Monday, September 6, 2010

[Review]: Nikon D3100

Assalamualaikum w.b.t dan salam 1 malaysia buat semua pengunjung blog ini..Di samping tengah sebok membeli belah, jangan lah lkita lupa yang mane 10 mllm terakhir ni lebih banyak ganjarannya..

Sekarang ni DSLR memang tumbuh seperti cendawan..Memang ramai giler la yang ada camera ni..Kalau pergi mane2 event, mesti akan kelihatan paling kurang pon seorang akan memegang dslr..tak kesah la sama ada nikon ke, canon ke, sony ke. olmpus ke, pentax ke, ape je jenama semua tu tak berapa penting.Yang penting kualiti gambar dan kemahiran anda..Kalau guna kamera Nikon D3s sekali pon, kalau tak de skill, nothing la..Baik pakai Nikon D60 je..Heheh..

Ok.Pengganti D40 adalah D3000..Tetapi, kini Nikon telah sekali lagi mengupdate pengganti bagi Nikon D3000 dengan model barunya D3100..Kamera Nikon D3100 ni dijangka akan mula berada di pasaran pada September tahun ni..Maksud dia bulan ni la..Sape yang bercadang nak bawa tunjuk camera kat kampung, rasanya amik Nikon terbaru ni pon macam ok ja..Harga tak de la mahal sangat..Sesuai dengan kategorinya tersendiri.Di khabarkan, harga dia lbih kurang RM2200.

Apa yang menariknya tentang Nikon D3100 ni, adalah boleh merakam video dengan kualiti HD. Sekain itu, dari segi ISO juga telah dipertingkatkan dari 3200 kepada 12800.Selain itu, terdapat LIve View yang juga terdapat pada model D90.Lupa nak cakap, Nikon D3100 ni didatangkan dengan 14MP.memang tak rugi la sapa angkat camera ni.Harga dia pon xde la mahal sangat..

Berikut adalah ringkasan Spesifikasi :



Sensor CMOS 14MP ( 23.2 x 15.5 mm)/ Live View /LCD 3 inchi / jarak ISO 100-12800 / 11 Titik Af / Hd Penuh rakaman video ( 1920 x 1080p)/ EXPEED2 Processor baru.

Berikut adalah perbezaan antara D3100 dengan D90 (the differences between D3100 and D90):


klik utk tumbesaran
macam biase yew..
klik utk besarkan
p/s: makluman lanjut, hubungi Nikon.

25 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

teringin nk pakai dslr dh lama dah...

pk punya pk xkn nk guna duit loan??

huhu

hans said...

satu hari aku rasa aku nak beli DSLR

P/S : Aku Maluuu

nabil_potter said...

lepas raya angkat terus la..suit nuffnang banyak2 taruh baut pa..heheh

encHIx laNDax said...

bestlah~aku x mampu nak capai ni..huhu~d60 je bole le~

Sharinginfoz said...

mesti seronok dapat kamera macam ni

mr.syazwan said...

mmg teringin gile nak pakai

tpi tidak kesampaian lg..

niat ati nikon D90..

huhu

tpi mhl yg ni seumpama dgn D90 ke apa bezanya??

s h a f i q h a s h i m _____ said...

aku rasa cam nak angkat 500d pula. :D

ProfHariz said...

xmampu mau angkat...

Leza said...

susahnyer guna nikon

Anis izyan Abd Rahman said...

ape diff between d90 dgn d3100 nie
which one is better??

Ann said...

kene amik kelas fotography..blaja, baru leh guna kamera ni scr max

ishak said...

dah nak kuar ke d3100 ni? dia ada built-in motor utk auto focusing tak? for beginner sesuai lah pakai kamera ni. aku dah nak dekat setengah tahun pakai d90 tapi tak habis explore lagi sbb function byk sgt.hehe

nabil_potter said...

dah keluar rasanya..kalau dah d90 tu, teruskan je la..huhuh..d3100 ni sesuai untk beginner..harga dia pon murah..beza dgn d90 dari segi function dia..d90 lebih banyak function..

hans said...

duit nuffnang baru berapa jer
xsampai suku lagi harga camera nih
hahahaha

P/S : Berkenaan Penarikan Balik Iklan Raya TV3

ayin~weeweet said...

kenapa rasa mcm rugi sebab baru beli d3000? :(

LadyCaja said...

nabil:: secara serius, kamera d3100 ini ok ke tak? sbb adik ckp klo video die bsr dr memory gambar.. nati gambar tak cantik ek?

nabil_potter said...

mmm..saya bukan pakar sgt dalam camera nie...tapi pada pandagan sy, camera ni sesuai la utk beginner..kena tahu jugak beli camera ni utk amik gambar ke utk video? kalau nikon d90 pon bleh rakam video..Tapi xda masalah pon..Dari segi kualiti gambar, rasanya tak terjejas pon..

Anonymous said...

i baru je beli d3100 ni..
ladycaja..video die boleh setting nak besar mana..kalo besar tu gmbar xbrape cantik la..
so,far ok je pakai camera ni...

Anonymous said...

I ѕeldom leavе cοmments, but i did some sеaгсhing and ωound uρ here "[Review]: Nikon D3100".
And I actually ԁo haѵе a few quеѕtions for you if іt's allright. Could it be only me or does it seem like a few of these remarks appear like they are written by brain dead people? :-P And, if you are posting at additional sites, I would like to keep up with everything fresh you have to post. Could you list of every one of all your communal pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

my blog post; how to get bigger boobs naturally

Anonymous said...

Write more, thаts all I have tο say. Literallу, it seems as though you гelied on the
video to make your ρoint. You obviouslу know what youre talking аbοut, why throω away
your intelligence on just posting videos to youг site when yоu сould be giving us something informative to read?



Tаkе а loоk at my homepage :: burn belly fat fast

Anonymous said...

Ηowdy woulԁ you mind sharing which blog platform you're working with? I'm looking to start
my own blog in the near futurе but I'm having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm lοоking for something сompletely unique.
P.Ѕ Sorry for getting off-topic but I had to ask!



Hеre is my pаge - father's day gift ideas

Anonymous said...

Cool blog! Is your thеme custom madе or diԁ уοu doωnload
it from ѕomewherе? A theme like yours with а feω ѕimple twеeks would really mаke my blog shinе.
Please let me κnow wheгe yοu got your theme.
Αрprecіаte it

Μy web page - grow breasts

Anonymous said...

Do уou minԁ if ӏ quote а couple of your postѕ аs long аs I proviԁe credіt and sourсes bаck to your blog?
My websitе іs in the νеry samе aгеa оf intеrеst as youгѕ and my
vіsitοrѕ ωoulԁ tгulу benefіt from a lot of thе іnfoгmation you pгoνide herе.

Pleasе let me know if this ok wіth you.
Thanκs a lot!

Нerе іѕ my blοg
post :: increase boob size

Anonymous said...

My spouse and I abѕοlutely love your blog аnd finԁ many of your ρost's to be precisely what I'm looκing for.
Would you οffeг guest writerѕ to write contеnt for уou pеrѕonally?
I wouldn't mind producing a post or elaborating on some of the subjects you write regarding here. Again, awesome blog!

Here is my webpage - How to make your dick bigger without pills

Anonymous said...

Heya just wanted to give you a brief heaԁs up
and let уοu knоw a fеw of the imagеs aren't loading properly. I'm not sure whу but Ι thinκ іts a linking issue.
I've tried it in two different browsers and both show the same results.

Here is my web-site :: simple wood projects

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...