Tuesday, August 17, 2010

Adolf Hitler : Sudut Kisah Yang Jarang Kita Dengar

Assalamualaikum w.b.t dah Salam Ramadhan kepada semua sahabat pembaca..

Entry kali ini adalah tentang Adolf Hitler..Saya percaya, ramai jugak yang telah terbaca entry yang sedemikian di blog-blog lain..Tapi pendekatan saya untuk republish entry adalah disebabkan saya pasti diantara berjuta2 penduduk di Malaysia ni, tak semua yang sudah tahu hal ni..Walaupun beribu-ribu dah tahu, ia masih dianggap minoriti..Saya rasa tak salah kalau kita sampaikan benda baik..Kalau yang dah tahu ni, buat ini sebagai tazkirah(peringatan) dan yang belum tahu aggap la sebagai ilmu yang baru..Okey?

Selamat membaca..

*******************
Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...

Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : " Ada dua sebab

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel . Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.



Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...

Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...

Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...


Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds


Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.


***********

p/s: terima kasih pada Anonymous : Pengkritik Bebab atas bahan ini.
p/s: anda ada bahan untuk dipublishkan disini?email di: nabilpotter@gmail.com

7 comments:

faiz said...

Penulan artikel tentang hitler ni terlalu cepat. Nabil, please baca 3 link yang aku letak kat bawah ni..

Tentang Hitler, Mana yang benar??
Response tentang Hitler
Adakah kita terlalu mudah percaya?

faiz said...

Penulan artikel tentang hitler ni terlalu cepat. Nabil, please baca 3 link yang aku letak kat bawah ni..

Tentang Hitler, Mana yang benar??
Response tentang Hitler
Adakah kita terlalu mudah percaya?

L.O.V.E hUnTeR said...

hurmmmmm.. Tq krn berkongsi.. Sy tkejut jugak tawu pasal ni, selama ni dlm bnyak cita negatif pasal hitler, peristiwa holocaust yg sy nmpak hitler ni ada manfaatnya dlm sejarah.. Bila lihatkan gambar2 ni sy ingin percaya tp sy nak tahu gak sumber2 konkrit research ni..

hans said...

banyak benda lagi kita kena kaji sebenarnya pasal hitler nih

P/S : Sedapnya Wings Madu! Adakah Ini Buffering Terbaru Daripada Nuffnang? Ada Sapa - Sapa Nak Hantar Kad Raya Dekat Gua? Hehehe!

Anonymous said...

pengkritik bebas:

kalau thesis phd ni siap, pasti dia akan publishkan dalam journal atau conference paper.. tunggu ja siap nnt mesti bleh dapat. Kita tak kaji pn, setakat tgk kat national geograpy tak pn tgk kat discovery channel or wikipidia tak jadi apa..tapi saudara kita ni dah kaji n buat PhD beliau. semoga beliau berjaya..

note: kalau anda perasan la (tu pn kalau anda tengok sambil berfikir), kat discovery channel berulang2 kali tunjuk dokumentari kekejaman hayudi especially time selepas depa p serang palestin sekitar bulan 1-2 aritu dan selepas tragedi mavi marmara.. kenapa ya?? haa.. tadi sapa kata nak kaji tu, mai kaji kaih.. jgn ckp2 ajer.. haha

faiz said...

Peristiwa holacaust dari pembacaan aku sebelum ni memang betol berlaku tetapi tahukan yang yahudi yang dibunuh adalah yahudi ortodoks? Walaupun yang dibunuh adalah yahudi, tetapi perbuatan membunuh yang dia lakukan tetap salah. Saya tidak arif mana tentang hal ini tapi saya tidak mahu mudah percaya. Oleh sebab itu saya merujuk kepada rakan saya yang lebih arif. Kalau anda mahu lebih makluma obefiend juga ada buat satu post tentang isu ini. benar atau tak hanya tuhan dan hitler tahu..apa yang pasti, kita kena buka minda dan fikir sebelum buat konklusi..

Anonymous said...

pengkritik bebas:

Yup.. betol perbuatan membunuh itu salah tp yg ditekankan oleh sy disini, dengan erti kata lain, matlamat tidak menghalalkan cara. Tp kalau demi agama Allah, boleh membunuh.. (mintak sapa2 yg arif tolong betolkan kalau ada silap). TETAPI kenapa cuma kekejaman nazi sahaja yg sering diketengahkan dan diulang tayang saban tahun? Orang lain tak kejam ke? Puak Serb? Tentera Zionist? Membunuh orang awam atas dasar "memerangi keganasan"? itu yg menjadi persoalan.. sy tak nafi dan tak mengatakan nazi itu betol.. cuba kita buka minda dan renung, kenapa kita sering lupa tentang keganasan tentera bersekutu yg diketua Amerika terhadap negara Islam Iraq dan Afganistan? sedangkan ianya masih baru kalau dibandingkan dengan kekejaman nazi sekitar 60-70 tahun dahulu.. ini yg dikatakan propaganda. berita yg lama sedaya upaya diuar-uarkan agar kesalahan pada harini dilupakan.. just my 2 cents =P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...