Info Ramadhan 1 | Kenapa Diwajibkan Berpuasa?

Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejarhtera..

Pertamanya selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak buat semua penganut Islam di Seluruh Dunia semoga puasa kali ini mendapat takwa di sisi Allah s.w.t. Kenapa kita berpuasa?

Tahu ke tak kenapa kita perlu berpuasa setiap kali datangnya Ramadhan? Adakah sebab ikut kawan2 atau sebab semua orang puasa, kita pun puasa la?

Ada juga yang kata puasa sebab nak merasai bagaimana orang susah yang tak dapat makan setiap hari? Mungkin ada betulnya jugak..Tapi kalau puasa sebab itu, kenapa tak biarkan orang kaya sahaja yang puasa untuk nak rasai susahnya kalau tidak dapat makan? Tapi puasa wajib ni adalah untuk semua tak kira kaya atau miskin..Maka. mesti ada sebab yang lebih penting kenapa kita diwajibkan berpuasa..

Sebenarnya, pada bulan puasa kita semua hanya berlapar untuk Allah s.w.t semata-mata.Ini kerana , melalui ibadah puasa Allah melatih kita untuk menjadi orang yang bertakwa. 

Allah s.w.t. berfirman, yang bermaksud: " Wahai orang yang beriman diwajibkan keatasmu berpuasa sebagaimana  diwajibkan atas orang sebelum kamu agar kamu bertakwa".( Surah al-Baqarah 2:183)

InsyAllah, apabila bertakwa, orang kaya akan bersyukur dengan apa yang dia ada dan orang miskin akan besabar dengan dengan kelaparannya.

Wasalam

3 comments:

Anonymous said...

cube cek balik mksud ayt Quran tuh...ade sedikit kesalahan

TisuMedia said...

@Anoumous : rasa typing error. ada ayat dia terulang.

thanks untuk perkongsian ini. :)

selamat menyambut ramadhan bro :)

nabilpotter said...

'asif, typing error. Jazakumullhukhair..