Wednesday, July 6, 2011

Myfirst time | Kereta Rosak

Pengalaman yang agak best untuk dikomgsikan buat semua..Hahaha..Buat kali pertamnya masuk office jam 12 pm..3 jam lewat dari waktu asal..Itu semua xda masalah. Bos cakap biasa la tu..Normal la kes2 macam tu..Lebih kurang 8.50 berhampiran ss16 dalam keadaaan sesak teruk menuju ke bulatan kewajipan, tiba2 ku perhatikan meter untuktemperature menunjukkan di kedudukan H iaitu hot.

Mengikut pembacaan, kalau H tu, sepatutnya radiator dah meletop.. Tapi tadi Alhamdulillah benda ni tak terjadi..Bersyukur sangat-sangat..Ntah la, tiba2 nak perasan meter temperature..Kalau sebelum ni macam tak pernah tengok pon temperature..Benda nak jadi kan...Frstime tengok dah jadi cuak dan agak panik..Terus tutup aiccond dan apa2 yang patut..Meter memeang nak menunjukkan HOT.. Memang takut gak..Tapi sebab tengah jem, memang tak ada pilihan melainkan terus berjalan..

Kalau meter dah temperature dah HOT, sepatutnya, berhenti kereta dan biarkan dia sejuk semuala..Selepas dalam 3 minit berjalan, tiba2, kereta yang ku pandu 'mati'. Sudah..Cuba jugak untuk hidupkan engine, tapi tak boleh..Dengan tindakan pantas, terus free kan gear, nyalakan emergency light, dan terus rapat ke kiri jalan..Nasib jalan kat situ agak lebor, maka tak ade la nak menghalang lalu lintas kat situ..

Selepas sejam menunggu, temperature dan mula 50:50, kami pon bergerak mencari perodua servis yang kami tengok dekat gps...Puas mencari perodua service, tapi masih tak jumpa..Ikutkan GPS memang dah betul dah..
Tapi pelik la..Berhenti beli teh ais dan tanya org kedai tu, " pak cik, perodua service kat mana?"..o0o0 "dekat depan tu ja", " tapi dah pindah la adik". OMG..Hehehe..Memang tak tahu nak buat apa time tu..Kereta tu tak leh lama sgt sebab temperature cepat sgt naik..

Ok..Camni la, call kawan suruh amik dulu, pastu relax2 jab, g makan2 dulu, masuk office, petang baru g tengok kereta balik..Untuk makluman, tadi kereta ku parking di tepi kedai Lamborghini. Bersepah-sepah kereta lamborghini kat situ..hehehe...Terus rasa nak sumpah keta ku jadi Lamborghini.hahaha..Petang tadi baru g amik keta..Tengok2 air dalam radiator dah kering bagai..Dekat 3 liter isi air baru nak penuh.. Buka je aircond, tengok fan dekat radiator tak berpusing,...Aduh..

Pastu bergegas ke bengkel, dan dia check semua ok je..Tapi, mungkin maslah wirering kot..Ni tak sampai umah lagi..Masih kat office nak pergi tengok rumah baru kat batu 3..Memang best pengalaman hari ni..Hahaha..Saja cerita sebab tak da idea nak update apa..Hehehe..Kalau belum pernah rasa perasaan kereta rosak, mungkin lepas ni boleh rasa..hehehe..Pastika air radiator mencukupi sebelum memulakan perjalana.. =)

5 comments:

SweetyMui2 said...

dulu time LI bawak kereta tiap2 minggu ayah suruh cek air kat batery la ape la..semua yg berkaitan ngan air la.alhamdulillah xjadi kes camtu.kalau kes habis minyak tu memang banyak kali dah.hahahah

~aYeeN & SuE~ said...

alamak nk kne cek jgk ni..:P
seb x jdk pe2..

HAZWAN17 said...

tu la aku pun kadang-kadang tak tengok pun meter temperature tu..satu hari sewa kete then g jalan-jalan tak perasan temperature high..member sebelah yang tegur..cuak punya pasal terus berhenti..lama gak..jap agi call owner..meter rosak..hampeh

Anonymous said...

TAHNIAH!!! kerana anda sudah merasainya....hanya owang tertentu sja yg boleh nak rasa sume ni...huhu..

Asyikin Azizan said...

kita akan belajar melalui pengalaman... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...