Thursday, January 13, 2011

Pengalaman di Malioboro , Jogyakarta Indonesia




keadaan kawasan sekitar Malioboro
Assalamualaikum w.b.t.

Setelah sekian lama menyepi ibarat merapi yang sepi mengenai pengalaman di Indonesia pada baru2 ni, so pada kesempatan ni saya sempat juga untuk siapkan entry ke 2 daripada 5 mengenai travelog to Indonesia.

Entry kali ini adalah mengenai Maliaboro. Kalau agi yang pernha ke Indonesia, barangkali bisa dengar perkataan Maliaboro ini. Sedikit info,

Maliaboro ini merupakan nama satu kawasan/ tempat yang terletak di eilayah Jogyakarta Indonesia. Ia juga merupakan salah satu destinasi pelancongan yang sentiasa mempunyai ramai pengunjung tempatan mahupun pengunjung luar. Tempat ini adalah syurga membeli- belah bagi org jogyakarta.

Kalau nak betul2 murah, tempatnya bukan di sini ye pak..Temapt yang lagi murah bisa kutumui di Bandung. Tapi malangnya,  kami tidak bisa ketemu
itu tempat atas sebab-sebab tertentu. Ayuh sambung cerita mengenai Maliaboro.

Sudah pasti kalau sebut pasal shopping, kaum hawa akan kehadapan. Betul tak? huhu..Kalau kami yang kaum adam ni, kalau pergi ke sana, mesti kena keluarkan list..Ye la, ramai yang dah order..Kain batik la, t-shirt la, kain sembahyang, key chain, dan bermacam-macam lagi.

Perniagaan dilakukan sepanjang jalan ini..

Tempatnya dikatakan terpanjang di Asia Tenggara kalau tak pasti dengan panjangnya sekitar 4km. Maksudnya, sepanjang 4km ni terdapat orang jual la.. Jualnya lebih kurang ja barang2 dia..Tapi kena pandai main harga jugak..

Beberapa tips yang perlu anda tahu sebelum ke Maliaboro:

1- Tawar-menawar mestilah 50% daripada harga asal kecuali harga dah fix.

Contohnya:

Nak beli keychain yang mana harganya 1 pack 30000 rupiah.
Caranya: Pak, kasi murah sikit..15000 boleh tak?
Mesti dia akan cakap boleh.

Tapi kalau anda tawar 25000, confirm dia letak dalam plastik terus suruh beli. Biasanya harga yang ditawar mestilah 50% kebwah.

Ini terbukti apabila saya sendiri yang buat. Mulanya dia tawarkan 30000 rup. Pastu saya minta kurang 15000 rupiah. Pastu cakap dekat
pak itu, bis( bus) mau pergi dah ni pak..Ayuh2..Lepastu minta 10 000.. So dapat la beli dengan harga 10000rup.

Gerai makanan pon ada jugak..
Kalau tak aplikasikan tips ni, mmang rugi bangat la..Ni orgn sana sendiri yang petua okey..


2- Bawa duit secukupnya.

1 juta rupiah memang tidak cukup untuk kaki shopping. Seyes cakap..bukan ape, 100 000 rup dah kena standby untuk airport tax. so tinggal lagi 900000 rup.
Bedasarkan pengalaman, 1 juta rupiah tak berapa nak cukup..

Berikut adalah contoh harga:

1- Kain sembahyang kain cotton Iran - 250000 rup = lebihkurang Rm70/
2- t-shirt yang kualiti 1 helai - 30000 rup = rm10

Itu kalau 1..Kalau dalam rumah ru ada 3 org perempuang, makaanya 250000x3= 750000 rup.

Totalnya= Airport tax + 3 helai telekung + t-shirt
    = 100000 + 750000 + 30000
    = 880000

Moto dan kereta amat sebok di jalan ini.( machet = sesak/ jem)
Itu baru sehelai tshirt.So, pastikan wang anda cukup.Kalau tak nak tukar awal-awal pun, pastikan bawa dalam bentuk ringgit Malaysia.
Dekat sana pon boleh tukar.

Kalau diberi peluang untuk ke sana lagi, insyAllah akan beli leebih untuk kawan2..Kesian kawan2 yang minta cenderahati..Maaf la weh, bukan kedekut..
Tapi tak cukup duit nak membeli..

RAsanya entry ni dah beri tips yang berguna untuk anda semua..Beli2 juga, jangan sampai membazir okey..Membazir amalan syaiton..

wasalam..

22 comments:

Bro Framestone said...

menarik tip nya

ch!natsu said...

nice.. =)

::FAIZ FARISH:: said...

bestnya.... aku nak pg.... hehehe

miss nina said...

nabil, boleh kongsikan link/ nama kedai2 yang menjual barangan wanita-tekstil/kain baju di sana?

cantiknya gambar2 di sana

iza said...

Salam...

Baru2 ni abg ada ke Medan dgn kawan2 dia. 4 bulan lg visa tamat, kena bayar RM200 kat imegresen indon.kecik darah sungguh. Time nak balik, pak supir minta sim card yg beli kat indon, baki pun masih byk.
Beli batik kat sana sungguh tak berkualiti, tak puas hati ni..
Kasar macam kain anduh(yg digunakan utk gantung tangan patah) tp tempat kat sana mmg best, cantik.

Mknace said...

:) :) :) terbaeekkk!!!!

Mish Sya said...

Syoknye dapat shopping...hihi

taliff said...

Fuh, comel tak awek kt sane?? huhuh

Laman Teman said...

seronoknyee..teringin gak nak pegi....

hans said...

keychain ku tak ada la?
sob sob sob

P/S : Korang Tahu Tak Sebenarnya Zaman Dulu Leher Zirafah Tak Panjang Macam Sekarang Nih....

zahidah dihaz said...

Tak sempat pergi sana hari tu. . . Rasanya kalau nak shopping better kat tanah abg sbb brg dia lg up to date compare dgn bandung. . . Harga pun ok. . . Pergi hari tu pun tak puas sgt shopping, tapi yg bestnya sampai ke bali. . .

hans said...

jom cuti semester nanti kita gi sabah ker sarawak ka
hang mau dak?

Review Film : 127 Hours Mengujakan Kerana Ia Adalah Kisah Benar

misz sheyla said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

T________________T

Anonymous said...

huhu.. bestnya dapat tgk negeri org.

BUNGA said...

seronoknya jalan2 Indonesia.. bilalah saya nak sampai ni :)

azman45 said...

Kalo ke jogja nginap di htl trim, jln pasar kembang.Murah rp125000 1 nite. Ada ac, wc,tv & paling dekat dgn beginning of malioboro.I slalu tingal htl ni kalo ke jogja.

azman45 said...

@zahidah dihaz-Tanah abang bahaya tau....banyak pencopet,perampak,peng......

azman45 said...

Kalo nak shoping masok pasar beringharjo.....lagi murah dari malioboro.Kalo nak laaaagi murah pegi kasongan.Kalo nak beli barang2 kulit pegi desa manding.....murah gileeeer!!

azman45 said...

Kalo tukar uang di jogja tukar di Garuda opposite malioboro....boleh dpt lebih dari yg kat luar2.Sediakan uang pas(uang kechil)buat kasi pengamen2(pemusik jalanan)....Jgn makan di warung2 tepi jln...takut kena cirit birit....baru padan muka....hehehe.Toko yg paling berkualiti barang2 nye ialah Mirota batik......toko yg paling last sekali of malioboro....Selamat berbelanja.

azman45 said...

Kalo ke jogja jgn tak singgah keraton,Tamansari(watercastle)borobudur,prambanan,parangtritis(pantai ratu pantai selatan aka nyi roro kidul) Imogiri(kuburan raja2 mataram)mcm batu cave kat M'sia.Jgn lupa naik andong(kreta kuda)Kalo nak tngk ramayana beley pegi Purawisata(mlm aje)....Kalo nak solat jumaat pegi masjid agung depan keraton.

azman45 said...

Makana khas jogja ialah bakpia...sejenis kuih pau keras inti nya kacang hijau.Pada mulanye i tengok pon tak selera tapi lama2 jadi ketagih pulak...kalo pegi sana pasti bwk balek berkotak2.Kopi yg paling mahal kat jogja ialah kopi luwak.1 bag(utk 1x bancuhan)Rp820000 abt S$120.

'R' Un said...

Salam bro...
First time aku smpai sini aku bwk 2 juta je.. hotel, makan, jalan2, berlibur karaoke lg, balik malaysia kat poket aku ade 700k lg.. tau knp? sbb aku x shopping.. sbb takut dgn harge ribu2, puluh ribu, ratus ribu.. haha
tp tips tu mcm bekesan la, april ni aku ke sne lg, kali ni harap2 aku tak takut dgn sebut harge ratus ribu tu lg.. hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...