Wednesday, August 11, 2010

[Gambar] : Stadium Solar Pertama di Dunia

Assalamualaikum w.b.t dan selamat berpuasa..

Hari ni merupakan hari pertama puasa..So far cmne? ok ke?hehehe..Kalau dulu zaman budak2, saya puasa 1/2 day je..tu masa zaman 6 tahun kalau tak salah..hehehe..Ape2 pun, selamat berpuasa la yew..Tapi hari ni saya nak kongsi gambar menarik..Gambar stadium di Taiwan yang menggunakan tenaga solar untuk generate stadium ni.Stadium solar pertama di dunia ni merupakan stadium 100% menggunkan tenaga solar untuk sumber electricitynya..Saya difahamakan, stadium ni boleh memuatkan kira-kira 50,000 org dalam 1 masa..Tapi yang saya minat sgt dengan staium ni adalah dari segi seni bina nya..Pandai arcitect dia dapat idea nak design cmtu..Cantik o0o...Layan je la..








8 comments:

manggosteen said...

canggih n cantek..
byk gak solar tu nak generate utk tmpong stadium tu..

Zulfahmi Abidin said...

hek eleh.ape tak mampu baya bill karen ke taiwan nie??^_^

Anonymous said...

pengkritik bebas (aman):

masyallah.. besar nya stadium ni. mesti elektrik load pn tinggi.. dan mesti power pack pon besar ni.. huhu

ni la yg dikatakan sumber tenaga alternatif selain fosil energy. Reason: dapat kurangkan pelepasan CO2 dan utilize sun shine.. huhu

p/s: kalau salah tolong betolkan. sy budak baru belajar

saya_arief said...

smart dan elegan..
:D

anisizatyA.J said...

Malaysia should build one of these. Barulah bole host world cup. He he :p

arayualan said...

gud idea 4 recycling energy.....hee

Whoda said...

cool giler!
sekali tgk cam lipan pon de..hehe~

taufiq helios said...

tgk dari pandangan atas baru nmpak bentuk sebenar..kalu tak cm cacat je..but inovasi yang menarik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...