Monday, June 21, 2010

Gambar Projek Masa Depan di Makkah..Rugi kalau tak tengok..!!!

Salam kepada semua sahabat boggers...

Minta maaf, minggu ni merupakan minggu yang agak gilang gemilang busy.huhu..Biasa la bila dah jadi part time wartawan..Nak ikut menteri sana, menteri sini...heheheh..ayat badget femes je..huhuh...

Di samping ketandusan idea nie, saya nak cerita la sikit pelan masa depan untuk Mekkah..Antaranya dengan adanya Metro..Metro ni dengan bahasa kasarnya adalah LRT la..lebih kurang cmtu la...Ble bayang tak?kalau tak salah saya, Metro kat mekah sekarang ni dah siap dan dalam prosess ujian..Gambaran tentang Metro tu bleh la layan apa yang ada kat bawah nie..huhu..

Selain itu, dengan adanya hotel2 yang memang superb, Mekkah bakal melakar sejarah apabila bercadang membina menara lebih tinggi dari Burj Dubai...Tinggi gila weh..Burj Dubai tu pun dah tinggi nak mampus, bayangkan la kalau nak tinggi lagi?takut gak nak naik...Ape2 pon tanpa banyak story, layan je la..

Kalau ada tersalah fakta dan ayat, harap tinggalkan diruang comment..Tq..



Ini tak pasti plak jalan kat mana..
Cantik sangat..
nampak tak hotel2 yang tinggi2 tu?
Dari pandangan lain..
Burj dubai pun kalah...
Add caption
Stesen Metro kot..
Add caption

Add caption
pelan Metro..
Malaysia pun tak dak cmnni..huhu
Betul ke train dia cmni?
Pembinaan sdt giat dijalankan..













ilustrasi ..


20 comments:

darkbatman said...

mane ko dpt pic ne? kagum jap aku.. :)

tutttutt said...

tingginya! tapi bukan kita tak sepatutnya berlawan2 bina bangunan tinggi ke? tanda akhir zaman tu.

tapi memang hebatlah kalau dorang dapat buat lrt terbalik tu :D

@ntu_@we said...

aah. memang betul. derang akan wat lrt terbalik tu. sbbnye nnti, takkan ade kenderaan masuk ke dalam kota mekah kecuali train tu. so that nnti musim haji, lagik ramai bole tunaikan haji.

professor ismawi, lecturer uia & architek tersohor, dpt panggilan rasmi dr raja tu sendrik mintak wat design tu. perghla, kalo ko dgr talk prof ismawi tu, mmg rasa bangga gile, menghadap raja tu. tanpa was2 lagik die tolak keje2 lain dan terima keje tu. yg lagik best, prof ismawi ni, sgt humble. seyes, pakaian pun humble. name die ismawi zen kalo aku tak silap. sile google ye. :D

aku rasa aku simpan lagik buku 1st draft die pasal design baru mekah ni. nnti kalo aku igt, aku punggah ofis.

syafiqahjasmin said...

Subhanallah, Semoga Allah permudahkan semuanya. Cantik, amat.

Lepat Pisang said...

Alhamdulilah..nampaknya Makkah akan menjana ekonomi yang hebat dengan siapnya pembinaan faciliti yang hebat ni.Dapatlah wang tunai negara Arab mengalir dalam negara depa..

ejum said...

wah hebat nya..kagum aku..

myra arshad (: said...

a'ah. dorang skrg tgh buat construction.

train dari padang arafat ke mekah and direct madinah terus

hari tu mra pegi alhamdulilah dpt lihat betapa susahnya dorang nak buat semua tu

banyak hotel hotel telah d robohkan d sekitar masjidilharam

mekah skrg da moden. insyaallah siap tak lama lagi! :)

.::WaNiE::. said...

uiiihh canggihnyee

Admin said...

maju doh.xsabaq nk p mekkah

Macam Macam Ada

Adam Haiqal said...

SUPERB!!
harap lepas ni xde mslh sesak..
walaupun aku tawu makkah tetap sesak pada msim haji..
kan??
but at least mereka ade effort!syabass

nas said...

waa...macam2 la..mekah sekarang..canggih...bole tampung jemaah yg ramai..:) tapi lagi bagus kerajaan saudi derma duit kepada orang islam yg miskin..takyahlah buat menara tinggi2 sangat...

HAW said...

wa rasa seram lak!.. saat itu dah semakin dekat

IERA HAJERAH AZMAN said...

Malaysia pun ada wat investment kalau x silap I. ei, hari tu budak2 gmm pergi umrah I x ikot. Tak de rezeki lg.huuuuuuu

anisizatyA.J said...

gila awesome!

kakchik said...

salam nabil.

mashaallah... begitu sekali kecanggihan teknologi pembangunan di kota mekah.

semoga segala kemodenan tu akan membuatkan manusia semakin khusyuk beramal ibadah di sana.

alisha said...

waaaa .
macam mane nak duduk dlm lrt tuh .
bestnya kalau sempat merasa . :)

aku gadis biasa said...

waaa...
teruja nk g tgk yg real!

:)

salam ziarah...

zikeryhassan said...

tertarik dgn makkah metro tu. canggih!

Eciz said...

SUBHANALLAH! kurang sesak la cmni kan? semoga Allah permudahkan segala kerja di tanah haram tu. ;))

Anonymous said...

untuk pengetahuan tuan seramai 55 orang pekerja keretapi tanah melayu akan bekerja di LRT metro of Mekah pada tahun ini.kita harus berbangga dgn KTMB kerana diberi kepercayaan untuk mulakan operasi tren tahun ini di mekah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...