Tuesday, August 3, 2010

Kereta Kelas Pertama tapi Minda Kelas ke 3 !

sign untuk OKU (Orang Kurang Upaya)

Assalamualaikum kepada semua sahabat pembaca dan juga kepada sahabat bloggers semoga dalam keadaan sehat..

Isu ni telah lama diutarakan..Tadi masa tengok berita terkini TV3 pukul 7 pagi, saya tengok ada inisiatif terbaru dengan memberi kesedaran keapada golongan yang masih tidak faham tentang tempat parking untuk orang kurang upaya(OKU). Antara inisiatif yang diambil adalah dengan mengenakan denda dan letakkan keratan kalau tak salah saya yang bermaksud seperti menimbulkan kesedaran sifik tentang parking OKU.

gambar dari en google.
Tapi apa yang menjadi tanda tanya kepada saya, kebanyakkan yang letak ditempat parking OKU ini adalah golongan yang sememangnya sihat tanpa sebarang kecacatan pon..Kenapa perlu cmtu?? tak nampak signbord ke??Tapi kalau dekat kawasan lembah klang, kebanyakkan parking OKU ini bewarna biru..Mungkin dia masih tak nampak agaknya...Kalau semua benda tak nampak, cmna bleh dia lulus dapat lesen? huhuh..banyak persoalan yang mungkin terjadi..Tapi, kalau disebabkan emergency cmne?? tapi, emergency yang macam mana untuk ke shopping complex? emergency untuk apenye???

Ntah la..Kadang2 masih tidak paham kenapa la masih ada golongan macam ni..Kalau yang nak lebih menyedihkan, apa yang saya dapat perhatikan dalam Aduan Rakyat TV3 bersama wartawan Karam Sign Walia kalau tak salah, kebanyakkan yang parking di kawasan tu adalah kereta kelas pertama..Wau, tengookan kepada kereta memang respect habis ar..Mungkin somebody la ni...Tapi sedihhh sangat..Kereta dah kelas pertama, tapi minda kelas ketiga...Adohaiii...kereta pinjam ke amoii??hahaha...kepada yang mempunyai kereta kelas pertama ini, jgn sesekali mempunyai minda kelas ketiga..Orang awan sikit tak takut dengan kereta anda..Peraturan tetap peraturan..Walaupun guna ferrari sekalipun, peraturan untuk parking OKU hanya unutk golongan OKU sahaja OK...

Dah la..Malas sudah nak taip..Lu pikir la sendiri..Ada akal, guna la..Jagan pikir penting diri jew..Ok..Semoga kita sama2 berubah kearah yang lebih baik..

p/s: entry ini tiada kena mengena antara yang masih hidup atau yang telah meniggal dunia.

12 comments:

ribena.illina said...

ish3...
mmg xpatut sape yang sihat tapi letak kat OKU
kdg2 parking tuk yg de anak kecik pon de kan? huhuhu~

Cik Norfa said...

memang dorang ni. kekadang rasa nak lempang je muke driver tuh. bodoh nak mampus! kalau dia cacat orang normal duk parking tmpt cacat. ape perasaan dia?

Hasrol Nizam said...

pernah tengok golongan oku naik kereta. tempat tu disediakan utk kemudahan org oku. org malaysia ni masih lg kurang kesedaran kot. tp yg naik kereta ada kelas tu, saja bbuat2 besar kepala. saman je jgn tak saman.. :D

anda blogger tersepit?
blogger yang tersepit

xanaraixanne said...

i was once being that temporary handicapped n was very frustrated of sum inconsiderate malaysians,they smoked in OKU's toilet while i was waiting like hell outside,,
they've never been in our shoes :(

IntanBerlian said...

hmmm, ada akal tak guna.!

eh camne ek nak buat button GB,TWITTER n FB kat tepi tu?

ZACK ENTRY said...

mungkin dia tak pernah jadi OKU tu yang dia parking situ..




latest entry Ekspedisi Jelajah Gua - Episod 1 (Gua Sanding)

Whoda said...

yeah, mereka nie selagi xkena batang idong sendiri selagi tu lah xgheti2 bahase..haisy

ayaa alyy said...

diorg niee mmg segaja kekedg. suka ahti jak. bkn nk ader kesedaran ke ape.

suraya said...

ntah la.. mmg cmtu sifat manusia yg xreti berfikir.. yg dilarang tu la yg nk dibuat.. sama gk mcm sign 'Dilarang membuang sampah di sini', tp bertimbun2 sampah kt situ.. ish!3

diraja22 said...

minda kelas ke 3 ni OKU la..

chenta said...

setuju sangat2!kadang2 bila owner kete tu ade kat sebelah kete dia, perli aje owner tu..

"eh, ingat OKU tadi"

confirm owner kete tu bengang..heheheh

nabil_potter said...

thanks atas comment membina anda..heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...