Saturday, July 17, 2010

Comment panjang macam entry..Hehe




Salam kepada semua sahabt2 bloggers dan juga salam 1 malaysia kepada semua rakyat Malaysia..

Bunyinya agak kelakar, tapi itaulah realiti kehidupan yang terpaksa anda tempuhi..Haha..Entah ape2 punya intro daa...huhu...Korang ade baca tak artikel pasal ni?--- > Betul ke Doktor sekarang kurang kualiti?

Kalau korang belum baca, klik la untuk baca..Bukan ape, entry ni telah menimbulkan macam2 jenis comment yang agak panjang..Ada satu comment yang saya dapat dari seorang Anonymous aka Pengkritik bebas, comment yang dia bagi seumpama satu entry..Commenya bukan comment kosong..Oleh kerana isinya sesuai untuk saya kongsikan, so sama2 kita baca comment by En Pengkritik Bebas yang tidak asing lagi dengan blog ini..2 org Anonymous yang sentiasa memberi Comment 1- Pengkritik Bebas, 2 - anak ibu -harmony..Merekea ini rapat dengan saya..huhu..Berikut adalah Comment by Pengkritik Bebas bakal Dr.

**********************

Pengkritik bebas:
back to business

Assalamualaikum
Entry yg paling menarik utk dikomen.. hehe.. Insyallah owner blog dan sy akan begelar doktor (Philosophy). APa yg adik@kakak wannie ckp tu, ada wajarnya.. bg je la gaji bnyk kan.. doktor katakan. kerja pn berat.. ishkk.. agak2 nya la, berapa jumlah sponser yg depa dapat (termasuk yuran) time depa belajar amek medic dulu? tidakkan depa tu terasa beruntung sbb tak kerja lg tapi dah dapat habuan? bila dah keluar, complaint lg.. kalau yg doktor tua tak naik2 pangkat tu lain la..sbb dah lama berkhidmat tp tak naik2 pangkat.. hermm..

kalau nk ikutkan kerja berat la kan, semua orang akan mengaku kerja masing2 adalah berat. percayalah.. yg cikgu akan kata "kerja aku berat, setiap tahun ramai cikgu terpaksa mendptkan rawatan sakit jiwa, bukan senang nak ajar budak2 yg dah makin tak bermoral ni"..kata cikgu. Kalau tentera pula, "kerja aku lg berat, duduk dalam hutan jaga sempadan sampai beminggu2.. minum air sungai, tdo atas tunggul2 kayu, tak mandi beminggu2..".. kata askar. Polis.."eh eh..keja aku lagi risiko tingga la, aku bedepan dengan orang yg membunuh, merogol, along, alang dll.. depa semua tu takut sgt kena tangkap jadi depa akan buat apa saja utk lepaskan diri termasuk bunuh aku.. so aku patut dapat gaji lebih ar.." kata polis.. Hermm.. itu la yg jadi dalam organisasi kerajaan. menjalankan tugas sambil lewa tak ubah seperti melepaskan batuk ditangga. Cuba jalankan tugas dengan bertanggungjawab..mesti takda masalah doktor tak cukup atau apa2 lg. Kadang2 tu bukan doktor tak cukup, tp doktor taknak buat sbb kurang kepakaran dan taknak amek risiko.. Betul jugak tu, dalam Prinsip Amalan Profesional, doktor perlu ambik kira risiko2 yg ada. tp ini yg seorang doktor tua bgtau sy la (20 tahun pengalaman sbg pegawai perubatan di hospital kerajaan). Dia kata, "kita ada bnyk doktor, ramai budak2 baru. Mula2 sy bangga tgk depa masuk sini. tp lama2 sy frust, bukan apa..kadang2 tu benda yg simple pn tak tahu". "bila ditanya adakah depa tak belajar masa kat Uni dulu, depa kata belajar..pelik ni. herm.. ni la doktor baru, msuk bidang kedoktoran bukan kerana minat, bukan kerana tanggungjawab. tp sbb mak bapak nk tgk anak2 jadi doktor, sbb nk ada tittle Dr kat depan tu dll" tambah beliau lg. Menang tak dapat dinafikan.. ramai yg nak jadi doktor, dari segi akademik nya, boleh dikatankan semua orang mampu menjadi doktor bak kata Ibn Sina "semua orang mampu menjadi doktor".. tapi tak semua mampu nak mempraktikkan ilmu yg ada dengan pelbagai alasan, dolak dan dalih. Engineer pn sama. ramai yg dapat first class, tp suruh bancuh semen (bg civil), belom tentu composition nya mantap.. kalau sruh service engine (bg mechanical), belum tentu skru yg dibuka cukup utk pasang balik engine tu.. dan belum tentu kipas yg rosak dapat dibaiki (bg eng electric).. tercabar kan.. tp itulah kenyataan.

Saya pn sedang berusha utk ke satu peringkat yg lebih baik dan baik dan terus baik. sama2 kita semua berusha.. anda boleh. anda adalah apa yg anda usahakan.. amek dadah, anda adalah matpit (tak kisah la ice ka apa ka).. naik moto @ kereta mcm chempera, anda adalah mat rempit.. haha.. dah bleh jadi satu entry ni.. kepada owner blog, maaf ye kalau comment ni lg panjang dari entry saudara..
p/s: gaji2 yg anda dapat ni cuma 1 per 10. mana lg 9? itulah perniagaan. Wallahualam

*************************
p/s: kalau mahu comment anda dijadikan entry, comment la panjang2 yew :P

7 comments:

velasrizal said...

paling tak tahan de doc yg amek kesempatan


Jersi Baru Arsenal Musim 2010/2011

sHaiRA haIFA said...

ish2x.. panjangnye komen dye

bellar0ssa said...

huhu komen berguna.. thx for sharing nabil.

doktor juga manusia biasa yang sering melakukan kesilapan.bila kita kata doktor bukan bermakna dia terlalu perfect untuk mengubati orang. sekdar berusaha tapi Allah juga yang menentukan..

kalau ada yang bermasam muka. senyum sedikit.. maafkanlah. mugkin mereka terlalu penat shift mlm sampai pagi,oncall sampai terlupa untuk senyum..

tugas doktor memang berat. sebab bila mereka datang berjumpa doktor, dah menjadi tanggungjawab mereka untuk mencuba sehabis baik.. tetapi harapan kaum keluarga dan sahabat handai turut terasa terbeban kan..

tp seorang doktor akn cuba sehabis baik yang termampu =D

Hasrol Nizam said...

panjang komen dia. tapi menarik. :)

Dari gopeng ke taiping. oh kisah bas lompat

DaHLia said...

pernah gak komen lebih panjang dari ni di page org... :)

hanya dia, saya, dan bbp org je tahu, sbb entry dh di private atas komen tersebut..

anyway, kalo boleh, justify sket komen tu leh x? huh..pening nak baca...sis scan reading je tu

s[y]azwa[n]i said...

hohoh.saye suke p/s anda..boleh tak saye post entri saye kat sini as a komen..pastu dijadikan entri oleh org lain???muahahahaha

QieFLy si Dolce said...

huhuhu...entry yang menarik...apa pun kita semua kerja la seikhlas hati yer...dan tingkat kan usaha lagi...
Entry terkini : Geo Lens Town kini boleh didapati di pasar malam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...