Saturday, August 21, 2010

GREEN Soya Bean drink from YEO's dan FANTA APPLE Tidak HALAL?

Salam dan selamat sejahtera kepada semua pembaca dan penggemar blog ini tidak mengira bangsa dan agama serta dimana jua anda berada..Terima kasih kepada anda kerana menjadikan blog ini sebagai blog harian yg patut anda lawati.. Seperti biasa, sy pasti akan menghidangkan anda (insyAllah) dengan artikal2, ilmu2 dan pelbagai fakta menarik utk dikongsi bersama.

Seperti biasa, bulan puasa ni kebayakkan orang nafsu dia untuk membeli adalah amat tinggi..Kalau pergi ke pasaraya tu, semua benda yang tengok, semua nak beli..Tapi bila tiba time berbuka, ape benda pon tak mkan..biasa la nafsu..huhuhu...Ok...Siapa kat sini penggemar Soya? haaa...ramai jugak kan..Untuk pengetahuan, saya memang tak minum soya..Sebab bau dia tak leh nak tahan..huhu..kepada penggemar soya, entry ni untuk anda..Terima kasih pada pengkritik bebas atas bahan ini..Tanpa banyak tulis, elok layan je la...Zasss...

***********


Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .
Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.

Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya........


Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???

Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!

Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS " Green Bean Soy Drink ", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

*************

p/s: entry ni merupakan bahan email perkongsian daripada En akmal aka pengkritik bebas..Anda mempunyai bahan untuk dikongsikan? Emel saja di nabilpotter@gmail.com
p/s: sekadar perkongsian kepada semua.

13 comments:

hans said...

nasib aku xsuka minum air tu
hehehe

P/S : Kejadian Lucu Di Jalan Raya Yang Kadang - Kadang Tak Lucu!

Nur Hawa Mohd Zin said...

belilah barangan buatan malaysia...ada cop halal tak?

FareedSairi said...

Terima kasih krn berkongsi. nak pinjam post letak kat FB, Thanks:)

Bapak said...

terima kasih berkongsi info..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

lebih suka minum ayaq soya yg asli dari ayaq kotak...

Ery Farieha said...

dah lama x minum soya
hohoho

thanx ;)

Zairie Husin said...

dari china.. patot la... huhu

my recent post:
peninggalan nabi s.a.w

Azwan Ismail said...

2-3 tahun lepas mmg ada cerit kesahihan halal Yeo's ni di Malaysia tapi cite senyap macam tu jer..

ZACK ENTRY said...

buatan Malaysia ada tak??harap masih selamat..bahaya ni..adesss



latest entry Resepi Tepung Pelita

[z@ck] said...

kat sini anything emulsifier yang ada abjad kat depan kitorang tak beli..takut ada babiiiii

Hasrol Nizam said...

kalau tak silap, ini berita lama kan? sebab rasanya pernah baca dulu. tp tak tau la skrg ni produk ni ada lagi ke tak..

haa..aku tak suka minum air soya..sekian.. :D

pendapat anda?
dosa 24 jam di facebook, sedarkah kita?

Anonymous said...

Sometimes, we just take some ridiculous suppositions that people send out for granted. Please take some time to investigate the claim,

This is my finding:

E417 Tara gum [Thickener] [Stabiliser] halal; E211 Sodium benzoate [Preservative] halal; E224 Potassium metabisulphite [Preservative] halal

Please remember this is the month of Ramadhan. Refraining from falsehoods is part of Fasting.
As far as I know Jakim Malaysia is reliable body that oversees halal issues. And Yeos Malaysia will not jeopadise their business with such an oversight

Salaam,
Hanif

Nur said...

since the product is from China, and it has no Halal certification from any China Muslims Association or JAKIM, so it is safe to avoid this drink.
However, Yeos in Malaysia has been certified Halal by JAKIM. Therefore please do look at the whole situation closely and do not exercise prejudice. Eventho it is under Yeos name, but it was manufactured by different premise and different country.
Be an Wise & Informed Muslim consumer instead of being a Silly & 'Clicker' Muslim Consumer who doesnt research further and simply click on 'share' or 'forward'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...