Thursday, September 23, 2010

[Review]: New Nikon D7000



Salam buat semua pengunjung setia blog ini, buat followers, buat sahabt2 geng bloggers dan kepada sesiapa sahaja yag mengenali saya..

Dah makan belum tengah hari ni? Tak pon puasa 6? Kalau yang belum makan tu, pergi la makan dulu yew..T sambung baca entry ni..Hehehe..Tajuk yang dipilih untuk harini adalah untuk review tentang camera DSLR terbaru daripada NIKON iaitu D7000. Kalau sebelum ni, nikon ada melancarkan model terbaru pengganti D3000 iaitu D3100 dengan kebolehanya merakam HD video dan banyak lagi yang telah diupgradekan..

Tapi, bagi pengguna setia D90 yang memang mendapat jualan terhangat dan ramai sagngat org memilih untuk pakai D90 ni, kini anda semua bakal ada pengganti.Kalau dulu dihebohkan mengenai nama pengganti D90..Ada yang cakap D95, ada yang cakap D7000..Tapi yang pastinya saya pon tak tahu apa nama yang digunakan di Malaysia..Kalau di US, pengganti D90 adalah D7000..dah heboh sekitar US tentang kemunculan D7000 ni..Sebab apa harga D90 turun mendadak adalah disebabkan D7000 ni la..

Ok, berikut saya nak senaraikan beberapa penambah baikkan yang dilakukan di D7000. Antaranya adalah D70000 tampil dengan 16.2MP CMOS sensor, 100% view finder coverage, 1080p/24fps & 720p/30fps video option, 39-point AF system with 9 cross-type sensor, dual SD card slot, 6fps speed and Magnesium Alloy Body.Bodynya dikhabarkan besar sedikit dari D90 tetapi kecik sedikit dari D300s.Beratnya juga kurang dari berat D90.

HArga yang dikhabarkan adalah kalau body sahaja sekitar RM3727 dan kalau dengan 18-105mm kit lens adalah sekitar RM4658. Tapi ini adalah harga yang diconvertkan dari US Dollar to ringggit malaysia..Kita mengharapkan harga D7000 lebih murah berbanding harga di US...

p/s: pasni banyak la org jual D90 dekat mudah..heheh..
p/s: tiba2 rasa nak angkat 1 guna duit nuffnang bagi..heheh

9 comments:

miss lolly a.k.a luvfareda said...

amek pic lolly pelisssssssssss

Hasrol Nizam said...

aku takde lagi kamera dslr ni.

::aien:: said...

hohoho dah idam lama ni dslr.
tggu duet nuff je kott. hiks :)

dpt d90 yg bakal dilelong pn okay
jgk ahaks ;p

Nabiel said...

pehhhh~
menarik broo..huhuhu
bler ntah merasa nk pki..adehhh~
tp dgo cite kt UK kmera mcm nie murah yea?
btl ke?

fiq said...

d90 dh tinggal bape ringgit skrg?

nabil_potter said...

D90 kalau body saja sekarang Rm2500 dah bleh dapat.

fiq said...

murah nyer... klu la ada duit skrg..

Anonymous said...

ремонт квартиры
ремонт квартира
отделка ремонт квартир
ремонт квартир офисов
ремонт квартир стоимость
квартира под ремонт
ремонт квартир ключ
ремонт квартир под ключ
ремонт квартир москва
ремонт квартир в москве
ремонт квартир цены
ремонт квартир объявления
отделка квартиры
отделка квартир офисов
ремонт отделка квартир
ремонт и отделка квартир
отделка квартир
отделка квартир косметический ремонт квартиры
отделка помещений ремонт квартир офисов
отделка помещений квартиры
ремонт отделка квартир офисов
отделка квартир под ключ
отделка квартир дизайн
отделка ремонт квартир ключ
ремонт квартир под ключ отделка

ZAHIRAH IBRAHIM said...

I prefer D90 :) sebab D7000 terlalu banyak sangat kgunaan, i ni bukan photographer. thanks ya for the info.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...