Monday, January 17, 2011

Travelog | Pengalaman di Bandung, Indonesia

Air Asia jew...
Assalamualaikum w.b.t

Kapan bulan 12 yang lalu, saya bersama2 dengan sahabat daripada Kelab Iqra' UTM telah menghadiri satu program GOP ( Global Outrich Program) ke negara jiran kita iaitu Indonesia. Kami berpeluang melawat 2 tempat menarik iaitu di Bandung dan juga di Jogyakarta.

emran, nabil, hafiz - R&R Machap

Pada 2 entry lepas, saya telah ceritakan pengalaman semasa di Gunung Merapi dan juga pengalaman semasa membeli belah di Malioboro Jogyakarta. InsyAllah kali ini saya nak cerita pengalaman di Bandung pulak..

Prepaid card di Indonesia
Apa pendapat anda tentang Bandung? jem? sesak? panas? dan apa lagi? ok..ni semua persoalan2 yang saya persoalkan sebelum berlepas ke sana. Namu apa yang terkejutnya, ada yang tepat dengan apa yang saya bayangkan dan ada jugak yang memang tak pernah terpikir dalam akal saya.
Welcome to Soekarno Hatta International Airport

Tahukah anda, Bandung tu sejuk pada Malaysia walaupun bukan berada di tanah tinggi? Namun, kami dapt rasakan suasana sejuk tu seperti di Kundasang Sabah yang mana suhu biasanya adalah sekitar 22 darjah celcius. Terkejut bukan? Asrama yang kami menetap tidak mempunyai kipas disebabkan cuaca di sana.
KFC pon ade jugak di sana.

Di Bandung juga, sempat kami bersoal jawab dengan persatuan Islam di sana yang menjalankan aktiviti tarbiah juga iaitu GAMAIS. Nak tau apa itu GAMAIS, mungkin boleh search dekat google..Hehehe.Untuk makluman juga, kami berdialog didalam 1 bilik kuliah yang mana bilik kuliah itu juga tidak mempunyai aircond atau kipas. Boleh bayang tak? Saya nak gambarkan kepada anda semua bahawa cuaca di sana agak sejuk berbanding di Malaysia. Sempat juga kami menunaikan solat di Masjid Salman ITB dan juga tidak mempunyai kipas mahupun aircond.
Angkutan yang dimaksdukan

Tapi apa yang bestnya, walaupun tidak mempunyai kipas mahupun aircond, tapi sistem pengudaraan di dalam Masjid mahupun bilik tutorialnya adalah terbaik. Design bagunannya membolehkan angin sentiasa masuk
seoalah2 seperti memasang aircond. Semua tempat ke tak ada kipas? Tidak jugak..ada je tempat yang ada kipas dan aircond. Saya rasa , hanya tempat2 terpilih sahaja yang tidak mempunyai aircond dan kipas.
Dari segi cuaca dan suhu, saya lebih prefer Bandung la..Best..huhuh
Tandas= kamar kecil..hehe

Tempat apa lagi best di Bandung? Pada hari pertama di Bandung, kami dibawa ke satu tempat pelancongan tanah tinggi yang diberi nama Taman Hutan Raya. Tempat ni adalah kawasan bukit. So, disitu terdapat juga gua-gua lama seperti gua Belanda dan banyak lagi gua2 menarik. Di dalam perjalanan di dalam sana, tidak ketinggalan juga org2 disana menjalankan aktiviti menjual jaggung panas..Bole tak bayangkan, dengan keadaan yang sejuk+ cucaca yang aman damai, pastu makan jaggung panas..Peehh..memang sedap...Nak lagi sedap lagi bila Dr Razali ( pensyarah pengiring) yang belanja..hehehe..
Masjid Salman ITB Bandung

Ok..Pernah dengar Teksi? ok, kalau di sana, saya tak pasti la samaada, ada ke tak teksi. Tapi, disana terkenal dengan angkutan. Angkutan adalah seperti yang ada di dalam gambar dibawah ni la..Yang bewarna hijau atau biru.. Kalau tak salah, 1 angkutan penuh lebih kurang 50000 rup dalam RM15 la..Sepanjang di sana, kami banyak menggunakan angkutan ni kemana saja tempat yang dituju. Angkutan ni boleh memuatkan kira2 10 org.. Tapi kalau badan slim2 tak ada masalah la...hehehe..

Keadaan dalam angkutan
Angkutan ni sebenarnya agak brutal la jugak..Di bawa seperti bawa moto di Malaysia..Maksudnya, dia bawa van tu dengan menyelit seperti dia tu adalah moto..memang menjerit jugak la satu van..Pastu pulak, kalau dia nak u-turn, terus je belok..Tak perlu cari tempat lapang atau kawasan yang sesuai utk u-turn..memang brutal habis la..Tengah2 jem gila pon dia boleh u-turn dengan slumbernya..

Friend 4 evar..Ayat klasik giler..
Nak kongsi lagi, penggunaan Honk di sana adalah wajib..Setiap masa menggunakan Honk tak kesah la motor ( speda) , mobile ka, ape2 je la..Honk di Indonesia adalah menggambarkan bahawa kita seoalah2 untuk mintak permisi nak lalu..Ia juga  boleh dikatakan seperti nak bagi tahu bahawa kita nak guna jalan tu.. So, kalau anda jalan tepi2 jalan tu, kena honk ka apa, tidak bermaksud kita tu jalan di tengah sangat ke ape..Tapi diorang Honk sebab nak bagi tau diorang nak lalu..

Gunung Merapi :)
Sebagai orang Malaysia, apabila bunyi honk, automatic kepala ni nak tengok, siapa la yang hon tu..Mane la nak tau kot2 kawan ke, sape ke..Betul tak? tapi dekat sana lain..Kalau honk je, buat tak tau je..Macam tak ada apa2 berlaku..lawak pon ada kalau difikir2kan balik..hehehe..

Bersama pelajar ITB ( GAMAIS)
Budaya di sana agak lain dengan kita..Kalau tengok org perempuan di sana, walaupun tak pakai tudung ke, tapi bila time sembahyang penuh yang datang solat..Kalau di Malaysia ni, kalau yang tak pakai tudung ni, rasanya agak jauh la untuk singgah ke Masjid..Betul tak? Pakaian di sana juga  agak berlainan dengan kita..Ramai sgt yang suka pakai legging tu agak ramai la..Tapi kalau time solat, penuh je Masjid..tu yang rasa macam peliku jugak kadang2 tu..

Taman Hutan Raya
Dari segi waktunya pula, di Indonesia lewat 1 jam daripada waktu kita..Maknanya, kalau di Malaysia subuh pukul 5, di Indonesia subuh pukul 4. Approximate 1 jam la..Cerita pasal jam ni pon kelakar jugak la..Setibanya di airport Jakarta, kami terus solat..Pastu bila tengok masa time tu baru pukul 3.30pm.

nabil, ahmad, fikri
Tapi bila tengok jam di dinding masjid pukul 2.30 pm..Saya dengan slumbernya cakap, diorang tak set ke jam ni..Dah lewat sejam ni..Kalau lewat sikit2 boleh consider lagi..Hehehe..Pada waktu itu memang tak perasan lagi kata jam dah lain waktunya..Huhuhu..

Makcik jual jaggung
Banyak sebenarnya nak cerita..Ok..Cerita bab prepaid card pulak..Amaran, jangan beli kalau org jual prepaid card di Airport. Sebabnya, kami semua dah tertipu..Harga di Airport untuk prepaid card adalah lebih kuran 50000 = RM15 dengan kredit(pulsa) sebanyak 5000. Untuk pengetahuan, kalau di luar kawasan daripada Airport, prepaid card boleh dapat serendah 5000 rup lebih kurang RM2. Memang jauh benar harganya..Tapi nak buat cmna, benda dah lepas..huhu..Amik ini sebagai pengajaran okey..

Ustaz Nasir semasa di toko buku
Untuk makluman juga, kami ke Jogyakarta dengan menaiki train ( kereta dlm bahasa Indonesia) . Dengan mengambil masa leihkurang 8 jam, memang banyak sangat pengalaman di sana. Kepada yang pergi dengan family, saya dengan serius mencadangkan supaya beli tiket kelas business.

Walaupun mahal sikit, tapi agak puas la..kelas business di sana sama dengan kelas ekonomi kita. Kelas business di sana hanya mempunyai kipas sahaja ok..Jagan ingat business class ada aircond yew..heheh..


Al Yazid. i LOVE Malaysia
Kalau beli tiket ekonomi, memang agak ngeri jugak tengok..Tempat duduk bebas untuk ekonomi. Seperti macam naik bas biasa je..Pastu, org yang tido atas lantai jgn cakap la..Memang banyak sangat..Pastu pulak, org yang menjualnya lagi, org yang  meminta sedekah lagi memang agak pack la..kalau nak try boleh la...tapi saya tak galakkan untuk mencuba..Huhuhu..

ITB punya library..Modern giler..
Stesen keretapi di agak cool jugak sebab boleh lintas atas rail dengan slumbernya..Kalau ada keretapi, pintu gate utama di akan tutup supaya org tak boleh lalu..Kalau sapa yang ada penyakit athma, anda  digalakkan membawa 'mask'..InsyAllah sesuai untuk anda..Asap disitu amat terasa banyaknya..Seperti tiada oksigen pon ada kadang2 tu..

Rasanya cukup la untuk kali ini..Bukan sekadar nak ceritakan pengalaman..Tapi apa yang boleh di ambil iktibar dari pengalaman saya, amik la..Moga berguna untuk anda semua..

Wasalam

p/s: gambar dari sumber yang pelbagai.

28 comments:

Hanisah Safian said...

gamba kat gunung merapi tu cantek! :)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

manTOP kat bandung sehh~~~

jackieKOH said...

giler r..rasa cam nak g bandung lak..hehe

hans said...

wah
teringin plak nak pegi Bandung...
nak rasa kesejukan dkt sana

Review Filem : Khurafat Filem Pertama Syamsul Yusof Yang Aku Suka

bidadarihijau said...

best best...mmg rugi sape yg tak join GOP neh...

Fazly said...

Bandung terbaekk! :D

sukahaha said...

sedapnya naik kapal terbang hehehe...

jemput sini yer
blog Matdin

Laman Teman said...

wahhh...besnye..merata pegi yer....

ruggedmom said...

Masa sy ke Bandung toko buku mmg ada dlm list tempat utk dilawati tapi tak berkesempatan sbb peserta lain kelihatannya krg berminat dgn buku2 nih.. Insyaallah nxt time.

Nice blog, sy amik mana2 g patut utk ke Jogja nt

zirconia said...

bandung best kan nabil :D

Anonymous said...

huhu.. best trip.. sebab trip ala2 backpakers. kalo trip yg belanja mahal2, dah takda cabaran lagi.. bek dok malaysia ja. kan kann..

ch!natsu said...

jeles tgk gmbr gunug merapi tuh..
tringin nak pi.. huhu~

juma said...

mang betul kate org jauh prjalanan luas pgalaman.. =)nice pic!!

bee said...

erm, sori, just nak betulkan..bukan global outrich tapi outreach..lain mksdnye..

alifzikri said...

terbaik,terbaik, terbaik,..
nnti aku nak pegi plak..hehehe

PelikBinAjaib said...

Terima kasih kerana berkongsi pengalaman di Bandung. Memang terdapat banyak Tempat menarik di Bandung Indonesia untuk dilawati.

Anonymous said...

Этот пост — одно из немногих исключений, когда читаешь с интересом и что-то для себя выносишь. Спасибо Вам. Добавлю в избранное[url=http://voronezh.recikl.ru/].[/url] :)

Anonymous said...

'll just turn up, without warning. Until then -- don't swallow them pills . Do you hear me, Nell? '' She leaned forward and shook Elinor http://buyviagraonlineauviagra-au.com#8839 viagra online Right, let's assume that we've done that. We substitute those into the Z scores and lo and behold, at the bottom of the page, you end up with http://buyviagra100mgcostviagraonline.co.uk#4622 buy viagra uk 689 Widespread availability is also a wanted attribute because these brings the remedy closer to the women who need them

Anonymous said...

Foods that are rich in protein help to raise your metabolism quickly and increase the rate at which your body burns off calories uk lumigan Even though you're using the decongestant sprays and pills, a three week course of antibiotics is often helpful
I feel shy whenever we are watching adult movies online cymbalta price a depressed or sunken place or part; an area lower than the surrounding surface
Having the condition is not really a laughing matter; in fact it is one of the most common causes of depression in men generic Viagra for women It can severely lower your self esteem and confidence
Reducing as little as 600 calories a day or losing 10% of body weight can help reduce sleep disorders iressa cost The schedule that you claim to "provide the dough that keeps us living" and what immediately comes into your mind is the total exercise regimen that you could have right in your very own residence
Keeping the neural pathways clear to speed up the transmission of signals and the clarity of them is another vital way they provide memory help Exelon price Many cellulite treatment creams have been manufactured and touted to change your life

Anonymous said...

Adult сервис [url=http://aftertube.net.ua/tags/%EF%E8%F1%E5%F7%EA%E0/]писечка[/url] Посмотри про то как [url=http://aftertube.net.ua/tags/%E7%E0%ED%E8%EC%E0%E5%F2%F1%FF/]занимается[/url]

Anonymous said...

Wish you get a happy life! Being able to get one's teeth to be properly space out is a great thing to do. coxnet vpn. There is no indigence to feel any prying eyes into your personal information. Whereas, you can not knowthere ishow much dark in a certain space., vpn iphone usa. Detailed, personalized attention is given to each client. vpn sharing

Anonymous said...

Moreover, such listing portals have categorized listing type of business and you can have your presence in that category. It is taken orally about half an hour before sexual activity. peer to peer file sharing system. If they respond in the affirmative then they will not be considered. You can use many different types of paint., vpn 2 safelnk bae. Carelessness of the commoners has been found to be the main reason that leads to such incidences. download windows xp software for free

Anonymous said...

Traser watches come with a variety of different functions. Many systems build the software developers list and not your own., to retrieve text of network ncr. Moreover, no other show cast has the muscle power that the cast of this show has. down load free rap music

Anonymous said...

Replexion is considered the best amongst other anti aging cream due to its effect on skin to make it more soft, smooth and youthful. What does the “health literacy” mean?, argus remote surveillance v4 00 17. It does not need to be all doom and gloom though as in a lot of cases, hair problems in women can be treated fairly easily. indirizzo server ftp

Anonymous said...

Communication is the key and you might get your answer by asking him directly. As long as you follow the proper habits of competitive brochure printing you will not have to worry about your color brochures getting old., vb net mybase load. Take the date of your next period and simply count back 14 days. client does

Anonymous said...

However small a budget may be, with a little research some savings and goal realizations it is possible for the average person to look their best with out going broke. In addition, keeping away from older children who are like to splashing, waves will also decrease the chance of your baby swallowing contaminated water., smartwool women s socks. You can arrange fireplace in the centre of tent. descarga estreno pelicula emule

Anonymous said...

[url=http://www.magicaudiotools.com/convert-flac-to-mp3]flac to mp3 converter[/url]

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...