Thursday, February 10, 2011

Sambung belajar atau kerja ?

Assalamualaikum w.b.t

Semasa menulis entry ni, saya masih dalam perjalanan pulang ke johor bahru dari alor setar. Keadaan di lebuhraya utara selatan pada ketika ini machet bangat. Machet tu dalam bahasa Indonesia adalah jam/ sesak.

InsyAllah, dalam pertengahan bulan 5 ni saya akan menamatkan sesi pengajian saya di UTM skudai setelah 4 tahun bertungkus lumus mengharungi pahit manis kehidupan sebgai seorang mahasiswa degree.

Kalau nak cerita pengalaman semasa bergelar mahasiswa, saya rasa dah boleh cover 1 tahun punya entry. Pengalaman yang memang banyak sangat2. Pengalaman ni semua hanya dapat semasa 4 tahun ni saja. Lepas ni, masing-masing akan bawa haluan masing-masing.

Ada yang akan bekerja, ada yang aakan sambung masters dan ada juga yang akan menamatkan zaman bujangnya dengan berkahwin.

Persoalan yang agak susah untuk dijawab adalah sama ada nak sambung masters ataupun bekerja? Saya rasa persoalan ni bukan sahaja saya sahaja yang dalam dilema untuk menjawab persoalan ni. Mungkin hampir kesemua mahasiswa yang akan menamatkan pengajian dalam masa terdekat ni akan memikirkan benda yang sama.

Kalau anda bagaimana? Adakah kerja menjadi pilihan yang utama?

Orang cakap, kamu ni masih muda, semangat dan jiwa yang muda..Lebih baik sambung ja master..Lagipun degree sekrang ni macam dah tak ada value.. Itu antara beberapa jawapan yang saya dapat..

Ada juga yang berkata, kerja dulu. Lepas tu kalau ada peluang sambung la belajar buat PJJ ke. Lepas tu boleh la kahwin. Macam2 jawapan dan cadagan yang saya terima..

Tapi semuanya bergantung pada kita sendiri..

Ok la..Stop dulu buat masa ni..Jom kongsikan apa pulak kata anda.. mungkin idea anda lebih menarik dan sesuai dengan saya..Sapa tahu kan?

Wasalam..

p/s: good luck untuk semua final year student dalam FYP atau PSM.

37 comments:

faiz said...

kerja pastu kawen je bro! huhu

Ayuni said...

yg penting keje dlu...

zool said...

kalau rasa nak belajar.. teruskan.. kalau dah keje susah nak belajar.. tapi terpulanglah.

starsyeea said...

kalo aku...prefer keje...income melebih2 nnt jom sambung plak...

pepon...ur choice, u choose...gudluck! :)

yana zuera said...

kerja pastu belajar. :)

fiqkbe said...

kerja =)

iamfareezyusoff said...

kerja!

_zAzu_ said...

sy rase beajar dulu better la..abg sy smbg study dulu sbb nnt dh keje ssh..erm but depends la~

SweetyMui2 said...

nak sambung master time keje. 2in1 :)

mira shahidan said...

kalo ada semangat nak belajar baik smbung terus jer;)

Enchaoz said...

kawin first.. pastu br keje n smbg belajo.. wahahhha

aqilah said...

mcm qila prefer keje~cari pengalaman~praktikkan apa yg kita blaja..best sgt tau..lps tu klu rasa ilmu x ckup smbung la blaja.. yg penting pendirian tu kena tetap..jgn dh nmpak duit lupa pula nk blaja..slah tu~pk2 kan la ye..

APAN said...

erm...aku penah gak memikirkan mende ni dulu...
mmg pyh gak kot nak decide...
kalo bole keje dulu, baik keje dulu...
mcm ko ckp bole wat pjj...
bagi aku sme gak kalo ko pikir degree da xde value...
nanti kalo ko sambong master habis2 mne tau master pun tbe2 da xde value...
pengalaman penting gak kot...
atas bidang ko la...
papepun rezeki masing2...

agama pun seru kite tok tuntuk ilmu...

pnjgnye...

Fiffy said...

aku pun bakal habis bulan 5 ni gak. insyaallah kalau x sangkut. aku nak kerja. x larat dah nak study. PSM pn dah macam aper je, pe lg nak master. haha

Dayang said...

kerja yaww... cedok experience 2 3 yrs.. pastu sambg master pastu keja balik pastu kawen.. ngeh ngeh ngeh ;P

hans said...

aku skrg tak sabar nak kerja jer

Jom Join Contest Situasi Hans : Gunakan Imaginasi Anda

/Dayah/nurul/dayak said...

ikut keadaan, klau sy..kerja dlu lps dpt deg

With Julia said...

Bagi pengalaman jue sendiri lah nabil,jue pun dah graduate almost 3years. Amik degree juga dan telah bekerja hampir 3 thn.
So, kita semua mesti ambil PTPTN kan? So mmg jd tanggungjawab kita utk langsaikan hutang pengajian dgn cara bekerja. Julia bersetuju jika nabil bekerja dahulu dalam dua atau 3 tahun and then mesti dah boleh byr semua hutang n then baru leh proceed amik master.
Sebab master nih bila2 masa pun leh buat nabil bila dah ada duit tabungan sendiri hasil kerja kita sendiri. Kahwin? yes xd masalah kalau semasa master pun nak kahwin sbb boleh buat PJJ time bekerja kan. Jimat Masa, Wang dan Tenaga.
Memang tidak dinafikan Master sekarang lebih byk peluang kerjaya masa kini.
Julia pun nak smbg master. InsyaAllah. Yang penting nabil, You Can Do It! :D

suffer8zine said...

kalau ade kerja yg bagus better keje je bro

Terkini : Fakta Menarik Tentang Tidur

d_tieah said...

Kalo ade duit ok je, boleh teruskan belajar sambung master..
Tapi kalo takde duit, baik kerja dulu kot..
Cam aku, aku bekerja dan amik pjj..
Hahaha..

Latest entry : Nak petua? Petua Jadi Sailormoon pun ade..

::FAIZ FARISH:: said...

pilih yg mana sesuai...

Mr feckry said...

kerja sambil belajar!

Nabiel said...

kerja jek bro..
lagipun ko dh ade deg~basic leh dapat tinggi sket..pastu buat PJJ~
better..ko study dn dlm masa yg sama ko leh kumpul duit,dn bleh bayaq utang2 yang ade..hehehe.

nabil_potter said...

thanks sangat2 atas semua cadangan dan pendapat anda semua..saya menghargai semua comment2 anda..

Ann said...

buat master jer, UTM skg dh de scholar bg yng nk smbg phd dan master..hnye utk yg research jer kot. tgk kt web sps.utm.my

kalo nk wat master by research, biasanya lect akan de peruntukan utk student dia. kalo dia bg kurang dari scholar utm, mtk lah scholar utm.

ok ape, dpt duit n blh further study jugak. kalo ptptn, xyah lah...buat tmbah beban hutang.

Ann said...

tp kalo nk keje ngn swasta, dgree pun dh cukup...

muhammad akmal said...

penat taip panjang2, bila send terus ilang sbb ada error haram apa ntah..

8989 said...

erm. rse cm sibok2 nk comment gak ^^
skg mmg degree pon ssh nk crik kje... mksd ak kje yg berkaitan ngn bdg pe yg kte blajar kt U la.. klo kje bese2 berlmbk jek ..
depends on rezki la.. klo mmg ad dpt kje yg sesuai ngn trf degree kte, y not kje dlu.. smbg blja insyaallah ble2 buley klo mmg ade kemahuan la..
sbb nk smbg blaja kne pki duet lg.. len la dpt tajaan.. tp utk ak yg mmg ngh bergelar student,nk abeskn lg 2 taun pon da tercungap-cungap..xsggp da nk menelaah.. huhu.. tp yg pntg, pikir masak2.. rncg target kte btol2 ^^

Ratu Sulaman said...

betol2, keje dlu, bru semangat nak masuk meminang

hans said...

apa2pun keputusan dkt ko
kalau ko cari kerja n masih tak dpat2
so sambung la if ko mampu n minat
okay?

Update Terbaru Senarai Penaja Untuk 'Contest Situasi Hans : Gunakan Imaginasi Anda'

Anonymous said...

"setiap apa yg kita dapat adalah impian orang lain, jadi gunakan setiap peluang yg kita dapat.. kalau ada peluang belajar, belajar.. kalau keje, keje.."

kita benci nk belajar kat u selama bertahun tahun tapi tidak bagi mereka yg berimpikan dapat masuk ke universiti.. kita boring belajar kat sekolah tp tidak bagi mereka2 yg tidak berpeluang langsung ke sekolah.. kita boring dapat keje tempat tak best, gaji ciput tapi tidak bagi mereka yg sangat memerlukan kerja dan mereka-mereka yg berpendapatan lebih rendah dari kita..

semoga memberi inspirasi bukan inspira.. haha

tulis jugak walaupon tadi tulis dah hilang.. cis!

aman~

CikJJ said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

pengalaman sy,
belajar tungkus-lumus 3 thn kat U, tu pon dah tak sabar nak grad..tak sabar nak kerja, nak ada duit sendiri.mmg takde niat langsung nak smbung master ke ape..

lepas grad, takde rezeki, menganggur duduk rumah je. rupanya Dia nak bg rezeki yang lebih besar, apply dpli dan dapat, dan mula laa study lg setahun utk jd seorang guru..

sekrang bila dah ade kerja, mula lah hati sentiasa berdetik, "rasa mcm nak sambung belajar laa, rindunya zaman belajar dulu2"

kesimpulannya, semuanya bergantung kpd situasi kita..keadaan sekeliling..pd sy, better timba pengalaman bekerja dulu..
:)

shinbeichan said...

nak kerja lu r...nak kmpul duit..berjasa kat mak ayah lu smntera ade pluang...smbung blajar tu bile2 pon boleh..tyme kerja pon boleh je..tapi yg penting kerja r..klu nk tggu hbs master bru kerja..mak aih,berjanggut parents tggu nk rse duit anak2 dia...klu yg kaya tu x pe r..mntak2 lah nnti hbs study trus ade rzki dpt keje..aminn

Anonymous said...

askum kwan2..aku skunk dlm dilema jgak...nk kerja atau belajar??..kata org tue belajar..kata kwan2 kg kerja..sbb bljar tgi2 xtentu kene dengan ape yg kite beljar..means lari dari bidang..soo ape pendapat korang??aku skunk beljar tahap dip tapi xabeh2.. :(

Shafyda Zahra said...

Cdgn yg baik sis...haha..rse nk buat mcm tu la jugak

Shafyda Zahra said...

Cdgn yg baik sis...haha..rse nk buat mcm tu la jugak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...