Sunday, June 19, 2011

Orang Baru Kerja Memang Macam Ni Ka???

Hari ni tak sampai lagi seminggu bekerja..Macam2 pengalaman baru yang ak dapat..Pengalaman dan kehidupan sebgai seorang pekerja di Kuala Lumpur bandaraya metropolitan ni..Namanya KL,Tapi, sebenarnya tiap2 hari bawa moto pinjam ke Subang sebab team project kami semua kena duduk kat sini..Tak pe, benda ni bukannya satu masalah besor..Biasa la tu kan..Nama pon kehidupan..

Tapi nak cerita dari segi kewangan ni..Dulu masa student memang lain sangat bila dah jadi pekerja..Soal kewangan adalah soal yang yang teramat penting. Setiap rancangan, pelan mahupun apa2 kerja mesti pertama sekali kena consider kewangan..Contohnya, rumah ni sewa brape ratus? Makan ni brapa ringgit? Minyak jimat ke tak jarak yang kita lalu ni? Kena tol ke tak jalan ni? Senang citer, setiap perbuatan mesti soal duit dulu dijadikan rujukan utama.

Ok, memang tak pernah nak cerita kat korang semua pasal kehidupan ak..Tapi rasa macam nak story jugak sebab benda ni ak nampak betul2 berubah dikalangan kami.

4 tahun kami belajar sama2 melalui kehidupan sebagai seorang mahasiswa. Soal makan memang tidak menjadi masalah..Makan tengah hari cakap je kat mana sedap, semua akan pergi..Nasi Kandar ka, beryani ke, KFC ke, Pizza ke, semua ni kami pergi untuk makan tengah hari.Soal mahal murah no 2..Kalau makan malam lagi la..Kalau takat Nasi Ayam penyek tu, normal sgt la..Tapi apa yang ak citer ni bukan diri ak sgt..Lebih kepada kawan ak..Ak masa kat universitu dulu seorang yang berjimat cermat..Seyes tak tipu..Huhu..

Nak dijadikan cerita, ak dapat kerja ngn kawan2 ak ni..Kami 1 tempat kerja..So, makan dah biasa dulu sama2, sekarang ni time rehat pon makan sama2..Tapi, makan dulu memang tak sama dengan makan sekrang yang baru 1 bulan lepas kami makan bersama dalam kampus..Situasi sekrang memang agak terejut la bagi ak sebab memang kawan ak terlalu berjimat..Dulu ak kenal dia bukan cmtu.. Perubahan yang drastik gila menyebabkan ak nak tulis entry ni..

Kalau dulu, makan tengah hari ringan mulut dia untuk makan Nasi Beryani Kambing..Harga tak payah tanya la..Tapi tak ade masalah pon..Tapi sekrang ni, nak minum teh o ais pon tanya harga weh..Hehehe..Apekan lagi nak makan nasi..Kadang2 tu, xorder air sebab berjimat..Makan ni memang letak lauk je..Sayur memang tak letak sebab takut mahal..Kalu dulu, benda2 ni semua memang tak pernah kesah pon..Tapi, bila dah start keje, semuanya kisah..



Nak tergelak pon ada sebab ak kenal dia dulu memang lain dengan dia sekrang..Lain sgt..Kadang2 tension gak tengok..Alasan nak kawin..Kami pon nak kawin jugak la..Hehehehe..Tapi xde la sampai tak order air bila makan..

Hahaha..Korang mungkin tak rasa sebab tak alami..Ak yang alami ni memang nampak perubahan tu..Nak isi minyak moto pon dah bekira..Nak bayar tol pon bekira..Sanggup untuk ulang-alik dari rumah walaupun jarak 40minit. Alasan dapat berjimat untuk makan malam dan duit rumah sewa..Hahaha.Sabor je la...Tahun ni memang terkenal dengan word 'berjimat'. 

Memang bagus la kawan2 ak ni semua..Ak respect la.. Nanti bila korang jumpa kawan cmni, mesti korang akan buat entry jugak..Kelakar ade, tension ade, geram pon ade, bagus pon ade, senang citer, macam2 ade..

Rumah nak besar, bilik nak banyak, kalau boleh rumah teres, dekat dengan tempat kerja,internet pon nak jugak, ada tv pon ok, astro pon kalau ada ok gak, tapi bayar rm350 dah la sebulan, xdapat la weh..

Makan nak sedap, lauk nak banyak, sayur pon nak jugak, air nak air milo ais, tapi bayar RM3 dah la..xdapat la weh..

Sekadar celoteh tentang kehidupan kami..Xnak layan tak pe la..Just nak kongsikan je..Huhu..Kerje o0o0 kerje..Semoga kita berjimat-jimat selalu...Tabung untuk kawin bermual bulan ini..

Jom berjimat!!!

8 comments:

M a W a D D a H said...

agak2nya memang kena macam tu la kot...hehehe...

duit nak bg kat mak ayah xmasuk lg tu...:)

Fina Fento said...

Mula - mula kerja dh kena mula fikir pasal pengurusan kewangan. Duit tu adalah duit yg kita cari, bukan dari mak ayah ataupun pinjaman ptptn. Insyaallah, kalau pandai uruskan duit, takkan makan megi la di hujung bulan :P

Tergerak nak kongsi pengalaman saya..

Saya dulu, lepas habis praktikal, terus kerja kat tempat yg sama. Kerja pulak kat tempat sendiri. Untung banyak la kan.

Kerja hotel namanya, makan ngn transport ditanggung pihak hotel. Penginapan tak payah risau dh memandangkan duduk rumah sendiri.

Gaji bulan2 bersih utk bagi mak, simpan n belanja je. Memang mewah jugak. Awal masuk keja, gaji tak seberapa..lepas habis tempoh probation, bos puas hati terus serap masuk tetap.

Lepas dapat tetap, just maintainkan performances senang2 je dapat naik pangkat. Naik pangkat pulak tak kira berapa lama kau keja/attend kursus/amek exam..keja elok, bos puas hati, naik pangkat, Senang je.

Tp sy keja tak lama kat situ sebab keja kat hotel n salah satu punca gaji adalah dari hasil jualan arak. Tanya pendapat orang ramai yg cakap seboleh2nya tak payah keja kat hotel kalau ada pilihan lain..

Sayang jugak berhenti sebab tak sampai 3 tahun dapat naik pangkat jadi senior. puas hati gila bila dapat duduk sebaris dengan senior yg dh keja kat situ 12 tahun..
Tp sampai bila nak terus keja kat situ, ambik keputusan berhenti kerja..

Sekarang kerja dengan kerajaan, harap2 boleh bagi sinar harapan la dengan kelulusan yg tak seberapa ni..

Share kat sini je..takleh tulis kat blog..nanti jadi isu bila sedara baca :P

sebab antara yg menentang sy berenti keja hotel adalah sedara mara sendiri.

wallahualam..

marinata said...

mase stadi dgn keje memang laen sgt, sebab mase stadi duit senang je dpt, sume JPA yg sponsor.
so sume bende nak beli memang suke suki je boleh dapat. hahaha
haaaa, bile dah keje, kemut nak kuar duit sendiri.kihkih.

its normal :)

Anonymous said...

kan dah cakap dari awal lg kat en.nabil...en.nabil x nak caye...skrg,ketahuan la...hehehhe...pape pn,all da best!!!
n pandai2 la manage sume tu...dah besar kan...huhuhu..

-anak ibu-

penaberduri said...

betol beb. mmg berbeza sgt. mcm ko, ak kira dh start nk kenal dunia sbnar. mcm ak ni, msh lg sambung master. wlaupon skung ngah cuti smpi lepas raya, ak tetap gak nk kerja wlaupon semtara jer. pengalaman ak same jer ngan ko, xde beza pon. ak siap buat buku akaun lg. dlu time blajar, xde nk uat benda merepak mcm ni. skung ni, smua kna amek point, bayangkan erk, kalu g tesco, nk beli cokelat, pikir sepuloh kali. nk beli ato tak? takot nk gna duit tok benda yg lebih memerlukan. tu takat keje smtara je tu bro. mmg btol, dlu time blajar, xpayah cakap la, makan mmg mewah. biasa la, student. xpikr sgt pasal duit ni, sbb ad PAMA, PTPTN. haha. skung ni? duit smua dri usaha kita sndiri. that why, kalu nk bayar parking, ak pergi tempat yg xde kena bayar. haha. walhal parking bru RM1. tp duit tu! hehe

SweetyMui2 said...

seriously?wow,perubahan drastik.mesti dah fikir future wife..muahahahaa

^baju kurung^ said...

oowh..dunia sekarng. everything needs money~

Shah Safee Encem! said...

salam saudara nabil,

bila baca entry tu mcm kelakar pun ada, tp itulah kehidupan sebenar.... aku pun sama study dulu, semua tak fikir... fikir pasal diri sendiri je... bila dah keje baru tahu... tp bila kau citer pasal kawan ko yg sanggup sebegitu sebab nk kawen tu salah lah... jangan lah smpai makan tak minum air.... itu melampau sangatla... huhu...

org lain pun nak kawen jugak... apa2 pun bestla bila ko berkongsi sikit sebanyak citer ko dlm blog ni... leh kawan2 blog berikan sikit2 komen...

huhu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...