperti di gambar dibawah adalah sejenis alat yang dibuat khas seperti rokok tetapi boleh ditukar perasa mengikut citarasa anda..ada perasa anggur, strawberi dan lain2 lagi..biasanya penggemar shisha ni adalah kaki rokok...bukan hanya  bangku je ada kaki, rokok pon ada kaki...hehehe..(buat lawak sikit)..

Dengan ayat yang lain, shisha adalah kegiatan meyedut aroma buah-buahan dan tembakau yang dibakar lalu asapnya dilalukan melalui paip.Paip ni bukan paip besi tu..tapi ade la paip yang dibuat khas...huhuh.. Asalnya benda shisha ni adalah di sebelah arab sana..Tujuanya adalah untuk menenangkan fikiran dan juga menyenangkan...apekah itu?huhuhu..

Mengikut kajian yang telah dilakukan oleh Department of Health and The Centre of Tobacco Control, shisha ni adalah sama bahaya dengan menghisap rokok bahkan lebih teruk lagi..sebab ape? ok, sebabnya adalah shisha ni meningkatkan lebih bnayak lagi karbonmonoksida dalam badan.ha...tau takut...hehehe

Bahayanya karbonmonoksida di dalam badan yang banyak boleh menyebabkan otak rosak(bukanotak2 ek) dan tidak sedar..tidak sedar ni pengsan mungkin...tak pon mati..dua, dua pon boleh...hehehe..Dr Hilary Wareing berkata, bahayanya shisha berbanding rokok adalah sebanyak 400 ke 450 kali ganda...WAU....banyak tu....tau xpe...


Oleh yang demikian, kepada yang berhasrat dan gemar untuk menghisap shisha nie, anda di nasihatkan untuk berhentikan niat anda.Sebabnya, sayangilah nyawa anda daripada menyayangi shisha anda...nyawa tidak boleh dibeli..kalau dulu kita tak tahu, tapi sekarang selepas baca entry ni, so boleh la berhenti ye..bagi tahu rakan2 yang lain yang tak tau pasal nie..Mungkin anda tahu...tapi ingat, the more you know you know, the more you know you dont know...betul ke nie?hehehe..layan.....

Terima kasih..

20 comments:

Mim said...

salam.
setahu saya la kan, shisha bukan berasal dari negara arab. tapi ia adalah benda yang dibawa oleh penjajah yang bertujuan nak melalaikan penduduk di sana.

Mr Rulez said...

aduh, pasni tak leyh lyn ag lar..

abes semua strawberi aku..kena buang..hek3

Wanie Azeera said...

nabil, cik wanie baru nk belikan shisha sbgai hadiah utk nabil haha.. buat hiasan la. tibe2 nak terCancel :p

nabil_potter said...

Mr Rulez

kalau xnak buang isap je bro..t cepat sikit...hehehe

Ery Farieha said...

lbh kurang rokok jgk an?

nabil_potter said...

Wanie Azeera

beli la..hiasan boleh jew...xsalah dari segi undang2...hehehe..aiwah?

nabil_potter said...

Mim

saya tak leh nak jawab betul ke salah..try buat kajian sejarah shisha tgk..hehehe

nabil_potter said...

Ery Farieha


yup..bukan lebih kurang ni...lebih teruk lagi pada rokok..huhuhu

++***hana zaty**++ said...

erkkkkkkkkk..........sgtla berbahaya nih..rokok pon da sedia berbahaya..huhu

Wanie Azeera said...

aiwah, mesyi ya nabil heheheh.. boleh2 insyaALLAH tp kene dtg amik la :D berat tu hehe

.::WaNiE::. said...

ooooooooooo

::FAIZ FARISH:: said...

Nasib baik aku tak pernah try.. hehe

MR Bang Miji said...

pelik lar..ntah ape yg spesel ngn syisha.penah je isap..x best pom.

nabil_potter said...

++***hana zaty**++

betul ke Dr? buat la kajian tengok...hehehe

nabil_potter said...

Wanie Azeera

hehehe...jazakillah ya ukhti..
tak mahal ke benda tu?>

nabil_potter said...

.::WaNiE::.

ppppppp....

nabil_potter said...

::FAIZ FARISH::

bagus2,.,,jgn sesekali try yew...

nabil_potter said...

MR Bang Miji

ntah la..saya pon xpernah isap..huhuh

bellar0ssa said...

hmm shisha lagi bahaya.. budak2 muda yang perempuan pon melambak meyishakan diri.

sah tak syg diri.

nice info tho.

p/s: kau tak tanggal2 lagi braces? aku ngt dah tanggal.hoho.

job said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,成人圖片區,性愛自拍,美女寫真,自拍

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...