Thursday, July 29, 2010

The Power Of Cucu

anak sedara 1st
Assalamualaikum kepada semua readers dan bloggers yang sudi ke blog ini..

Tajuk untuk entry kali ni sebenarnya telah lama bermain difikan saya..Tapi, baru harini dapat tulis sebab kesibukan dan macam2 hal lagi la..Ape2 pun, saya cuba untuk meulis walaupun tidak mempunyai bakat menulis..huhuh

Cucu atau bahasa org inggerisnya dipanggil grandchildren adalah seorang yang dilahirkan apabila anak perempuan kepada seorang ibu/bapa melahirkan anak dan anak itu digelar dengan panggilan cucu berikutan hubungan antara si ayah/ibu dan anak yang baru dilahirkan itu.Paham? kalau tak paham pun,buat2 paham la..huhuh..

Ok.nak cerita tentang power atau kuasa seorang cucu pertama..hahah..Semua orang mesti mempunyai cerita2 tersendirikan?? org cakap, cucu pertama ni untung..Kalau nak ape je, mintak je dekat tok atau tokwan..InsyAllah permohonan diluluskan..heheh..Ini terbukti bila saya mempunyai seorang anak buah(anak menakan).Betul saya tengok..Kebanyakkan tokwan dan tok ni akan sayang sangat pada cucu first..Biasalakan..Cucu pertama..heheh

Nak dijadikan satu cerita lain dan situasi lain dan yang menceritakanya juga org lain..heheh..Ada seorang pakcik ni menceritakan tentang the power of cucu..pak cik tu cakap, dulu semasa dia tak de cucu, ada seorang kawan dia ni yang diberi nama A, asik2 cerita pasal cucu..jumpa je cerita pasal cucu..Dia pun naik menyampah jugak dengar..Ini jadi bila dia tak de cucu..Tapi sekarang bila dia ada cucu, korang nak tau tak, seumur hidup dia cakap tak pernah mintak bungkus nasi dan lauk time kenduri kawin..tapi sebab cucu punya pasal, sanggup pergi mintak bungkus nasi dengan lauk..hahaha...Bayangkanlah seorang lelaki buat cmtu untuk cucu kesayangannya...kalau pmpuan tu, mungkin biasa la..lawak jugak bila dengar..aduhh...

Pastu ada satu lagi cerita bila kes mendapat cucu pertama..kes ini diceritakan oleh sahabatku di sini..Kes ni jadi apabila tok terlalu sayang dekat cucu..akibatnya, hampir setiap hari, tok pergi melawat cucunya di rumah anaknya..kiranya pasal makan minum semua tok dia yang buat..Kalau kadang2 tu tak pe la kan..tapi kalau selalu ni, susah la..nanti ape plak kata tok ngn tokwan sebelah pihak satu lagi..mmmm..macam2 kes...

Satu lagi kes yang biasa terjadi, seorang cucu dijaga oleh tok atau tokwan dia..Dia dijaga dari kecik hingga besor disebabkan ayah/ibunya bekerja diluar negeri cthnya putrajaya..So, tiggallah cucu ni dekat tok dia..Yang jadi masalahnya bila besor nanti..Cucuni akan kurang kasih sayang kepada ibu bapa kandungnya sendiri..Masalah kedua, bagaimana si tok dengan tokwan ni nak melepaskan cucunya yang dijaga sejak kecil lagi??bnyak dah kes yang jadi macam ni..

So, kalau korang ada cerita nak sampaikan tentang the power of cucu, bleh la bagi comment..kalau nak minta saya tolong publishkan pun boleh..Just email saya entry anda dan saya akan creditkan ke blog anda..email: nabilpotter@gmail.com

p/s: sekian cerita the power of cucu..

9 comments:

Dean said...

tewtiba entry ni buat sy teringat kes baru2 ni...saman anak sebab kene jaga cucu..huhu

hans said...

Anak kalau sakit tak apa...cucu nak kena jaga...hahahaa

P/S : Hans! Asal Makin Kurus Bebenor Nih?

encHIx laNDax said...

huhu~same la macam apak aku,dlu time aku,KFC tu aku makan time aku dpt result ok je ble exam,kene kat cucu dia,setiap minggu dibwaknya makan KFC..huhuhu~haru,haru

AiZ said...

power gile cucu.. aiz pun jadi cucu kat tok aiz.. lawak tul die..



Aiz latest entry
Ketika bercinta monyet waktu zaman persekolahan

suhaisweet said...

Dropping here...nice entry friend, visit mine..latest entry for today ;D

@ku d! sin!e said...

aiseh..
bile aku nak dapat cucu lak...?
huhu

miss lolly a.k.a luvfareda said...

hoho. tapi saye bukan cucu pertama.

tp saye ttp menjadi kesayangan. boleh ?

panggggg!!!

fiq said...

alamak, terindu lak kt tok kt taman wira mergong. aku pun cucu sulung. hehe..

SweetyMui2 said...

cucu ni slalunya utk gembirakan hati org tua..nenek sy pun jadi cam budak2 bila men ngan cousin sy yg masih kecik2 :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...